Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Östrogentablett Activelle orsak tll min bröstcancer?

2021-03-03
Hej, Jag är 56 år. Det har upptäckts en 7 mm hormonkänslig tumör i mitt vänstra bröst efter mammografi. Ultraljud visar inte på spridning. Den ska opereras bort nästa vecka. Därefter får jag räkna med strålning 3 veckor och därefter flera år med Tamoxifen har de berättat (om analys efter operation inte visar på annat). När jag frågar om tumören kan ha uppstått genom att jag sedan 2019 ätit östrogentablett så säger läkaren att det kan det inte vara efter så kort tid. Men jag tänker ändå att det kan bero på att jag tagit östrogentabletter. Vad tror du? Nu när jag fått cancerdiagnosen har jag naturligtvis slutat. Det känns förskräckligt att jag ätit dessa östrogentabletter och därmed säkert orsakat denna cancer och jag fasar för att behöva Tamoxifen. Ska det inte räcka med att jag slutat med östrogentabletter- ska Tamoxifen verkligen vara nödvändig. Känns som det kommer förstöra hela livskvaliteten för många år framåt. Vad löper jag för risk för återfall om jag inte tar Tamoxifen
Svar:
Hej Det är nästan alltid omöjligt att hos en individ knyta ett insjuknande till en speciell riskfaktor. JAg brukar säga med ett undantag: om man har en ärftlig bröstcancergen med hög risk att insjukna, t ex BRCA1, kan man med stor säkerhet säga att cancern beror på den ärftliga risken (mutationen). För den typ av riskfaktor som du tar upp kan man inte på samma sätt säga att det är hormonbruket som förorsakade cancern i ett visst fall. Man kan bara säga att risken i en grupp individer som exponerats för riskfaktorn är högre än risken i en grupp som inte utsatts för riskfaktorn ( i detta fall ätit kombinerade hormonpiller). Det finns en stor studie i Lancet 2019 där man försökt titta på detta och analyserat data från med än 100 000 kvinnor som kommit in i klimakteriet och som utvecklat bröstcancer. Man hade uppgifter om deras hormonbruk före cancerdiagnosen. Genom att analysera detta kunde man få siffror på risken med hormonersättning. Sammanfattningsvis kunde man se att det faktiskt fanns en liten riskökning även efter 1-4 års hormonbruk. Risken var större ju längre man tagit pillrena. Risken var större för sådana piller som innehåller både östrogen och progesteron än de som bara innehåller östrogen. Lokala östrogenpreparat, salvor och vagitorier, ledde inte till någon riskökning. Observera att denna studie inte säger något om hormonbruk hos kvinnor som redan fått bröstcancer, det handlade om risken att FÅ bröstcancer för fösta gången. Hormoner efter bröstcancer är en annan historia. I ditt fall kan man alltså inte veta om du fått bröstcancern p g a Activelle eller om du skulle ha fått det ändå. När det gäller tamnoxifen tänker jag att du inte ska ta ut biverkningar i förskott. Det finns faktiskt många kvinnor som kan ta tamoxifen utan att fara speciellt illa av det. Du får prova, helst i en positiv anda!
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Efterbehandling

2021-04-11
Hej! Jag är lite fundersam kring behandling med tamoxifen och letrozol. Jag är 45 år, har luminal B, östrogentumör som är duktal. Sentinel node utan anmärkning min tumör var 5 cm, har gjort mastektomi, 3 ec och 3 doc, 6 kurer capecitabine och ska nu strålas 15 gånger. Jag har haft propp i lungan och har apc anlag. Jag har även ATM mutation. Jag får zoladex just nu. Min fråga är nu; vad avgör om jag får tamoxifen med blodförtunnande eller letrozol? Vad är bäst alternativ för mig?
Visa svar
Efterbehandling

HER 2 positiv BC -följdfråga

2021-04-11
Tack för snabbt svar. Saknar dock svar på frågan om överlevnad och återfall Undrar också om det finns någon statistik kring risk att få ”ödem-arm” vid fullständig axillutrymning och hur gör man för att undvika detta? Eftersom jag endast hade 2 angripna lymfkörtlar vore det ok att förorda partiell utrymning med portvakt? Eller anser ni att det då blir större risk för återfall ? Finns det någon studie kring de olika teknikerna ?
Visa svar
HER 2 positiv BC -följdfråga

Olika behandlingars påverkan på överlevnadssiffror?

2021-04-11
Hej, min fru är nu mitt i cytostatikabehandling efter bortopererad brösttumör grad 3. Onkologen vill också att hon ska genomgå strålbehandling samt hormondämpande behandling. Hon är 64 år i år. Det vi försöker få kläm på är de faktiska siffrorna som till sist på något sätt blir det enda som går att förhålla sig till. Jag har letat ganska mycket men inte hittat någon bra sammanställning som anger statistiken för en kvinna i hennes situation - överlevnadssiffror efter 5 resp 10 år - utan behandling - med cytostatikabehandling - cyto + strålning - cyto + strålning + hormonbehandling Kanske går det inte att göra så enkelt som jag efterlyser men det skulle vara fantastiskt att kunna utläsa att utan behandling är %-talet V, efter cyto ökar det med X, strålning höjer med ytterligare Y, och hormonbehandlingen höjer med ytterligare Z. Finns sådana siffror att tillgå någonstans?
Visa svar
Olika behandlingars påverkan på överlevnadssiffror?

Forts oro för skelettmetastaser...

2021-04-11
Skrev tidigare inlägg med uttryck av oro enligt ovan. Ser nu att min beskrivning var bristfällig. Efter op strålades jag15 ggr. Min tumör var grad 2,endast östrogenkänslig Jag är 58 år och hade använt östrogenplåster några år innan, hade även hormonspiral. Ingen bröstcancer i släkten. Tack på förhand.
Visa svar
Forts oro för skelettmetastaser...

Desloratadin

2021-04-11
Hej! Studier från Lund visar att antihistaminet Desloratadin är lika effektivt som antihormoniell behandling för att motverka återfall i bröstcancer. Antihistaminer har dessutom väldigt få biverkningar. Varför föreskrivs inte denna behandling och är det säkert att påbörja den på egen hand?
Visa svar
Desloratadin

Känner stor oro för metastaser!!

2021-04-11
Opererades för två år sedan efter upptäckt 0,9/1,0 cm lobulär bröstcancer. Ingen spridning till lymfkörtlar i armhåla. Pga stora biverkningar avbröts antihormonbehandling.Det i sig skapar emellanåt ångest hos mig. Sedan några månader fått ont i svanskotan utan anledning. För ca två månader sedan värk i ena ljumsken som är skärande Denna värk har förvärrats och inkluderar även utsida lår och ibland knä. Förvärras när jag belastar och sitter. Jag känner nu stor oro att denna värk är metastaser i de områden som värker. Tycker även att jag är trött och inte orkar träna och uppleva resultat av jymträning. Hur ska jag gå vidare med detta? Oro och värk tär!!!
Visa svar
Känner stor oro för metastaser!!

Vätska från ena bröstet

2021-04-09
Har varit på mammografi och ultraljud för 3,5 v sedan. Visade fibroadenos och små cystor, gör lite ont till och från. Men inget farligt sa läkaren För 1,5 v sedan tillbaka kommer det lite klar vätska beige/grön från ena bröstvårtan. Bara lite om jag trycker fram det. Hur går jag tillväga? Behöver man söka vård? Vad gör som isåfall? Vad kan det vara? Känner mig orolig. Tacksam för svar
Visa svar
Vätska från ena bröstet

Ont i vänster bröst

2021-04-09
Jag är en 35 åring kvinna som har någon månad sedan har molande och stickade värk vid vänster bröst och vid revbenen. Får tryckande värk mellanåt och känner en svullen knöl precis på sidan av bröstet. Sambon klämde igår och de gjorde det ont i vänster bröst. Har inga problem alls med höger sida. Har haft svettningar, varit trött och stressad ett tag men vad kan detta bero på? Är i övrigt frisk och äter p-piller.
Visa svar
Ont i vänster bröst

Fundering kring hur brösten ser ut och känns efter graviditet och amning

2021-04-09
Hej, Efter tre graviditeter och amning känner jag att mina bröst har förändrats, både till utseende och till hur de känns. Jag har avslutat amningen sedan en månad tillbaka (sista amning 28 febr), efter långsam utfasning där jag i slutet bara ammade en gång mer dag. Min fråga är: Hur lång tid tar det för brösten att återgå till ”normala” efter graviditet och amning, dvs när är det lämpligt att jag börjar undersöka dem och lära känna hur de ska kännas så jag har något att jämföra mot om jag skulle upptäcka en förändring?
Visa svar
Fundering kring hur brösten ser ut och känns efter graviditet och amning

Ont i opererade bröstet och armhålan

2021-04-09
Hej Jag opererades med bröstbevarande kirurgi samt lymfkörtlarna i april-20. Äter tamoxifen sen ca 2 månader tillbaka. Har nu fått ont i bröstet och känner mig svullen i armhålan. Samt envis hosta (neg.covidtest idag31/3-21) Ska jag kontakta vc. Eller onkologen läste att man kan få låga vita blodkroppar av tamoxifen
Visa svar
Ont i opererade bröstet och armhålan