Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Hur snabbt börjar man normalt cellgifts behandling?

2021-09-12
Hej Jag är 46-år, och i början av juni kontaktade jag läkare för en knuta i bröstet. Fick en månad senare besked att det var cancer och att jag skulle börja med cellgifter för att sedan opererades. Detta ändrades senare och jag opererades 2/8, och fick besked att cellgifter skulle starta ca 3 veckor senare. Nu har det gått 6 veckor, och jag har inte vare sig påbörjat cellgifter eller ens fått en tid. Vad är den "normala väntetiden" för att påbörja cellgifter? Opererades med högersidig mastektomi och sentinel node. PAD visar radikalt opererad 36 mm stor invasiv duktal cancer grad 2. Östrogen 99 %, progesteron 5 %, HER2 normal och Ki67 55 %. Även DCIS grad 2 med nekros. Extent 39 mm. Fyra sentinel node, en med makrometastas på 3,8 mm och en med ITC - körtelkvot 1/4. T2N1.
Svar:
Hej. Väntetiden för att starta cytostatikabehandling kan variera av olika anledningar, tex att det dröjer med patologens analys, att det blivit någon infektion mm. Målet enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) är att starta inom 24 kalenderdagar men det kan ofta vara svårt att uppfylla. Jag tycker att du kan höra av dig till din läkare och fråga varför det dröjer.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi. Diagnosansvarig Bröstcancer. Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.

Är det kvar i bröstet eller i axillen?

2021-09-17
Kvinna där man i våras upptäckte bröstcancer vänster, på ultraljud Var tumören 25 mm stor, ER 100 % positiv, HER2-positiv. Cytologi från en axillkörtel visar adenocarcinom. Patienten har erhållit neoadjuvant cellgiftsbehandling med Docetaxel 80/Trastuzumab/Pertuzumab x 3 följt av EC90 x 3. Hon opererades den 18 augusti 2021 med sektorresektion vänster. Patienten ville inte ha mastektomi eller axillutrymning. Min fråga. Är detta i bröstet eller i armhålan det var ju total komplett remission i både bröst och armhåla? Histologiskt ser man ett 14 mm stort invasivt duktalt carcinom, minsta marginal 1,3 mm mot dorsal, mer åt de andra hållen. Elston score 6, ER 100 %, PR 0 %, Ki-67 3 %, HER2-score 2+, FISH visar amplifiering. Axillutrymning inte utförd på patientens önskan.
Visa svar
Är det kvar i bröstet eller i axillen?

Ärftlighet

2021-09-17
Hej! Jag har her2 positiv cancer och tagit bort bröstet samt lymfkörtlar. Vill ta bort det andra bröstet. Min utredning på blodprov visade inte gen men den andra visade så här. Fråga har jag rätt att bestämma och ta bort mitt andra bröst? BOADICEA v5 BOADICEA-beräkning ger en kvarvarande risk för kontralateral bröstcancer på 15,6%, för ovarialcancer 1,4%. BOADICEA beräknar sannolikhet att bära mutation i BRCA1 0,40%, BRCA2 0,20%. Information om uppgifter som inkluderas i BOADICEA-analysen: Bröstcancer hos probanden vid 42 års ålder, bröstcancer hos moster vid 70 års ålder, bröstcancer hos mors kusin vid 55 års ålder samt hos mors andra kusin vid 45 års ålder. Vidare ovarialcancer hos mors kusin vid 55 års ålder, prostatacancer hos mors kusin vid 72 års ålder samt prostatacancer hos mors andra manliga kusin vid 65 års ålder. Cancer incidence rates: Sweden Mutationsscreening BRCA1 och BRCA2 inklusive MLPA har utförts på probanden och analyserna var negativa. BOADICEA finns också uträknat för probandens syster. Notera att BOADICEA inte är certifierat för klinisk tillämpning. Beräknade risker ska endast ses som en delkomponent av den totala bedömningen.
Visa svar
Ärftlighet

Funderingar kring mammografi

2021-09-17
Hej Jag undrar om mammografi är 100% säker? Jag upptäckte att min ena bröstvårta helt plötsligt blev indragen, var på mammografi 12/7 där jag även upplyste om detta. Mammografin visade ingenting. Jag trodde jag skulle bli kallad till ultraljud men har inte hänt. Bröstvårtan går ej att ens dra ut till normal så blir lite orolig. Känner inga knölar, kliar i armhålan men inget knöligt. Kan det vara cancer? Jag är inte bekväm med vårdcentralen så vill gärna gå direkt till bröstmottagningen. Jag är 57 år, har haft cancer i livmodern 2010, borttagen. Mamma har haft bröstcancer. Tack
Visa svar
Funderingar kring mammografi

Vad betyder de olika bokstäverna i diagnosen?

2021-09-17
I benmärgen är jag diagnosticerad som ER positiv och PR positiv. I ena bröstet är diagnosen, invasiv lobulär cancer HER2-neg,NHG2,ER90%,PR knappt 10%,M1B1 1% I det andra bröstet: ER 100%, HER2-neg, M1B12%,PR30%,NHG-2 Sen undrar jag kan cancercellerna mutera och kan jag få också få den trippelnegativa sorten?
Visa svar
Vad betyder de olika bokstäverna i diagnosen?

Komplettering: Hur vet man status i övriga bröstet?

2021-09-17
Jag glömde säga att jag har duktal trppelnegativ cancer och att jag är 47 år.
Visa svar
Komplettering: Hur vet man status i övriga bröstet?

Hur vet man status i övriga bröstet?

2021-09-17
Hej! Jag har fått diagnosen trippelnegativ bröstcancer. I somras opererades cancertumörer bort i mitt ena bröst och även i armhålans lymfkörtlar och de ska ha tagits bort med marginal. Just nu får jag adjuvant cytostatikabehandling och därefter blir det strålning. Jag undrar hur man kan veta att det inte finns fler tumörer i brösten? Den/de knölar jag känt i mitt bröst var svåra att upptäcka med mammografi och därför undersöktes detta område med ultraljud. Då upptäcktes en 1,2 cm stor tumör. Vid operationen upptäcktes dock en tumör på 2 cm, en på 0,9 cm, en på 0,5 cm och och två på 0,2-0,3 cm. Jag undrar, när utfallet skiljde så mycket jämfört med ultraljudet (det var ca 2 v emellan). Borde man inte försäkra sig om att undersöka hela brösten mer noggrant? Vad är i så fall en lämplig metod för det? Med tanke på att återfallsrisken sägs vara högre för trippelnegativ Bc och att min variant verkar vara aggressiv, känner jag en stark oro inför framtiden. Hur ska jag på effektivt sätt upptäcka ett ev återfall av cancer i brösten i tid? Jag känner mig inte alls trygg med mammografi (det som nu föreslagits är 1 gång per år).
Visa svar
Hur vet man status i övriga bröstet?

Oro kring svullnad, knölar och färg trots undersökningar.

2021-09-17
Hej, Jag skrev för ett tag sedan angående körtlar som svullnad upp i samband med covid vaccin. Körtlar har minskat, men svullnaden i armhåla/nyckelben kvarstår jag har varit hos 4 olika läkare med detta, varav två läkare på bröstmottagningen då jag känt knölar i bröstet. Nu har mina bröst och armhålor undersökts 2 gånger av 2 olika läkare. Visst höll läkaren med om att jag hade knöliga bröst, men han tyckte allt kändes normalt och gick därför inte vidare med ultraljud. Min ena vårtgård är mörkare än på andra bröstet, samt kanske lite mer ojämn och känns torr ibland.. Men det finns inga tillstymmelser till sår eller rodnad. Som sagt, brösten är väl undersökta 2 gånger på bröstmott. Men jag har svårt att komma till ro eftersom svullnaden kring armhåla kvarstår, den lite mörkare vårtgården samt mina generellt knöliga bröst?, trots den senaste doktorn bedömde att svullnaden (som inte är så häpnandsväckande, men fortf finns där) måste vara pga Vaccinationen då det uppkom i samband med detta. Vad gör jag med denna oro? Ska jag be om ett ultraljud eller lita på doktorernas undersökning? Ang färgen på mina vårtgårdar har jag inte noterat om det alltid varit så eller om det är nytt. Jag har fött 2 barn och är 30 år. tacksam för svar!
Visa svar
Oro kring svullnad, knölar och färg trots undersökningar.

Finnålspunktion

2021-09-17
Hej, Jag har gjort finnålspunktion två gånger på grund av upptäckt DCIS grad 3 med suspekt mikroinvasion. Första svaret efter provet var att det var ”svårbedömt material med oklar lymfoid cellbild. Inga hållpunkter för metastasväxt”. Andra punktionen som gjordes visade ”reaktiv förändrad lymfkörtel”. Vad betyder dessa uttryck? Enligt kirurg här finnålspunktion en osäker metod. Ultraljud hade visat reaktiva körtlar. Vad betyder det? Hur stor är sannolikheten att finnålspunktion ger felaktig svar? Förstår i så fall inte syftet med att det görs eller fångar det endast upp tillräckligt stora förändringar i armhålan? Tack för att ni finns och delar med er av kunskap och erfarenhet.
Visa svar
Finnålspunktion

Öm

2021-09-17
Hej, jag är 17 och har sen mina bröst började växa (ungefär) varit öm när jag trycker. Jag vet inte om det här är något som är vanligt. Jag har också lite ojämnheter och är osäker på om det är här är normalt eller inte.
Visa svar
Öm

Knöl under bröstet

2021-09-15
Hej. Jag har under några år nu haft en knöl under högra bröstet precis där bhn går. Den har emellanåt gjort ont å vuxit lite sen har den gått tillbaka till lite mindre och inte göra ont. Jag undrar vad det kan vara och om jag behöver titta upp den. Jag ber om ursäkt om detta är fel ställe att fråga på.
Visa svar
Knöl under bröstet