Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Bröstbevarande kirurgi - eller mastektomi?

2019-10-08
Hej Jag har mycket tidigt upptäckt bröstcancer; två små tumörer i vänster bröst. Idag har jag fått information om operation och efterbehandling. Mina funderingar handlar om ifall jag bör välja bröstbevarande kirurgi med efterföljande strålbehandling - eller mastektomi. Mitt intryck var att läkaren starkt förespråkade bröstbevarande kirurgi, men jag kan själv inte riktigt förstå varför det vore så mycket bättre. Så vitt jag förstod saken finns viss risk att en sådan operation kan behöva göras om - och strålbehandling krävs. Om hela bröstet tas bort tänker jag att "problemet är ur världen" - och ingen strålbehandling behövs. Läkarens argument mot mastektomi var även att många kvinnor som opererat bort ett bröst upplever försämrad psykisk hälsa. Vad beror det på? Vilka för- och nackdelar finns med de olika metoderna?
Svar:
Hej Längre tillbaka i tiden gjordes det alltid mastektomi men numera opereras de flesta kvinnor med bröstbevarande kirurgi, det är lika säkert som mastektomi dvs överlevnaden är likvärdig. Strålbehandling ingår då och ges i 3 veckor ( yngre kvinnor får tillägg mot ärret 8 behandlingar till, i Stockholm gäller det kvinnor under 51 år). Kirugerna numera är onkoplastiskt kunniga och bröstet blir i allmänhet kosmetiskt fint efter kirugin. Fördel med mastektomi är ju att man inte behöver mammografera och att det är lätt att undersöka bröstkorgsväggen. Kirurgerna vill dock inte gärna göra mastektomi om det går att göra bröstbevarande kirugi. Den patient som ändå önskar mastektomi får nog stå på sig lite ! MVH Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Tack för svar Jana

2020-02-20
Tyvärr har jag haft mkt problem med många & jobbiga biverkningar & efter många olika preparat så står jag nu utan efterbehansling sen i November. Hade behandling 2 år med lite uppehåll mellan byten. Jag var hos VC med min knöl & då sa han att en brösttumör sitter typ fast i huden samt oftast sitter i övre delen av bröstet & det gör inte denna så han trodde inte på cancer. Jag fick dock en remiss till mammografi & ev biopsi. Men blev undrande över hans svar, tumören jag hade -17 satt inte fast i huden & den satt i nedre delen av bröstet kl,6 en bit nedanför mamillen. Tyvärr fick jag inget större förtroende för honom på detta besök men får vänta på mammografin & ändå hoppas han har rätt.
Visa svar
Tack för svar Jana

Rädd och orolig

2020-02-19
Hej för några dagar sedan upptäckte jag på mitt bröst under bröstet som en liten rodnad och som en vattenblåsa under huden när man trycker lite lätt känns som det är vätska under men det här ej gått hål undrar om jag ska vara orolig
Visa svar
Rädd och orolig

Fått analyssvar

2020-02-18
Jag har fått analyssvaret Duktal cancer in situ Ki 75. Jag ska få cellgifter och strålbehandling - är det så man vanligen får behandlingen utifrån analysen? Funderar mycket på om vad som är rätt behandling för mig?
Visa svar
Fått analyssvar

Svar på "Återhämtning"

2020-02-18
Hej Niklas! De togs prover i munnen på VC 23/12 som visade: Candida guillier mondii. Som Fluconazol skulle svara på. Men man undrar ju? Har lite beläggning på tunga och svårt att svälja ibland, spec.kvällar. Blodprover har jag inte fått ta sedan 22/1 före sista dosen EC.. Desa har hela tiden legat väldigt lågt. Jo, jag tror faktiskt jag "ligger i luften" just nu. Remiss har gått från onkolog till kirurgin 23/1. Besked om avslutad behandling vid onkologen gått till min VC 17/2.! Ingen tid fått hos kirurgen ännu. Bor i region Dalarna.
Visa svar
Svar på "Återhämtning"

Knöl i bröstet

2020-02-18
Hej Jag hade Bc hösten -17 i mitt vänstra bröst,tumören var hormonkänslig 27mm & Ki 67 låg på 29,5 behandling blev tårtbit & strålning 15ggr . Nya knölar bildades dock ej malignt men fick igenom mastektomi hösten -18 samtidigt togs mina gamla proteser ut ur båda brösten. Nu har jag känt i kvarvarande bröst en hård knöl på ca 2 cm i nederkant av bröstet & magen knöts till is ... vet att jag bör undersöka detta men vart så många vändor och kändes som de tyckte jag var nojig det sista så tar emot att ringa. Kan återfall sätta sig i andra bröstet ?
Visa svar
Knöl i bröstet

Återhämtning

2020-02-18
Hej! Först vill jag tacka Er för att Ni finns. Får mer stöd-och upplysning här, än vad vad som ges under vårdtiden. Har trippelnegativ BC.ej hormonell. Högt KI-67 90%.Op.bort h.bröst,hela.typ av invasiv cancer:Ductal.typ av in situation cancer: DCIS Grad :III Har nu jag avslutat min cellgiftsbehandling den 23/1. Har fått 9 doser, först varje vecka X3, sedan var tredje x6. Paklitaxel+Karboplatin, sedan Docetaxel/Taxotere och sista tre EC 75 Har haft alla tänkbara biverkningar, utom illamående! Min fråga är nu. När börjar jag återvända till verkligheten? Är fortfarande väldigt trött, dåligt "flås" och framförallt dimmig i huvudet. Har varit så hela tiden. Hjärntrött vill jag kalla det för. I november fick jag svamp i svalg-och tunga och har medicinerat allt sedan dess med Fluconazole. Det ger sig inte. Mina blodvärden har varit starkt påverkade neråt hela tiden. Min onkolog trodde jag skulle repa mig snabbt efter sista, men icke. Nu är jag avförd från onkologen och återförd till kirurgins bröstteam. När är det normalt att få en uppföljningstid efter avslutat behandling? 3-6 månader??? Just nu känns det tungt. Vet inte riktigt vem som är vårdansvarig och vart jag ska vända mig. Det blev en tomhet-och vacum efter 5 mån. Nu vill jag börja känna en förbättring och ett hopp. Har inte en enda dag, hoppat över mina dagliga promenader, fastän man går ostadigt som en berusad. Det har varit mitt mantra. Fått även Zometa som ska fortgå var 6:e månad
Visa svar
Återhämtning

Avslutad behandling

2020-02-18
Hej! Jag fick min diagnos maj 2014, vid 33 års ålder. Har tagit tårtbit, fått cellgifter och strålats. Ska snart avsluta min behandling med tamoxifen då jag ätit dem i de 5 år som rekommenderats för mig. Vad händer nu i kroppen? Vad kan tänkas för förändring? Kommer kroppen att gå tillbaka till vad den var innan och mens och liknande kommer tillbaka? Kommer jag i så fall att behöva genomgå klimakteriet en gång till? Jag har vänt mig till min kontaktsköterska för att få svar/info, men inte fått någon typ av information. Vore väldigt tacksam för nån typ av guidning i vad som händer fysiskt men även psykiskt när behandlingen är klar. Tack på förhand.
Visa svar
Avslutad behandling

Perjeta

2020-02-18
Även i Katherine-studien ser man ju bättre resultat hos den grupp patienter som även fått Perjeta neoadjuvant. Om man, som patienten som nyligen ställde en fråga om Perjeta, inte fått någon HER2-riktad behandling ihop med neoadjuvant cyto pga att man hittat HER2-positivitet först efter kirurgin, då i 2 smittade körtlar, med samma ki67 som huvudtumören i bröstet vid biopsin (25%), kan det då vara motiverat att lägga till Perjeta adjuvant, med tanke på att patienten inte fått någon Perjeta tidigare? Jag känner till TLV s rekommendation att inte använda Perjeta adjuvant, men den är ju utifrån en hälsoekonomisk utvärdering som väl skulle behöva ses över då det nu finns nya data: vid 6 års uppföljning i APHINITY ser man en absolut vinst på 4,5 % i körtelpositiva gruppen vid tillägg av Perjeta?
Visa svar
Perjeta

Cysta

2020-02-17
Hej. Jag hittar knöl i bröstet efter gravitet. Var först på vårdcentral .Efter fick jag remiss att komma till kirurg.Efter palpering han inte tror att det är cancer.Men jag bli skickades först till mammografi.Efter på ultraljud Efter fick jag lugnade besked att det är helt ofarligt cysta som kan aldrig bli cancer. Men jag undrar kan man verkligen ser det utan att göra biopsi? javisst man vill tro på läkare.men när man läser det står att man ta oftast biopsi. Han också sagt till mig att om jag får ont eller obehagligt känslar jag kan komma tillbaka och dem kan ta bort den...med finnål.Jag undrar...det var nästan 7månader när jag varit där.min cysta känns likadant,gör inte ont.,inte försvann.kan man har cysta hela tiden utan att det försvinna? Mvh.oroligt människa.
Visa svar
Cysta

Cancer

2020-02-16
Blev återkallad efter mammografi. Ultraljud, mellanmål biopsi, MR. Hittade 5 cm ordinär bröstkörtelparemkym. Två 8 milimeter oklart . Men allt var godartat. Ska på återkoll om nio månader. Hur fort utvecklas cancer? Har jag ökad risk? Är 47 år. Är ömmare under armen nu och det sticker.
Visa svar
Cancer