Hej, mycket bra fråga. Du har helt rätt att man bedömer axillär strålbehandling vara likvärdig axillutrymning vid begränsad spridning - men: De siffror du har läst om och skriver om gäller vid primär kirurgi, dvs om man inte har några misstankar på spridning till armhålan, inte ger kemoterapi först, och hittar en metastas i portvaktskörteln. Samma resonemang gäller inte (ännu) i de fall där man 1) upptäckt en metastas "kliniskt" (dvs den kändes och/eller sågs vid diagnos) och 2) erhåller kemoterapi innan operation. Men det pågår två stora amerikanska studier som vi alla väntar på. Den ena gäller kvinnor som har kvar spridning (en angripen portvaktskörtel) efter kemoterapin, där testar man om man kan ersätta axillutrymning med axillär strålbehandling. Den andra gäller kvinnor som inte har spridning kvar efter kemoterapin (en frisk portvaktskörtel), där testar man om man kan skippa både axillutrymning och strålbehandling mot armhålan.
Så enligt dagens riktlinjer bör du göra en axillutrymning. Samtidigt ska det sägas att det pågår en massa diskussioner om din situation också: vi tror att vi inom en relativt snar framtid kommer att markera den angripna körteln redan innan kemoterapi (görs redan på några sjukhus), och tar bort densamma sedan vid operation ihop med en portvaktskörtel. I vissa länder, t ex Italien, tycker man att det inte behövs någon markering: man tar bort en portvaktskörtel efter kemoterapin och nöjer sig med det ingreppet i armhålan (dvs skippar axillutrymning) ifall portvakten är frisk. Markering av den sjuka lymfkörteln möjliggör att just den körteln kan återfinnas, tas bort och undersökas i mikroskop, vilket ökar säkerheten att ligga rätt när man bedömer huruvida din armhåla har blivit frisk av kemoterapin eller inte.
Någon typ av kirurgi i armhålan görs alltså alltid i din situation, man bör inte avstå helt och hållet: det är superviktigt att veta hur det står till i armhålan efter kemoterapin.
Även i Sverige går vi mot nya riktlinjer där vi kommer att avstå från axillutrymning men ge strålbehandling ifall armhålan efter kemoterapin har blivit helt frisk (enligt t ex portvaktskörteln). Detta har inte spikats ännu i Sverige, men självklart borde du kunna diskutera detta med din kirurg.
Jana de Boniface
Överläkare och bröstkirurg, Capio S:t Görans Sjukhus AB, Stockholm