Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Kan det vara något annat egentligen?

2021-07-08
Jag blev tillbakakallad efter vanlig screening för att man sett något i höger bröst. På ultraljudet sågs en förändring inbäddad i körtelvävnad. Det togs vävnadsprov med grov nål. Jag fick också tid för MR. Jag har inte fått svar på proverna än men när jag försöker ta reda på fakta sjunker modet. Kan det vara något annat än cancer egentligen? De differentialdiagnoser som räknas upp verkar mest gälla yngre kvinnor, och jag är 59 år. Jag undrar också varför man gjorde vävnadsprov med grov nål istället för fin nål, och hur jag ska tolka det doktorn sade att tumören är "inbäddad" i körtelvävnad.
Svar:
hej, Det är omöjligt att säga vad detta är. Väntan på besked är förstås jobbig, men du kommer att få ett besked när alla analyser är klara. Tiden i väntan på det går bl a åt till att patologerna ska göra sitt viktiga arbete noggrant, kanske vill man även ha en diskussion på en multidisciplinär konferens innan man informerar om de fynd man gjort. Vet inte om det går att tänka som så att det är viktigare att det blir ordentligt gjort än att det går fort?
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Ont vid högrabröstet

2021-07-18
Hej. Jag har under en tid känt att jag har ont på högra sida av högra bröstet (mot armhålan) vid tryck. Kan göra ont liten stund efter man tryckt också om man tryckt mycket på det onda stället men går över efter en stund. Smärtan är ungefär som om man rör vid ett blåmärke. Känner inga knölar i mina bröst och känner regelbundet på dem och känner ingen skillnad från tidigare. Vet att jag kan känna svullnader (”knölar”) vid mens men dem försvinner direkt efter mensen Har ett barn på tre år och vet att jag inte är gravid. Hade aldrig problem innan jag fick barn med varken ”knölar” i brösten vid mens eller smärta bredvid bröstet. Smärtan på högra sidan brukar kunna kännas tydligare vissa dagar och runt ägglossning och mensen. Är det något helt normalt eller behöver man kolla upp det?
Visa svar
Ont vid högrabröstet

Hjälp med tolkning av diagnos och hur ser min prognos ut?

2021-07-18
Hej, är en 54 årig kvinna som har fått BC. I min journal står det enligt nedan och jag undrar vad det betyder och hur ser min prognos ut? Kliniskt upptäckt högersidig bröstcancer. Kl 8, 7 cm från mamillen 38 x 40 x 35 mm (AP x LM x CC). ER 0 %, PR 1 %, Ki67 75 %, HER2-positiv NST närmast grad 3.
Visa svar
Hjälp med tolkning av diagnos och hur ser min prognos ut?

Funderingar kring prognos

2021-07-18
Hej! Tack för att man kan ställa frågor till er! Jag är 46 år och min bc-resa har varit följande. Tubulär bröstcancer, höger, operation sektor 2019-04-15, sentinel node 2019-05-20 höger (0/2). Postoperativ strålbehandling. DCIS grad 2 vänster bröst, operation sektor 2020-03-23. Postoperativt strålbehandling och Tamoxifen. 2021-06-14 opererad med bilateral mastektomi pga Mucinös cancer och DCIS grad 2 i höger bröst. Tre tumörhärdar 14, 11 respektive 6 mm. Extent 65 x 22 mm. ER 30 %, PR negativ, Ki-67 23 % och HER2-positiv. En lymfkörtel bortopererad med makrometastas på 3 mm. Patienten kommer att få cytostatikabehandling enligt standardregim + Trastuzumab. Man kommer fortsätta antihormonell behandling men man får byta Tamoxifen till GnRH-anlog + aromatashämmare. Med tanke på lymfkörtelmetastas och enligt AMARO-studie så kommer patienten att få strålbehandling mot lymfkörtelstationer men inte en reoperation för att undvika komplikationer. Har tidigare fått strålbehandling på höger sida i bröst med boost så strålbehandlingen kommer nu att beröra level II - IV och eventuellt parasternalt om det går, eventuellt level I om det går. Jag undrar om man kan säga något om prognosen? Finns det risk att flera lymfkörtlar kan innehålla cancerceller? Ev spridning? Börjar känna mig orolig då jag på kort tid fått återkommande bröstcancer.
Visa svar
Funderingar kring prognos

Svullnad och skav i armhålan

2021-07-18
Hej, Jag är 30 år och tog min andra coronavaccin dos 2 för 1,5 månad sedan. Några dagar senare fick jag ömma svullna lymfkörtlar i armhåla där sprutan tagits. 3 v senare sökte jag på VC för detta och hon sa att det var en vanlig biverkning. Jag har dessutom nyligen varit hos bröstkirurg pga suspekta knölar som jag känt, men som enligt läkare inte var alls konstiga utan jag har mycket bröstvävnad. Men den här svullnaden i armhålan är fortfarande kvar. Jag känner inte lymfkörtlarna på samma sätt längre, de har gått tillbaka. men det är som att jag fått ett extra fettveck i armhålan som skaver... är detta något ni har kännedom om ifall jag ska söka vidare för eller avvakta? Enligt läkare på vc kunde det ta månader innan svullnaden går ner. Om det spelar någon roll så ammade jag för 7 månader sedan. / kvinna 30
Visa svar
Svullnad och skav i armhålan

Konstant smärta

2021-07-18
Hej Har under flera månader haft ont i höger bröst, har även smärtor nedanför och sidan om i/under revben bröstben. Även ont i sidan och bak i rygg. Känns stramande stickande, värker, ilar, skärande, brännande och gnagande värk. Detta känns i bröstet men även under och ner i revbenen. Ligger jag på höger sida så mitt högra bröst nuddar madrassen så blir smärtan värre. Känns som mer intensiv stramande känsla. Känns jobbigt att sitta också,värker precis under bröstet då eller nederkant i bröstet, svårt att avgöra. Vaknade inatt bla av att det ”spränger” i bröstet,nedre delen av det när jag sov på rygg. Upplever att smärtan kommer från bröstmuskeln. Trycker jag på revbenen runt bröstet så kommer en jobbig värk. Jag får även ont /svidande, stramande smärta när jag tex lyfter något eller sträcker mig. Har gjort flera undersökningar tidigare som ultraljud av alla övre buk organ, gastroskopi,koloskopi, lungröntgen och igår skiktröntgen över bröst/rygg utan att hitta något. Jag blev orolig över mitt d-dimer värde som låg på 0,73 mg/L, det var därför jag var på skiktröntgen. Kan det vara bröstcancer? Jag hittar ingen knöl och inte läkaren heller Ger det sån smärta ifrån sig konstant ? Är 36 år Smärtstillande Alvedon och Inflammatorisk tabl hjälper knappt
Visa svar
Konstant smärta

Vad exakt betyder diagnosen?

2021-07-10
Hej. Jag skulle vilja ha en förklaring till vad min diagnos betyder och hur prognosen för en sådan ser ut. . I PAD ses invasiv NST-cancer, grad 2 mätande 7 mm, radikalt exciderat. Därtill DCIS av kärngrad 2, totalextent 10 x 5 mm. ER 100%, PR 5%, Ki-67 8% och HER2-negativ. Sentinelnode vä axill visar två lymfkörtlar, varav en med isolerade tumörceller. Ingen metastas (0/2).
Visa svar
Vad exakt betyder diagnosen?

Mat

2021-07-08
Undrar om koppling mellan sötsugenhet och Kadcyla och Tamoxifen.jag fördökte undvika söt men nu känna mig jätte sugen och bli nästan rädd när jag äter. Sverige har ingen kostplan för cancer .
Visa svar
Mat

Studie på trippel negativ bröstcancer?

2021-07-08
Hej, Pågår det någon studie på trippel negativ bröstcancer?
Visa svar
Studie på trippel negativ bröstcancer?

Svar efter operation

2021-07-08
Jag opererades för tre veckor sedan, en bröstbevarande op. De sa då att svaret skulle komma efter två veckor. Jag har dock inte fått ngt svar ännu. Hur länge brukar det ta? Orolig för vad det ska visa så känner mig ledsen och lite ”nonchalerad”
Visa svar
Svar efter operation