Frågor & svar

HER2+ och tnbc

2021-03-19
Hej! Fick min bröstcancerdiagnos i maj 2020. Mammografiskt beskrivs drygt 3 cm stor kod 3 förändring kl 8, cirka 5 cm från mamillen. Ultraljudsmässigt 32 x 26 x 22 mm stor minst kod 3 förändring. Cytologi påvisar bröstcancer och biopsi fastställer bröstcancer grad 3 med ER 0%, Pr 0%, Proliferation 80% - 90% och HER2 positivitet. Fick neoadjuvant behandling under sommaren 4x EC90 och 3x docetacel med anti HER2 dubbelblockad. Sista behandlingen fick jag den 14 sept. Ingen större förändring i tumörstorlek under behandlingen. Strax innan operation 12 okt kändes det som att tumören växt. Mammografi och ultraljud visar tumörprogress motsvarande palpationsfyndet, dvs 4 x 5 cm. Det blev mastektomi istället för bröstbevarande och efter operationen fick jag detta besked. I PAD trippelnegativ duktal mammarcancer med proliferation 85%. RCB 2. En frisk sentinel node. Tumören var från början HER2-positiv. Svarade väl kliniskt och radiologiskt på given EC-behandling. Under Docetaxelbehandling status quo men började växa snabbt i anslutning till avslutad cytostatikabehandling innan operation. Enligt min onkolog behövde jag ingen strålning eftersom jag var mastektomerad. Äter nu capecitabine och är inne på sjätte kuren. Får också trastuzumab var tredje vecka. Nu till min fråga, bör jag efterfråga en DT? Har inte gjort någon sådan under hela min behandlingstid. Eller ska jag bara förutsätta att allt är ok? Tack på förhand!
Svar:
Du beskriver ett litet ovanligt förlopp. Vi brukar göra DT i samband med preoperativ behandling om det är finns tecken till spridning till lymfkörtel, som jag inte uppfattar att det gjorde i ditt fall, vilket är bra förstås. Det finns ingen speciell regel i ditt fall, och det kan man inte heller förvänta sig eftersom det är en litet udda situation. Om det verkligen var så att tumören ökade på slutet kunde jag tänka att det inte vore fel att göra en DT nu. Men det viktigaste är inte att göra det, utan att du får en bra behandling, vilket du verkar få!
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation

Vaskulär invasion

2023-05-22
Hej! Jag har funderingar på vad kärlinväxt och vaskulär invasion betyder? Jag har gjort klart min behandling( cytostatika och strålning och går på Tamofixen i 10 år). Påverkar de min risk för återfall att jag hade vaskulär invasion?
Visa svar
Vaskulär invasion

Svar från DT thorax

2023-05-18
Hej, jag tycker om det fina arbetet ni gör. Jag har några funderingar angående svar från DT thorax som jag har gjort. Kopierat från journalen: Högre upp infraclaviculärt omedelbart nedom kärlsträngen samma sida fanns senast enstaka ospecifik lymfkörtel med kortaxis 0,5 cm. På samma plats har tillkommit ett par ospecifika lymfkörtlar 0,7 respektive 0,5 cm i kortaxis. I höger axill fanns vid föregående us ett cirka 10 tal lymfkörtlar invid kärlsträngen och neråt flera med fetthili 0,5-0,7 cm i kortaxis och uppfattat som ospecifika. Dessa har påtagligt minskat i storlek, nu med kortaxis kring 0,3 cm. Inga förstorade lymfkörtlar i mediastinum. Jag undrar vad detta innebär? Och vad det innebär med fetthili? Tack på förhand!
Visa svar
Svar från DT thorax