Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Prognos?

2021-06-11
Jag har läst min journal och ser att jag haft en invasiv ductal cancer, 28 mm stor tumör utan kärlinvasion, BRE 7 grad 2, Ki67 på 12 %, ER 100 och PR 99. Den är HER2 negativ och de hittade två mestastaser i lymfa där den största var 12 mm. Läkaren vill inte svara på min fråga om prognos. Jag har opererats, fått cellgifter och strålning och ska nu ta tamoxifen, efter att först ha provat anastelb som gjorde mig djupt deprimerad. Får också skelettstärkande syra.
Svar:
Hej, du omtalar inte din ålder vilket är en faktor som behövs för att helt enkelt mata in dina uppgifter i den sk Predictmodellen som ger en uppfattning up prognosen i form av siffror. Det är kanske inte den enda relevata aspekten, men något såger det i alla fall. Modellen kan t ex ange sannolikheten att vara i livet efter 10 år. Åldern spelar ffa roll för hur modellen värderar sannolikheten att dö av något annat än bröstcancer. Den är förstås högre ju äldre man är. Om jag gissar att du är 60 år gammal, du måste ju vara postmenopausal för att ha fått anastozol, så blir sannolikheten att vara i livet om 10 år med endast operation som behandling 71 %, tillägget av kemoterapi och hormonbehandling gör att sannolikheten ökar till 76 % respektive 82 %, och tillägget av den skelettstärkande medicinen ger ytterligare ca 1,8 %, modellen summerar det hela till 83 %. Den uppskattar även risken att råka ut för något annat till 9 % så summa summarum blir risken att dö av bröstcancer inom 10 år med full behandling ca 9 % (Jag vet det stämmer inte riktigt med avrundningen, men man får ta det för vad det är, en uppskattning).
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Maktometastas

2021-06-12
Hej, Jag skriver text från min journal och undrar mer exakt vad det betyder men framför allt vad det innebär för mig. Vad händer sen... Jag har gjort en partiell masektomi och portvaktskörtlen. Två biopsier på lymfkörtlarna visade negativt, men de hittade cancer i portvaktskörtlen. Så det blev en andra operation. Det är det resultatet som jag undrar över, med de frågorna ovan. De tog 25 lymfkörtlar och två av dem hade makrometastas. En på 5,2 mm och en på 2,4. Den på 5,2 visar extrakapsulär växt. Fibros fanns i den med. Den på 2,4 är utan extrakapsulär växt.
Visa svar
Maktometastas

Hur hjälper yoga?

2021-06-11
Jag är 71 och har nu i tvåårstid ätit Anastrozol som ger mig smärta i axlar och armbågar. På inrådan av fizioterapeut och läkare plågar jag mig igenom ett lättyoga pass i veckan. Det går inte att utföra positioner korrekt, det gör för ont. Jag förstår att motion är bra för välbefinnande. För att hålla motivationen uppe, behöver jag även förstå sättet på vilket just yoga gör värkande, östrogenfria leder lite smidigare.
Visa svar
Hur hjälper yoga?

Operera bort brösten och ersätta med implantat?

2021-06-11
Hej igen. Ställde frågan om min prognos och angav inte min ålder, den är 62 år. Fick detta svar på min fråga om prognos. Där jag hoppas att det sista, att sannolikheten att dö är 91 %, var en felskrivning? Hej, du omtalar inte din ålder vilket är en faktor som behövs för att helt enkelt mata in dina uppgifter i den sk Predictmodellen som ger en uppfattning up prognosen i form av siffror. Det är kanske inte den enda relevata aspekten, men något såger det i alla fall. Modellen kan t ex ange sannolikheten att vara i livet efter 10 år. Åldern spelar ffa roll för hur modellen värderar sannolikheten att dö av något annat än bröstcancer. Den är förstås högre ju äldre man är. Om jag gissar att du är 60 år gammal, du måste ju vara postmenopausal för att ha fått anastozol, så blir sannolikheten att vara i livet om 10 år med endast operation som behandling 71 %, tillägget av kemoterapi och hormonbehandling gör att sannolikheten ökar till 76 % respektive 82 %, och tillägget av den skelettstärkande medicinen ger ytterligare ca 1,8 %, modellen summerar det hela till 83 %. Den uppskattar även risken att råka ut för något annat till 9 % så summa summarum blir risken att dö av bröstcancer inom 10 år med full behandling ca 91 % (Jag vet det stämmer inte riktigt med avrundningen, men man får ta det för vad det är, en uppskattning). Min kompletterande fråga är, ifall min önskan att ta bort brösten helt, skulle göra någon skillnad och också varför min läkare i Östersund säger att ett sånt ingrepp inte ska ske fören 2 år efter operationen där man tagit bort cancern? Hon pratade något om stabilisering men jag förstod inte. Samtalet var inte så bra och jag blev väldigt rädd och orolig. Mvh Ingrid
Visa svar
Operera bort brösten och ersätta med implantat?

Orolig

2021-06-11
Hej! Mamma har just gjort en DT där allt såg normalt ut på buk och bröstkorg (förutom tumörerna i vänstra bröst) men de vill göra en kompletterande undersökning med magnetkamera då "förändringar i skelettet på ryggen var svåra att bedömma". Borde man inte med säkerhet se om det handlar om metastaser med DT? Vad kan misstas för det vid en sånhär undersökning och varför behövs magnetröntgen nu?
Visa svar
Orolig

Behandlingar trippelpositiv bröstcancer

2021-06-11
Jag läste att ni skrivit att man inte ska kunna få Neratinib om man (pga. ej komplett remission) redan har fått behandling med Kadcyla. Gäller samma sak även för Tucatinib? Eller kan man vid eventuellt framtida återfall och/eller upptäckt av metastaser få Tucatinib (trots man redan har behandlats med Kadcyla pga. att PAD visade ej komplett remission)?
Visa svar
Behandlingar trippelpositiv bröstcancer

Trolig behandling

2021-06-11
Hej! En uppföljande fråga: Opererad i maj med PME + sentinel node av två närliggande tumörer (15x14 mm och 5x4 mm), visade sig vara bifokal invasiv duktal cancer med omgivande DCIS med kalk och nekros - nuclear grade 2. HER-2 3+. ER 98 %, PgR 98 %, Ki67 68, grad 2 men denna lilla tumör ej radikal mot grön sidoresektionsyta. Nästa steg; Rekommendation Utvidgad excision. Vad är trolig behandling och hur ser min prognos ut? Jag är snart 46 år. Tusen tack för att ni finns!
Visa svar
Trolig behandling

Återfall

2021-06-11
Hejsan! Jag har fortfarande frågor kring återfall som gör att jag inte riktigt kan gå vidare känner jag, jag testar och ser ifall ni kan svara på dem, jag är 45 år. Jag hade en T3, MO luminal B-lik tumör, duktal. ER100% , PR 1%, Her2 =0, profileration 30%, tumörgrad 2. Tumörstorlek 25x33x52. Inget synligt i axillen, staging DT utan påvisad metastasering. Således T3 NO MO ductal bc. Efter PAD; 2 foci med invasiv cancer varav den största 13x2 och den mindre 2,5 mm, däremellan DCIS 2 mm grad 2, radikalt opererad. Båda tumörfoci klassas som Elstongrad 1, Sentinel node 3 friska körtlar. ER/PR 100/1, HER2 0, profeileration 4%, nu postoperativt T1c multifokal mo. Fick neoadjuvant cyto, doc x 3 samt ECx3. Därefter mastektomi och sedan capecitabine 6 kurer samt 15 strålningar. Jag har ATM mutation. Mina frågor är följande: - hur ser risken för återfall ut för mig? - hur lång tid efter behandling har återfall störst risk? - hur vanligt är det med återfall för min typ av Bc? - hur vanligt är det att celler följer med blodet? - är det sämre prognos med spridning till körtlar eller kan det lika gärna spridits med blodomloppet? - hur ska man känna ev metastaser när man har så ont i skelett av letrozol? Jag känner mig så orolig och rädd för återfall och vill veta hur det förhåller sig.
Visa svar
Återfall

Försöker förstå min journal

2021-06-10
Hej! Försöker förstå vad detta innebär: Aktuellt Opererad i maj med PME + sentinel node av två närliggande tumörer (18 mm) där preliminärt utlåtande preoperativt att det rörde sig om en malign och en benign förändring. PAD visar nu bifokal invasiv duktal cancer med omgivande DCIS med kalk och nekros - nuclear grade 2. HER-2 3+. ER 98 %, PgR 98 %, Ki67 68 %. Den mindre närliggande tumören uppmätt till 5 mm visar sig vara en grad 2 men denna ej radikal mot grön sidoresektionsyta. Rekommendation Utvidgad excision. Vad betyder detta?
Visa svar
Försöker förstå min journal

Strålbehandling

2021-06-10
Jag har opererat bort en tumör i bröstet (elakartad men bröstbevarande) och tre lymfkörtlar (inget cancerogent). I Halmstad säger de att jag ska genomgå strålbehandling i tre veckor (alla vardagar i tre veckor i Lund) för efterbehandling. Idag har jag varit på mitt första läkarbesök i Lund inför min strålbehandling. Läkaren i Lund säger att jag ska strålbehandlas i sammanlagt fem dagar. Jag sa att detta var nytt för mig men han sa att det är det som gäller nu. Är det samma dos/behandling som man får eller är det nya forskarrön som förespråkar något annat än tidigare? Kommunikationen känns så där, får jag samma ”goda” efterbehandling med kortare tid?
Visa svar
Strålbehandling