Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Oro kring svullnad, knölar och färg trots undersökningar.

2021-09-17
Hej, Jag skrev för ett tag sedan angående körtlar som svullnad upp i samband med covid vaccin. Körtlar har minskat, men svullnaden i armhåla/nyckelben kvarstår jag har varit hos 4 olika läkare med detta, varav två läkare på bröstmottagningen då jag känt knölar i bröstet. Nu har mina bröst och armhålor undersökts 2 gånger av 2 olika läkare. Visst höll läkaren med om att jag hade knöliga bröst, men han tyckte allt kändes normalt och gick därför inte vidare med ultraljud. Min ena vårtgård är mörkare än på andra bröstet, samt kanske lite mer ojämn och känns torr ibland.. Men det finns inga tillstymmelser till sår eller rodnad. Som sagt, brösten är väl undersökta 2 gånger på bröstmott. Men jag har svårt att komma till ro eftersom svullnaden kring armhåla kvarstår, den lite mörkare vårtgården samt mina generellt knöliga bröst?, trots den senaste doktorn bedömde att svullnaden (som inte är så häpnandsväckande, men fortf finns där) måste vara pga Vaccinationen då det uppkom i samband med detta. Vad gör jag med denna oro? Ska jag be om ett ultraljud eller lita på doktorernas undersökning? Ang färgen på mina vårtgårdar har jag inte noterat om det alltid varit så eller om det är nytt. Jag har fött 2 barn och är 30 år. tacksam för svar!
Svar:
Hej! Om du har blivit undersökt vid flera tillfällen är det sannolikt så att man inte bedömer att det rör sig om något farligt. Ibland kan det dock vara bra att undersöka med mammografi och ultraljud för att kunna släppa oron. Om du känner så är det nog bäst att kontakta mottagningen igen.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus, Västerås

Kalk

2021-10-15
Jag upptäckte en knöl i brösten och min läkare skickade remiss till mammografi. Det upptäcke kalk i mitt bröst. Jag fick ny tid för att kolla mina mjölkgångar för de kom ut vätska ur mitt bröst. Sen där efter jag ny tid för att göra core biopsi då tog 50mm för att skicka på prov. Då innebär att jag har situ cancer för de finns i mitt släkt. Eftersom kalk är cancer. Eftersom kalk i brösten är cancer.
Visa svar
Kalk

Fibros i lymfkörtlarna?

2021-10-15
Jag har nyligen genomgått 7 behandlingar med kemoterapi (EC+DOC) och antikroppsbehandling, för HER2 Positiv, 100% ER 10% PR, Ki67 14%, 7 cm stor tumör i mitt ena bröst. Gjorde mastektomi och SN för drygt tre veckor sedan. Har nu fått svaret på vävnadsproverna som visar komplett regress eftersom det inte fanns något invasivt, bara lite DCIS. Jag kommer nu att efterbehandlas med 15 ggr strålning, och Herceptin i ett år, samt Zoladex, Zoledronsyra och slutligen Tamoxifen i tio år. Jag har två funderingar. Dels undrar jag hur min framtida prognos ser ut i procent. Sedan undrar jag över den ospecifika fibrosen i lymfkörtlarna man beskriver? Vad kan det vara om inte rester från en metastas? Sedan min diagnos har man inte misstänkt eller sett tecken på metastaser i armhålan. Men man tog ändå en biopsi då i början i en av dem som var benign. ’PAD från bröstet klart som visar ett 70 mm stort fibrosområde med lite spridda DCIS-härdar men inget invasivt. I axillen hade man tre friska körtlar med lite fibros men denna fibros var ospecifik och inte självklart rest efter tidigare metastas då det var avsaknad av makrofager’
Visa svar
Fibros i lymfkörtlarna?

Risk för återfall ?

2021-10-15
Hej Jag är 42 år fick min diagnos i juni. Jag har en Her2+3 bröstcancer med en tumör på 2,5cm ,ingen spridning. Genomgår 6 st cellgift ( sista behandling snart) op i okt och sedan strålning. Hur stor är chansen för återfall ?
Visa svar
Risk för återfall ?

CT röntgen

2021-10-14
Hej, Kan man på CT undersökning även se om det finns cancerceller i lymfkörtlarna i armhålan?
Visa svar
CT röntgen

Tappat håret i onödan?

2021-10-14
Varför blir man inte erbjuden skalpkylning??? Det har jag aldrig hört talas om förrän jag nu läste en artikel om cancerdrabbad.
Visa svar
Tappat håret i onödan?

Oro för återfall

2021-10-14
Hej! Jag diagnosticerades med bröstcancer i jan -21, op feb sen efterföljande behandling med cytostatika och strålning. Är färdigbehandlad sedan ca två mån nu. Jag äter anastrozol och ska göra de i 10 år. Nu till min fundering, på ett återbesök hos läk för en mån sedan ca så sa jag att jag tycker mig känna en knöl där tumlaren satt. Läkaren kände och sa att de kändes fullt normalt. Knölen är fortfarande kvar och jag förstår om de är ärrvävnad men hur ska jag veta vad som är vad. Jag tycker också att bröstet känns tungt och jag får ibland en ilande smärta i området. Bröstet vätskar sig också lite, det blir som lite intorkad vätska på bröstvårtan. Är allt detta normalt, beror de på läkningen och hur länge är de normalt att känna så, eller kan de vara ett återfall?
Visa svar
Oro för återfall

Efter cellgifterna mot tnbc.

2021-10-12
För fyra år sedan fick jag tnbc med operation och högdos cellgifter ec och en till sort. Sen dess har jag svårt att koncentrera mej och blir lättare/fortare trött i huvet. Kan det fortfarande vara cellgifterna som spökar? Det känns dumt att skylla på det, men jag känner mej inte som vanligt än. Mvh
Visa svar
Efter cellgifterna mot tnbc.

Cysta i bröst

2021-10-12
Jag har tömt en cysta som låg precis under bröstvårtan. När den var klartömd så kändes det som att själva knölen försvann. Men nu (1 dag senare) är den tillbaka igen och i precis samma storlek. Vad borde jag göra?
Visa svar
Cysta i bröst

Tolka Predict

2021-10-12
Hej Niklas! Jag knappade in mina uppgifter men förstår inte riktigt 10-års mortalitet av cancer resp. andra orsaker. Kan du hjälpa mig med detta? 69 år, grad 2, luminal A-lik. Ingen spridning. 35x30x15 mm. KI 67:12%. ER:100% PR<10%. Radikalt borttagen och strålad. Aromatashämmare ska tas i 10 år. Ska få bifosfonatspruta 1g/år i 3 år för osteoporos men det kanske är även återfallsförebyggande? Skulle kemoterapi ha bidragit till överlevnad utan att skada för mycket?
Visa svar
Tolka Predict

Angående cancer o kristallsjuka yrsel

2021-10-12
Är det vanligt förekommande med kristallsjuka vid cytostatikabehandlingar etc och efteråt med behandling Letrozol - när man har passerat 60-årsstrecket ?
Visa svar
Angående cancer o kristallsjuka yrsel