Frågor & svar

HER 2 positiv BC

2021-04-09
Är en kvinna på 62 år som tidigare aldrig varit sjuk. I början på augusti 2020 kände jag en ärtstor knöl i vänster bröst som ömmade. Via egen vårdbegäran fick jag en tid på bröstmottagningen 1/9. Den 7/9 gjordes mammografi + ultraljud + biopsi. Vid läkarbesöket 28/9 fick jag besked att knölen var en benign förändring. Detta firades med skumpa. Smärtan i knölen gick dock inte över, tvärtom, så jag kontaktade bröstmottagningen igen och blev ordinerad receptfri Naproxen som skulle tas i 10 dagar. När kuren var över kom smärtan tillbaka och jag märkte att knölen hade växt och blivit hård. Fick en akut läkartid 9/11 och man bokade ny tid för mammografi. Den 16/11 gjordes mammografi +ultraljud +biopsi samt biopsi på lymfkörtel. Vid läkarbesöket den 19/11 fick jag beskedet att knölen var cancer och man hade även hittat 2 st lymfkörtlar som var angripna, troliga metastaser. Diagnosen blev : Invasiv ductal cancer. T3N1 PAD: HER 2 (1+) positiv, ER och PR negativ, Ki-67 90% Grad 3 Storleken på tumören : 54 x 34 mm 2 lymförtlar i axillen varar den största 20x15 mm Neoadjuvant Cytostatika behandling påbörjades 4/12. Jag skulle få 4 kurer Trastuzumab + Pertezumab 100 +Docetaxel 100 och därefter 3 kurer av EC 90. I dagsläget är jag klar med 6/7 kurer, den sista EC 90 blir på måndag. Jag har gjort en genetisk utredning som visar att jag är bärare av BRCA 1 mutationen. ( mamma dog i BC vid 34 års ålder och mormor vid 65 år ) Har gjort ett par mammografier + ultraljud under perioden varav den senaste förra veckan. Vi läkarbesöket i veckan fick jag besked att jag svarat väldigt bra på behandlingen och att tumören i bröstet gått i regress och inte syntes på ultraljud, den lilla tumören i axillen var helt borta och den större troligtvis också. Efter avslutad cyt. behandling planeras bilateral mastektomi, vilket jag är helt inställd på då jag inte vill riskera spridning till höger bröst. Efter operation kommer man även ge 15 strålbehandlingar på bröst samt lymfkörtlar axill, nyckelben och bröstben. Det som gör mig fundersam är onkologernas tankar kring operation av lymfkörtlar i axillen. Under behandlingsperioden har jag träffat 3 olika onkologer varav två sagt att man tänkt ta bort endast ett mindre antal lymfkörtlar. Onkologen jag träffade nu senast sa tvärtom att man ska göra en total axillutrymning, detta pga. att spridning skett till axill innan man hann starta cyt. behandling. Jag vill självklart INTE riskera att få återfall eller metastaser. Samtidigt vill jag inte heller få ”ödem-arm” vilket jag förstår är risken när man tar bort alla lymfkörtlar. Så min fråga är vad är bäst i min situation? Funderar en hel del över hur man kunde missa cancern vid första biopsin? Undrar också över risken för spridning/återfall samt prognos på överlevnad för mig.
Svar:
Hej, mycket kloka funderingar. Först tycker jag att det otrolig oturligt att biopsin först visade benignt. Men det är viktigt att komma ihåg (och för i vården att påpeka) att ingen biopsi kan visa hela förändringen men bara en del av den. Så biopsin har nog helt rätt visat bara godartad vävnad, medan tumörvävnad kan ha legat i nära anslutning eller också varit så sparsam först att det inte gick att se/ta prov på. Det är oerhört viktigt att man som patient då reagerar (precis som du gjorde!) ifall knölen förändrar sig (du skriver att den blivit hård) eller växer till (som hos dig). Till din operation i armhålan: ett mycket intressant fält där olika länder har mycket olika strategier. Här i Sverige är det hittills så att man alltid gör en axillutrymning (=tar bort minst 9 lymfkörtlar) om man konstaterade spridning till armhålan redan vid diagnos. I andra länder ta man bara en portvaktskörtel, och lämnar de övriga ifall portvakten är frisk. En mellanväg, som vi håller på starta upp i Sverige, är att markera den sjuka körteln vid diagnos (med t ex en metallmarkör eller också svart färg inuti) och ser till att den blir uttagen vid operation (i så fall tillsammans med en portvakt, som i många fall är just den angripna körteln). Denna procedur skulle ge oss möjlighet att skona resterande körtlar i armhålan om den tidigare sjuka körteln blivit frisk, och jag hoppas det kommer bli en etablerad metod inom en ganska snar framtid. Men hittills har man i Sverige inte ändrat riktlinjerna så att idag gäller fortfarande en axillutrymning.
Jana de Boniface
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi