Frågor & svar

Hjärnskador efter metastaser från bröstcancer.

2021-04-17
Min mamma insjuknade är 2010 för första gången, och blev diagnostiserad med bröstcancer. Det blev opererat två gånger och sedan cellgiftsbehandling, och efter fem år konstaterades hon frisk. År 2016 fick hon ett stort epilepsianfall på jobb, och fick akut åka in till sjukhuset. Där kunde man tack vare röntgen konstatera att hon fått metastaser till hjärnan. Hjärntumören var aggressiv och hon hade en överlevnadschans på några ynka procent. Efter många olika sorters behandling samt operation, kunde man konstatera att tumören var borta. Varannan månad gjordes (och gör fortfarande) röntgen av både kropp och skalle, och man såg därför efter ca 6 månader att hon fått återfall med en ny tumör i hjärnan. Denna var inoperabel, men läkarna gav oss hopp. Det finns nämligen en behandlingsmetod, som bara fanns i Stockholm , i Sverige, just då som kallas för gammastrålning. Mina föräldrar åkte upp till Stockholm för att prova denna aggressiva behandlingsmetod, och det började med att mamma fick skruvar invirade i pannan. När mamma satt där med ställningen fastspänd och behandlingen påbörjad, säger dem att det blivit en missbedömning och att denna metod inte alls skulle fungera för denna typ av tumör. Men här var skadan redan skedd och mammas tal var redan märkbart påverkat. Hon hade svårt att hitta ord, fick svårt att prata och tappade förmågan att både läsa och skriva. Hon tappade även synen på ena ögat och fick mycket problem med balansen. Detta må låta som det värsta, men icke. Det värsta är att hon efter detta fått ett mycket förändrat beteende, och hennes humör har drastiskt förändrats. Hon är inte samma människa längre. Hon kan bli extremt arg, paranoid och vara riktigt elak. Speciellt mot mig och min pappa. Däremot så tar sjukvården inget som helst ansvar och vi får ingen hjälp. Vi har ringt till alla möjliga ställen i desperat behov, men ingen hjälper oss. Jag saknar min mamma och min familj så mycket, är det någon som varit med om liknande eller som till och med vet vad vi ska ta oss till?
Svar:
Det är en riktigt ledsam historia du berättar. Ursäkta att svaret dröjt litet. JAg kan inte i detalj reda ut det hela, men jag uppfattar att din mamma har återfall i hjärnan efter tidigare bröstcancer. Första gången noterades det 2016, det är i sammanhanget faktiskt ganska länge sedan, så det verkar som om behandlingen i alla fall till att börja med var framgångsrik. När det gäller gammabehandlingen skriver du att man angav att man när behandingen påbörjats förstod att den inte skulle fungera. Det låter litet ovanligt, man utreder ju inför behandlingen för att se att det man avser att behandla sitter så till att det går att göra och att tumören inte är för stor. Du skriver att du inte får hjälp eller kanske tillräckligt bra förklaringar till vad som hänt. Det är förstås inte rimligt. Det kan kanske vara så att hon drabbats av behandlingsbiverkningar i en situation då man uppfattade att gammaknivebehandlingen skulle kunna hjälpa henne i en postiv riktning. Det finns alltid risker med behandling, i synnerhet kanske vid ingrepp i hjärnan. Men även tumören kan ju växa och leda till liknande symtom. Vem är ansvarig? Jag skulle säga att ni måste be att få ett klargörande samtal vid den enhet som skickade remissen till gammakniven. Det ska inte vara omöjligt. Det är förstås inte säkert att de kan förklara allt eller ge riktigt de svar man skulle önska, men ni har förstås rätt att få information.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi