Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

15-år

2021-10-08
Hejsan! Jag är en 15-åring tjej som för tre veckor sedan upptäckte en liten knöl i min armhåla. Jag blir väldigt orolig för vad detta kan vara, borde jag vara orolig och kolla upp det? Kan man få bröstcancer när man är 15? Tack på förhand! :)
Svar:
Hej. Det är mycket mycket ovanligt med bröstcancer när man är 15 år. Däremot är det vanligt med knölar i både bröst och armhåla som kan komma och gå lite, beroende på tex hormonella svängningar. Mitt förslag är att du pratar med skolsköterskan eller ungdomsmottagningen för att få knölen undersökt.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi. Diagnosansvarig Bröstcancer. Norrlands Universitetssjukhus, Umeå.

Kalk

2021-10-15
Jag upptäckte en knöl i brösten och min läkare skickade remiss till mammografi. Det upptäcke kalk i mitt bröst. Jag fick ny tid för att kolla mina mjölkgångar för de kom ut vätska ur mitt bröst. Sen där efter jag ny tid för att göra core biopsi då tog 50mm för att skicka på prov. Då innebär att jag har situ cancer för de finns i mitt släkt. Eftersom kalk är cancer. Eftersom kalk i brösten är cancer.
Visa svar
Kalk

Fibros i lymfkörtlarna?

2021-10-15
Jag har nyligen genomgått 7 behandlingar med kemoterapi (EC+DOC) och antikroppsbehandling, för HER2 Positiv, 100% ER 10% PR, Ki67 14%, 7 cm stor tumör i mitt ena bröst. Gjorde mastektomi och SN för drygt tre veckor sedan. Har nu fått svaret på vävnadsproverna som visar komplett regress eftersom det inte fanns något invasivt, bara lite DCIS. Jag kommer nu att efterbehandlas med 15 ggr strålning, och Herceptin i ett år, samt Zoladex, Zoledronsyra och slutligen Tamoxifen i tio år. Jag har två funderingar. Dels undrar jag hur min framtida prognos ser ut i procent. Sedan undrar jag över den ospecifika fibrosen i lymfkörtlarna man beskriver? Vad kan det vara om inte rester från en metastas? Sedan min diagnos har man inte misstänkt eller sett tecken på metastaser i armhålan. Men man tog ändå en biopsi då i början i en av dem som var benign. ’PAD från bröstet klart som visar ett 70 mm stort fibrosområde med lite spridda DCIS-härdar men inget invasivt. I axillen hade man tre friska körtlar med lite fibros men denna fibros var ospecifik och inte självklart rest efter tidigare metastas då det var avsaknad av makrofager’
Visa svar
Fibros i lymfkörtlarna?

Risk för återfall ?

2021-10-15
Hej Jag är 42 år fick min diagnos i juni. Jag har en Her2+3 bröstcancer med en tumör på 2,5cm ,ingen spridning. Genomgår 6 st cellgift ( sista behandling snart) op i okt och sedan strålning. Hur stor är chansen för återfall ?
Visa svar
Risk för återfall ?

CT röntgen

2021-10-14
Hej, Kan man på CT undersökning även se om det finns cancerceller i lymfkörtlarna i armhålan?
Visa svar
CT röntgen

Tappat håret i onödan?

2021-10-14
Varför blir man inte erbjuden skalpkylning??? Det har jag aldrig hört talas om förrän jag nu läste en artikel om cancerdrabbad.
Visa svar
Tappat håret i onödan?

Oro för återfall

2021-10-14
Hej! Jag diagnosticerades med bröstcancer i jan -21, op feb sen efterföljande behandling med cytostatika och strålning. Är färdigbehandlad sedan ca två mån nu. Jag äter anastrozol och ska göra de i 10 år. Nu till min fundering, på ett återbesök hos läk för en mån sedan ca så sa jag att jag tycker mig känna en knöl där tumlaren satt. Läkaren kände och sa att de kändes fullt normalt. Knölen är fortfarande kvar och jag förstår om de är ärrvävnad men hur ska jag veta vad som är vad. Jag tycker också att bröstet känns tungt och jag får ibland en ilande smärta i området. Bröstet vätskar sig också lite, det blir som lite intorkad vätska på bröstvårtan. Är allt detta normalt, beror de på läkningen och hur länge är de normalt att känna så, eller kan de vara ett återfall?
Visa svar
Oro för återfall

Efter cellgifterna mot tnbc.

2021-10-12
För fyra år sedan fick jag tnbc med operation och högdos cellgifter ec och en till sort. Sen dess har jag svårt att koncentrera mej och blir lättare/fortare trött i huvet. Kan det fortfarande vara cellgifterna som spökar? Det känns dumt att skylla på det, men jag känner mej inte som vanligt än. Mvh
Visa svar
Efter cellgifterna mot tnbc.

Cysta i bröst

2021-10-12
Jag har tömt en cysta som låg precis under bröstvårtan. När den var klartömd så kändes det som att själva knölen försvann. Men nu (1 dag senare) är den tillbaka igen och i precis samma storlek. Vad borde jag göra?
Visa svar
Cysta i bröst

Tolka Predict

2021-10-12
Hej Niklas! Jag knappade in mina uppgifter men förstår inte riktigt 10-års mortalitet av cancer resp. andra orsaker. Kan du hjälpa mig med detta? 69 år, grad 2, luminal A-lik. Ingen spridning. 35x30x15 mm. KI 67:12%. ER:100% PR<10%. Radikalt borttagen och strålad. Aromatashämmare ska tas i 10 år. Ska få bifosfonatspruta 1g/år i 3 år för osteoporos men det kanske är även återfallsförebyggande? Skulle kemoterapi ha bidragit till överlevnad utan att skada för mycket?
Visa svar
Tolka Predict

Angående cancer o kristallsjuka yrsel

2021-10-12
Är det vanligt förekommande med kristallsjuka vid cytostatikabehandlingar etc och efteråt med behandling Letrozol - när man har passerat 60-årsstrecket ?
Visa svar
Angående cancer o kristallsjuka yrsel