Frågor & svar

Postneoadjuvant capecitabin lobulär BC

2021-04-30
Hej! Jag har tidigare skrivit till er (i mars) och frågat om möjliga tilläggsbehandlingar för min invasiva lobulära bröstcancer. En sammanfattning: Stor tumör innebar att man började med cytostatika (EC90 x 3 och Docetaxel x 3) innan operation. Tumörstatus innan cytostatikabehandling: NHG 2, ER 90 %, PR 80 % HER2 1+ (d v s negativ), Ki67 21 %. Mastektomi och sentinel node i början av februari. Det visade sig att det fanns en 122 mm stor tumör kvar (invasiv lobulär grad 2, ER 80%, PR 40 % HER2-negativ. Ki67 11 %) Noggrannare analys av lymfkörtlar visade på metastaser varför jag fick axillutrymning i början av mars.10 av 14 körtlar hade metastaser men ingen med perikapsulär växt. Nu äter jag Tamoxifen och genomgår för närvarande strålning (25 ggr). När jag frågade i mars svarade ni att man skulle kunna överväga capecitabin som tilläggsbehandling. Jag tog upp det med en läkare på onkologen. Läkaren ansåg att i och med att min kvarvarande tumör var långsamväxande så är den inte känslig för cytostatika (inte heller Capecitabin) utan hormonbehandling är bättre. Jag kände mig förvirrad och bad om ”second opinion”. Det har jag fått nu. Där säger man att man skulle kunna tänka sig capecitabin även om effekten är tveksam. De förordar också att man istället för Tamoxifen använder AI och GnRH-analog. De anger dessutom att Tamoxifen inte ska ges tillsammans med capecitabin. Slutligen bedömer de att man bör göra en ny metastasutredning (skiktröntgen gjordes innan mina behandlingar började). Anser ni att det finns något som skulle tala emot att jag får AI och GnRH-analog istället för Tamoxifen? Jag är 53 år och var premenopausal när jag började behandlingarna (i september 2020), men mensen har inte kommit tillbaka. Jag har förstått att AI är mer effektivt än Tamoxifen om man är postmenopausal. Om jag får GnRH-analog kanske jag även kan få Zometa, som väl annars bara ges till postmenopausala? Jag vill ha det som har bäst effekt. Kan man säga något om capecitabins effekt vid långsamväxande tumörer av min typ? Finns det någon nackdel med att ta preparatet förutom risken för biverkningar och den långa behandlingstiden? I och med att jag verkar kunna fortsätta med antihormonbehandlingen (om jag får AI) under cytostatikahandlingen så funderar jag på att be om det. Om biverkningarna blir för svåra borde det gå att avbryta, eller? Jag har förstått att metastaser från lobulär bröstcancer kan vara svåra att se på röntgen. Jag vet inte riktigt vilken nytta en ny metastasutredning skulle göra. Skiktröntgen har ju också sina risker Ser ni anledningen till att man bör göra en sådan metastasutredning? Skulle mina behandlingar bli helt annorlunda om man upptäckte metastaser?
Svar:
Hej, det var bra att du kunde få second opinion. Jag vill inte skriva svar som leder till ytterligare förvirring, jag tänker att du nu tllsammans med din hemmadoktor måste fatta beslut om vilken väg du faktiskt ska gå. Ja, det är rätt att AI hos postmenopausala är litet mer effektiva än tamoxifen. Men jag tror inte att det finns någon detaljkunskap beträffande hur effekten av capecitabin skiljer sig åt i relation till t ex Ki67 av kvarvarande cancerceller, i den studie som ligger till grund för sådan behandling, CreateX, har man inte redovisat sådana uppgifter.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Uppehåll hormonbehandling

2023-05-28
Hej, Efter operation och strålning har jag ätit Letrozol i 9 månader, bytte sedan till Exemestan pga biverkningar och har ätit det i 4 månader. Har dock fortfarande problem med ledvärk, sömn, dåligt minne mm. Funderar på att göra ett uppehåll under semestern för att må lite bättre. Min fråga är hur det påverkar kroppen, blir det någon effekt med ett kortvarigt uppehåll? Eller ställer det till mer, jag tänker på hormonbalansen, om den åker upp och ner? Stort tack för svar :)
Visa svar
Uppehåll hormonbehandling

Påverkan tandhälsa

2023-05-28
Tamoxifen kan enligt en artikel i Tandläkartidningen 10 juni 2016 ha negativ inverkan på tandhälsan. I artikeln skrivs bl a"Bröstcancerpatienterna hade genomgående statistiskt signifikant större klinisk fästenivå vid samtliga kontroller och tandfickedjupet hade ökat signifikant i bröstcancergruppen vid 18 månader jämfört med studistarten" Eftersom jag själv sköter tänderna bättre än någonsin och tandfickedjupet bara ökar med parodontit som risk undrar jag om detta är ytterligare utrett? Bör tätare tandkontroller erbjudas? Studien tycks vara helt okänd - ingen av de tandhygienister/tandläkare jag besökt har nämnt detta.
Visa svar
Påverkan tandhälsa

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation