Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Profylaktisk mastektomi ?

2019-11-08
Hej! Jag har nyligen genomgått en mastektomi av höger bröst pga diagnosen pleomorf lobulär cancer in situ (PLCIS). Det var närmast en slump att detta upptäcktes. Jag sökte läkare för att jag tyckte att jag kände en knuta i vänster bröst. Mammografi visade ingenting. Ultraljud visade ingenting i vänster bröst, men man hittade i stället en 6 mm förändring i höger bröst. Finnålsbiopsi visade på cancer. Jag fick först operera bort en mindre del av bröstet då man misstänkte att jag hade en 6 mm liten tumör - invasiv cancer. PAD-svaret visade i stället på PLCIS i ett 34x15 mm stort område. Detta var inte radikalt bortopererat - endast 1 mm marginal, 0 mm mot djupet. Jag rekommenderades att ta bort ytterligare en del av bröstet. Men då jag kände att detta var för osäkert begärde jag i stället att få göra en mastektomi. Jag har förstått att det finns risk för att PLCIS kan uppstå även i mitt kvarvarande bröst. Om detta inte upptäcks kan det ju i förlängningen leda till invasiv cancer. Till saken hör att jag har täta bröst och jag känner mig inte trygg med mammografi som enda uppföljning. Jag har tagit upp med min läkare att jag skulle vilja operera bort även det kvarvarande bröstet i profylaktiskt syfte. Har dock upplevt att det finns ett motstånd mot detta med hänvisning till att man inte vill operera bort friska kroppsdelar. Som jag ser det finns det ingen säker diagnostik som kan visa att mitt bröst är friskt. Jag känner att min livskvalitet kommer att bli starkt nedsatt av att behöva leva med denna oro. Rent praktiskt tycker jag också att det skulle vara enklare att leva med en platt bröstkorg än med ett bröst. Jag är inte intresserad av att göra någon rekonstruktion eller av att använda protes. Jag är 60 år och kan acceptera och lära mig att leva utan bröst. Jag känner inte att min identitet som kvinna står och faller med att jag har bröst. Sammanfattningvis undrar jag alltså hur jag ska gå till väga för att få sjukvården att lyssna på min oro och min vilja ? Kan det vara en bra idé att begära en ny medicinsk bedömning/ second opinion i en annan sjukvårdsregion ?
Svar:
Hej! Ja, det är inte lätt med oro, det förstår jag, men kanske du har blivit oroad lite i onödan? LCIS är som du säger en indikation på att det kan uppstå en "riktig" cancer i endera bröstet. LCIS i sig är inte något som egentligen kräver behandling förutom kirurgi. Täta bröst är något som diskuteras alltmer. Man vet att det är svårare att bedöma täta bröst mammografiskt och att det förutom detta finns en ökad risk för cancer i täta bröst. Brösten "ska bli" mindre täta och mer fettomvandlade efter klimakteriet, men långt ifrån alla blir det. Det finns ännu ingen samsyn kring hur man ska hantera detta, men många frågor. Hur stor är egentligen risken? Ska man göra om mammografiscreeningen? ska andra undersökningsmetoder användas till alla kvinnor med täta bröst? Ska någon förebyggande behandling sättas in? Jag tror kanske inte att du blev mindre orolig nu, men jag vill bara säga att det är en svår fråga och att det inte finns något bra svar. Om du har god kommunikation med din kirurg som opererade det andra bröstet kanske du kan få den hjälp du önskar gällande det andra bröstet. Men som du säger - motstånd finns helt säkert.
Gunilla Christenson
Gunilla Christenson
ÖVERLÄKARE OCH BRÖSTKIRURG, FALUN LASARETT, DALARNA.

Skilja på återfall eller sena biverkningar cytostatika

2020-06-03
Hej, Hade trippelnegativ cancer med högt ki på 88 %. En smittad lymfkörtel. Enligt läkarna svarade jag bra då tumören krymte och laddade mindre kontrast. PAD visade dock hög aktivitet med ki 76 %. Lymfkörtel i armhålan var helt "död". Behandlades med neoadjuvant cytostatika, operation och efterbandling med Capecitabine (klar dec -19). Är så orolig för återfall få det gör ont i kroppeb då och då. Hur vet man när man kanske borde be om en skanning? Ettårskontroll med mammo i april 2020 var u.a. Tack på förhand!
Visa svar
Skilja på återfall eller sena biverkningar cytostatika

Fundering kring mitt bröst

2020-06-02
Hej jag är 14 år jag märkte att min bröstvårta har typ blivit lilla och har en knöl önder bröstvårtan på höger sida och jag är öm och orolig att det kan vara farligt och så
Visa svar
Fundering kring mitt bröst

Efter operation

2020-06-02
Hej, Den 25 mars opererade man bort en cancertumör på cirka 12 mm. Jag fick strålbehandling och Tamoxifen som naturligtvis ger vissa biverkningar. Något jag ska diskutera med läkaren på mitt återbesök. Min fråga gäller i stället den hetta jag känner i det opererade bröstet (det brinner i bröstet). Det bröstet känns också varmare utanpå än det friska. Nu och då känner jag också som starka nålstick rakt in i bröstvårtan. Är det något att oroa sig för eller är det något som går över med tiden. Det är ganska obehagligt.
Visa svar
Efter operation

Riskgrupp och träning

2020-06-02
Jag har fått 24 veckors neoadjuvant behandling (12v paclitaxel + 12 v palbociklib) som jag tacklat otroligt bra tack vare dagliga styrkepass, intervallpass och promenader. Detta har jag kunnat utföra då jag lyckades isolera mig borta från Stockholm redan i början på mars och de sista 12v var tablettform och där jag befinner mig finns gym men inga människor... På måndag genomför jag min mastektomi och därefter väntar EC eller FEC * 3 och jag måste tillbaka till Stockholm. Träningen har verkligen varit direkt avgörande i mitt välmående dessa 24 veckor och nu är jag orolig hur jag ska få till träningen under kommande behandling i S-holm. Hur ser ni på risken för mig att vistas i gym miljö efter operationen och sedan under kommande cellgifter? Eventuellt tillkommer strålning förstås och samma fråga gäller då.
Visa svar
Riskgrupp och träning

Ena bröstet större än de andra

2020-06-02
Hej jag är 27 år och mitt vänstra bröst har på den senaste tiden blivit större och knöligare än vanligt och även ömmar vid vissa tillfällen , blir lite nojig och undrar vad det kan bero på ? Bör jag söka vård ?
Visa svar
Ena bröstet större än de andra

Covid-19

2020-06-02
Hej jag skall snart börja med cellgiftsbehandling och är mycket orolig för covid-19. Hur skall jag tänka kring detta? Bör jag isolera mig? Jobba hemifrån? Och min sambo som arbetar i bostöd och träffar brukare dagligen. Hur ska vi förhålla oss till smittan?
Visa svar
Covid-19

Återfall trippelneg

2020-06-02
Vill bara klargöra att det inte var jag, Anna 1950, som den 31/5 svor över det fina svar jag fick av De N Loman. Tack, är så jättetacksam. Är också övertygad om att De NL mer än väl vet & förstår hur vi mår, och att vi inte orkar allt ALLA dagar, och det kändes fint med stöd för dom lite bättre dagarna! Nu vågar jag! TACK ❤️
Visa svar
Återfall trippelneg

Fortsatt behandling efter symptomfriförklaring fem år efter operation

2020-06-02
Har tagit Anastrozol i fem år efter operation med efterföljande strålbehandling. Nu symptomfriförklarad. Har erbjudits att i fortsättningen ta Tamoxifen, men blir lite avskräckt när jag läser om biverkningarna. Hur vanligt är det att man fortsätter med behandling efter fem år? Vilka fördelar kan Tamoxifen ha då? Skulle det vara OK att avstå?
Visa svar
Fortsatt behandling efter symptomfriförklaring fem år efter operation

Aromatashämmare och naturmedel mot ledvärk

2020-06-02
Har artros i flera leder, främst händer och rygg, och åt tidigare MSM vilket hjälpte mot mina besvär. Nu tar jag Letrozol sedan 7 mån och får mer och mer besvär med stelhet och smärta. Min fråga är; kan jag ta MSM trots att jag tar Letrozol? Om inte, kan jag prova Glukosamin?
Visa svar
Aromatashämmare och naturmedel mot ledvärk

Vad hände med min fråga?

2020-06-02
I går, söndag, skickade jag en fråga som ännu inte fått svar. Jag frågade om det är normalt att det opererade bröstet hettar och är betydligt varmare än det friska bröstet. Har också stickande smärta (som nålstick) rakt in från bröstvårtan. Operationen gjordes den 25 mars. Hoppas att jag lyckas få igenom min fråga idag.
Visa svar
Vad hände med min fråga?