Frågor & svar

Zoladex, radikal operation, kadcylabehandling o covid19

2021-09-12
Hej! Jag är 42 år gammal. Jag har efter operation Her2 positiv bc (behandlades först som Her2- under cellgiftsbehandlingen med 3 Ec90 o 3 doc då biopsin sa det). Efter operation hade jag kvarvarande levande cancer i bröstet 2 cm och i 1/18 lymfkörtlar. Jag gjorde tårtbit först sedan lymfkörtelutrymning. Den bedömdes som radikal men vid lymfkörtelutrymningen så togs även en 7 mm invasiv bc ut (vad för slags tumör det var togs aldrig reda på). Jag går nu på kadcylabehandling och har gjort 10/17 behandlingar. Min tumör är 100% ER så jag får också Tamoxifen sedan dec 2020. Sedan doc har min mens inte kommit tillbaka men jag undrar ändå om jag inte borde få zoladex också. Min läkare på US i Linköping har sagt nej. Jag funderar på en second opinion då jag vet att i andra regioner så får betydligt äldre kvinnor utan mens zoladex. Vad menas med kvarvarande ovariell funktion? Jag frågade min onkolog om att mäta mina östradiolnivåer men han sa nej till det med. Men är inte det ett bra sätt för att ta reda på hur det verkligen är eller finns det något annat sätt? Sedan undrar jag om jag kan vara lugn med att bröstet är radikalt operarat då mer cancer upptäcktes vid lymfkörtelutrymningen? Jag gjorde ett ul bröst i maj (operation dec och feb) och då såg man inget. I och med att jag inte fick Herceptin under cellgiftsbehandlingen förra hösten så ska jag få 17 kadcylabehandlingar istället för 14. Är det det bästa för mig eller räcker 14 stycken behandlingar och nerlynx istället? Jag mår rätt ok på kadcylan (lite trött, lite neuropatier men mina blodvärden är utan anmärkning inför ny behandling). Sedan undrar jag om risken om jag får covid19 under behandling. Hur stor risk är det att jag blir allvarligt sjuk och finns det någon risk med att behandlingen måste skjutas upp? Jag fick min andra spruta (pfizer biontech) i april och då väntade vi två veckor istället för en innan ny kadcylabehandling då jag fick enorma neuropatier. Anledningen till varför jag frågar är att jag har påbörjat inskolning av min 2,5åring. Barnen är väldigt snoriga vilket hmm inte känns så bra. Oj det var många frågor men jag blir oerhört glad och tacksam om du kan hjälpa mig med alla.
Svar:
Hej. Ibland ser vi att den kvarvarande tumören efter neoadjuvant behandling har en annan profil än den man upptäckt med biopsi. Eftersom vi rekommenderar Her2-riktad behandling 1 år är det rimligt med 17 behandlingar med Kadcyla för din del. Genom att mäta östrogennivåer kan man inte vara säker på om man har kommit in i ett klimakterium eller inte - metoden är för osäker och mäter ju bara nivåerna vid en tidpunkt. Du får ju fortfarande cytostatika (som finns i Kadcyla-molekylen) vilket kan göra att menstruationen inte kommer igång. I vårdprogrammet rekommenderas Zoladex till yngre kvinnor (<40 år) som tillägg till Tamoxifen och de flesta regioner följer nog den rekommendationen. Zoladex är ju inte helt biverkningsfritt. Kvarvarande ovariell funktion betyder att äggstockarna fortfarande producerar östrogen och att det kan ske ägglossning + menstruation. Vad gäller risken för Covid-19 är det förstås jättesvårt att svara på då det är en "ny" sjukdom som vi inte har så stor erfarenhet av ännu. Med vaccin minskar risken att bli allvarligt sjuk i Covid-19, även om man får onkologisk behandling. För de flesta blir sjukdomen ganska lindrig och då tänker jag att den tid man eventuellt måste skjuta upp en behandling inte är så lång och inte kommer att påverka effekten av behandlingen, som ju är en förebyggande behandling. Sedan har jag svårt att svara på din fråga om själva bröstcanceroperationen då jag inte har alla fakta, men jag förmodar att du också fått strålbehandling efter operationen. Hoppas att det blev lite klarare för dig och lycka till med inskolningen. :)
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Knölar i gammalt serom

2024-05-21
Hej! Jag gjorde mastektomi sommaren 2021 pga her2 positiv BC. Fick behandling, opererat bort äggstockarna och går på letrozol. Jag har kvar ett serom i storlek som ett ägg i anslutning till ärret. Onkologen har sagt att det till slut kommer försvinna av sig själv. Nu snart 3 år senare har jag fått hårda knölar i olika storlekar i delar av serom-området? Är det vanligt att det blir så? Jag har tidigare haft BC in-situ vänster sida 2020 och liten ”hormon-BC” på höger sida 2019, så jag känner mig lite orolig. Tack för att man får ställa frågor!
Visa svar
Knölar i gammalt serom

Kallelse till kirurgi

2024-05-21
Hej Har gjort Mammografi Röntgen Ultraljud Biopsi Men inte fått något svar Men fick en kallelse till bröstcentrum kirurgi Vad menas med det? Är det garanterat att det blir operation?
Visa svar
Kallelse till kirurgi

Kallelse till bröstcentrum kirurgi

2024-05-21
Hej Har skrivit men min fråga dyker inte upp? Jag undrar om man fått en kallelse till kirurgin innebär det alltid operation?
Visa svar
Kallelse till bröstcentrum kirurgi

Hur ser man eventuell spridning till skelett?

2024-05-16
Hej! Vill först bara säga att jag är så tacksam för att ni finns! 🩷 Nu till min fråga, Med vilka metoder kan man se om bröstcancer har spridit sig till skelettet? CT-röntgen har jag förstått, men finns det någon mer eller kompletterande metod att se det på?
Visa svar
Hur ser man eventuell spridning till skelett?

Smärta i kroppen & smärtstillande

2024-05-15
Hej! Jag har fått min första dos Docetaxel 100 för 3 dagar sedan. Tog sedan filgrastim-sprutan hemma 24h efter. Igår kväll började smärta i muskler, leder och skelett komma smygande och idag känner jag det flukturerande över hela kroppen. Jag började med att ta 2 Alvedon kl 7 på morgonen och sedan 1 Ipren vid kl 10 då alvedonen inte hjälpt. Min fråga är om det är bäst att ta 2 alvedon & 1 Ipren samtidigt och sedan vänta 6-8 timmar? Eller om det är bättre att varva alvedonen och iprenen med 3-4 timmars mellanrum istället? (Såklart inte mer än 3 Ipren per dag & inte mer än 8 Alvedon per dag). Tacksam för svar!
Visa svar
Smärta i kroppen & smärtstillande

HR+/TNBC undrar än

2024-05-15
Hej Anne Har fått svar från dig idag 9/5 vi förstår inte riktigt hur ni menar, vi kanske formulera oss fel vi skrev "ska få en biopsi på levermetastaserna om cancern är både hormonell och TNBC", om det skulle visa sig efter leverbiopsin att en del metastaser muterat och blivit TNBC och en del andra metastaser fortfarande är hormonella,vilken behandling sätter man in då? Ni skrev att Enhertu kan fungera mot TNBC, saknar inte TNBC receptorer för östrogen, progesteron och HER 2? Hur kan Enhertu fungera mot TNBC, som saknar receptorer?
Visa svar
HR+/TNBC undrar än

Hur sprids bröstcancer?

2024-05-14
Om det inte finns metastaser i lymforna i armhålan eller vaskulär invasion, på vilka andra sätt kan bröstcancer spridas? Skiljer det sig beroende vilken variant av bröstcancer?
Visa svar
Hur sprids bröstcancer?

Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

2024-05-14
Hej Fick min bröstcancer 2020 42år gammal, mucinös, her2 neg, Estrogen och progrestron positiv 90%. Ingen ärftligt faktor påvisad enligt blodprover. Vet inte släktmässigt om bröstcancer. Min dotter på 14år var till ungdoms mottagningen för stora mens blödningar. Barnmorskan började prata om bla p-piller skulle kunna hjälpa. Men vågar jag låta min dotter ta ex p-piller?
Visa svar
Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

Knöl mitt på bröstbenet

2024-05-14
Hej, har fått en liten knöl på bröstbenet typ 4-5 fingrar ner från svalget och funderar vad det kan vara och om det är något som man bör kolla upp? Gör inte ont och har inga andra symptom. Är 54 år, hade Her2+ för 18 år sedan och är BRCA2 bärare. I övrigt frisk.
Visa svar
Knöl mitt på bröstbenet

Fundering!

2024-05-14
hej! Jag är 22 år och har på min vänstra bröstmuskel (precis över bröstet intill mitten av bröstkorgen) känt av att det är svullet och även något som buktar ut lite mera än på högra sidan. ( hårt och stelt) Det började med att jag kände mycket smärta efter en natt just där. Och sedan kan jag få smått känningar där när jag rätar ut bröstkorg osv . Är detta något att oroa sig över ? Tacksam för svar ifrån en väldigt orolig tjej..
Visa svar
Fundering!

Ömmande/värkande bröst orolig

2024-05-14
Hej, jag sökte till VC då jag tyckte jag känt en liten knöl som gjorde ont på ovansida vänster bröst. Efter lite mer egen undersökning och läkarens undersökning hittade varken jag eller han någon knöl. Dock är jag öm på övre delen av bröstet (typ längs med bröstmuskel) och det drar lite utåt armhålan. Främst vänster men även lite på höger. Har fått remiss för UL och mammografi vilket jag först var tacksam för, men nu är jag orolig varför det fanns en anledning att undersöka detta vidare.. (aldrig blir man nöjd). Jag har inga andra symtom än den här värken och jag är osäker på om det är samma värk jag ”brukar ha” dvs ömhet från körtlar eller om det är något annat. Fick sån panik av hela situationen. Min fråga är, vad kan det vara för allvarligt om man inte hittar knöl och inte har eksem/rodnad/svullen etc? Jag har hälsoångest vilket gör denna väntan på ytterligare undersökningar fruktansvärd. Livrädd!
Visa svar
Ömmande/värkande bröst orolig

Cystor

2024-05-14
Hej, jag har haft cystor konstaterade via UL och dränerade. Senaste gången tog det bara ett par timmar sedan hade en cysta fyllt på igen. Eftersom jag tyvärr hade läst på engelska sidor att det kan vara ett problem om en cysta efter dränering fyller på sig inom 24h ska man kontakta läkaren. Det gjorde jag och blev uppringd av sköterskan som hade pratat med min läkare. De sa att så kan det vara, cystor lever sin egna liv och att jag inte ska vara orolig. Men nu är jag jätteorolig ändå då jag läst om att det kan vara problem om en cysta fyller på sig så snabbt. Kan ni snälla rådge mig?
Visa svar
Cystor

Uppmärksam?

2024-05-14
Hej, vad ska man vara uppmärksam på efter BC? Jag syftar på tecken som kan vara återfall.
Visa svar
Uppmärksam?

Inåtvänd bröstvårta

2024-05-14
Hej! Jag är 30 år och har alltid haft en inåtvänd bröstvårta på ena sidan. För någon dag sen upptäckte jag när jag var kall att även den andra bröstvårtan var inåtvänd, det brukar den inte vara. Jag tryckte ut den och då blev den som vanligt igen, men blev ändå lite orolig. Jag har för bara några månader sedan gjort en fullständig undersökning av brösten med magnetröntgen m.m på grund av flera fibroadenom, då hittades inget annat. Kan också fibroadenom påverka bröstvårtorna?
Visa svar
Inåtvänd bröstvårta

En fundering

2024-05-14
Hej! Är det normalt att man kan få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården?
Visa svar
En fundering

Operationsmetod

2024-05-14
Hej, jag funderar över operationsmetoden vid Bröstcanser. Är det samma risk om man gör sig platt mot att tömma bröstet och lägga implantat?
Visa svar
Operationsmetod

Ålder

2024-05-14
Har man större risk för återfall i bröstcancer ju yngre man är? Då syftar jag främst på hormonreceptornegativ bröstcancer. Där borde ålder väl inte spela någon roll?
Visa svar
Ålder

Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

2024-05-14
Jag har gjort en bröstbevarande operation och det står bla så här: LC inom samma extens.Den minsta avstånd till invasiv cancer 4 mm. Snon? av 1. pT1cN0 (S) M...stadium 1A.
Visa svar
Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

funderingar

2024-05-14
hej vad är det 35 x 25 x 25 mm Tumörområdet i cm är det stor
Visa svar
funderingar

Masektomi på båda brösten

2024-05-14
Hej Jag undrar varför våden godkänner kosmetisk operation på det friska bröstet efter masektomi med direktrekonstruktion på det sjuka brösten men inte en profylaktisk operation då det känns som en sjukdom i sig att gå och oroa sig varje dag. Jag hade redan från första börja det som ett starkt önskemål.
Visa svar
Masektomi på båda brösten