Frågor & svar

Återfall efter 16 år

2021-11-13
Hej För 16 år sedan fick jag denna diagnos: 2005, ablatio + axillutrymning, höger sida, invasiv cancer, blandad typ (duktal + lobulär) BRE 6. Luminal A-lik, Her2-negativ. Vaskulär invasion. 10 tumörfria lgll, höger axill, 21 mm stor. Metastas i 1 av 2 SN. Nu följande: Histologi (PAD): Recidiv. Invasiv duktal cancer i nedre del axill. Tumörstorlek: 20 x 18 mm. Radikalitet: Nej. Minsta marginal: 0 mm. Tumörväxt når tuschad resektionsyta. Kommentar: Omärkt preparat, bristande radikalitet kan ej orienteras närmare. BRE/NHG: 6/grad 2. LVI: Nej. ER: 100% (core). PR: 95% (core). Ki-67: 25% (core). Her2/neu IHC: 1+/2+ (core). SISH: Ej amplif. I journalen för operation skriver man att: "Lymfskint utan upptag och jag kan heller inte höra någonting med gammaproben uppe i höger axill. Några ytterligare körtlar vill jag inte ta eftersom man redan avlägsnat 12 körtlar " Det som kirurgen förklarade var att man inte kunde hitta portvaktskörteln och då undrar jag vad allt det här betyder? Hur vet man att cancern inte har spridit sig om man inte kan hitta portvaktskörteln?
Svar:
Hej! Efter en operation i armhålan, och särskilt när man som i ditt fall har gjort en utrymning, kan lymfbanorna ärra igen. Vid ett återfall brukar man försöka göra portvaktskörtelbiopsi för att se om det har uppstått någon ny portvaktskörtel. Om man då inte hittar någon är det helt korrekt att inte operera bort fler lymfkörtlar efter en tidigare lymfkörtelutrymning. På din beskrivning låter tumören "snäll" (även om det är en cancer) och sannolikheten för att det ska ha spridit sig är låg. På återbesöket får du prata med din läkare om huruvida det är befogat att göra någon annan undersökning (som skiktröntgen), men tumören har som sagt bra prognostiska faktorer och det var länge sedan som du hade din förra cancer.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Blå/lila prick under huden på bröstet

2023-09-24
Hej! Jag har två knappnålshuvudsstora prickar på ena bröstet med ca 1 cm mellanrum. Den ena är blå och den andra mer rödlila. De ligger under huden skulle jag säga. Är alltså inte kärlnystan ovanpå huden, sådana har jag också. Ser ut som sprucket blodkärl men de ser likadana ut hela tiden, haft dem i säkert ett halvår nu. Inga andra symptom. Är det symptom på något eller är det normalt, typ blodkärl?
Visa svar
Blå/lila prick under huden på bröstet

2 knölar.

2023-09-24
Hej. Jag hittade en knöl I mitt ena bröstet för några månader sen. Och nu hittade jag en till i samma bröst. Jag borde bli kallad till mammografi inom de närmaste 6-8 månaderna. Kan jag vänta tills dess? Känns onödigt att störa vården om det troligtvis ändå inte är nått.
Visa svar
2 knölar.

DCIS grad 1 med nekros

2023-09-24
Hej! Är 55 årig kvinna. Jag blev diagnostiserad (efter mammografi, ultraljud och biopsi) med benignt papillom utan atypi i januari i år (ena var 20 mm och den andra var 10mm) . De ville operera bort den, och fick operation tid först 5:e september nu. De tog bort område på 50mm, och skickade till patologen. Nu har svaret kommit på 1177 och de ringde och vill träffa mig om några dagar. Men jag hann se svaret på 1177, så står det: "Postoperativ PAD visar multifokal DCIS grad 1 med fokalt nekros. Största fokus 5mm, extent 36*15. Minsta marginaler 0,3 mm till perifer yta, 2,5 mm till sida med lägsta klockslag, 2mm till fascia. Flera intraduktala papillom med ADH i anslutning till multifokal DCIS enligt ovan. " Jag förstår inte vad allt detta betyder, har de kollat på hela förändringen som de har fått från operationen? Jag är rädd att de har missat något invasiv i det. DCIS grad 1 med nekros, är det farligt? Kan man få tillbaka det efter reoperation och strålbehandling (det är det de vill göra för att nå större marginaler)? Är det inte bättre med mastectomy? Jätte orolig!!! Tacksam för snabb svar!
Visa svar
DCIS grad 1 med nekros

Läckande bröst

2023-09-24
Hej, Jag slutade amma mitt andra barn i november 2021. Jag kan fortfarande trycka fram vit/klar vätska från båda brösten. Ibland kommer det även spontant en droppe eller om jag får en stöt mot något av brösten. I mars 2022 var jag på mammografi pga liten knöl i ena bröstet och i mars 2023 gjordes ett ultraljud pga det här med sekretion från båda brösten och då såg allt ok ut. När jag nämnde det för läkare på vc nu i ett annat ärende kontaktade hon en kirurg som tycker att man ska göra en remiss för galaktografi. Min fråga är, kan man hitta något mer på galaktografi som inte syntes vid ultraljudet i mars i år?
Visa svar
Läckande bröst

Papillom

2023-09-24
Hej! Jag har nyligen opererats för papillom i bröstet. Papillomen skickades till patologen för analys för två veckor sedan. Idag ringde jag till bröstmottagningen och de sa att svar från patologen har kommit och det skulle diskuteras på konferensen. Jag fick inte veta om patologi svaret var detsamma som biopsin eller om det hade visat något annat. Jag är väldigt orolig nu, tänker på varför det ska diskuteras på en konferens? Tar patologen med alla svar till konferensen oavsett om det är något nytt man hittat eller inte?
Visa svar
Papillom

Hård bakom bröstvårtan

2023-09-24
Jag är 21 år gammal. Jag har uppmärksammat att området bakom bröstvårtan är hårt på mitt vänstra bröst. Det är liknande på det högra men inte alls lika hårt, på det vänstra går det inte att klämma ihop det lika mycket. Känns som en hård ”boll” bakom bröstvårtan. I övrigt är bröstet på den vänstra sidan relativt ömt. Är detta något som bör undersökas?
Visa svar
Hård bakom bröstvårtan

Knottriga/röda utslag på bröstet

2023-09-24
Jag har under ca 1 år haft ett slags torrt och knottrigt utslag på mitt vänstra bröst. Har smörjt det med mjukgörande ofta och det kan komma och gå hur torrt det är, ibland syns det knappt alls. Men nu har jag fått ytterligare 3 torra utslag på samma bröst. Har psoriasis och är rätt torr på kroppen annars men jag börjar bli väldigt orolig över det då jag läst att det kan vara symtom på bröstcancer. Kan tillägga att jag tidigare vart på mammografi då jag kände en knöl men det visade sig inte vara nånting. Väntar på remiss för att göra det igen då jag sökte hjälp för är så orolig men vet inte hur lång tid det tar. Är 25 år gammal.
Visa svar
Knottriga/röda utslag på bröstet

Jag har fått bröstcancer

2023-09-24
Har frågor angående min diagnos. Är mycket orolig att tiden går och spridning hinner ske. Att man gör saker i fel ordning etc! Att mitt liv riskeras. Att jag kommer dö. Jag är bara 34 med 2 barn. Varför tar allt sån tid? För 6 veckor sedan UL. för 4 sedan operation. måndags tårtbitsoperation där man tog ut tumör och sentinel node. Nu väntar ca 3v innan provsvar. 1. Är det i regel så att man inte testar för receptorer vid tumör under 20mm? Dom har inte testat mig för receptorer innan operation vilket ju gör att jag inte fått börja med cellgifter innan. Detta är något som dom inte gör med tumörer under 20mm säger dom. Dom gjorde ändå mellannålsbiopsi? Orolig att detta påverkar min utgång negativt? Om det skulle visa sig vara t.ex. her2 eller tn. (Bor i region skåne, malmö) 2. Grad 2 har min tumör, hur vanligt är det att detta kan komma att ändras till grad 3 efter operation? 3. Hur stor skillnad brukar det diffa i storlek mellan mammografi och den riktiga storleken? Vad är mest likt verklighet? UL eller mammo? 4. Jag hade bara en sentinel node. Är det positivt eller negativt? 5. Ultraljud för 6 veckor sedan visade inget konstigt i lymfkörtlarna, och kirurgen som plockade ut lymfkörtel sa att den "såg fin ut" med blotta ögat. Hur stor är risken att det ändå visar sig finnas en spridning till lymfarna?
Visa svar
Jag har fått bröstcancer

En journalfundering

2023-09-21
Hej! Jag samtyckte till sammanhållen journalföring när jag fick bröstcancerdiagnos och behandling i sjukhuset i annan region än där jag bor. Jag berättade även för min nya primärvårdsläkare på hemmaplan att jag var canceropererad, det kändes naturligt. Men hon antecknade mer detaljer I journalen än jag hade berättat och även annat från min hälsohistoria, utan att fråga om lov. Uppgifterna är sanna men det känns ändå olustigt att någon tittar i journaler utan att fråga. Eller kanske man får titta i NPÖ (tror jag det heter) utan tillstånd om patienten har haft cancer?
Visa svar
En journalfundering

Fråga om mammografi

2023-09-18
Den 19:de augusti fyllde jag 40 år. Jag fick inte än kallelsen att göra mammografin.  Därför var jag tvungen att göra det via Vårdcentralen. Det står på ert hemsidan att kallelse kommer varje 18-24 månader. Om jag blev inte kallat den första gången, hur vet jag om jag står i listan till nästa undersökning?
Visa svar
Fråga om mammografi

Knöl i bröstet

2023-09-18
Jag är 22 år och fick ont i mitt högra bröst för ca 1 månad sedan. Inte jätteont men ömt om man råkat stöta till. Jag kände då igenom båda brösten och då var det inga knölar. För ca 1 vecka sedan kände jag en avlång knöl i de högra bröstet. Under bröstvårtan och snett upp mot armhålan. Jag har en precis likadan knöl i de vänster bröstet men den är mindre och lite mjukare. Jag slutade med mina minipiller för en vecka sedan och väntar på att få tillbaka min mens. Borde jag vara orolig? Kan jag avvakta tills mensen kommer och söka vård om knölen är kvar eller borde jag söka vård direkt?
Visa svar
Knöl i bröstet

Otillräckligt material

2023-09-18
Jag är 28 år och hittade en knöl i mitt bröst för cirka en månad sedan. VC remitterade mig till mammografi och ultraljud. De tog också ett prov med finnål. Idag hörde de av sig och sa att jag måste göra om provet pga otillräckligt material. Vad betyder det?
Visa svar
Otillräckligt material

Stickande känsla

2023-09-18
Hej Hade hormonell cancer för 10 år sedan hade ej spridit sig till lymfarna åt hormonella tabletter i 5 år Har nu fått en stickande, svidande känsla på vänster sida av bröstet som kommer och går haft i en vecka ( vet att det är kort tid men blir orolig vad det kan vara) Mvh Anneli
Visa svar
Stickande känsla

Konstiga symptomer?

2023-09-18
Hej! Har något som liknar en knöl som växer på vänster sida av bröstet ifråga. - den är fullt synlig - har olika färger (gröngul) - skiftar i storlek om jag har menstruation (växer till sig) - har en viss inbuktning runtomkring - samt svullnar till övriga områden Vid senaste menstruationen hade jag samtliga symptomer. Mellan varje menstruation är det en fullt, synlig knöl som du kan ta på samt se med blotta ögat. Vad kan du tro att det är?
Visa svar
Konstiga symptomer?

Stel i skulderbladet eft Strålning?

2023-09-17
Hej! Två frågor: Jag har op. för bröstcancer i januari. En bit av bröstet och några lymfkörtlar togs bort. Nu har jag börjat få lite ont och är stel i skulderbladet på den sidan jag opererats. Jag har också strålats. Kan det här vara en biverkning av strålningen? Eller är det här något jag ska söka husläkaren för?? Fråga två: Jag ska ta bort två ganska stora födelsemärken på ryggen. De ska "skäras" bort och för säkerhets skull frågar jag om det ev. kan krocka med min medicinering för bröstcancern? Anastrozole, Calcichew och Zoledronsyrebehandling? Zoledron ska jag få den 29 september.
Visa svar
Stel i skulderbladet eft Strålning?

I väntan på magnetröntgen och provsvar

2023-09-17
Hej! Är 38 år och var häromdagen på mammografi då jag hade upptäckt en knöl i ena bröstet. Ultraljud gjordes i direkt anslutning till mammografi och det visade sig att det var två knölar i samma bröst. En på 8 mm, den andra på 14 mm. Biopsi gjordes. Läkaren sa att hon misstänker cancer. Remiss till magnetröntgen om en vecka och därefter remiss till bröstkirurg om två veckor. Om det skulle vara bröstcancer, är det tidigt stadium med tanke på storleken på knölarna eller finns risk att den är spridd? Måste bröstet opereras bort helt om det är cancer eller tas en mindre yta bort? Hur stor chans till överlevnad om det är cancer? Är så orolig över detta och tycker att väntan på svar är outhärdlig.
Visa svar
I väntan på magnetröntgen och provsvar

Trippelnegativ brörstcancer - Adjuvant behandling vid kvarvarande sjukdom – Bisfosfonater, PARP-hämmare, annat?

2023-09-17
Jag är för närvarande under behandling för trippelnegativ bröstcancer i Belgien, där jag bor och arbetar sedan 1995, se sammanfattning nedan; ingen germline BRCA1- eller BRCA2-mutation identifierad. Efter neoadjuvant behandling med cytostatika och immunterapi får jag nu, efter strålning, även adjuvant behandling med kapecitabin, då det fanns kvarvarande sjukdom vid kirurgi. Jag har tre frågor inför eventuell ytterligare adjuvant behandling: 1) Jag får uppfattningen från det nationella vårdprogrammet att ni i Sverige skulle ge bisfosfonater till patienter i liknande situation som min (trippelnegativ, postmenopausal vid diagnos) efter avslutad kapecitabinbehandling, t. ex. zoledronsyra var sjätte månad i tre år, för att minska risken för spridning till skelettet. Stämmer det? Min onkolog hade inte tänkt ge det, men är beredd att göra det om jag så önskar (jag fick uppfattningen att hon kanske brukade göra det vid hormonkänslig, men inte trippelnegativ). 2) Vad jag kan förstå finns det i nuläget ingen evidens för PARP-hämmare till patienter i liknande situation som min, men jag undrar om det finns pågående reflektioner som tyder på att det kanske skulle kunna komma att ändras framöver? I OlympiA-studien ser det ut som att den var öppen även för deltagare utan germline BRCA1- eller BRCA2-mutation, men jag ser bara 5 deltagare, varav 2 fick olaparib och 3 fick placebo, och inga slutsatser tycks kunna dras om denna population? Är ni möjligen medvetna om någon annan studie som har undersökt eller för närvarande undersöker PARP-hämmare även för patienter med tidig trippelnegativ bröstcancer utan germline-mutation? 3) Ser ni i nuläget evidens för ytterligare någon adjuvant behandling som jag skulle kunna överväga för att minska risken för åࣝterfall och spridning? Bakgrund – Sammanfattning av min diagnos och behandling • Kvinna född 1969, tre barn (födda mellan 2001 och 2007), diagnostiserad med trippelnegativ bröstcancer maj 2022, postmenopausal vid diagnos • cT2N1M0, bifokal, enligt MR sammanlagt 30x56x41 mm, grad III, Ki67 90%, TILs 20%, PDL1 positiv (CPS 45) • Genetiskt test BRCA1, BRCA2, CHEK2, m. fl. juni 2022 visade inga anomalier; ingen historia av bröstcancer i närmaste familjen • Neoadjuvant behandling påbörjad juni 2022: cytostatika 12 x paclitaxel/carboplatin följt av 4 x epirubicin/cyklofosfamid + immunterapi pembrolizumab (totalt 7 veckors förseningar och dosminskningar pga neutropeni) • Bröstbevarande operation + axilliarutrymning januari 2023 (MR/ultraljud/DT vid diagnos tydde på minst 3-4 förstorade lymfkörtlar i axillen, analys efter operation visade dock att bara den som hade varit föremål för biopsi varit angripen, med komplett svar); återoperation (fortfarande bröstbevarande) februari 2023 pga bristande marginal (inga fler cancerceller identifierade denna gång) • ypT1cN0, 13mm + 2 mm, grad III, Ki67 95%, RCB score 1,964 = klass II, TILs 80% • Strålbehandling mars-april 2023, bröst, inkl. boost + lokoregional (lymfkörtlar upp mot nyckelben/parasternala) • Adjuvant kapecitabin 8 cykler påbörjat april 2023 (försening och dosminskning efter cykel 1 pga neutropeni) • Adjuvant pembrolizumab avslutad juni 2023 (totalt 18 omgångar, var tredje vecka)
Visa svar
Trippelnegativ brörstcancer - Adjuvant behandling vid kvarvarande sjukdom – Bisfosfonater, PARP-hämmare, annat?

HER 2 låg

2023-09-17
Enhertu, godkänt mot HER 2 låg av EMA, när kan det bli godkänt i Sverige, och vilken myndighet avgör det ? Kommer alla som har metastaserad HER 2 låg BC, möjlighet att få Enhertu?
Visa svar
HER 2 låg

täta bröst och orolig

2023-09-14
Hej, jag har täta bröst och är orolig för att mammografi är otillräckligt. Jag kollar mina bröst manuellt också varje månad. Jag vill ta en aktiv approach och se till att jag inte missar en eventuell cancer. vad kan jag göra för ytterligare checkups? jag betalar gärna privat. tack på förhand, Marie
Visa svar
täta bröst och orolig

Mikrokalk

2023-09-14
Är mikrokalk farligt? Vid min mammografi och ultraljud hittade dom mikrokalk men dom säger att mina bröst är friska.
Visa svar
Mikrokalk