Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.
Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Fibros i lymfkörtlarna?

2021-10-15
Jag har nyligen genomgått 7 behandlingar med kemoterapi (EC+DOC) och antikroppsbehandling, för HER2 Positiv, 100% ER 10% PR, Ki67 14%, 7 cm stor tumör i mitt ena bröst. Gjorde mastektomi och SN för drygt tre veckor sedan. Har nu fått svaret på vävnadsproverna som visar komplett regress eftersom det inte fanns något invasivt, bara lite DCIS. Jag kommer nu att efterbehandlas med 15 ggr strålning, och Herceptin i ett år, samt Zoladex, Zoledronsyra och slutligen Tamoxifen i tio år. Jag har två funderingar. Dels undrar jag hur min framtida prognos ser ut i procent. Sedan undrar jag över den ospecifika fibrosen i lymfkörtlarna man beskriver? Vad kan det vara om inte rester från en metastas? Sedan min diagnos har man inte misstänkt eller sett tecken på metastaser i armhålan. Men man tog ändå en biopsi då i början i en av dem som var benign. ’PAD från bröstet klart som visar ett 70 mm stort fibrosområde med lite spridda DCIS-härdar men inget invasivt. I axillen hade man tre friska körtlar med lite fibros men denna fibros var ospecifik och inte självklart rest efter tidigare metastas då det var avsaknad av makrofager’
Svar:
hej, som andra frågor om exakt prognos efter preoperativ kemoterapi kan jag inte ge tydliga svar på din fråga. Patologen bedömer trots allt att man i först hand inte uppfattar att det har funnits lymfkörtelspridning. Jag har inte heller något riktigt bra svar exakt vad fibrosen beror på. Om jag får spekulera kan det kanske vara så att körtlarna varit förstorade till följd av någon form av infektion som de reagerat på och att det uppstått fibros i samband med det. Det låter på din beskrivning som man har gjort det man ska för att utreda dina lymfkörtlar. Det finns förstås många orsaker annat än cancer till förstorade lymfkörtlar, inte minst ser man det ofta efter covidvaccinationen. Jag uppfattar att du är frisk efetr din bröstcancer och att din prognos är god.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Svar från pad

2021-12-08
Hej har väntat nu i 11 veckor på pad-svar från mitt mastektomi-ärr som skickades på analys efter min bröstrekonstruktion, får bara till svar att det inte är färdigt ännu. Hur lång tid brukar det ta? Finns det risk att det fanns metastaser i ärret och därför svaret dröjer?
Visa svar
Svar från pad

Svårt prata m doktor

2021-12-07
Hej! Jag har blivit opererad med bröstbevarande kirurgi. Håller just nu på med strålning dagligen under 3 veckor med undantag helg. Min cancer är hormontriggande, Adenocarcinom NST med fokalt DCIS kärngrad 2 utan nekros. Det står progesteronreceptor: 90% östrogenreceptor 90%. Jag är 53 år med värde östradiol: 666. Det var en liten tumör: 10x5 mm. Läkaren vill INTE ge mig Tamoxifen, med motivering att man inte behandlar så i mitt län. Har förstått annars att det rekommenderas enligt en Nationell vårdplan. Läkaren tänker inte prata med anhörig till mig om detta förrän strålningsbehandlingen är över. Fast när strålningen är över, sätts inte tablettbehandling in längre, om jag förstått rätt. Jag är alltså i en rävsax med en läkare som inte vill diskutera behandling förrän den är över. Mår inte bra av situationen. Hur ser du/ni på den? Mvh/ förtvivlad
Visa svar
Svårt prata m doktor

Frågor kring biopsi

2021-12-07
Hej! Efter att jag var på min första mammografi så hittade dom en förändring i mitt ena bröst som inte gick att känna, fick komma tillbaks för att ta ytterligare bilder och sen ultraljud där dom tog ett cytologi med snabbsvar som visade att det fanns elakartade celler. De tog sedan en corebiopsi. Och när jag kom tillbaks för att få det svaret sa de att de betraktar det som kraftigt misstänkt invasiv bröstcancer och måste operera bort förändringen för säker diagnos. Min fråga är hur kommer det sig att det är kraftigt misstänkt cancer och varför kan de inte se det på testet? Kan det även innebära att det är godartat?
Visa svar
Frågor kring biopsi

Diagnos

2021-12-07
Jag har fått bröstcancerdiagnos enl följande: I PAD pleomorf lobulär cancer grad 3, 22 x 21 mm. ER 99%, PR 25%, Ki 67%, 46%, HER2 negativ. Sentinel mode 0/1, dock ses ITC. Tacksam lite förtydligande vad det betyder.
Visa svar
Diagnos

Byte av medicin.

2021-12-06
Har fått råd att byta till likvärdigt preparat,har nu Anastrazol accord o tappar mycket hår,ska byta till liknande o testa. Har fått råd av ssk att jag ska hålla upp i två veckor innan jag börjar med ny medicin, vågar jag hålla upp i två veckor??
Visa svar
Byte av medicin.

Svårigheter med att undersöka sig

2021-12-06
Hej! Jag vet inte hur jag ska tänka. Jag undersöker mina bröst regelbundet men lider också av hälsoångest (jag är under KBT). Ångesten gör saken svårare. Jag hittar nya förändringar i mina bröst väldigt ofta, ca varannan månad den senaste tiden. Jag har även täta bröst som också gör det svårt. I år har jag besökt bröstmottagningen fyra gånger, med en ny fundering varje gång. Jag har gjort två mammografier och ultraljud vid varje besök. Jag har täta, knöliga bröst men det börjar bli jobbigt att kolla upp allt så ofta. Jag skulle vilja veta när det är verkligen dags att ringa vården. Personalen på bröstmottagningen sa också sista gången att jag är frisk och borde slappna av. Hur ska jag tolka det jag känner? Oftast är det inga tydliga hårda knölar jag hittar, det brukar visa sig vara cystor. Samtidigt om jag slappnar av och tänker att det är bara på grund av min ångest så kan man ju missa något. Finns det något bra lösning för mig?
Visa svar
Svårigheter med att undersöka sig

Kapecitamin

2021-12-06
Hej. Har blivit erbjuden Kapacitaminbehandling efter 15+5 strålningar. Hela bröstet plus axillutrymning den 4okt. Avslutar strålning den7 dec. Är det ok att vänta till mitten av januari innan jag går på cytostatikan? Har haft Fragmin i sex månader pga lungemboli. Denna är också klar den 7 dec. Måste få en tand åtgärdad innan Zometa dessutom.Det är rekommenderat att jag ska ta blodförtunnande i tablettform under Kapecitamin behandlingen. I januari är förhoppningsvis tanden åtgärdad och jag behöver inte hålla på och sätta ut blodförtunnande tabletter. Vad säger ni? Är det farligt att inte ha blodförtunnande oavbrutet men jag tänker att Fragmin hade inte ersatts av något mer om jag inte skulle få Kapecitamin. Det är väl cancern i sig själv eller cytostatikan som orsakat lungembolin? Jag vill ju absolut inte göra ett dåligt val men det är ju flera saker som ska falla på plats.
Visa svar
Kapecitamin

Skadade naglar efter cytostatikabehandling

2021-12-06
Hej! Jag fick cytostatikabehandling våren 2020, operation sommaren 2020 och strålning hösten 2020. Det gick bra och jag mår bra. Ena lillfingernageln sitter dock inte fast i nagelbädden utan bara alldeles längst ner och liten bit upp längs ytterkanterna. Rädd att den ska råka brytas loss helt. Kommer den att växa fast till slut och behöver jag tvinga ner den mot nagelbädden för att det ska ske? Kan man limma fast den mot nagelbädden med kirurgilim för att få den att växa fast och kan vården hjälpa mig med det i så fall? Med vänlig hälsning, Annika
Visa svar
Skadade naglar efter cytostatikabehandling

Lobulär invasiv cancer

2021-12-05
Vad är skillnaden på Ductal invasiv cancer och lobulär invasiv cancer? När jag ställer fråga till vården tycker jag inte att jag får riktigt svar. Jag har lobulär invasiv cancer. Kontrolleras med magnetröntgen var sjätte månad och saxar med mammografi och ultraljud var sjätte månad. Äter Letrozol och tagit bort 7 metastaser i armhålan och 25 strålbehandlingar. Man har inte hittad primärtumören. Kan jag lita på vårdgivaren? Är rädd att de inte ser primärtumören.
Visa svar
Lobulär invasiv cancer

Täta bröst

2021-12-05
Jag har bröstkörtlar i armhålan betyder det att jag har sk täta bröst?
Visa svar
Täta bröst