Hej!
Jag är 58 år och opererades för hormonberoende BC för några månader sedan, ingen spridning till lymfkörtlarna, en veckas strålbehandling och ska ta Anastrozol i 5 år.
Har börjat fundera mycket kring kost mm efter min diagnos och för att ge kroppen bra förutsättningar för framtiden försöker jag nu tänka ännu mer på att äta nyttigt och dra ner på sockerkonsumtionen. Har ca 6 - 7 kilos övervikt och hoppas att undvikande av sötsaker mm även ska leda till att jag blir av med dessa kilon.
Försöker därför få in mer frukt, grönsaker och nyttiga fetter i kosten (t ex nötter och avokado) samt dra ner på rött kött och chark. Istället för godis på helgerna har jag valt dadlar eller nötter.
Men råkade nu se några artiklar på nätet som tipsade om livsmedel som höjer östrogenet i kroppen (som innehåller fytoöstrogen). T ex nämndes dadlar, nötter, torkade aprikoser, vissa frukter och bär, mörkgröna bladgrönsaker, vissa fröer, sojabaserade produkter, bönor och baljväxter mm.
Det är just sådana livsmedel som jag trott ska vara bra val och som jag haft som mål att äta mer av, men blev osäker när jag läste detta? Bör man tänka på att inte äta sådant som innehåller mycket fytoöstrogener när man behandlas för att sänka östrogennivån?
Jag är dessutom överkänslig mot en del fiberrika livsmedel, t ex havregryn, morötter, grovt bröd mm (får svälld och smärtande mage i flera dagar) så jag vet snart inte vad jag ska äta, känns inte som att jag har så många bra kostalternativ kvar om det är så att man även bör undvika mat som innehåller fytoöstrogener?
Visa svar