Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Alternativ till Tamoxifen

2019-06-19
Hej! I våras upptäckte jag en knöl i mitt bröst som visade sig vara cancer och genomgick operation i maj. Analysen av de tre borttagna lymfkörtlarna visade att tumören var av elak sort (poäng åtta på den niogradiga farlighetsskalan), men några tecken på spridning kunde inte ses. Jag har sedan dess genomgått cytostatikabehandling i förebyggande syfte (EC tre gånger och paclitaxel nio gånger) utan några värre biverkningar. Tumören har f.ö. beskrivits som invasiv lobulär cancer av storleken 18 x 10 mm, utpräglat hormonkänslig (90 – 95 %), Ki 67 23 – 27% men inte HER2-positiv. Den var, enligt läkaren, trots att den lokaliserats, svår att se på mammografin. Läkaren har informerat mig om att denna typ av tumör ”brukar komma tillbaka” och att den då ”gömmer sig och är svår för oss att upptäcka”. Jag har uppmanats att vara uppmärksam på ev. knölar och märken på kroppen i fortsättningen, något som känns rätt vanskligt, måste jag säga. Enligt planen ska jag inom kort också genomgå 15 strålbehandlingar plus fem år på hormonsänkande tabletter. Jag vore tacksam för svar från er erfarna specialister på två frågor som jag nu funderar på: det är inte planerat någon mätning av östrogennivån i min kropp – borde inte det göras? Jag vet inte vad som är normal nivå och till vilken nivå som hormonet nu bör sänkas. Jag tänker att om jag skulle få besvärande biverkningar av behandlingen, finns ju annars inget utgångsvärde att jämföra med om en ev. förändring av behandlingen skulle bli aktuell. Eftersom de hormonsänkande medlen har en hel del biverkningar undrar jag också om jag inte skulle kunna göra något mer för att hjälpa kroppen att hålla nere östrogennivån. Jag är 66 år och ”behöver” exempelvis inga hormonproducerande bröst eller äggstockar längre. För mig låter det som en god idé att helt sonika låta ta bort dem. Livmodern tog jag p.g.a. myom bort redan i fyrtioårsåldern. Om det hör till saken, kan jag nämna att jag är en magerlagd person (47 kg), tämligen vältränad, har inga sjukdomar och tar inga mediciner för övrigt. Jag har kunnat konditions- och styrketräna utan problem under cytostatikabehandlingen och har inte känt av någon trötthet. Tackar på förhand för svar! Vänligen Eva Larsson
Svar:
Hej Man kan absolut inte säga att en tumör av detta slag brukar komma tillbaka! Den kan komma tillbaka men sannolikheten att den inte gör det är större än risken att den gör det. Du behöver inte kontrollera hormonnivåerna Du är mager och 66 år. Du får antagligen en aromatashämmare. Den gör dig i stort sett österogenbefriad. Jag hoppas att du inte känner dig oroad för återfall. Du har fått en bra behandling och du har ett bra skydd av den kommande hormonbehandlingen Med vänlig hälsning, Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Funderingar kring återfall

2020-01-23
Hej♡ Jag är en kvinna på 47 år. Vid 39 års ålder fick jag min bröstcancerdiagnos. Lobulär, 10mm (14mm invasivt), tårtbit samt axillarutrymning, dubbelt receptorpositiv, Ki67 15%, en mikrometastas av 12 körtlar. Fec 100×6, strålning, tamoxifen 5 år och förlängt ytterligare 5 år. Jag undrar vad ni tror/anser om återfallsrisk?
Visa svar
Funderingar kring återfall

Ont i ena bröstet

2020-01-21
Hej, är 18 och och kände imorse att vänstra bröstet gör ont när jag t.ex. ligger på det eller rör det. Det är lite rött där det gör ont och är lite hårdare än det brukar och undrar om det kan vara nånting jag borde kolla upp eller om jag ska avvakta och se om det går över.
Visa svar
Ont i ena bröstet

Undrande och okunnig

2020-01-21
Hej. Jag upptäckte för ca 1-2 månader att jag har en förhårdnader i mitt vänstra bröst. Ca 3-4 cm i diameter och gör inte ont. Den sitter snett bakom vårtgården åt vänster. Den sitter inte fast i något utan är rörlig men knölig i sig. Mitt högra bröst är knöligt men ändå ganska mjukt, inte alls samma känsla av att jag kan "greppa" någon knöl som i mitt vänstra. Förmodligen handlar det om svullna bröstkörtlar men är det ändå något som bör kollas upp? Jag är 37 och trebarnsmamma.
Visa svar
Undrande och okunnig

Prognos och risk för spridning

2020-01-21
Hej! Tack för denna fina möjlighet. Har redan skrivit och fått svar men har några följdfrågor. Jag hade två invasiva tumörer 2019 och de låg precis bredvid varandra. Den ena var 6mm och den andra 13x10mm. Ductalcancer, NHG 2 och her2neg. Lite skillnad i receptoruttryck mellan tumörerna: ER 90-95%, PR 10-20%, Ki67 16-18%. Man såg några tumörceller i kärlet till sentinel node, men ej i körteln. Peritumoral kärlinväxt påvisad med immunhistokemi. Jag är 47 år. Hur ser min prognos ut? Hade min tumör metastatisk potential som redan vandrat ut i kärlen? Hur stor är risken att det har spridit sig i kroppen? Hur länge överlever tumörceller som vandrat ut i kärlen?
Visa svar
Prognos och risk för spridning

SENOMAC, följdfråga

2020-01-21
SENOMAC 2020-01-20 Hej, Har idag varit på första läkarbesöket efter min operation. Lobulär 14 mm hormonkänslig inte känslig för antikroppsbehandling. (Biopsiresultat innan operation ER 100%, PR 100%, KI67 3%, Her2 1+) Tyvärr fanns det cancerceller i SN men jag vet inte storleken. Jag blev tillfrågad om jag vill vara med i Senomac-studien så den bör vara >2 mm (men jag vet som sagt inte hur stor) Skall fundera till torsdag om hur jag vill göra. Hur bör jag tänka? Funderar på att även om jag inte går med i studien hoppa över axillutrymning. Glömde att fråga min läkare om man alltid gör en röntgenundersökning innan start av cytostatika - Gör man det? Med vänlig hälsning Jag tycker som du att det är bra med studier och även att själv vara med i dom men jag vill helst hoppa över axillutrymning då de vanliga biverkningarna skrämmer mig. Finns det möjlighet att man hoppar över lottningen till antingen utföra en axillutrymning eller inte och väljer själv vilken gren man vill tillhöra i studien - eller följa studiens upplägg fast man inte ingår i studien. Man har ju möjlighet att när som helst sluta vara med i en studie utan att behöva förklara varför - så jag skull teoretiskt kunna tacka ja, se vilken gren jag lottas till och beroende på vilken det blir tacka nej- men det känns inte just. Hur stor risk är det för problem med ödem och rosfeber efter axillutrymning - bör jag vara orolig, det är höger arm Tacksam för svar så att jag hinner förbereda mig för första läkarbesöket med onkologen på torsdag (23:e)
Visa svar
SENOMAC, följdfråga

Lång väntan...

2020-01-21
Hej! Har skrivit tidigare men nu börjar jag bli ordentligt oroad... Är 35 år i upptäckte själv två knutor i vänster bröst. Remiss från VC skickades 20/11, fick tid för mammografi 9/12, då gjordes trippeldiagnostik. 19/12 tid hos kirurg då besked om att de hittat cancer men att biopsierna från de två tumörerna var tvunget att göras om för säker diagnos. Lämnat nya biopsierna 19/12. 2/1 får tid till cancergenetiska mott för snabb utredning innan op...ska få svar om 14 dgr. 8/1 tillbaka till kirurgen för besked om DCIS grad 2 med nekros, dock kan de inte veta 100 säkert förrän efter operation då båda tumörerna är relativt stora 2,5 cm resp 4,5cm...får tid till plastikkirurg 20/1. Var där idag men då de inte fått svar på den genetiska undersökning kan inget göras o jag får ny tid 27/1... Hur länge ska jag behöva vänta på att något händer? Hur länge är det ”ofarligt” att vänta med min diagnos... Läste en tidigare fråga ang om cancerceller har ökad benägenhet att spridas vid mellannplsbiopsi o undrar såklart om 5-6-7 veckors väntan har betydelse i mitt fall? Har också börjat få ont i det sjuka bröstet...det ilar o sticker...är det normalt? Hoppas ok med alla dessa frågor :-)
Visa svar
Lång väntan...

Hjälp till utländsk patient

2020-01-21
Hej Jag undrar var man vänder sig för att hitta hjälp med diagnos och second opinion av svensk expertis för en person som bor i utlandet som diagnosticerats för bröstcancer i sitt hemland.
Visa svar
Hjälp till utländsk patient

Rädd och nervös

2020-01-20
Hej, jag har under 2 veckors tid känt av en liten knöl i mitt högra bröst. Som en kula. Och för några dagar sen upptäckte jag en avlång hård knöl på mitt vänstra bröst. Borde jag vara orolig att det är något allvarligt? I släkten har vi lymfom cancer. Jag är 25 år gammal och har aldrig haft problem med mina bröst innan men nu senaste veckorna börjar jag bli orolig..
Visa svar
Rädd och nervös

Fibroadenom

2020-01-20
Oj , glömde att skriva att jag bor i Stockholm , och har haft kontakt med Södersjukhuset , bröstcentrum. Mvh
Visa svar
Fibroadenom

SENOMAC

2020-01-20
Hej, Har idag varit på första läkarbesöket efter min operation. Lobulär 14 mm hormonkänslig inte känslig för antikroppsbehandling. (Biopsiresultat innan operation ER 100%, PR 100%, KI67 3%, Her2 1+) Tyvärr fanns det cancerceller i SN men jag vet inte storleken. Jag blev tillfrågad om jag vill vara med i Senomac-studien så den bör vara >2 mm (men jag vet som sagt inte hur stor) Skall fundera till torsdag om hur jag vill göra. Hur bör jag tänka? Funderar på att även om jag inte går med i studien hoppa över axillutrymning. Glömde att fråga min läkare om man alltid gör en röntgenundersökning innan start av cytostatika - Gör man det? Med vänlig hälsning
Visa svar
SENOMAC