Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Nyligen besked om spridd bröstcancer

2019-11-07
Vid 46års ålder (2013) upptäcktes hormonkänslig bröstcancer med spridning till lymfkörtlarna i armhålan. Hela bröstet opererades bort och lymfnoderna. Jag fick 6 cytostatikabehandlingar, strålning och sedan tamoxifen. I september iår upptäcktes tyvärr cellförändringar i äggstockarna och de (plus äggledare) opererades bort. Det visade sig att det var metastaser från min bröstcancer. Jag fick besked om att det finns stor risk att allt negativt inte kom bort (mikroskopiskt, inget som syns på bild) och man anser bröstcancern nu är kronisk. Jag tar nu Letrozol (istf Tamoxifen) för att förhoppningsvis bromsa canceraktiviteten. Blodprov efter operation visar på förhöjd aktivitet (kommer inte ihåg vad markören heter) men man hoppas på att det minskar och ska följa upp med blodprov och datortomografi i buken om tre månader. Jag kommer inte att vara sjukskriven och ska jobba heltid som vanligt. Mina funderingar är hur brukar behandlingarna se ut i ett sådant här fall. Vad är vanligtvis alternativen om aktiviteten inte bromsar och metastaser syns på bild. Tack på förhand!
Svar:
Hej Det finns många möjligheter att bromsa och krympa en spridd bröstcancer. Nu har du fått hormonbehandling och den får du fortsätta med så länge det fungerar. Det är vanligen så att man utvärderar behandlingseffekten efter tre månader. Om man ser att behandlingen inte hjälper kan man byta till tex tillägg av CDK4-6 hämmare eller cytostatika. Det finns många olika verksamma terapimöjligheter !!
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Bröstcancer och amning

2020-11-22
Jag har en dotter på ett år. Efter en tuff förlossning med komplikationer fick jag inte amningen att fungera. Jag delammade och pumpade i 7 veckor, därefter drabbades jag av psykisk ohälsa och var tvungen att ge upp. Det tog tre månader efter förlossningen innan min mens kom igång. Man hör hela tiden om hur amning minskar risken för bröstcancer och äggstockscancer och det får mig att känna mig dödsdömd. Jag är livrädd för att få dessa cancersjukdomar då en anhörig dog ung av bröstcancer. Jag är redan förkrossad av skuldkänslor och sorg över att inte kunna amma och att min dotter inte fick den "bästa" födan. Hur kan jag minska min risk trots att jag inte kunde amma och inte planerar fler barn. Jag försöker redan äta bra, röra på mig, sova och dricka måttligt med alkohol.
Visa svar
Bröstcancer och amning

Trippelnegativ

2020-11-22
Hej! Jag har fått bortopererat en tumör på 20 mm som var ductal, grad 3, med 87 % växtfas och dem fann bara 15 isolerade cancerceller i första lymfkörtlen. Dem tog även bort den + ytterligare nästa som inte hade nån cancerceller. Jag är sjukt orolig över min prognos, även fast det nu är borta och jag går på cellgiftsbehandling. Hur stor risk är det att det kommer tillbaka? Ifall det nu är hög risk är det inte läge att ta bort brösten? Kan det återkomma var som helst i kroppen? Är det läge att göra en kroppscanning? Många frågor. Med hopp om svar. Mvh Charlotte
Visa svar
Trippelnegativ

Anställningsintervju: ska man berätta att man har opererats för bröstcancer?

2020-11-22
Hej! Jag har opererats för ett förstadium av bröstcancer i våras och fått strålbehandling nu i oktober. Straxt innan beskedet om operation hade jag lagt ner mitt företag och blev därmed arbetssökande. Jag hann inte få ett arbete i våras, jag fick opereras istället men nu mår jag bra igen. Efter behandling har jag börjat söka jobb som lärare. Jag är fundersam om jag ska berätta att jag har blivit behandlad för bröstcancer i mitt personliga brev, på intervjun eller överhuvudtaget. En arbetsgivare kanske tänker så här. ”Det här är en kandidat som har gått genom en mindre livskris och klarat sig bra, det är en stark person”. En annan arbetsgivare kan tänka. ”Åh här finns risk för återfall, det kan bli dyrt att anställa”. Själv är jag glad att jag tog mig genom en svår period och tar inte mig själv för givet på samma sätt och det är verkligen fantastiskt. Vad arbetsgivaren tänker vet jag inte. Självklart vill jag inte hålla det som någon hemlighet om jag skulle veta att det påverkar mitt arbete men det känner jag inte. Jag känner mig frisk nu men det finns ett hål i mitt CV sen i våras. Min fråga är: vad har ni för erfarenheter och tankar? Hur har ni agerat eller hur skulle ni agera? Finns det någon statistik i frågan bröstcancer/anställning? Tacksam för svar. Med vänliga hälsningar
Visa svar
Anställningsintervju: ska man berätta att man har opererats för bröstcancer?

Bröstcancer 75 och äldre

2020-11-22
Varför inte mer information till 75 år o äldre?
Visa svar
Bröstcancer 75 och äldre

Förklaring av HER2 positiv och HER2 negativ

2020-11-22
Vad är det för skillnad för diagnos HER2 positiv och HER2 negativ? Min bröstcancer var HER2 negativ. Om jag förstod rätt så var det på nivå 2. Är det lindrigare?
Visa svar
Förklaring av HER2 positiv och HER2 negativ

Trippelnegativ bröstcancer

2020-11-22
Hej, Jag fick följande diagnos i juni. T2NO tumör som är trippelnegativ (ER 15%) med hög KI. DUK, GR3, 15/0, HER2 neg, 48% KI67. Tumör storlek 32 mm, ingen spridning enl DT. Är 55 år och fullt frisk. Har precis avslutat 6 cytostatika behandlingar 2 Docetaxel & 4 EC90 bytte på kur 3 då Docetaxel inte gav tillfredsställande effekt. Valde cytostatika behandling först i förhoppning att tumören skulle krympa för inför bröstbevarande kirurgi. Den har minskat 4 mm efter samtliga behandlingar. Nu väntar jag på operation, mastektomi samt sentinel node och ev strålning. Jag kommer att få äta antihormontabletter i 5 - 10 år. Det nya i min behandling är att jag ska äta cellgiftstabletter Capecitabin i 6 mån, dvs tabletter 14 dgr vila 7 dgr. Är detta något nytt som kommit som komplement i behandling av trippelnegativ bröstcancer? Forskningen går ju framåt hela tiden! Har knappt haft några biverkningar alls, inget illamående eller trötthet. Har levt normalt, jobbat och tränat. tack på förhand!
Visa svar
Trippelnegativ bröstcancer

Lymfsträng

2020-11-21
Hej! Jag är 45 år, sökte läkare för några dagar sedan då jag upptäckt en hård lite knutig sträng på sidan av bröstet oklart hur länge jag haft den. Indragning av huden över strängen. Inga säkra knutor annars i bröstet men har knöliga bröst. Jag var superorolig och det skickades iväg remiss för svf utredning bröstcancer. Nu efter några dagar är strängen borta, jag är lättad men känner mig dum. Vad jag läst mig till var det nog en svullen lymfsträng, låter det rimligt? Jag vill inte ta tiden från andra, dessutom finns inget att se eller känna nu. Är det ok att avvakta lite? Det hela gick så fort, fick tid första dagen jag ett ringde till VC.
Visa svar
Lymfsträng

Fråga om begrepp

2020-11-21
Hej! I min operationsberättelse står det bland annat ” ”lyssnar med proben. inget signifikant utslag. Utslaget på 3000 counts” och jag undrar vad det på ren svenska betyder? Vad har man lyssnat efter? Denna mening står strax efter att man identifierat portvaktskörtlarna. Jag genomgick sentinel node med bröstbevarande operation. Tacksam för svar!
Visa svar
Fråga om begrepp

Fibroadenom

2020-11-21
Hej , Jag är 47 år och har fibroadenom på vänstra bröstet . Min läkare bedömde att man inte behöver operera , men jag har ständigt ont och undrar om smärtan kommer att försvinna eller ska man leva med det? Mvh
Visa svar
Fibroadenom

Bröstcancer?

2020-11-21
Hej Liten fråga Mjölkgångar måttligt vidgade och innehåller material annat än vätska. Bedöms som benignt.cyt: malignt? Vad innebär det? Äldre kvinna känt knöl i bröstet
Visa svar
Bröstcancer?