Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Livet efter behandling

2019-06-19
I januari i år började jag min cytostatikabehandling mot trippelnegativ bröstcancer. I juni gjordes bröstoperationen och efter det strålades jag. Jag var klar i juli-/augustiskiftet. Jag är lärare och började att arbeta på 25% i en knapp månad (augusti). Läkaren som sjukskrev mig har jag inte träffat under min behandling. Jag träffade sedan ännu en läkare som jag inte träffat förut och hon fortsatte min 25% sjukskrivning en halv månad (halva september) och sedan 50% resten av september. Jag tog sedan kontakt med onkologen i Helsingborg för att be om förlängning av sjukskrivningen. Utan att överhuvudtaget prata med mig minskade läkaren sjukskrivningen fr o m november månad med 25%. Hon har dessutom kryssat i rutan att hon förväntar sig att jag ska vara fullt återställd fr o m december månad. Jag sade redan då att jag inte trodde att det skulle fungera då mitt absoluta max då och just nu är 50%. Jag ska i mitt arbete kunna vara alert med eleverna och deras föräldrar. När jag har jobbat mina 4,5 timmar/dag får jag uppbåda min sista koncentration och ork för att kunna köra hem och sedan är jag helt slut för dagen. Ska det vara så? Vad ska jag göra? Jag har bett läkaren kontakta mig men det har hon inte gjort. Snart är november här och jag känner mig stressad och pressad. Jag vet att ni kanske inte kan göra något men ni kanske kan ge mig ett råd. Tack på förhand!
Svar:
Hej Det är verkligen tråkigt att höra att du möts av en sådan bristande förståelse och det verkar som du inte har någon fast bra ansvarig läkare. På min arbetsplats har vi möjlighet att remittera våra patienter till vår psykosociala avdelning. En del av våra patienter sjukskrivs av psykiater där- man kan säga att det är en del av den rehabilitering man har rätt till. Du kan väl höra om det finns något liknande i Helsingborg! Annars har du rätt till läkarbesök på kliniken hos onkolog eller kirurg. Ge inte upp!! Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Funderingar kring återfall

2020-01-23
Hej♡ Jag är en kvinna på 47 år. Vid 39 års ålder fick jag min bröstcancerdiagnos. Lobulär, 10mm (14mm invasivt), tårtbit samt axillarutrymning, dubbelt receptorpositiv, Ki67 15%, en mikrometastas av 12 körtlar. Fec 100×6, strålning, tamoxifen 5 år och förlängt ytterligare 5 år. Jag undrar vad ni tror/anser om återfallsrisk?
Visa svar
Funderingar kring återfall

Ont i ena bröstet

2020-01-21
Hej, är 18 och och kände imorse att vänstra bröstet gör ont när jag t.ex. ligger på det eller rör det. Det är lite rött där det gör ont och är lite hårdare än det brukar och undrar om det kan vara nånting jag borde kolla upp eller om jag ska avvakta och se om det går över.
Visa svar
Ont i ena bröstet

Undrande och okunnig

2020-01-21
Hej. Jag upptäckte för ca 1-2 månader att jag har en förhårdnader i mitt vänstra bröst. Ca 3-4 cm i diameter och gör inte ont. Den sitter snett bakom vårtgården åt vänster. Den sitter inte fast i något utan är rörlig men knölig i sig. Mitt högra bröst är knöligt men ändå ganska mjukt, inte alls samma känsla av att jag kan "greppa" någon knöl som i mitt vänstra. Förmodligen handlar det om svullna bröstkörtlar men är det ändå något som bör kollas upp? Jag är 37 och trebarnsmamma.
Visa svar
Undrande och okunnig

Prognos och risk för spridning

2020-01-21
Hej! Tack för denna fina möjlighet. Har redan skrivit och fått svar men har några följdfrågor. Jag hade två invasiva tumörer 2019 och de låg precis bredvid varandra. Den ena var 6mm och den andra 13x10mm. Ductalcancer, NHG 2 och her2neg. Lite skillnad i receptoruttryck mellan tumörerna: ER 90-95%, PR 10-20%, Ki67 16-18%. Man såg några tumörceller i kärlet till sentinel node, men ej i körteln. Peritumoral kärlinväxt påvisad med immunhistokemi. Jag är 47 år. Hur ser min prognos ut? Hade min tumör metastatisk potential som redan vandrat ut i kärlen? Hur stor är risken att det har spridit sig i kroppen? Hur länge överlever tumörceller som vandrat ut i kärlen?
Visa svar
Prognos och risk för spridning

SENOMAC, följdfråga

2020-01-21
SENOMAC 2020-01-20 Hej, Har idag varit på första läkarbesöket efter min operation. Lobulär 14 mm hormonkänslig inte känslig för antikroppsbehandling. (Biopsiresultat innan operation ER 100%, PR 100%, KI67 3%, Her2 1+) Tyvärr fanns det cancerceller i SN men jag vet inte storleken. Jag blev tillfrågad om jag vill vara med i Senomac-studien så den bör vara >2 mm (men jag vet som sagt inte hur stor) Skall fundera till torsdag om hur jag vill göra. Hur bör jag tänka? Funderar på att även om jag inte går med i studien hoppa över axillutrymning. Glömde att fråga min läkare om man alltid gör en röntgenundersökning innan start av cytostatika - Gör man det? Med vänlig hälsning Jag tycker som du att det är bra med studier och även att själv vara med i dom men jag vill helst hoppa över axillutrymning då de vanliga biverkningarna skrämmer mig. Finns det möjlighet att man hoppar över lottningen till antingen utföra en axillutrymning eller inte och väljer själv vilken gren man vill tillhöra i studien - eller följa studiens upplägg fast man inte ingår i studien. Man har ju möjlighet att när som helst sluta vara med i en studie utan att behöva förklara varför - så jag skull teoretiskt kunna tacka ja, se vilken gren jag lottas till och beroende på vilken det blir tacka nej- men det känns inte just. Hur stor risk är det för problem med ödem och rosfeber efter axillutrymning - bör jag vara orolig, det är höger arm Tacksam för svar så att jag hinner förbereda mig för första läkarbesöket med onkologen på torsdag (23:e)
Visa svar
SENOMAC, följdfråga

Lång väntan...

2020-01-21
Hej! Har skrivit tidigare men nu börjar jag bli ordentligt oroad... Är 35 år i upptäckte själv två knutor i vänster bröst. Remiss från VC skickades 20/11, fick tid för mammografi 9/12, då gjordes trippeldiagnostik. 19/12 tid hos kirurg då besked om att de hittat cancer men att biopsierna från de två tumörerna var tvunget att göras om för säker diagnos. Lämnat nya biopsierna 19/12. 2/1 får tid till cancergenetiska mott för snabb utredning innan op...ska få svar om 14 dgr. 8/1 tillbaka till kirurgen för besked om DCIS grad 2 med nekros, dock kan de inte veta 100 säkert förrän efter operation då båda tumörerna är relativt stora 2,5 cm resp 4,5cm...får tid till plastikkirurg 20/1. Var där idag men då de inte fått svar på den genetiska undersökning kan inget göras o jag får ny tid 27/1... Hur länge ska jag behöva vänta på att något händer? Hur länge är det ”ofarligt” att vänta med min diagnos... Läste en tidigare fråga ang om cancerceller har ökad benägenhet att spridas vid mellannplsbiopsi o undrar såklart om 5-6-7 veckors väntan har betydelse i mitt fall? Har också börjat få ont i det sjuka bröstet...det ilar o sticker...är det normalt? Hoppas ok med alla dessa frågor :-)
Visa svar
Lång väntan...

Hjälp till utländsk patient

2020-01-21
Hej Jag undrar var man vänder sig för att hitta hjälp med diagnos och second opinion av svensk expertis för en person som bor i utlandet som diagnosticerats för bröstcancer i sitt hemland.
Visa svar
Hjälp till utländsk patient

Rädd och nervös

2020-01-20
Hej, jag har under 2 veckors tid känt av en liten knöl i mitt högra bröst. Som en kula. Och för några dagar sen upptäckte jag en avlång hård knöl på mitt vänstra bröst. Borde jag vara orolig att det är något allvarligt? I släkten har vi lymfom cancer. Jag är 25 år gammal och har aldrig haft problem med mina bröst innan men nu senaste veckorna börjar jag bli orolig..
Visa svar
Rädd och nervös

Fibroadenom

2020-01-20
Oj , glömde att skriva att jag bor i Stockholm , och har haft kontakt med Södersjukhuset , bröstcentrum. Mvh
Visa svar
Fibroadenom

SENOMAC

2020-01-20
Hej, Har idag varit på första läkarbesöket efter min operation. Lobulär 14 mm hormonkänslig inte känslig för antikroppsbehandling. (Biopsiresultat innan operation ER 100%, PR 100%, KI67 3%, Her2 1+) Tyvärr fanns det cancerceller i SN men jag vet inte storleken. Jag blev tillfrågad om jag vill vara med i Senomac-studien så den bör vara >2 mm (men jag vet som sagt inte hur stor) Skall fundera till torsdag om hur jag vill göra. Hur bör jag tänka? Funderar på att även om jag inte går med i studien hoppa över axillutrymning. Glömde att fråga min läkare om man alltid gör en röntgenundersökning innan start av cytostatika - Gör man det? Med vänlig hälsning
Visa svar
SENOMAC