Frågor & svar

Kompletterande undersökning med cellprov

2021-04-09
Jag gjorde i februari mitt sedvanliga mammografi som jag får komma på varje år då det finns bröstcancer i släkten. Jag är 45 år. Jag fick ett brev att komma på en kompletterande röntgenundersökning av brösten. Åker dit och får göra 3 mammografibilder på vänster bröst och 1 bild på höger bröst. Får även frågan om jag har känt något i vänster bröst, vilket jag inte har. Får sedan gå in i ett annat rum och träffa en läkare som ska göra ultraljud. Han säger direkt när jag kommer in i rummet att dom ska titta närmare på cystor och dom ser godartade ut. Han skulle titta på vänster bröst men även också på höger. Han gör sedan ultraljud och visar mig svarta ringar/ballonger, 3 på vänster bröst. Höger säger han inte så mycket om vad jag minns, jag var så nervös att jag frågade inget. Men det som gjorde mig fundersam nu senare vara att han sa att han skulle tömma 3 cystor i vänster bröst. Den 1 cystan fick han ut gul vätska och den 2 gjorde ont och det var lite blod i den, han sa att det kan vara blodkärl som han kom åt. Den 3 hade helt plötsligt försvunnit. Sedan skulle han ta på höger bröst. På min högra sida har jag haft ont i ett par veckor, sitter i bröstbenet och muskulaturen ut i armhålan och axeln, inte så mycket själva bröstet, men det gjorde så ont att jag stod inte ut. Cystan satt långt in sa han och han fick byta nål för att nå den. Men eftersom det gjorde så ont fick han avbryta och han sa att den kan kollas upp om 6 månader. Sedan när han var klar sa han att det han har fått ut ska skickas iväg på prov, att det gör man alltid oavsett. Smärtan är i alla fall borta nu, men ömma blåmärken kvar efter försöket att tömma och det är 10 dagar sedan. Har fortfarande inte fått svar på proverna. Mina funderingar är varför tömmer man cystor och sedan säger att det ska skicka iväg som prov när han har sagt att det såg bra ut, gör man alltid så? Är det vanligt att det finns blodkärl och blod som kommer med i prover man tar från bröstet? Eller vad betyder det att det kom blod? Kan en cysta bara försvinna helt plötsligt? Vad kan det vara för smärta jag hade i höger bröstben/muskulatur? Kollar man alltid upp cystor i jämna mellanrum även om dom säger att det ser bra ut eller är det så att man tror sig ha sett något i höger bröst? Om det skulle vara cellförändringar i proverna, hur stor risk är det att det har spridit sig? (Mammografin för ett år sedan visade inget)
Svar:
Hej! Cystinnehåll som ser klar och gul ut kastas. Bara om det är blodigt ska det skickas för analys. Men det är ganska lätt att se vid sticket om det är blodigt i cystan (ultraljudsbilden ser lite annorlunda ut, och vätska snarare mörkröd) eller om blodet kommer från sticket (oftast ljusrött blod, ont vid stick). Varför man inte hittade den tredje cystan sedan är svårt att säga, kanske den var rätt liten? Små cystor behöver men inte ta prov på! Nej, man brukar inte kolla cystor regelbundet. Din ömhet kan ha helt andra orsaker och sitta i t ex muskulatur eller brosk vilket är rätt vanligt. Jag tycker att sannolikheten för att allt är bara bra är så pass hög att du inte behöva tänka vilken risk du skulle ha för spridning ifall det blev cellförändringar!!
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi