Frågor & svar

HER 2 positiv BC

2021-04-09
Är en kvinna på 62 år som tidigare aldrig varit sjuk. I början på augusti 2020 kände jag en ärtstor knöl i vänster bröst som ömmade. Via egen vårdbegäran fick jag en tid på bröstmottagningen 1/9. Den 7/9 gjordes mammografi + ultraljud + biopsi. Vid läkarbesöket 28/9 fick jag besked att knölen var en benign förändring. Detta firades med skumpa. Smärtan i knölen gick dock inte över, tvärtom, så jag kontaktade bröstmottagningen igen och blev ordinerad receptfri Naproxen som skulle tas i 10 dagar. När kuren var över kom smärtan tillbaka och jag märkte att knölen hade växt och blivit hård. Fick en akut läkartid 9/11 och man bokade ny tid för mammografi. Den 16/11 gjordes mammografi +ultraljud +biopsi samt biopsi på lymfkörtel. Vid läkarbesöket den 19/11 fick jag beskedet att knölen var cancer och man hade även hittat 2 st lymfkörtlar som var angripna, troliga metastaser. Diagnosen blev : Invasiv ductal cancer. T3N1 PAD: HER 2 (1+) positiv, ER och PR negativ, Ki-67 90% Grad 3 Storleken på tumören : 54 x 34 mm 2 lymförtlar i axillen varar den största 20x15 mm Neoadjuvant Cytostatika behandling påbörjades 4/12. Jag skulle få 4 kurer Trastuzumab + Pertezumab 100 +Docetaxel 100 och därefter 3 kurer av EC 90. I dagsläget är jag klar med 6/7 kurer, den sista EC 90 blir på måndag. Jag har gjort en genetisk utredning som visar att jag är bärare av BRCA 1 mutationen. ( mamma dog i BC vid 34 års ålder och mormor vid 65 år ) Har gjort ett par mammografier + ultraljud under perioden varav den senaste förra veckan. Vi läkarbesöket i veckan fick jag besked att jag svarat väldigt bra på behandlingen och att tumören i bröstet gått i regress och inte syntes på ultraljud, den lilla tumören i axillen var helt borta och den större troligtvis också. Efter avslutad cyt. behandling planeras bilateral mastektomi, vilket jag är helt inställd på då jag inte vill riskera spridning till höger bröst. Efter operation kommer man även ge 15 strålbehandlingar på bröst samt lymfkörtlar axill, nyckelben och bröstben. Det som gör mig fundersam är onkologernas tankar kring operation av lymfkörtlar i axillen. Under behandlingsperioden har jag träffat 3 olika onkologer varav två sagt att man tänkt ta bort endast ett mindre antal lymfkörtlar. Onkologen jag träffade nu senast sa tvärtom att man ska göra en total axillutrymning, detta pga. att spridning skett till axill innan man hann starta cyt. behandling. Jag vill självklart INTE riskera att få återfall eller metastaser. Samtidigt vill jag inte heller få ”ödem-arm” vilket jag förstår är risken när man tar bort alla lymfkörtlar. Så min fråga är vad är bäst i min situation? Funderar en hel del över hur man kunde missa cancern vid första biopsin? Undrar också över risken för spridning/återfall samt prognos på överlevnad för mig.
Svar:
Hej, mycket kloka funderingar. Först tycker jag att det otrolig oturligt att biopsin först visade benignt. Men det är viktigt att komma ihåg (och för i vården att påpeka) att ingen biopsi kan visa hela förändringen men bara en del av den. Så biopsin har nog helt rätt visat bara godartad vävnad, medan tumörvävnad kan ha legat i nära anslutning eller också varit så sparsam först att det inte gick att se/ta prov på. Det är oerhört viktigt att man som patient då reagerar (precis som du gjorde!) ifall knölen förändrar sig (du skriver att den blivit hård) eller växer till (som hos dig). Till din operation i armhålan: ett mycket intressant fält där olika länder har mycket olika strategier. Här i Sverige är det hittills så att man alltid gör en axillutrymning (=tar bort minst 9 lymfkörtlar) om man konstaterade spridning till armhålan redan vid diagnos. I andra länder ta man bara en portvaktskörtel, och lämnar de övriga ifall portvakten är frisk. En mellanväg, som vi håller på starta upp i Sverige, är att markera den sjuka körteln vid diagnos (med t ex en metallmarkör eller också svart färg inuti) och ser till att den blir uttagen vid operation (i så fall tillsammans med en portvakt, som i många fall är just den angripna körteln). Denna procedur skulle ge oss möjlighet att skona resterande körtlar i armhålan om den tidigare sjuka körteln blivit frisk, och jag hoppas det kommer bli en etablerad metod inom en ganska snar framtid. Men hittills har man i Sverige inte ändrat riktlinjerna så att idag gäller fortfarande en axillutrymning.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Hur ser man eventuell spridning till skelett?

2024-05-16
Hej! Vill först bara säga att jag är så tacksam för att ni finns! 🩷 Nu till min fråga, Med vilka metoder kan man se om bröstcancer har spridit sig till skelettet? CT-röntgen har jag förstått, men finns det någon mer eller kompletterande metod att se det på?
Visa svar
Hur ser man eventuell spridning till skelett?

Smärta i kroppen & smärtstillande

2024-05-15
Hej! Jag har fått min första dos Docetaxel 100 för 3 dagar sedan. Tog sedan filgrastim-sprutan hemma 24h efter. Igår kväll började smärta i muskler, leder och skelett komma smygande och idag känner jag det flukturerande över hela kroppen. Jag började med att ta 2 Alvedon kl 7 på morgonen och sedan 1 Ipren vid kl 10 då alvedonen inte hjälpt. Min fråga är om det är bäst att ta 2 alvedon & 1 Ipren samtidigt och sedan vänta 6-8 timmar? Eller om det är bättre att varva alvedonen och iprenen med 3-4 timmars mellanrum istället? (Såklart inte mer än 3 Ipren per dag & inte mer än 8 Alvedon per dag). Tacksam för svar!
Visa svar
Smärta i kroppen & smärtstillande

HR+/TNBC undrar än

2024-05-15
Hej Anne Har fått svar från dig idag 9/5 vi förstår inte riktigt hur ni menar, vi kanske formulera oss fel vi skrev "ska få en biopsi på levermetastaserna om cancern är både hormonell och TNBC", om det skulle visa sig efter leverbiopsin att en del metastaser muterat och blivit TNBC och en del andra metastaser fortfarande är hormonella,vilken behandling sätter man in då? Ni skrev att Enhertu kan fungera mot TNBC, saknar inte TNBC receptorer för östrogen, progesteron och HER 2? Hur kan Enhertu fungera mot TNBC, som saknar receptorer?
Visa svar
HR+/TNBC undrar än

Hur sprids bröstcancer?

2024-05-14
Om det inte finns metastaser i lymforna i armhålan eller vaskulär invasion, på vilka andra sätt kan bröstcancer spridas? Skiljer det sig beroende vilken variant av bröstcancer?
Visa svar
Hur sprids bröstcancer?

Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

2024-05-14
Hej Fick min bröstcancer 2020 42år gammal, mucinös, her2 neg, Estrogen och progrestron positiv 90%. Ingen ärftligt faktor påvisad enligt blodprover. Vet inte släktmässigt om bröstcancer. Min dotter på 14år var till ungdoms mottagningen för stora mens blödningar. Barnmorskan började prata om bla p-piller skulle kunna hjälpa. Men vågar jag låta min dotter ta ex p-piller?
Visa svar
Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

Knöl mitt på bröstbenet

2024-05-14
Hej, har fått en liten knöl på bröstbenet typ 4-5 fingrar ner från svalget och funderar vad det kan vara och om det är något som man bör kolla upp? Gör inte ont och har inga andra symptom. Är 54 år, hade Her2+ för 18 år sedan och är BRCA2 bärare. I övrigt frisk.
Visa svar
Knöl mitt på bröstbenet

Fundering!

2024-05-14
hej! Jag är 22 år och har på min vänstra bröstmuskel (precis över bröstet intill mitten av bröstkorgen) känt av att det är svullet och även något som buktar ut lite mera än på högra sidan. ( hårt och stelt) Det började med att jag kände mycket smärta efter en natt just där. Och sedan kan jag få smått känningar där när jag rätar ut bröstkorg osv . Är detta något att oroa sig över ? Tacksam för svar ifrån en väldigt orolig tjej..
Visa svar
Fundering!

Ömmande/värkande bröst orolig

2024-05-14
Hej, jag sökte till VC då jag tyckte jag känt en liten knöl som gjorde ont på ovansida vänster bröst. Efter lite mer egen undersökning och läkarens undersökning hittade varken jag eller han någon knöl. Dock är jag öm på övre delen av bröstet (typ längs med bröstmuskel) och det drar lite utåt armhålan. Främst vänster men även lite på höger. Har fått remiss för UL och mammografi vilket jag först var tacksam för, men nu är jag orolig varför det fanns en anledning att undersöka detta vidare.. (aldrig blir man nöjd). Jag har inga andra symtom än den här värken och jag är osäker på om det är samma värk jag ”brukar ha” dvs ömhet från körtlar eller om det är något annat. Fick sån panik av hela situationen. Min fråga är, vad kan det vara för allvarligt om man inte hittar knöl och inte har eksem/rodnad/svullen etc? Jag har hälsoångest vilket gör denna väntan på ytterligare undersökningar fruktansvärd. Livrädd!
Visa svar
Ömmande/värkande bröst orolig

Cystor

2024-05-14
Hej, jag har haft cystor konstaterade via UL och dränerade. Senaste gången tog det bara ett par timmar sedan hade en cysta fyllt på igen. Eftersom jag tyvärr hade läst på engelska sidor att det kan vara ett problem om en cysta efter dränering fyller på sig inom 24h ska man kontakta läkaren. Det gjorde jag och blev uppringd av sköterskan som hade pratat med min läkare. De sa att så kan det vara, cystor lever sin egna liv och att jag inte ska vara orolig. Men nu är jag jätteorolig ändå då jag läst om att det kan vara problem om en cysta fyller på sig så snabbt. Kan ni snälla rådge mig?
Visa svar
Cystor

Uppmärksam?

2024-05-14
Hej, vad ska man vara uppmärksam på efter BC? Jag syftar på tecken som kan vara återfall.
Visa svar
Uppmärksam?

Inåtvänd bröstvårta

2024-05-14
Hej! Jag är 30 år och har alltid haft en inåtvänd bröstvårta på ena sidan. För någon dag sen upptäckte jag när jag var kall att även den andra bröstvårtan var inåtvänd, det brukar den inte vara. Jag tryckte ut den och då blev den som vanligt igen, men blev ändå lite orolig. Jag har för bara några månader sedan gjort en fullständig undersökning av brösten med magnetröntgen m.m på grund av flera fibroadenom, då hittades inget annat. Kan också fibroadenom påverka bröstvårtorna?
Visa svar
Inåtvänd bröstvårta

En fundering

2024-05-14
Hej! Är det normalt att man kan få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården?
Visa svar
En fundering

Operationsmetod

2024-05-14
Hej, jag funderar över operationsmetoden vid Bröstcanser. Är det samma risk om man gör sig platt mot att tömma bröstet och lägga implantat?
Visa svar
Operationsmetod

Ålder

2024-05-14
Har man större risk för återfall i bröstcancer ju yngre man är? Då syftar jag främst på hormonreceptornegativ bröstcancer. Där borde ålder väl inte spela någon roll?
Visa svar
Ålder

Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

2024-05-14
Jag har gjort en bröstbevarande operation och det står bla så här: LC inom samma extens.Den minsta avstånd till invasiv cancer 4 mm. Snon? av 1. pT1cN0 (S) M...stadium 1A.
Visa svar
Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

funderingar

2024-05-14
hej vad är det 35 x 25 x 25 mm Tumörområdet i cm är det stor
Visa svar
funderingar

Masektomi på båda brösten

2024-05-14
Hej Jag undrar varför våden godkänner kosmetisk operation på det friska bröstet efter masektomi med direktrekonstruktion på det sjuka brösten men inte en profylaktisk operation då det känns som en sjukdom i sig att gå och oroa sig varje dag. Jag hade redan från första börja det som ett starkt önskemål.
Visa svar
Masektomi på båda brösten

Är det farligt?

2024-05-14
Jag är 15, ätit minipiller ett tag om de spelar någon större roll. Jag har tidigare känt knölar i brösten och har gul/grön vätska från mitt ena bröst, vad kan detta vara?
Visa svar
Är det farligt?

Fibroadenom

2024-05-14
Hej! Jag har fått diagnosen Invasiv Duktal bröstcancer och har blivit behandlad, men de upptäckte också skleroserat fibroadenom med atypisk lobulär hyperplasi, som de inte har gjort ngt åt, Jag undrar vad detta betyder?
Visa svar
Fibroadenom

Ang exemestan

2024-05-13
Hej! Jag har en fråga ang exemestan. Jag har ätit den i 2 år o ff mycket svettningar o har läst någonstans om detta att ju mer du svettas desto bättre är det o den gör bra verkan. Är detta sant ?
Visa svar
Ang exemestan