Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Ibrance

2019-10-07
Hej! Jag funderar mycket på min behandling med Ibrance, ( Letrozole, Zometa, Kalcium_D). Jag har snart gjort min första cykel och allt verkar gå bra, har bara lite trötthet och ibland lätt illamående. Jag försöker motionera varje dag och äta bra. Jag undviker alkohol helt men har en fundering kring det. Hur farligt är det att dricka alkohol när man äter Ibrance? ska man alltid avstå helt eller kan man ta några öl till maten då och då utan att förstöra verkan av medicin? Hur farlig är det där med folksamlingar för infektionskänsligheten mm, det står med stora svarta bokstäver i informationsmaterialet. Ska man undvika restaurangbesök på tider när det är mycket människor ute? Hur farligt är det då att arbeta i öppet kontorslandskap med många personer som har barn som är sjuka och ofta är sjuka själva.Vad bör jag tänka på vid resa med lokal buss mm. Känner att jag blivit lite rädd och begränsad av infektionskänsligheten. Har tidigare fått rosfeber och blodförgiftning pga av ödem så jag vet hur sjuk man kan bli. ( Låg på intensiven i 7 dagar innan det vände). Tacksam för svar.
Svar:
Du skall försöka leva som vanligt i möjligaste mån. Du behöver inte vara absolutist och du kan träffa folk. Den sänkning av de vita blodkropparna som man ser med Ibrance leder sällan till infektioner (till skillnad från cytostatika). Dom vanligaste infektionerna i övre luftvägar är virusinfektioner och du har inte någon ökad risk att få övre luftvägsinfektioner pga Ibrance. Det finns givetvis alltid en risk att man blir smittad av förkylningsvirus när man trängs på buss eller tunnelbana men den risken finns oavsett om man tar Ibrance eller inte. Rosfeber uppstår ofta i ödempåverkad hud och det viktigaste är att man behandlar ödemet ( kompressionsstrumpa)
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Celldelning, ki67

2021-01-19
Hej, Vad jag förstår finns något sk sovande cancerceller. Hur vanligt förekommande är det? Är ki67 en indikator på celldelningshastighet, givet att celldelning pågår. Innebär det per automatik motsatsen, dvs att resterande del i hot spot är vilande. Är det samma sak när ki67 sjunker efter cellgifter. Vad är det som får de till liv igen? Många är vi som börjar leva strikt hälsosamt vid diagnos, kan det hypotetiskt vara bättre att vänta med det till efter behandlingen för att lura fram alla cancerceller som sen kan attackeras av alla behandlingar.
Visa svar
Celldelning, ki67

Antikroppsbehandling med Trastuzumab - Covid 19 vaccination?

2021-01-19
Hej! Jag har behandlats för HER 2+ bröstcancer 2016. Cytostatika, strålning, Tamoxifen samt Trastuzumab behandling som avslutades 2017. Jag är skeptisk mot Covid-19 vaccinet då det används genteknik RNA/DNA. Kan detta påverka behandlingen som jag fått med Trastuzumab så mitt försvar mot cancer blir sämre? Eller hur påverkar det cellerna och immunförsvaret? Vänliga hälsningar CC
Visa svar
Antikroppsbehandling med Trastuzumab - Covid 19 vaccination?

Tamoxifen och cystor på äggstockarna

2021-01-19
Hej! Jag undrar om man kan få cystor på äggstockarna av Tamoxifenbehandling. Har tagit Tamoxifen i 4,5 år med en hel del biverkningar. Upptäcktes en cysta på ena äggstocken i nov. som jag nu ska gå på kontroller för i 2 års tid. Jag fått info att man undersökte tecken på livmoderkroppscancer vilket varit normalt. Bör jag sluta med Tamoxifen?
Visa svar
Tamoxifen och cystor på äggstockarna

Smärta och öm på vänstra bröstet

2021-01-18
Hej Jag år 28 år gammal och har en smärta i vänstra bröst, det gör ont och känns ömt när man rör på bröstet ! mesta dels under delen av bröstet. Har trott att de kan vara BH:n som sitter spänt men har vilat och har ej haft BH under nån månad men det känns fortfarande. Har ilande värk under armhålet då o då ? Har ammat för ca ett år sedan och sover ofta på den sidan. När någon kommer åt mitt bröst så hoppar jag till för de gör ont. Behöver jag vara orolig ? Med vänlig hälsning, Gabriela
Visa svar
Smärta och öm på vänstra bröstet

Pagets i bröstet

2021-01-18
Hej! Jag undersöks för misstanke om Pagets bröstcancer (går under många andra namn också). Den yttrar sig som "eksem" på bröstvårtan och kommer från mjölkgångarna. Ca 4 % av BC är Pagets, så det är ganska ovanligt och många i sjukvården har inte ens stött på det under en hel yrkeskarriär! Jag undrar om det finns någon community för Pagets i bröstet? Det enda jag hittar är amerikanska sidor och grupper. Jag tar gärna emot tips och info :-) Mvh, Gitte
Visa svar
Pagets i bröstet

Vad betyder detta från min operationsbeskrivning??

2021-01-18
Vi kan utan svårigheter dissikera upp och öppna fascia axillaris. Man identifierar där tre stycken lymfkörtlar med kraftigt ökad aktivitet, varav en är mycket diffust avgrändad. Ingen blåfärg. Ingen ytterligare aktivitet och inget patologiskt att palpera. Hemostaskontroll. Har fått neoadjuvant cellgiftsbehandling o nu tårtbitsoperation o man tog ut 3 portvaktskörtlar. Her2+ Ej hormonkänslig Vad avgör om man ska opereras igen o ta bort lymfkörtlar och eventuellt hela bröstet.
Visa svar
Vad betyder detta från min operationsbeskrivning??

Invasiv duktal tubulär mammarcancer

2021-01-18
I oktober efter rutin mammografi kontroll blev jag diagnosticerad 3-4 mm stor strålig förändring i vb. Mellannålbiopsi från detta visar invasiv duktal kancer grad 1 I november I decmeber operarades det ,tumören som sätt ca 2cm från hudnivå och sektorn sträcker sig djupt bskom tråddpetsen ,dock riktligt med parenkym och mot djupet kommer vi inte mot facian? Vad betyder : "mot djupet kommer vi i te mot facian" har de tagit utt hela cancer område.? Min fråga är vad nådde de inte mot djupet mot facisn? Preparatet väger 35,4gram.Röngen visar att förän med minsta marginal på 11 mm.är med i preparatet. Öperatonsberättelse: snit i sxilen ,oppnar axillfacian och finner två stycken sentinel node med utslag på 1700 respektive 1500counts,. Vad betyder 1700,1500 counts är min fråga? Mastektomi med 4×5 mm stor invasiv tubulär mammarcancer, Nottingham histologisk grad I.ER:100%,PgR: 95%,He2:1+, Ki67:11% . Ingen in situ-komponent. Radikalt excitera.pT1a NOMx. Tumörstorlek, mikroskopisk storlek av största invasiva focus, mm:5x4m HISTOLOGISK GRAD (NHG):1östrogenreceptor(SP1),%100progesteron receptor(1E2), %:95 HER2protein(4B5):1+SISH HER2:Ej utförtKi67(MIB1),%:11. MIN FRÅGA , kan ni tolka dena finnd, är det fleracancer celer ssmtidigt dvs flersa sort -multifokala? Min fråga är: Kan vilken betydelse har den cytology/ palogi find ang. olika HER och dämed positiva: HER 2:1+ och HER2 protein(4B5):1+ SISH HER2 Mina frpgor: Finns det täcken för snabbt vexande och spridning? Hur är graden av farlighet?Vilken är prognos utifrån dessa markörer? Hur offta procentuellt hittar man den cancer sort : invasiv duktal tubulär? Kan man bota den med hormonterapi,strolninh, cytostatika. Hur stor är risken i återal och spridning till andra årgan Det visar sig att de två linfokörtlar är benigna! Min fråga ska man ta ut ytterligare lymfokörtlar?
Visa svar
Invasiv duktal tubulär mammarcancer

Serom efter operation

2021-01-18
Hej, för 1,5 vecka sedan genomgick jag en tårtbitsoperation + axillutrymning och en vecka efter operationen fick jag serom i armhålan. Det spänner och gör ont, min kontaktsjuksköterska vill avvakta med ev tömning, antar pga infektionsrisken (?) men hur lång tid tar det innan det försvinner? Hur lång tid ska jag behöva lida av det innan jag ska propsa på tömning? Finns det några tips för att snabba på läkningen?
Visa svar
Serom efter operation

Benign förändring i en mjölkgång

2021-01-18
Jag har haft sekretion från bröster efter avslutad behandling mot trippelnegativ bröstcancer. Efter ny mammografi, ultraljud och biopsi konstaterades en 3x9 mm stor förändring i en mjölkgång, utan malignitet. Kontaktsköterskan kunde dock inte redogöra för vad förändringen bestod av. Vad kan det vara? Behöver jag vara orolig och söka second opinion? Då och då får även jag en svälld "åder" över bröstvårtan. Det visste man inte heller vad det var.
Visa svar
Benign förändring i en mjölkgång

Svullet och ömt bröst

2021-01-18
Hej. Helt plötsligt har jag fått svullet och ömt bröst. Mest på vårtgården. Lite varmt också. Känns som en knöl inne i bröstet och ungefär som när man hade mjölkstockning. Är 51 år och i övrigt frisk
Visa svar
Svullet och ömt bröst