Frågor & svar

Brun vätska

2021-06-14
Hej Jag är en kvinna 32 år, när jag klämmer på bröstet så kommer det ut lite lite typ en droppen bruntfärgat vätska obs detta har jag enbart provat när jag har min mens Kan det vara något jag bör vara orolig ?
Svar:
Hej! Vätska från bröstvårtan är mycket vanligt och oftast inte tecken på något farligt. Man bör dock söka läkare och kolla upp det för säkerhets skull om vätskan inte är genomskinlig eller grönaktig och bra kommer från en gång.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Metastaser eller något annat?

2024-10-11
Hej och tack för att ni finns. Jag är 35 år och har trippelnegativ bröstcancer med spridning till en lymfkörtel. Min resa började i somras och DT och PET-röntgen gjordes. Där sågs tre misstänkte lungnoduli i vänstra lungan, inga andra synliga förändringar. Efter min tredje dostäta EC75 gjordes en ny röntgen och på läkarbesöket fick jag veta att två av dessa prickar i lungan har försvunnit och att den största som var 5 mm nu är 2 mm. Min läkare säger att han misstänker att det är metastaser men att han inte kan vara säker. Jag undrar nu, kan det finnas en möjlighet att det är något annat än just metastaser? Om det nu skulle vara metastaser, finns chansen att dom faktiskt dör och försvinner helt eftersom de varit så små när jag påbörjade cytostatikabehandligen? Orolig och inte redo att lämna ännu.
Visa svar
Metastaser eller något annat?

Ej friskförklarad

2024-10-11
Hej! Min 5-års kontroll var, liksom tidigare kontroller, utan anmärkning. Min AI behandling är nu klar. Men jag blev inte friskförklarad eller ens cancerfriförklarad. Det bekymrar mig. Har det framkommit något som gör att ni ändrat era rutiner/policy kring dessa besked?
Visa svar
Ej friskförklarad

Återfall risk

2024-10-11
Hej mina mamma fick hormonell bc oktober 2019 var 73 år, 2,8 cm stor tumör, delningen 32. ingen spridning till lymfkörtlar men man såg isolerade celler i bort opererade biten, fick strålning 12 veckor efter operation, 15 gg och tar tamoxifen. Undrar hur ser hennes prognos ut , vi är jätte oroliga för återfall, hon ska snart kallas till mammografi för sista gången, hur stor återfallrisk har hon i procent nu efter fem år,Vi är jätte oroliga, blir jätte rädda när mammografi tiden kommer, Tack för att ni finns
Visa svar
Återfall risk

Blodvärden

2024-10-11
Hej! Mitt FSH är ca 97 och Östradiol 172 efter cancerbehandling mot bröstcancer, trippel negativ så har inga hormon tabletter eller liknande. Hur stor är chansen att detta blir permanent? Betyder provsvaren att jag är i klimakteriet?
Visa svar
Blodvärden

Hormonterapi istället för cellgifter

2024-10-11
Hej! 50-årig kvinna, premenopausal. Mastektomi och SN p.g.a. en 8 cm invasiv lobulär cancer. PAD visar multifokal (>50 foci) invasiv lobulär cancer av blandad typ, grad 2, ER 98% p PgR 95%, HER 2 negativ, Ki-67 15%. Största fokus i 39 mm. Total externt 97 mm. 1 SN med mikrometastas samt 1 benign non SN. Radikalt op. GEX Luminal A (ROR 25 men pat premenopausal). Luminal A lik. T2N1 (mi). MDK föreslår cellgifter med tanke på mikrometastaser i en av två SN och med tanke på min låga ålder. Men efter mitt första möte med onkologen som inte var med på MDK så menar hon att vinsten med cellgifter är liten och att enbart hormonterapi skulle räcka. Då med start Zoladex 3 mån, följt av Tamoxofen 6 mån och efter utvärdering Letrozol. Det låter som ett rimligt förslag men blev osäker eftersom där inte råder konsensus. Har bett om 2nd opinion och under tiden ställer jag frågan även här. Kan hormonterapi vara lika effektivt mot mikrometastaser som cellgifter när man har lobulär cancer med mina parametrar? Strålning är det enda som de är överens om.
Visa svar
Hormonterapi istället för cellgifter

Hej

2024-10-11
Jag är jätte rädd för återfall Nu när jag är klar med efterbehandling då smäller det i mitt hjärna att den kommer tillbaka Jag går till psikolog men det hjälper inte när jag är ensam Min cancer var agresiv Her2 positiv Den var 4 cm stor o den var under armhålan 6 st Men den var fibros när dom opererade mig Efterbehandling var kadcyla Tror ni jag kan klara mig verkligen utan återfall Så tacksam
Visa svar
Hej

brostcancer

2024-10-11
Hejsan jag har läst mycket om massor med olika frågor , och självklart har vi mycket frågor vi som har gått igenom bröstcancer , Jag blev opererad för en hormonell tumör December 2022 som jag hade, det hade inte spridits till lymfkörtlarna, jag måste äta hormontabletter i fem års tid. Jag är född 1954 , Efter cellgifter i 3 månader varje vecka och sedan radiotherapy i 5 dagar i följd efter cellgifter vart klart, jag bor i Italien och blivit behandlad på ett sjukhus som heter CRO i Aviano, specialiserade på cancer, Sedan fick jag börja med Letrozolo som jag skall äta i 5 år , Åt dom i 7 månader men fick mycket biverkningar så det byttes till Anastrozol , som efter 4 månader byttes ut till Exemestane . Har svårt att idag veta vilken jag har minst biverkningar Allt är så overkligt vad som händer med kroppen och nerverna Är det så att Letrozolo har högsta procent att inte få tillbaka cancern? Är det inte farligt att göra uppehåll? Jag vet inte hur jag kommer att klara att äta dom i nästan 4 år tids !! MVH Marita
Visa svar
brostcancer

Testosteron

2024-10-11
Hej, hade hormonell bröstcancer DCIS för fem år sedan. Fick genomgå strålning och sedan Tamoxifen under 5års tid. Har typ alla klimakterie problem som man kan ha. Men jobbigast är nattsvettningar/dålig sömn och ingen sexlust. Läste att man kan behandla med Testosteron utan att det inverkar på bröst cancer. Vad är dina tankar om det?
Visa svar
Testosteron

Varför fråga om byte av efterbehandling

2024-10-11
Letrozol sedan 2018 så nu frågas det om istället byta till tamoxifen - infon jag fick 2018 var letrozol som skulle tas livet ut. Har nya studier visat på något eller varför ställs den frågan.?
Visa svar
Varför fråga om byte av efterbehandling

Kanske längsta frågan

2024-10-11
Hej Jag har 33 år när jag diagnoserades med her2 +, er +, pr+. T3n1m0 Fått cellgifter, radikal masektomi och strålning, äter nu anastrozol och tar zoladex sprutor plus zoledronsyra var 6 månad (4 ggr totalt tror jag att jag ska få de sista) 1. Försökt att googla, tar man bort en del av muskeln på radikal masektomi? Jag är lite stel trots stretching och en muskel kort skulle väl kunna förklara det. 2. är tacksam för att jag fått zoledronsyra, men trodde fördelarna kopplat till återfall bara gällde de som var post menoposala. Jag var ej i klimakteriet när jag upptäckte cancern.. Är dock det nu men kemiskt, så kanske det som avgör? 3. Ska man göra bentäthetsmätning på mig? Jag har inga symptom på benskörhet efter sex månader av anastrozol men jag har märkt att de inte alltid har koll på när de ska kalla mig till saker så jag behöver ofta påminna. 4. Zoladex sprutorna kräver en hel del admin. Man ska beställa recept, hitta ett apotek som har de i lager, boka tid på VC för att få det och sedan börja om. Jag känner mig väldigt låst och vågar ej planera för långt i förväg ifall de krockar med ovan. Jag har förstått att sprutorna är svåra att ge då jag haft flera distrikt sjuksköterskor som försökt massa ggr och bökat. En gång kallade de till och med med en in en kollega för att kolla i sprutan att chipet hade lämnat så att jag ska ge mig själv kommer ej gå. Långt intro till frågan.. Finns det ngt att läsa om att operera bort äggstockarna istället, för och nackdelar? Jag kommer vara 43 när jag slutar med zoladex om jag tar de i 10 år men vill ej ha fler barn. Hoppas ni inte vart för trötta av att läsa min långa uppsats med frågor Kram
Visa svar
Kanske längsta frågan

Infraröd madrass

2024-10-11
Hej, Metastaserad bröstcancer, hormonkänslig i skelettet. Är det okej att ligga på IR-madrass?
Visa svar
Infraröd madrass

Kan behandlingen mot bröstcancer skära sig med behandlingen av min endometrios?

2024-10-11
Hej! Jag är kallad till kompletterande undersökning, mammografi och ultraljud och vid behov biopsi.Jag vet, jag ska inte ta ut något i förskott, men sedan drygt 10 år tillbaka behandlas jag för endometrios med i huvudsak progestoron-preparat (märket har varierat över åren) kompletterat med smärtlindringspreparat vid skov. Min fråga är nu, kommer jag att behöva sluta med min behandling mot endometriosen, och riskerar jag att det helvetet brakar löst samtidigt som jag genomgår en tuff cancerbehandling?
Visa svar
Kan behandlingen mot bröstcancer skära sig med behandlingen av min endometrios?

Her2 ER-

2024-10-11
Hej Jag hade en ca 2cm tumör Her2 positiv men hormonnegativ. Jag opererades först för man trodde den var 14mm. Efter operation visade även 1 lymfkörtel med några millimeter cancer. Finns det hopp? Jag får Phesgo 17ggr som antikroppsbehandling och har fått cellgifter och strålning. Jag oroar mig också mycket över att jag tryckte på tumören hårt innan diagnos för jag trodde det var en blockerad mjölkgång, tror ni att det kan ha spridit cancern? Kan man sprida cancer genom att trycka? Jag undrar också om det finns risk för att sprida cancern via biopsi? Och sen undrar jag om ryggmassage kan öka risken för återfall? Allt jag gör är jag rädd att jag gör fel. Jag är ung med små barn. Finns det hopp om ett långt liv?
Visa svar
Her2 ER-

Fundersam efter PAM50-analys och MDK

2024-10-11
Hej, jag är 63 år och frisk sedan tidigare. Via mammografiscreening upptäckt bc och opererade tårtbit och snb i augusti. Provsvar efter operation säger Invasiv NST, grad 1, 15 x 12 mm. DCIS grad 2 15 x 12 mm (samma). ER 95 %, PR 90 %, Ki-67 19 %, HER2-negativ (+1). Axill: 1/3 med 1 mikrometastas. PAM50 gav subtyp luminal A med ROR-värdet 25. Konferansen diskuterade fram och tillbaka enligt journalanteckningen och skrev att det inte var något lätt beslut. Kom fram till att jag ändå ska erhålla kemoterapi. Ska jag be att få en Second Opinion? Vad tycker ni? Det finns ju risker med kemoterapi också och önskar inte ta det om det inte behövs.
Visa svar
Fundersam efter PAM50-analys och MDK

Komplettering till frågan Fundering kring antihormonbehandling

2024-10-11
Ställde tidigare frågan om jag kan avstå antihormonbehandling med Tamoxifen. Missade skriva min ålder som är 53 år samt att de portvaktskörtlar, 2st, som opererades bort var friska.
Visa svar
Komplettering till frågan Fundering kring antihormonbehandling

Collagen

2024-10-11
Hej. Kan jag som har haft hormonell bröstcancer och idag behandlas med zoladex, anastrozol och verzenios äta collagen? I beskrivningen för collagen på apotekets hemsida står följande: ”När vi blir äldre blir nedbrytningen av kollagen större än nybildningen vilket gör att exempelvis huden åldras och att senor, leder och muskler kan bli mer ömma och stela.” det låter ju som ett bra alternativ för mig som är 35år och satt i kemiskt klimakteriet och inte kan ta hormoner. Är det dumt, eller bra? Tack på förhand!
Visa svar
Collagen

Fråga om sjukpenning och Försäkringskassan

2024-10-09
Hej! Jag fick min bröstcancerdiagnos i april och arbetade då på en skola. Anställningen skulle ha tagit slut den 15 juni men eftersom jag blev sjuk slutade jag redan den 31 maj. FK betalade ut sjukpenning men senare meddelade min handläggare att jag ansågs som arbetssökande efter den 15 juni och därför hade jag fått för mycket pengar. De vill att jag ska betala tillbaka 11 000 kr. I oktober kommer jag att få endast 4000 kr. Jag tycker att det är jättekonstigt och det tycker även min läkare. Jag ska få hjälp med att överklaga. Vilka råd kan ni ge angående överklagan? Hur tänker Försäkringskassan? Mvh Anna
Visa svar
Fråga om sjukpenning och Försäkringskassan

Tatuering efter operation

2024-10-09
Hej! Jag opererades för bröstcancer för någon månad sen och har fått höra lite olika saker kring tatuering efter operation. Jag opererades vid armhålan och man tog bort tumör och portvaktskörteln som inte hade spridning. Jag har tatueringar sen innan och skulle gärna vilja tatuera mig på den armen där jag opererats. Finns det någon risk med att tatuera sig på armen på samma sida som man opererats? Och varför är det isåfall riskfyllt?
Visa svar
Tatuering efter operation

Smärta kvar efter op

2024-10-09
Hej! Jag opererades för trippelnegativ bröstcancer för ca 5 månader sedan och då tog man bort tumören som var 19mm och även portvaktskörteln för att se om den hade spridit sig. Jag upplever fortfarande att jag kan få ont både i armen och i bröstet då och då. I armen är det som att jag är öm i huden och i bröstet kan det spänna och kännas obehagligt, särskilt om jag haft vissa bh-ar på mig eller rört mig mycket. Min fråga är om detta är normalt och om det finns något att göra åt det eller om det helt enkelt kommer bli bättre med tiden?
Visa svar
Smärta kvar efter op

Indragen bröstvårta/kluven

2024-10-09
Hej, Jag har upptäckt att mina bröstvårtor är lite indragna/kluvna och ibland lite vitt kladd som jag trott beror på att de är torra? Dessa ändrar sig i min cykel, vissa dagar står de ut och andra mer indragna. Känner inga knölar och har varit hos läkare ca 4 gånger senaste 3 åren pga oro. Även en mammografiundersökning för 2 år sedan ca. Nu har jag läst mycket om indragna bröstvårtor och blir såklart orolig i och med oktober så har bokat en ny tid hos läkare för att dubbelkolla detta igen. Problemet är att jag inte vet om det alltid varit såhär eller om det är nytt sedan jag ex. Slutade med p-piller eller annat. Min fråga är egentligen hur oro jag bör vara och vad det finns för andra förklaringar till att bröstvårtorna drar ihop sig/ändras sig i cykeln. Stort tack för allt ni gör! Ska bidra så mycket jag kan till forskning denna rosa oktober!
Visa svar
Indragen bröstvårta/kluven