Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Hur påverkar fördröjningar av planerad behandling

2021-09-15
Opererades 210303 högersidig PME+SN+bilateral pexi. PAD visade 17 mm invasiv apokrin bröstcancer grad 2, ej hormonell men HER2 3+, Ki67 11%, omgivande DCIS grad 2-3 med nekros. Total extent 41 mm radikalt opererad. 1 makrometastas av 1 SN 2,4 mm med periglandulär växt. 210330 högersidig axillutrymning gav 1 makrometastas på 3,2 mm av 11 lymfkörtlar. Totalt 2/12. Planerad behandling Docetaxel *3 + EC*3 samt strålning, Trastuzumab *17 och Zometa*6. Faktisk behandling blev byte till Docetaxel *6 efter cykel 1 pga neutropen feber. 80%-ig dos. Min sista EC-behandling ges 210913 vilket är en fördröjning enligt ursprunglig plan på drygt 4 veckor till följd av biverkningar och resursbrist under sommaren. Jag har inte diskuterat min risk för återfall men undrar hur denna påverkas av fördröjd EC-behandling på 4 veckor och hur den påverkas av att uppehållet i antikroppsbehandling mellan cykel 3 och 4 blir ca 4 månader. Att det nu gått drygt 6 månader sedan operation och jag ännu inte nått strålning gör mig orolig trots att det enda svar läkarna ger är att inte oroa mig. Jag är 55 år och i övrigt helt frisk och har mått mycket bra under cytostatikan.
Svar:
Hej, jag förstår inte på din beskrivning riktigt exakt hur du fått din cytostatikabehandling. Och jag får inte fram om det är så att det gick 4 istället för 3 veckor inför din EC, eller om det är så att man måst skjuta upp behadnlingar flera gånger. Jag antar i så fall att det fanns en orsak till att man måste skjuta upp behandlingen, jag tänker att du kanske bl a behövde hämta dig efter din allvarliga infektion?. Vi brukar inte glesa ut adjuvanta behandlingar under sommaren. Jag uppfattar att pausen i trastuzumab i ditt fall beror på att man inte ville ge trastuzumab under pågående EC, jag uppfattar inte att det är en nackdel avseende återfallsrisk för dig, och det är så de studier av adjuvant behadnling som ligger till grund för behadnlingen är gjorda. Det innebär att behandlingen i slutändan tar 4 månader längre tid, men leder inte till en högre återfallsrisk.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Vätska ur bröst

2021-09-17
Har fått en gul genomskinlig vätska ur ena bröstvårtan,en droppe i taget kommer det ut från samma punkt/ mjölkgång på bröstvårtan.vid stimulering så droppar inte jämt men vid tryck å gnid från kläder.jag gillar inte bh så brösten är fria i tröjan.hsr pyttesmå bröst så inte att de skakar runt. Annars ser bröstet normalt ut och inga knölar kan jag känna. Ska jag bli rädd nu? Är 44 år och gissar att jag är i klimakteriet har haft oregelbunden mens å värmevällningar.min mor kom in i klimakteriet tidigt. Är detta något jag ska vara rädd för?
Visa svar
Vätska ur bröst

Operation av lymfar

2021-09-17
Hej Jag undrar om man tar alla eller ett antal vid axillutrymning? Vad är det som avgör om man tar ett antal eller alla? Är det skillnad på risken för lyfödem vid alla eller antal? Om man avstår axillutrymning är risken större för återfall än om man väljer cellgift och strålbehandling? Om man väljer axillutryming ska man även då få cellgift och strålbehandling? Det är många frågor och funderingar man har samt ska man fatta ett beslut. Nedan är min diagnos samt rekommendation Opererad den 26/8 med mastektomi + SN vänster sida, där PAD visar radikalt opererad multifokal invasiv duktal bröstcancer där största tumörhärd mäter 31 x 30 mm, minst tre satelliter skapande en extent på 40 x 30 mm. Grad 2. ER 90%, PgR 80%, Ki67 23%, HER2 1+. Två SN, varav makrometastas à 10 mm med extrakapsulär växt samt en benign med ITC. T2N1 luminal A. Erbjudande om inklusion i SENOMAC, alternativt axillutrymning. För det fall hon skulle randomiseras till kontroll arm B (ej axillutrymning), ska remiss avgå till våra kollegor på onkologen för diskussion avseende adjuvant cytostatikabehandling. Även aktuell med lokoregional radioterapi. Endokrin terapi i 5 + 3 - 5 år samt Zometa för det fall hon är postmenopausal.
Visa svar
Operation av lymfar

Bröstcancer som 15?

2021-09-17
Hej jag är en 15 åring tjej. För cirka 1 år sedan började jag äta p-piller och mina bröst har växt väldigt mycket och för några månader sedan upptäckte jag en knöl i ena bröstet. Den har växt snabbt och den är nu ungefär 3 cm stor ,den gör även väldigt ont. Jag har hört att p-piller ökar chansen för bröstcancer. Bör jag kolla upp?
Visa svar
Bröstcancer som 15?

Cystor i bröstet

2021-09-17
Hej jag kände en hård knöl vid bröstvårtan i våras, gjorde en mammografi och de sa att det var en cysta ofarlig. Nu tycker jag den vuxit lite, (omkrets ca 3cm) och bröstet värker lite och i bröstvårtan känns det som det sticker i. Bör jag vara orolig och söka igen? Med vänlig hälsning,
Visa svar
Cystor i bröstet

Bröstvårtsutväxt som blöder

2021-09-17
Hej. Jag har alltid haft en liten utväxt bredvid min ena bröstvårta. Vi kan kalla det en stropp. Aldrig haft problem förr av den men sen 1v tillbaka har det bildats en blåsa som spruckit igen och läkt klar vätska. Sen blött flera dagar/nätter. Inga mängder men dock. Varit på vc o visat upp bröststroppen. Fick rådet att ta bort den själv med hjälp av tandtråd! Nu skrivit remiss till hud. Vad ksn detta vara? Farligt?
Visa svar
Bröstvårtsutväxt som blöder

Mastektomi eller bröstbevarande

2021-09-17
Hej, Ställde en fråga i januari i år och fick svar av Jana de Boniface. Frågan gällde om man hade bättre överlevnad vid bröstbevarande operation än vid mastektomi. Hon svarade NEJ, du (jag) har ingen ökad risk och en ganska lång förklaring till varför. Nu har en rapport kommit som säger att just de som väljer tårtbitsoperation har högre överlevnad. Vad är det jag missar eller inte förstår? Tack för svar. /T
Visa svar
Mastektomi eller bröstbevarande

Överlevnad efter bröstbevarande och efter mastektomi

2021-09-17
https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/fullarticle/2779531?resultClick=1 Hej! Såg denna studie och undrar om detta utgör tillräckligt vetenskapligt stöd för att rekommendera bröstbevarande framför mastektomi, då bröstbevarande kirurgi är möjligt? (Förutsatt att där inte föreligger en ökad risk för ny bc pga mutation/ärftlighet.) Mvh, Linda
Visa svar
Överlevnad efter bröstbevarande och efter mastektomi

Vad betyder min diagnos ?

2021-09-17
Opererade med högersidig sektorresektion och sentinel node höger. PAD visar en 9 mm stor tumör med DCIS inom och utanför tumören, grad 3, med komedonekros. Nottingham grad 3. Kärlinväxt i lymfkärl. ER 90%. PGR 40%. Ki67 60%. HER2 ej amplifierad. PAD från sentinel node visar två friska lymfkörtlar. Har nu börjat cytostatika med Paklitaxel och Epirubicin. Även vad betyder ej amplifierad Her2?
Visa svar
Vad betyder min diagnos ?

Är det kvar i bröstet eller i axillen?

2021-09-17
Kvinna där man i våras upptäckte bröstcancer vänster, på ultraljud Var tumören 25 mm stor, ER 100 % positiv, HER2-positiv. Cytologi från en axillkörtel visar adenocarcinom. Patienten har erhållit neoadjuvant cellgiftsbehandling med Docetaxel 80/Trastuzumab/Pertuzumab x 3 följt av EC90 x 3. Hon opererades den 18 augusti 2021 med sektorresektion vänster. Patienten ville inte ha mastektomi eller axillutrymning. Min fråga. Är detta i bröstet eller i armhålan det var ju total komplett remission i både bröst och armhåla? Histologiskt ser man ett 14 mm stort invasivt duktalt carcinom, minsta marginal 1,3 mm mot dorsal, mer åt de andra hållen. Elston score 6, ER 100 %, PR 0 %, Ki-67 3 %, HER2-score 2+, FISH visar amplifiering. Axillutrymning inte utförd på patientens önskan.
Visa svar
Är det kvar i bröstet eller i axillen?

Ärftlighet

2021-09-17
Hej! Jag har her2 positiv cancer och tagit bort bröstet samt lymfkörtlar. Vill ta bort det andra bröstet. Min utredning på blodprov visade inte gen men den andra visade så här. Fråga har jag rätt att bestämma och ta bort mitt andra bröst? BOADICEA v5 BOADICEA-beräkning ger en kvarvarande risk för kontralateral bröstcancer på 15,6%, för ovarialcancer 1,4%. BOADICEA beräknar sannolikhet att bära mutation i BRCA1 0,40%, BRCA2 0,20%. Information om uppgifter som inkluderas i BOADICEA-analysen: Bröstcancer hos probanden vid 42 års ålder, bröstcancer hos moster vid 70 års ålder, bröstcancer hos mors kusin vid 55 års ålder samt hos mors andra kusin vid 45 års ålder. Vidare ovarialcancer hos mors kusin vid 55 års ålder, prostatacancer hos mors kusin vid 72 års ålder samt prostatacancer hos mors andra manliga kusin vid 65 års ålder. Cancer incidence rates: Sweden Mutationsscreening BRCA1 och BRCA2 inklusive MLPA har utförts på probanden och analyserna var negativa. BOADICEA finns också uträknat för probandens syster. Notera att BOADICEA inte är certifierat för klinisk tillämpning. Beräknade risker ska endast ses som en delkomponent av den totala bedömningen.
Visa svar
Ärftlighet