ITC är ett speciellt fynd som förekommer i lymfkörtlar som man undersöker i samband med t ex sentinel node undersökning. Det är oklart vad det riktigt utgörs av, det finns de som anser att det är godartade (snälla) celler som hamnat i lymfbanorna t ex i samband med att man punkterat genom huden vid biopsi i bröstet. Man kan tänka att helt normala hudceller hamnar i lymfkörtlarna i samband med att man sticker genom huden. Det viktiga är i alla fall att man inte kan se att det går sämre för patienter som har ITC i lymfkörtlar i axillen jämfört med de som inte har det. Det jag tror att du syftar på i A är den man kallar "mikrometastaser" d v s spridda cancerceller som slagit sin ner på andra ställen i kroppen (bortom bröst och axill) och som om de lämnas obehandlade kan leda till framtida sjukdomsbesvär t ex skelettmetastas. Det är något helt annat än ITC. Sådana celler, som man inte kan se på röntgen, har slagit sig ner t ex i skelettet, eller andra inre organ tidigt i sjukdomsförloppet, innan det man vet att det finns en cancer i bröstet, och det är sådana celler man bekämpar med adjuvant kemoterapi och hormonbehandling.
B: det är en svår fråga som jag inte kan besvara.
C: Ja absolut! Genom att genomgå medicinsk tilläggsbehandling (cytostatika, antihormonell behandling, antikroppar och bisfosfonater)
Man väljer ut tilläggsbehanlding b l a baserat på risken att det ska finnas sådana spridda celler, risken är t ex större om man har spridning till axillen eller om man har en hormonell tumör som har hög delningshastighet (Luminal B).
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.