Frågor & svar

Prognos, fortsatt behandling?

2021-09-15
81 år op hö bröst den 9 dec 2020. Resultat: "PAD radikalt exiderad 30mm -invasiv duktal cancer- Sparsam vaskulär invasion- DCIS grad 3 med nekroser som inte påverkar extent- i axillen makrometastaser bland 10 av 17 körtlar där den största, enskilda metastasen mäter 14 mm- Panel ER 100%- PGR negativitet samt Ki 67 = 55%, på op.resultatet. Då min hjärtkammarfunktion var på 75% blev jag erbjuden cytostatika som jag genomgått 16 feb - 30 juni med jobbiga biverkningar... Till saken hör att jag har Menieres sjukdom, artros i fingrar, op vä höft 2017 och haft/har stora besvär med höger höft, sedan 2019, har i juli efter rtg och besök hos ortoped (via remiss från onkolog) fått veta att inget brosk finns kvar i höftleden, står nu i op.kö med mer än ett års väntetid. Dessutom hade jag en stroke på vä öga i april 2021, fått nedsatt syn på ögat + sedan tidigare gula fläcken-krokseende. Genomgått strålbehandling 3 veckor, klar 20 augusti och äter sedan 2 augusti 2021 Exemestaan 25 mg/dag. Biverkningar fortsatt trötthet, värk och stelhet i alla leder, bortdomnade fingrar och tår på höger fot. Ska i oktober få dropp med choledronsyra/Zometa? Jag har en positiv syn på livet och kämpar på, snäll make som "gör allt", men jag börjar tappa tron på livet pga ständig värk, kan inte stödja på hö ben, går med kryckor inomhus, försöker cykla 10 min/dag på motionscykel. Försöker gå ut på promenad, med stöd av rullator, blir korta sträckor pga smärtor i hö höftled, sover i regel 1- 2 tim/dag. Tar 2 - 4 ggr/dag 2st Alvedon 500 samt c:a 4 - 5 dgr Etoricoxib 60 mg för att få smärtlindring, gör uppehåll 6-7 dgr mellan. Även andra mediciner utöver Exemestaan, Levaxin 100 mikrogram samt efter stroken i april, Trombyl 75 mg, Salures 2,5 mg och Atorvastatin 20mg. Antar att min prognos ang. cancern inte är så positiv?? Min önskan är att få op höften och kunna få tillbaka en bit av livet dvs kunna gå på promenad. Cancern hur vet man att behandlingen hjälper?? Ska ju äta Exemestaan i 5 år (om jag lever så länge till??) Vet ju att den medicinen inte är bra för skelettet... med tanke på höft.op. Funderar på att avbryta Exemestaan pga mera värk o stelhet m.m. Vad händer då? Hur nära stroke och cytostatika + strålbehandling kan man op sin höft? Funderar på att bekosta själv eller vårdgarantin. Ja det blev ett långt inlägg men vore tacksam för svar på vad op. resultatet betyder samt prognos samt svar ang. ev. bryta behandling samt höftop.
Svar:
Hej, såhär skulle jag vilja tänka: Du är frisk efter din bröstcancer. Men lever förstås med en risk för återfall. Den behandling du fått och får (exemestan och zoledronsyra) minskar på ett tydligt sätt risken för återfall. Risken för återfall är förstås större för dig än för en kvinna med t ex 0 eller en körtel med cancer i armhålan, men det paradoxala är att om risken för återfall är större är också effekten av den förebyggande behandlingen större. Men man kan inte bekräfta det på annat sätt än att konstatera att hälsan tiger still (vilket låter fånigt när du har alla de besvär som du har). Vissa av dina symtom är säkert biverkningar av exemestan, vissa saker kan vara en effekt av din tidigare cytostatikabehandling (domnade fingrar och tår). Den värk du har av din dåliga höft förvärras säkert eftersom du tar exemestan och jag håller med om att det vore en god sak om du kunde få en ny så snart som möjligt. JAg kan inte se annat än att man skulle kunna göra den operationen nu. Det är fint att du trots dina krämpor håller igång som du gör. Fortsätt med det och tjata på ortopeden! JAg skulle vilja peppa dig att kämpa på med dina exemestan, de gör skillnad! Och zoledronsyran som kompenserar för den negativa effekt som kan finnas på skelettet av exemestan.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Skelettmetastaser

2024-04-14
Jag undrar kring skelettmetastaser. Vad menas med lyriska och sklerotiska metastaser? Är en sklerotisk metastas alltid tecken på läkning?
Visa svar
Skelettmetastaser

Väntetid biopsi

2024-04-11
Hej, Jag har varit på kompletterande mammografi och ultraljud pga nyupptäckt kalkförändring i ena bröstet. Då förändringen inte kunde ses med ultraljud utan endast vid mammografiröntgen så kunde ingen biopsi tas i samband med besöket. Jag har fått en ny tid för biopsi först om 1 månad! Ska man behöva vänta så länge?
Visa svar
Väntetid biopsi

Exemestan kontra anastrazol

2024-04-11
Hej, har efter 8 månader med anastrazol och biverkningar i form av led- och muskelvärk samt hjärndimma och depression fått exemestan utskriven. Har haft paus från anastrazolen i 4 veckor nu och tanken är att jag ska börja med exemestan så snart som möjligt. Skulle gärna vilja veta vad som faktiskt skiljer dessa mediciner åt och vad jag kan förvänta mig i form av biverkningar av exemestan. När man mår så dåligt att man förlorar livslusten känns det angeläget att det inte blir värre med ny medicin. /Lena 69 år
Visa svar
Exemestan kontra anastrazol

Funderingar kring provsvar

2024-04-11
Hej, jag är 53 år, frisk sedan tidigare, via mammografiscreening upptäckt bc, gjorde en partiell mastektomi + snb i februari. Provsvar visar Invasiv cancer NST grad 2, 9 x 7 mm. Duktal cancer in situ grad 3, 22 x 9 mm. Extent 22 x 10 mm. ER 99%, PR 5%, Ki67 31%, HER2-negativ. Mikrometastas i 1/3 sentinel node. PAM 50 gjordes som visar Luminal A ror score 40. Jag har läst tidigare svar hos er och även på andra sidor att ett högt KI67 värde och Luminal A bröstcancer inte kan stämma. Är det så? jag tycker att provsvaren säger emot varandra. Jag har påbörjat behandling med Anastrozol och väntar nu på strålbehandling. Cellgifter behövs inte enligt min läkare. Är det en bra behandlingsplan?
Visa svar
Funderingar kring provsvar

Funderingar på de olika begreppen i min diagnos

2024-04-11
Således opererad med PME och sentinel node höger. PAD visar NST storlek 14 mm histologisk grad 2, östrogen/progesteron positiv, Ki67 5 %, HER2 negativ, luminal A med låg ROR. Radialt exciderad. I preparatet även LCIS. 2 benigna sentinel nodes, således T1N0. PME + SN höger, invasiv ductal cancer 14 mm. Grad 2, ER 100 %, PgR 80 %, Ki67 5 %. HER2 0. GEX Luminal A, ROR låg. 0/2 SN. T1N0. Även LCIS klassisk typ. Minsta marginal 4 mm.
Visa svar
Funderingar på de olika begreppen i min diagnos

Risk för återfall efter mastektomi

2024-04-10
Hej. Är 30 år och blev diagnosticerad med DCIS i mitt ena bröst. Det var ett omfattande område som även trängt ut i huden och bröstvårta. Man gjorde en mastektomi med direktrekonstruktion i detta bröst. Undrar vad risken att återfå bröstcancer i detta bröst är? Kan man få tillbaka cancern i detta bröst, även om man genomgått en mastektomi? Undrar om jag ska fortsätta känna efter knutor i detta bröst så som jag kommer fortsätta göra i mitt vänstra, friska bröst.
Visa svar
Risk för återfall efter mastektomi

Bula på revben

2024-04-10
Hej! Jag upptäckte precis att jag på mitt revben har som en bula/förtjocknad yta. Det är i princip mellan brösten men lite mer åt vänster håll som det känns som en bula längs revbenet, ca 1,5 cm. Det är inte ömt och syns inte utanpå. Jag kan inte svara på om jag alltid haft den då jag inte riktigt känt på det sättet där innan. Är det vanligt att revbenen känns något ojämna här eller är det något som bör kollas upp? Jag är 32 år om det relevant.
Visa svar
Bula på revben

Mastektomi faschia

2024-04-10
Tog bort hö bröst sept-23, fynd liten oväntad aggressiv tumör. Nu i mars -24 mastektomi vä i förebyggande syfte. Står i journal att man tog en liten bit av faschian och därefter bränner kärl väl, varför? är inte faschian en barriär?
Visa svar
Mastektomi faschia

Lymfsträng spontant?

2024-04-10
Hej! Jag är en 43 årig kvinna som sedan ca 2 veckor har en ca 10 cm lång hård och lite ömmande sträng i armhålan och upp på undersidan av överarmen. Det började med att jag hade en liten svullen kula som jag tolkade som en plita i armhålan och som jag klämde på. Därefter uppträdde "strängen" men plitan är nu borta. Jag har varit på vårdcentralen där tre olika läkare har tittat och känt i armhålan utan att kunna säga vad det är. Remiss har skrivits till ultraljud men tid fanns inte förrän i slutet av maj, vilket känns som en lite lång och orolig väntan. Jag har läst att liknande symtom kan uppkomma efter operation i armhålan, men kan det också uppstå så här spontant? Jag oroar mig såklart för att det kan vara något underliggande och allvarligt som är orsaken. Tacksam för svar!
Visa svar
Lymfsträng spontant?

Funderingar kring känsliga bröst

2024-04-10
Hej, Jag upptäckte häromdagen när mina bröstvårtor blev alldeles kalla så blev min högra inre bröstvårta lila och gjorde jätte ont så att jag grät. Jag har emellanåt klet som kommer ur brösten som luktar söt Mjölk, och har haft förhöjda prolaktin värden förut från och till men där återkoll hamnar inom referensvärdet. Började söka vård när det kom blod ifrån ena och pga smärta och knölar i brösten 2020. Har fått göra biopsi i högra som visade sig på kronisk inflammation men vi kunde utesluta pagets. Har fått göra flera ultraljud och nu sist även mammografi. Har fått till mig förklaringen att jag har utökade nerver som orsakar smärtorna i brösten. Men det tär på mig och bedövningssalvan jag fick utskrivet hjälper inte och symtom behandlar bara likaså tipset att smörja med Bepathen på bröstvårtorna hjälper inte längre... Är detta normalt? Jag är 28 år gammal och haft större besvär de senaste 4-5 åren men egentligen haft Smärt problematik i bl.a. brösten i många år. Jag har inte barn och har aldrig varit gravid. Vad är era tips för att söka vård för besvären etc?
Visa svar
Funderingar kring känsliga bröst

Fundering kring svullnad på bröstvårta

2024-04-10
Hej! Jag har under en tid minskat på amningen och från att ha ammat både lite på dagtid, mycket på nätterna och kvällar gått till att enbart amma vid läggning och ibland på morgonen (minskningen har gått ganska långsamt). Nu har det uppstått en liten svullnad på ena bröstvårtan (på det röda området lite utanför själva bröstvårtan). Jag tycker mig se att den minskar om jag handpumpar eller rör på det, men den kommer och går lite. Har varit där i drygt en vecka nu. Bör jag gå och undersöka detta tro?
Visa svar
Fundering kring svullnad på bröstvårta

Många cystor

2024-04-10
Hej, jag kände en knöl i ena bröstet och fick komma på mammografi och ultraljud. Det visade väldigt många vätskefyllda cystor i olika storlekar i båda brösten. De största tömde läkaren. Jag var med om samma sak för ca tre år sedan. Jag har hormonspiral. Kan den bidra till detta? Borde jag ta bort den?
Visa svar
Många cystor

Funderingar kring ev operation

2024-04-10
Jag fick min cancerdiagnos i nov 2023 och opererades ganska omgående, en mindre tumör i bröstet plus en tumör i första lymfporten och cellförändringar i en nästa lymfkörtel, togs bort. Man sa att man fått bort tumören med den marginal som patologen ville ha. Men sedan visade det sig att marginalen inte var tillräcklig så efter cellgifter och antikroppar i 9 + 9 veckor vill man nu ta bort hela bröstet, utan att undersöka om cancer finns kvar. Jag har läst om undersökningar man kan göra för att se om cancer finns. Man kan ta blodprov för tumörmarkörer och man kan göra PET-kameraundersökning. Min fråga är om det är rimligt att kräva sådana undersökningar? Jag vill inte gärna bli av med bröstet om det inte är absolut nödvändigt! Tacksam för sv
Visa svar
Funderingar kring ev operation

Utslag

2024-04-10
Hej! För ca 2 v sedan fick jag typ ett utlag på ca 5 mm, 5 cm inåt från bröstvårtan. För några dagar sedan pillade jag bort skorpa på den o tyckte den vart rödare men lite mindre. Igår pillade jag bort skorpa igen o nu är en rodnad på drygt 1cm. Är orolig över IBC då jag läst om att det jag börja som en typ finne.
Visa svar
Utslag

Funderingar kring min mammas bröstcancerdiagnos

2024-04-10
Hej, Min mamma har fått diagnisen trippelaltiv bröstcancer, stadie 3, och skall operera bort sitt bröst om en vecka och även då portvaktskörteln och ev fler körtlar. Jag var inte med henne när hon fick information av sin läkare om diagnosen eller operation och har därför några frågor. 1. Läkaren hade sagt att det inte var en ärftlig cancerform, efter att ha frågat mamma ifall vi har bröstcancer i släkten. Hur fastställs detta? Kan jag och min syster vara säkra på det? 2. I mammas journal står det att cancern är lågprolerativ. Vad innebär det? Minskar det risken för att cencern har spridit sig? 3. Jag har läst att det är hög risk för återfall när man har trippelnegativ cancer, men om de tar bort hela bröstet där tumörerna finns, vart får man då återfall, då finns det ju inget bröst kvar att få återfall i?
Visa svar
Funderingar kring min mammas bröstcancerdiagnos

Mjuk knöl

2024-04-10
Jag har febrilt försökt läsa om mjuka vs hårda knölar men hittar i princip ingenting. Jag har egentligen en ja eller nej-fråga; KAN en mjuk knöl i bröstet vara bröstcancer?
Visa svar
Mjuk knöl

Förändring vårtgård

2024-04-10
Hej, jag fick för ca 2 år sedan corona och fick en svampinfektion i underlivet bla. Under denna perioden hade jag även bytt min p-stav en andra gång. Jag tyckte i samband med detta att jag fick en smärta i mitt ena bröst, som sedan försvann när jag började med zink och järn tillskott. Men nu när jag för ett år sedan tagit ur min p stav (då jag inte mådde bra och fick sån stor hormonpåverkan) så tycker att min ena vårtgård är mer brunaktig samt har som streck under bröstvårtan(vet inte om det är indragningar i vårtgården). Jag är 25 år.
Visa svar
Förändring vårtgård

Ömmande knöl

2024-04-10
Hej, jag är 22 år och har upptäckt en ömmande avgränsad knöl i vänstra bröstet, och det gör jätteont när jag trycker på den. Knölen upptäckte jag för 5 dagar sen. Och båda brösten började ömma samtidigt för 10 dagar sen, de är ömma och spända fortfarande. Jag är inte gravid. Jag ska få mens om en vecka, men jag har aldrig upplevt denna smärta i brösten innan, även fast jag ibland kan få ömma bröst innan mens. Kan det vara bröstcancer?
Visa svar
Ömmande knöl

Mammografi

2024-04-08
Kvinna 45 år. Var på mammografi i juni 2023. I dec 2023 upptäcker jag en knöl. Får diagnosen spridd Trippelnegativ bröstcancer. Spridning till lymfkörtlar i armhåla, på halsen, längs med nyckelben samt 5 st i bröstkorgen. Alltså obotlig sjukdom. Jag har ingen ärftlighet i cancer. Påbörjat palliativ cytostatika behandling. Känner mig bitter.. hur kan det vara möjligt att man inte såg något på mammografin i juni? Får inga svar mer än att ”ingen har gjort något fel”.
Visa svar
Mammografi

Voltaren i samband med cancer i levern

2024-04-05
Hej, Jag behandlas mot spridd bröstcancer i hjärna, lungor, och lever sen två månader och höft som upptäckts nyligen. Det började med värk i benet i december på den sida jag har metastaser i höften. Jag blev inlagd 29/1 och blev därefter röntgad, man såg inte det på röntgen då eftersom man frågade efter buk och rygg. Fick reda på för två veckor sedan att det är metastaser i höften vilket förklarar min fruktansvärda smärta. Har gått så länge nu så jag tror att jag har inflammation i ljumsken som också är svullen. Min läkare vill att jag äter morfin vilket inte hjälper och som jag med min sköterska kommit överens om att sluta med. Nu undrar jag om man kan äta voltaren? Läste att det kan påverka levervärden eller är det helt uteslutet. Mvh Marie
Visa svar
Voltaren i samband med cancer i levern