Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Underbehandlad?

2021-09-13
Hej! Jag gjorde en mastektomi i april och kan inte släppa tanken på att vara eventuellt underbehandlad. Förlorade min pappa hastigt i cancer i somras så att själv få en bröstcancerdiagnos ca ett halvår efter har fått mig att "ramla ner i ett hål" av ångest, sorg och fruktansvärd rädsla. Känner därför att jag även vill ställa frågan till dig/er om jag är underbehandlad eftersom jag nu i och med mastektomin ska vara färdigbehandlad. I höger bröst fanns: 7 mm invasiv cancer, omgivande DCIS grad 1-2 till totallt extent cirka 3 x 3 cm. NHG 1. ER 100 %, PR 100 %, Her 2 neg, Ki 67 17 %. Sentinel node 0/2. Luminal A-lik. Mastektomi genomförd, hittade ett NO i texten. Jag var 41 år och ammade fortfarande min tvååring i samband med diagnos. Har fått bra stöd av kurator men har varit sjukskriven sen diagnos i mars och har som fastnat i rädslan/ångesten som jag förstår alltid kommer att finnas med mig kring eventuella återfall. Behandlad vid USÖ, Örebro.
Svar:
Hej. Jag tycker att det ser ut som att du har fått adekvat behandling. Man kan ibland överväga endokrin tablettbehandling även om tumören är liten (< 11 mm) och har en så gynnsam profil som din tumör hade, men min uppfattning är att de flesta inte får det.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi. Diagnosansvarig Bröstcancer. Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.

Bröstcancer som 15?

2021-09-17
Hej jag är en 15 åring tjej. För cirka 1 år sedan började jag äta p-piller och mina bröst har växt väldigt mycket och för några månader sedan upptäckte jag en knöl i ena bröstet. Den har växt snabbt och den är nu ungefär 3 cm stor ,den gör även väldigt ont. Jag har hört att p-piller ökar chansen för bröstcancer. Bör jag kolla upp?
Visa svar
Bröstcancer som 15?

Cystor i bröstet

2021-09-17
Hej jag kände en hård knöl vid bröstvårtan i våras, gjorde en mammografi och de sa att det var en cysta ofarlig. Nu tycker jag den vuxit lite, (omkrets ca 3cm) och bröstet värker lite och i bröstvårtan känns det som det sticker i. Bör jag vara orolig och söka igen? Med vänlig hälsning,
Visa svar
Cystor i bröstet

Bröstvårtsutväxt som blöder

2021-09-17
Hej. Jag har alltid haft en liten utväxt bredvid min ena bröstvårta. Vi kan kalla det en stropp. Aldrig haft problem förr av den men sen 1v tillbaka har det bildats en blåsa som spruckit igen och läkt klar vätska. Sen blött flera dagar/nätter. Inga mängder men dock. Varit på vc o visat upp bröststroppen. Fick rådet att ta bort den själv med hjälp av tandtråd! Nu skrivit remiss till hud. Vad ksn detta vara? Farligt?
Visa svar
Bröstvårtsutväxt som blöder

Mastektomi eller bröstbevarande

2021-09-17
Hej, Ställde en fråga i januari i år och fick svar av Jana de Boniface. Frågan gällde om man hade bättre överlevnad vid bröstbevarande operation än vid mastektomi. Hon svarade NEJ, du (jag) har ingen ökad risk och en ganska lång förklaring till varför. Nu har en rapport kommit som säger att just de som väljer tårtbitsoperation har högre överlevnad. Vad är det jag missar eller inte förstår? Tack för svar. /T
Visa svar
Mastektomi eller bröstbevarande

Överlevnad efter bröstbevarande och efter mastektomi

2021-09-17
https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/fullarticle/2779531?resultClick=1 Hej! Såg denna studie och undrar om detta utgör tillräckligt vetenskapligt stöd för att rekommendera bröstbevarande framför mastektomi, då bröstbevarande kirurgi är möjligt? (Förutsatt att där inte föreligger en ökad risk för ny bc pga mutation/ärftlighet.) Mvh, Linda
Visa svar
Överlevnad efter bröstbevarande och efter mastektomi

Vad betyder min diagnos ?

2021-09-17
Opererade med högersidig sektorresektion och sentinel node höger. PAD visar en 9 mm stor tumör med DCIS inom och utanför tumören, grad 3, med komedonekros. Nottingham grad 3. Kärlinväxt i lymfkärl. ER 90%. PGR 40%. Ki67 60%. HER2 ej amplifierad. PAD från sentinel node visar två friska lymfkörtlar. Har nu börjat cytostatika med Paklitaxel och Epirubicin. Även vad betyder ej amplifierad Her2?
Visa svar
Vad betyder min diagnos ?

Är det kvar i bröstet eller i axillen?

2021-09-17
Kvinna där man i våras upptäckte bröstcancer vänster, på ultraljud Var tumören 25 mm stor, ER 100 % positiv, HER2-positiv. Cytologi från en axillkörtel visar adenocarcinom. Patienten har erhållit neoadjuvant cellgiftsbehandling med Docetaxel 80/Trastuzumab/Pertuzumab x 3 följt av EC90 x 3. Hon opererades den 18 augusti 2021 med sektorresektion vänster. Patienten ville inte ha mastektomi eller axillutrymning. Min fråga. Är detta i bröstet eller i armhålan det var ju total komplett remission i både bröst och armhåla? Histologiskt ser man ett 14 mm stort invasivt duktalt carcinom, minsta marginal 1,3 mm mot dorsal, mer åt de andra hållen. Elston score 6, ER 100 %, PR 0 %, Ki-67 3 %, HER2-score 2+, FISH visar amplifiering. Axillutrymning inte utförd på patientens önskan.
Visa svar
Är det kvar i bröstet eller i axillen?

Ärftlighet

2021-09-17
Hej! Jag har her2 positiv cancer och tagit bort bröstet samt lymfkörtlar. Vill ta bort det andra bröstet. Min utredning på blodprov visade inte gen men den andra visade så här. Fråga har jag rätt att bestämma och ta bort mitt andra bröst? BOADICEA v5 BOADICEA-beräkning ger en kvarvarande risk för kontralateral bröstcancer på 15,6%, för ovarialcancer 1,4%. BOADICEA beräknar sannolikhet att bära mutation i BRCA1 0,40%, BRCA2 0,20%. Information om uppgifter som inkluderas i BOADICEA-analysen: Bröstcancer hos probanden vid 42 års ålder, bröstcancer hos moster vid 70 års ålder, bröstcancer hos mors kusin vid 55 års ålder samt hos mors andra kusin vid 45 års ålder. Vidare ovarialcancer hos mors kusin vid 55 års ålder, prostatacancer hos mors kusin vid 72 års ålder samt prostatacancer hos mors andra manliga kusin vid 65 års ålder. Cancer incidence rates: Sweden Mutationsscreening BRCA1 och BRCA2 inklusive MLPA har utförts på probanden och analyserna var negativa. BOADICEA finns också uträknat för probandens syster. Notera att BOADICEA inte är certifierat för klinisk tillämpning. Beräknade risker ska endast ses som en delkomponent av den totala bedömningen.
Visa svar
Ärftlighet

Funderingar kring mammografi

2021-09-17
Hej Jag undrar om mammografi är 100% säker? Jag upptäckte att min ena bröstvårta helt plötsligt blev indragen, var på mammografi 12/7 där jag även upplyste om detta. Mammografin visade ingenting. Jag trodde jag skulle bli kallad till ultraljud men har inte hänt. Bröstvårtan går ej att ens dra ut till normal så blir lite orolig. Känner inga knölar, kliar i armhålan men inget knöligt. Kan det vara cancer? Jag är inte bekväm med vårdcentralen så vill gärna gå direkt till bröstmottagningen. Jag är 57 år, har haft cancer i livmodern 2010, borttagen. Mamma har haft bröstcancer. Tack
Visa svar
Funderingar kring mammografi

Vad betyder de olika bokstäverna i diagnosen?

2021-09-17
I benmärgen är jag diagnosticerad som ER positiv och PR positiv. I ena bröstet är diagnosen, invasiv lobulär cancer HER2-neg,NHG2,ER90%,PR knappt 10%,M1B1 1% I det andra bröstet: ER 100%, HER2-neg, M1B12%,PR30%,NHG-2 Sen undrar jag kan cancercellerna mutera och kan jag få också få den trippelnegativa sorten?
Visa svar
Vad betyder de olika bokstäverna i diagnosen?