Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Prognos, fortsatt behandling?

2021-09-15
81 år op hö bröst den 9 dec 2020. Resultat: "PAD radikalt exiderad 30mm -invasiv duktal cancer- Sparsam vaskulär invasion- DCIS grad 3 med nekroser som inte påverkar extent- i axillen makrometastaser bland 10 av 17 körtlar där den största, enskilda metastasen mäter 14 mm- Panel ER 100%- PGR negativitet samt Ki 67 = 55%, på op.resultatet. Då min hjärtkammarfunktion var på 75% blev jag erbjuden cytostatika som jag genomgått 16 feb - 30 juni med jobbiga biverkningar... Till saken hör att jag har Menieres sjukdom, artros i fingrar, op vä höft 2017 och haft/har stora besvär med höger höft, sedan 2019, har i juli efter rtg och besök hos ortoped (via remiss från onkolog) fått veta att inget brosk finns kvar i höftleden, står nu i op.kö med mer än ett års väntetid. Dessutom hade jag en stroke på vä öga i april 2021, fått nedsatt syn på ögat + sedan tidigare gula fläcken-krokseende. Genomgått strålbehandling 3 veckor, klar 20 augusti och äter sedan 2 augusti 2021 Exemestaan 25 mg/dag. Biverkningar fortsatt trötthet, värk och stelhet i alla leder, bortdomnade fingrar och tår på höger fot. Ska i oktober få dropp med choledronsyra/Zometa? Jag har en positiv syn på livet och kämpar på, snäll make som "gör allt", men jag börjar tappa tron på livet pga ständig värk, kan inte stödja på hö ben, går med kryckor inomhus, försöker cykla 10 min/dag på motionscykel. Försöker gå ut på promenad, med stöd av rullator, blir korta sträckor pga smärtor i hö höftled, sover i regel 1- 2 tim/dag. Tar 2 - 4 ggr/dag 2st Alvedon 500 samt c:a 4 - 5 dgr Etoricoxib 60 mg för att få smärtlindring, gör uppehåll 6-7 dgr mellan. Även andra mediciner utöver Exemestaan, Levaxin 100 mikrogram samt efter stroken i april, Trombyl 75 mg, Salures 2,5 mg och Atorvastatin 20mg. Antar att min prognos ang. cancern inte är så positiv?? Min önskan är att få op höften och kunna få tillbaka en bit av livet dvs kunna gå på promenad. Cancern hur vet man att behandlingen hjälper?? Ska ju äta Exemestaan i 5 år (om jag lever så länge till??) Vet ju att den medicinen inte är bra för skelettet... med tanke på höft.op. Funderar på att avbryta Exemestaan pga mera värk o stelhet m.m. Vad händer då? Hur nära stroke och cytostatika + strålbehandling kan man op sin höft? Funderar på att bekosta själv eller vårdgarantin. Ja det blev ett långt inlägg men vore tacksam för svar på vad op. resultatet betyder samt prognos samt svar ang. ev. bryta behandling samt höftop.
Svar:
Hej, såhär skulle jag vilja tänka: Du är frisk efter din bröstcancer. Men lever förstås med en risk för återfall. Den behandling du fått och får (exemestan och zoledronsyra) minskar på ett tydligt sätt risken för återfall. Risken för återfall är förstås större för dig än för en kvinna med t ex 0 eller en körtel med cancer i armhålan, men det paradoxala är att om risken för återfall är större är också effekten av den förebyggande behandlingen större. Men man kan inte bekräfta det på annat sätt än att konstatera att hälsan tiger still (vilket låter fånigt när du har alla de besvär som du har). Vissa av dina symtom är säkert biverkningar av exemestan, vissa saker kan vara en effekt av din tidigare cytostatikabehandling (domnade fingrar och tår). Den värk du har av din dåliga höft förvärras säkert eftersom du tar exemestan och jag håller med om att det vore en god sak om du kunde få en ny så snart som möjligt. JAg kan inte se annat än att man skulle kunna göra den operationen nu. Det är fint att du trots dina krämpor håller igång som du gör. Fortsätt med det och tjata på ortopeden! JAg skulle vilja peppa dig att kämpa på med dina exemestan, de gör skillnad! Och zoledronsyran som kompenserar för den negativa effekt som kan finnas på skelettet av exemestan.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Oro kring svullnad, knölar och färg trots undersökningar.

2021-09-17
Hej, Jag skrev för ett tag sedan angående körtlar som svullnad upp i samband med covid vaccin. Körtlar har minskat, men svullnaden i armhåla/nyckelben kvarstår jag har varit hos 4 olika läkare med detta, varav två läkare på bröstmottagningen då jag känt knölar i bröstet. Nu har mina bröst och armhålor undersökts 2 gånger av 2 olika läkare. Visst höll läkaren med om att jag hade knöliga bröst, men han tyckte allt kändes normalt och gick därför inte vidare med ultraljud. Min ena vårtgård är mörkare än på andra bröstet, samt kanske lite mer ojämn och känns torr ibland.. Men det finns inga tillstymmelser till sår eller rodnad. Som sagt, brösten är väl undersökta 2 gånger på bröstmott. Men jag har svårt att komma till ro eftersom svullnaden kring armhåla kvarstår, den lite mörkare vårtgården samt mina generellt knöliga bröst?, trots den senaste doktorn bedömde att svullnaden (som inte är så häpnandsväckande, men fortf finns där) måste vara pga Vaccinationen då det uppkom i samband med detta. Vad gör jag med denna oro? Ska jag be om ett ultraljud eller lita på doktorernas undersökning? Ang färgen på mina vårtgårdar har jag inte noterat om det alltid varit så eller om det är nytt. Jag har fött 2 barn och är 30 år. tacksam för svar!
Visa svar
Oro kring svullnad, knölar och färg trots undersökningar.

Finnålspunktion

2021-09-17
Hej, Jag har gjort finnålspunktion två gånger på grund av upptäckt DCIS grad 3 med suspekt mikroinvasion. Första svaret efter provet var att det var ”svårbedömt material med oklar lymfoid cellbild. Inga hållpunkter för metastasväxt”. Andra punktionen som gjordes visade ”reaktiv förändrad lymfkörtel”. Vad betyder dessa uttryck? Enligt kirurg här finnålspunktion en osäker metod. Ultraljud hade visat reaktiva körtlar. Vad betyder det? Hur stor är sannolikheten att finnålspunktion ger felaktig svar? Förstår i så fall inte syftet med att det görs eller fångar det endast upp tillräckligt stora förändringar i armhålan? Tack för att ni finns och delar med er av kunskap och erfarenhet.
Visa svar
Finnålspunktion

Öm

2021-09-17
Hej, jag är 17 och har sen mina bröst började växa (ungefär) varit öm när jag trycker. Jag vet inte om det här är något som är vanligt. Jag har också lite ojämnheter och är osäker på om det är här är normalt eller inte.
Visa svar
Öm

Knöl under bröstet

2021-09-15
Hej. Jag har under några år nu haft en knöl under högra bröstet precis där bhn går. Den har emellanåt gjort ont å vuxit lite sen har den gått tillbaka till lite mindre och inte göra ont. Jag undrar vad det kan vara och om jag behöver titta upp den. Jag ber om ursäkt om detta är fel ställe att fråga på.
Visa svar
Knöl under bröstet

Knöl i armhåla - orsak att vara orolig?

2021-09-15
Hej gjorde masektomi september 2017, utbredd DCIS samt 2 invasiva foci, 7,2 respektive 1 mm stora. Sentinel node benign. Sedan masektomi av det odraddade bröstet dec 2018. Ålder 37 vid cancerbeskedet. Mamma som hade spridd bröstcancer, fick besked i 40-års ålder. Nu har man upptäckt en knöl i högra armhålan vid ett läkarbesök (sidan som inte tidigare hade cancer). Väcktes oro såklart att det kan vara cancer. Väntar på att bli undersökt med ultraljud.
Visa svar
Knöl i armhåla - orsak att vara orolig?

en knöl i bröstet.

2021-09-15
har under några veckors tid börjat känna ömhet i vänstra bröstet. känner också en knöl. min moster har bröstcancer. och vet att fler i min släkt fått likaså. borde jag vara orolig att det är cancer???? har också börjat få blåmärken mitt från ingenstans och känner smärtor i vissa kroppsdelar lite då och då. måste även tillägga att jag är en tonåring. tacksam för svar :).
Visa svar
en knöl i bröstet.

Knöl i mitt bröst

2021-09-15
Jag är 12 år gammal och har fått en knöl precis över mitt vänstra bröst. Ska jag söka hjälp eller vänta och ser vad som händer?
Visa svar
Knöl i mitt bröst

Tatuering

2021-09-15
Hej ! 2020 genomgick jag mastektomi på höger bröst pga av trippelnegativ metaplastisk bröstcancer. Min fråga är följande kan man få ekonomisk hjälp till att tatuera området istället för bröstrekonstruktionen - då det inte känns som ett alternativ för mig. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning /
Visa svar
Tatuering

Fundering kring strålbehandling.

2021-09-15
Jag hade Radiologisk komplett remission på min Her2 positiva ER 78% brösttumör och även på en axillmetastas adenocarcinom 23mm men det finns kvarvarande cancerceller i det som opererats bort i den bröstbevarande operationen. Inget ingrepp eller axillutrymning i armhålan. Behandlingsrekommendation är(postneo)adjuvant Kadcyla X 14 Strålbehandling mot vänster bröst och lokala lymfkörtelstationer med 2,67 Gy x 15 fraktioner, antihormonell behandling i tio år och Zometa i tre år. Nu undrar jag om jag kan avstå strålbehandlingen eftersom jag gjort 6 cytostatikabehandlingar, bröstbevarande operation och efter det blir det Kadcyla x 14 antihormonell behandling i tio år och Zometa i tre år. Jag är reumatiker och är därför rädd för biverkningarna av strålbehandlingen. Min tanke är att Kadcyla samt hormonerna och Zometan ger ett positivt resultat. Hur ser min prognos ut iom kvarvarande celler och behandling. Tacksam för er mening om detta.
Visa svar
Fundering kring strålbehandling.

Hur påverkar fördröjningar av planerad behandling

2021-09-15
Opererades 210303 högersidig PME+SN+bilateral pexi. PAD visade 17 mm invasiv apokrin bröstcancer grad 2, ej hormonell men HER2 3+, Ki67 11%, omgivande DCIS grad 2-3 med nekros. Total extent 41 mm radikalt opererad. 1 makrometastas av 1 SN 2,4 mm med periglandulär växt. 210330 högersidig axillutrymning gav 1 makrometastas på 3,2 mm av 11 lymfkörtlar. Totalt 2/12. Planerad behandling Docetaxel *3 + EC*3 samt strålning, Trastuzumab *17 och Zometa*6. Faktisk behandling blev byte till Docetaxel *6 efter cykel 1 pga neutropen feber. 80%-ig dos. Min sista EC-behandling ges 210913 vilket är en fördröjning enligt ursprunglig plan på drygt 4 veckor till följd av biverkningar och resursbrist under sommaren. Jag har inte diskuterat min risk för återfall men undrar hur denna påverkas av fördröjd EC-behandling på 4 veckor och hur den påverkas av att uppehållet i antikroppsbehandling mellan cykel 3 och 4 blir ca 4 månader. Att det nu gått drygt 6 månader sedan operation och jag ännu inte nått strålning gör mig orolig trots att det enda svar läkarna ger är att inte oroa mig. Jag är 55 år och i övrigt helt frisk och har mått mycket bra under cytostatikan.
Visa svar
Hur påverkar fördröjningar av planerad behandling