Frågor & svar

Mat

2021-07-08
Undrar om koppling mellan sötsugenhet och Kadcyla och Tamoxifen.jag fördökte undvika söt men nu känna mig jätte sugen och bli nästan rädd när jag äter. Sverige har ingen kostplan för cancer .
Svar:
Hej, det är säkert ett viktigt påpekande. Men samtidigt vet vi väl alla att för mycket sötsaker är inte bra, eller hur? Med all respekt för ditt yttrande: Troligen blir det inte lättare att avstå från godis för att myndigheterna också skriver att man ska göra det.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Ettårskontroll

2022-10-05
Hej. Jag var nyligen på ettårskontroll och fick göra en vanlig mammografi. Sen får jag vänta 2 veckor på svar. Är det vanligt sätt en ettårskontroll hår till då. Jag hade en her2 positiv 5 cm stor tumör I bröstet och 2 angripna lymfkörtlar i armhålan vid diagnos och har fått cellgifter, tårtbit operation och strålning. Borde man inte gå träffa en läkare vid ettårskontrollen och bli undersökt med ultraljud ?
Visa svar
Ettårskontroll

Knöl i bröstet

2022-10-05
Hej! Jag är 20 år gammal men har efter att ha undersökt mina bröst (själv) upptäckt en liten knöl. Den är ganska liten och sitter i höger bröst. Vet om att det är en liten risk att det är cancer, eftersom jag är så ung, men min fråga är om jag borde kolla upp det vidare? Kan även tillägga att både min mormor och farmor haft bröstcancer (även om jag vet att det inte alltid är ärftligt).
Visa svar
Knöl i bröstet

Effektivaste Anti hormonell behandling

2022-10-03
Hej Fick mucinös bröstcancer när jag var 42år. 4 tumörer strax under 2x2cm och 11cm DCIS kärngrad 3. Portvakten utan spridning, ko-värde 14% och 90% ER och PR positiv och her2 neg. Op tårtbit och sedan mastektomi, cyto EC x6 var tredje vecka samt strålning 15ggr. Fick Zoladex vid cytostatika start och sedan Tamoxifen 1 år och 6 månader som bytts till Zoladex och Letrozol. (Har inte gått in i klimakteriet än) Läste om en annan patient som fått verzenios och Tamoxifen eller anastrozol. Fråga: vad är det mest förebygga anti hormonella behandlingen? Hur länge ska man ta varje preparat för sig eller tillsammans. Har fått i nuläget att jag ska ta antihormonell medicin i 5år. Har funderat på att göra uppehåll med den anti hormonella behandlingen efter 3år gör att försöka göra en IVF med ägg som frös ner innan cyton.
Visa svar
Effektivaste Anti hormonell behandling

Byte av med.

2022-10-03
Har ätit letrozol i nästan 4,5 år fick bytat till exemestane pga biverkningar,fungerade bra i knappt tre veckor sen var det mycket värre än med letrozolen,fick bytat till tamoxifen har ont i alla muskler i hela kroppen och värmevallningar läste att man kan halvera dagligdosen vad har ni för erfarenhet av det? Eller ska jag byta till letrozol igen? Av tre onda ting osv,vid året slut har jag ätit i fem år,så då får det va bra för min del om inget drastiskt inträffar med mina biverkningar
Visa svar
Byte av med.

Återfallsrisk TBNC

2022-10-03
Vet att återfallsrisken för TBNC är högre 2-5 år efter behandling, men vad avser ett återfall? Är det att cancern kommer tillbaka i brösten (och lymfkörtlar) där cancern i mitt fall upptäcktes, eller kan det vara ett återfall i form av en metastas ngn annanstans i kroppen? Vad avser denna statistik som pekar på en högre risk inom 2-5 år? Med vänlig hälsning, Annika
Visa svar
Återfallsrisk TBNC

Masketomi mutation

2022-10-02
Hej! Jag är 47 och blev opererad ( partiell masketomi)för vänstersidig bröstcancer i juni 2022, sentinel node borttagen- ingen spridning. (Ur journalen: PAD beskriver radikalt avlägsnad 10mm stor invasiv lobulär cancer grad 2. ER 95% pg85%HER 2 normal. Ki 67 16% IT-CHEF i 1/1 SN) Strålbehandling nyss avklarad. Ordinerad Tamoxifen i fem år. Jag har Chek 2 mutation. Cancern upptäcktes ej vid mammografi utan på ultraljud som jag önskade då jag bara några månader tidigare fått reda på att jag var bärare av nämnda mutation. Min syster har gått igenom samma resa - också check 2 mutation. I hennes fall opererades båda brösten bort. Jag har lyft detta önskemål med läkare men fått till svar att det inte är nödvändigt i mitt fall. Är det inte att föredra att ta bort så mycket som möjligt när man har en mutation som höjer cancerrisken? Jag förstår inte vad det sista betyder ITCi 1/1SN. Jag fick berättat för mig att det ej fanns någon spridning till sentinel mode. En annan fråga. Jag har på gynbesök fått veta att jag har förtjockad livmoderslemhinna (18 mm. )Jag sökte läkare då jag läst att detta är en biverkning av Tamoxifen så jag ville få en kontroll. Jag ville även få mina äggstockar kontrollerade då jag fått till mig att en Chek 2 mutation även utgör en risk för cancer i äggstockarna. Man tyckte dock inte man behövde göra en vidare utredning av endometriet då jag ej har onormala blödningar. ((Jag menstruerar regelbundet) Äggstockarna visade på cystor men inget man tyckte var anmärkningsvärt. ( Har varit diagnostiserad med PCO sedan ungdomen. Har inte menstruerat naturligt sedan tjugoårsåldern utan har tagit progesteron i många år. En IVF- graviditet och en spontan graviditet vid 39 års ålder) Med tanke på både mutation, mångårig hormonbehandling och nuTamoxifenbehandling känner jag en enorm oro för att även utveckla livmodercancer och äggstockscancer. Jag skulle vilja höra ett proffsutlåtande om mitt fall utifrån given information. Med vänlig hälsning MDB
Visa svar
Masketomi mutation

Ont i bröstet

2022-10-02
Ont i bröstet efter två operationer och strålbehandling. Det har nu gått en månad efter avslutad strålbehandling och smärtan i bröstet har stegvis ökat. Dom senaste två dagarna är bröstet varmt och gör ont. Vad kan det vara? Bör jag kontakta onkologen?
Visa svar
Ont i bröstet

Undersökningar?

2022-10-02
Hej Vilka under sökningar kan förekomma hos läkaren för en 17åring tjej? Som kollar upp ifall hon har bröstcancer?
Visa svar
Undersökningar?

Bröstfråga

2022-10-02
Hej jag får såhär typ en gång per dag att de finns skinn på ens min bröstvårta som jag kan dra av. Alltså små bitar skinn eller vad det är på bröstvårtan. Nu efter jag dragit bort de och brukar känna såhär efter eller så att jag har ”svårt” att andas. Min Mage känns tom eller vad man ska säga och det är jobbigt att andas
Visa svar
Bröstfråga

Lymfödem?

2022-10-02
Hej, Opererad i mars 2022, en malign tumör borttagen i höger bröst samt 2 portvaktskörtlar borttagna i höger armhåla, varav en innehöll malign metastas. Operation lyckad, allt borta. Mådde mycket bra efter operation, läkning fungerade väl, kunde återgå till aktiv tillvaro som tidigare och jobbade 100 % som tidigare. Full rörlighet i arm och axel, gjorde mina övningar som jag fått av FYT på bröstmottagningen - både före operationen och efter. Sen strålning 15 gånger juni/juli. Fick reaktion typ brännskada och behandlade med utskriven kortisonsalva, är fint nu. Just nu har jag sen 6-8 veckor vingskapula på höger skuldra (samma som opererad sida) samt väldiga smärtor, skav och svullnad i det opererade/strålade området. Lite smärta i armen men inte nämnvärt svullen. Jag läste i de broschyrer jag fått och det liknar lymfödem i det opererade/strålade området. Jag känner att jag hamnat lite mellan stolarna, har kontakt med läkare och FYT på min vårdcentral då bröstmottagning och onkologen har sagt att jag ska vända mig dit. Frågorna är: Är det helt uteslutet att vingskapula kan uppstå efter strålning och kan lymfödem uppstå efter strålning, alltså inte efter operationen? Jag kan inte längre göra några av de övningar jag fick av FYT och har mycket begränsad rörlighet. Jobbar just nu 50%. MR och EMG beställd. Tack på förhand!
Visa svar
Lymfödem?