Jag fick diagnosen bröstcancer i vänster bröst i november år 2020. Har fram till slutet av mars i år äntligen bestämt mig och opererades Då. En "tårtbit" togs bort.
Ingen hereditet och inga portvaktskörtlar hittades, så 0 togs alltså bort.
Ur jl:
"I mellannålsbiopsin ses invasiv duktal cancer, grad 1-2. ER 100%, PgR 98%, HER2 2+ men ej amplifierad, Ki67 35%. Därtill DCIS.
Ett område med mikrokalk på 25mm, och ser en tumör bedömd M5, 7mm, U5, 5mm. Cytologi utföll C4-5. Då patienten hade DVT för 6 veckor sedan behandlas hon med Eliquis".
Blev ordinerad Tamoxifen i 5 års tid men är så rädd för denna tablett då jag strax innan upptäckten av bröstcancern fick en djup ventrombos.
Min fråga gäller om det verkligen är någon större nytta med att ta Tamoxifen med alla dess biverkningar eller bara lita på att cancern försvunnit? Jag är 84 år gammal.
Hej ,jag uppfattar att du redovisar resultatet av nålbiopsin. Ställningstagande till behandling bör göras baserat på operationspreparatet. Det är litet paradoxal att Ki67 verkar vara högt samtidigt som graden är 1-2. JAg hade velat se resultatet av operationen. Jag tycker det var ett klokt beslut att du lät operera dig. Du ska inte ta tamoxifen, i alla fall inte utan antokoagulerande behandling, men det finns ju andra sätt att hantera situationen. Antingen kan du få en aromatoashämmare som inte ökar risken för djup ventrombos (jag vet att det står om sådant i biverkningslistan i fass, men jag uppfattar att det beror på att man studerat detta i jämförande studier med tamoxifen och då sett en högre frekvens för tam men även enstaka fall som man kan räkna med ändå skulle ha inträffat i gruppen som fick letrozol. Man ska också veta att cancer i sig kan vara förenat med en ökad risk för venös blodpropp t ex i vad eller lunga - det var en utvikning).
OM, och jag skriver OM det skulle vara så att tumören i bröstet är liten (under 2 cm) och radikalt opererad och grad 1-2 och Ki 67 inte är högt kan man överväga att endast ge dig en kort srtålbehandling och faktiskt avstå från hormonbehandling.
Du får diskutera för- och nackdelar med de oliak laternativen med din doktor!
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.