Frågor & svar

Vävnadsprov smärtlindring

2021-11-09
Efter 3 vävnadsprover idag funkar inte Alvedon tillräckligt som smärtlindring. Kan jag ta Ipren också eller riskerar det öka blödningen?
Svar:
Nej det skulle jag inte säga, ta du en ipren!
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Fråga om sjukpenning och Försäkringskassan

2024-10-09
Hej! Jag fick min bröstcancerdiagnos i april och arbetade då på en skola. Anställningen skulle ha tagit slut den 15 juni men eftersom jag blev sjuk slutade jag redan den 31 maj. FK betalade ut sjukpenning men senare meddelade min handläggare att jag ansågs som arbetssökande efter den 15 juni och därför hade jag fått för mycket pengar. De vill att jag ska betala tillbaka 11 000 kr. I oktober kommer jag att få endast 4000 kr. Jag tycker att det är jättekonstigt och det tycker även min läkare. Jag ska få hjälp med att överklaga. Vilka råd kan ni ge angående överklagan? Hur tänker Försäkringskassan? Mvh Anna
Visa svar
Fråga om sjukpenning och Försäkringskassan

Tatuering efter operation

2024-10-09
Hej! Jag opererades för bröstcancer för någon månad sen och har fått höra lite olika saker kring tatuering efter operation. Jag opererades vid armhålan och man tog bort tumör och portvaktskörteln som inte hade spridning. Jag har tatueringar sen innan och skulle gärna vilja tatuera mig på den armen där jag opererats. Finns det någon risk med att tatuera sig på armen på samma sida som man opererats? Och varför är det isåfall riskfyllt?
Visa svar
Tatuering efter operation

Smärta kvar efter op

2024-10-09
Hej! Jag opererades för trippelnegativ bröstcancer för ca 5 månader sedan och då tog man bort tumören som var 19mm och även portvaktskörteln för att se om den hade spridit sig. Jag upplever fortfarande att jag kan få ont både i armen och i bröstet då och då. I armen är det som att jag är öm i huden och i bröstet kan det spänna och kännas obehagligt, särskilt om jag haft vissa bh-ar på mig eller rört mig mycket. Min fråga är om detta är normalt och om det finns något att göra åt det eller om det helt enkelt kommer bli bättre med tiden?
Visa svar
Smärta kvar efter op

Indragen bröstvårta/kluven

2024-10-09
Hej, Jag har upptäckt att mina bröstvårtor är lite indragna/kluvna och ibland lite vitt kladd som jag trott beror på att de är torra? Dessa ändrar sig i min cykel, vissa dagar står de ut och andra mer indragna. Känner inga knölar och har varit hos läkare ca 4 gånger senaste 3 åren pga oro. Även en mammografiundersökning för 2 år sedan ca. Nu har jag läst mycket om indragna bröstvårtor och blir såklart orolig i och med oktober så har bokat en ny tid hos läkare för att dubbelkolla detta igen. Problemet är att jag inte vet om det alltid varit såhär eller om det är nytt sedan jag ex. Slutade med p-piller eller annat. Min fråga är egentligen hur oro jag bör vara och vad det finns för andra förklaringar till att bröstvårtorna drar ihop sig/ändras sig i cykeln. Stort tack för allt ni gör! Ska bidra så mycket jag kan till forskning denna rosa oktober!
Visa svar
Indragen bröstvårta/kluven

Funderingar kring graviditet samt p piller

2024-10-09
Hej, Jag har en fråga om graviditet samt en annan om p piller. Hur kommer det sig att man säger att graviditet skyddar mot bröstcamcer? Östrogen nivån i kroppen ökar ju under graviditet samt så verkar ju graviditets relaterad bröstcancer vara bland den vanligaste? Säger man att det skyddar för rädsla att kvinnor ska avstå att skaffa barn? Jag känner flera kvinnor som drabbats av bröstcancer och samtliga har fött barn. Min andra fråga är om p piller. För drygt 50 år sen kom p piller och under dessa år har bröstcancer ökat kraftigt. Ändå säger man att p piller inte är skadligt? Är det inte tydligt att det pekar på att bröstcancer faktiskt har ökat extremt efter p piller kom? Hur kan man fortfarande trycka på unga kvinnor detta istället för att lära ut hur menscykel och ägglossning funkar?
Visa svar
Funderingar kring graviditet samt p piller

Små röda prickar

2024-10-09
Har haft her 2 pos 2016. Inget i axillen. För ca 3 år sedan fick jag en liten röd "prick" i vårtgården på samma bröst. Provet visade på eksem. Likadan prick kom tillbaka samma månad året efter. Försvann efter ca 10 dagar med kortisonsalva. Samma månad detta år fick jag 2 Små röda prickar på ungefär samma ställe som de förra. Har behandlat i omgångar med kortison från apoteket . De försvinner lite grann och sedan när jag slutar med kortisonet så kommer de tillbaka efter ett tag. Har inget på de andra bröstet. Smörjer med hudkräm varje dag. Ska på mammografi någongång i början på nästa år. Använder ofta bara ett linne under, ingen bh. Vad kan det vara/ bero på? Vad kan det bero på?
Visa svar
Små röda prickar

Dcis multifocal

2024-10-09
Har skrivit flera gånger men har inte fått svar :( så skriver igen och hoppas att jag får svar: Hej! Jag opererades förra året för att ta bort två papillom som hade hittats i min bröst. Efter operationen hittade man dcis grad 1. Blev en reoperation för att uppnå marginaler, de hittade ännu ett område med dcis (som ej hade setts vid varken mammo eller UL). Fick rena marginaler den här gången (förutom mot huden, men de sa att de hade tagit bort all bröstväv i det området). Blev strålning i 3 veckor. Jag ska på kontroll varje år, som inkluderar MR (eftersom ett område inte hade setts vid mammo och UL), mammo och UL. Jag har alltså inte gjort MR innan operationen. Hur stor är risken att man har missat saker och ser det vid årliga kontrollen när MR görs? Är rädd för att de ska se saker de inte har sett förra året. Hur stor är risken för återfall?
Visa svar
Dcis multifocal

Bruna fläckar runt om bröstvårtorna

2024-10-09
Hej! Jag är 15 och har märkt att jag har börjat få som bruna fläckar runt mina bröstvårtor, jag har också lagt märke för några månader sedan att det var som en sårskorpa i min vänstra bröstvårta alltså att det var som ett sår som åkte av typ och sedan kom tillbaka under några månader och sedan slutade såret komma tillbaka och ser rätt så normalt ut. Men det var ingen vätska eller något liknande, undrar iallafall om det är normalt att ha som bruna fläckar runt bröstvårtorna
Visa svar
Bruna fläckar runt om bröstvårtorna

Asymmetriska vårtgårdar

2024-10-09
Hej, jag födde barn för 3 månader sen och helammar. Jag upplever nu att min högra vårtgård är större än min vänstra. Det har nog kanske alltid varit lite skillnad, men i och med graviditeten så har båda vårtgårdarna ökat i storlek och tycker den högra är med oval (nedåt) och den vänstra med cirkelformad. Upplever också att det högra bröstet ser ”platt” ut under till, medans det vänstra är mer runt, vet inte om det är en synvilla pga av vårtgården, men blir ändå att fundera på dess förändringar och undrar om det är något som borde kollas upp eller om det är ”normala” förändringar i och med graviditeten och amning?
Visa svar
Asymmetriska vårtgårdar

Har jag bröstcancer?

2024-10-09
Hej jag är en tjej på 15 år som undrar och jag kan ha bröstcancer. Mitten av båda mina bröst är hårda och knöliga. Knölen är typ i hela bröstet och inte slät utan väldigt konstig formad. Är det här bara vanlig bröst textur eller cancer?
Visa svar
Har jag bröstcancer?

Fundersam över råd från sköterska

2024-10-09
Hej bästa frågelådan! Jag är 44 år och undersöker mina bröst regelbundet direkt efter mens. Jag har alltid haft ganska knöliga bröst men har bra koll på mina "gamla" knölar. Jag har vid två olika tillfällen fått god hjälp både av en läkare (som undersökte mina bröst med ultraljud efter ett nyfunnet fynd - som visade sig vara en helt ofarlig knöl) samt av en sköterska på bröstmottagningen vid ett annat tillfälle. Båda dessa har instruerat mig att undersöka med två raka fingrar i cirkelformande rörelser, precis så som man kan läsa på bland annat Cancerfondens hemsida och 1177. Det som nu har satt griller i mitt huvud är en annan (tredje) sköterska på bröstmottagningen som hävdar att det INTE spelar någon roll hur man undersöker. Enligt henne går det lika bra med ensamt finger som pressas inåt. Det här väcker stor oro hos mig eftersom jag, om jag undersöker på det viset, hittar släta små knölar i båda mina armhålor. Knölarna sitter ungefär på samma ställe i båda armhålorna, ungefär där behåringen börjar i armhålan närmast bröstet. De är släta och mer eller mindre mjuka/avgränsade. Sköterskans ord gör mig både fundersam och orolig - undersöker jag som alla andra har sagt att jag ska göra känner jag inte dessa knölar. Men undersöker jag med ett ensamt finger hittar jag dem enkelt. Jag som under flera år har trott att jag undersökt på rätt sätt vet nu varken ut eller in! Hur tycker ni att jag ska tänka? Jag har inte haft bröstcancer och vi har det inte i heller i släkten (om det kan bidra till ert svar).
Visa svar
Fundersam över råd från sköterska

Mjuk knöl under bröstet

2024-10-09
Hej! Jag har undersöker mina bröst regelbundet och har också gått på min första kallelse för mammografi där allt såg bra ut efter sommaren. Ser man på mammografi bara själva bröstet? Jag upptäckte igår en mjuk knöl/cysta på bröstbenet på höger sida under bröstet. Knölen som är lite större än de små lymfkörtlarjag kan känna ex. i armhåla eller på halsen, den är som en större böna. Jag vet inte om jag ska tänka att den säkert syntes vid mammografin och tolkades som ok eller om jag borde söka till min vårdcentral? Försökte googla mig till om det finns lymfkörtlar på bröstbenet men all info står de att de ligger under bröstbenet.
Visa svar
Mjuk knöl under bröstet

Grad 1

2024-10-08
Har nyligen fått bröstcancer och ska opereras inom kort. Journalen säger: 15 mm stor bröstcancer. MNB visar invasiv NST histologisk grad 1, ER 98 %. Axill u.a. Är så orolig för vad operationen ska visa, kan grad 1 som biopsin visade ändras till grad 2 eller 3? Kan man ha spridd bröstcancer trots att biopsin visade grad 1? Får man veta efter operation om bröstcancern bildat metastaser eller hur får man reda på det?
Visa svar
Grad 1

Avbruten behandling

2024-10-08
Behandlats med Letrozol bland annat i snart 5 år, har spridd bröstcancer. Nu såg de utveckling på levern och bytte till Fulvestrand och Piqray vilket blev katastrof dåligt då jag fick utslag över hela mig. Nu väntar jag på att detta ska klinga av och under tiden vill de inte ge Fulvestrand då jag också råkat på en förkylning men ännu ingen feber. Känns oroligt att nu stå helt utan medicin, kan letrozol vara ett alternativ igen i väntan på att de kommer fram till vad de ska ge för medicin för cancern i stort? Är 56 år och Zoladex har tagits bort.
Visa svar
Avbruten behandling

Fundering kring antihormonbehandling

2024-10-08
Hej ! Jag har diagnostiserats med en Tubulär (unifokal) tumör, har opererats och ska strålas 5ggr. Enligt PAD svar var tumören 5mm, grad 1, KI67 6% och HER2 negativ, den var vidare hormonreceptorpositiv. Ska äta Tamoxifen i 5 år men ställer mej frågande till om jag måste det med tanke på tumörens typ och storlek. Om jag tolkar det nationella vårdprogrammet rätt kan man med fördel avstå (kap 22). Så min fråga är om jag kan avstå antihormon behandling.
Visa svar
Fundering kring antihormonbehandling

Stora sömnsvårigheter

2024-10-08
Hej! Jag äter Exemestan sedan början av augusti och kan inte sova. Provat Tamoxifen och Anastrozole men det gick inte alls. Förutom sömnen kan jag leva med vallningar, ledbesvär och huvudvärk. Jag har fått melatonin men det hjälper inte. Nu har jag kommit till något läge att om jag inte hittar någon hjälp så jag får sova så måste jag sluta med tabletterna. Jag har kontakt med min onkolog och fått remiss till Cancerrehab. Visst har jag fått vissa bra verktyg men inga som gör att jag kan sova och om jag inte kan sova så blir jag snart tokig. Kan jag få starkare sömnmedel eller ev antidepressiva har jag läst att vissa använder. Tacksam för hjälp.
Visa svar
Stora sömnsvårigheter

Hur ska jag tolka min journal?

2024-10-08
Har för tre veckor sedan genomgått kirurgi för HER2 2+, proliferation 26% samt DCIS härd i höger bröst. SISH visar ingen amplifiering. Jag står nu som ett gränsfall för cytostatika behandling och rekommenderas detta pga relativt ung ålder 44 år samt grad 2 tumör. Är detta för att minska risk för återfall, och hur allvarligt skulle det vara om jag valde att inte genomföra EC 90 x 3 följt av Docetaxel 75 x 3?
Visa svar
Hur ska jag tolka min journal?

Prognos och anastrozol

2024-10-08
Hej, Jag undrar vad man kan anta (statistiskt) om min risk för återfall utifrån följande: Luminal A-tumör T1, N1-tumör invasiv tubulär cancer 20 mm, BRE 4, grad 1 utan kärlinväxt, ER100%, PR 15%, Ki-67 14,2% herceptest 1 +. Sentinel node makrometastas 4,3 mm. Opererad med "tårtbit", därefter cytostatika 3 + 3 gånger, strålning 15 gånger, anastrozol samt bisfosfonater varje halvår i tre år. Man gjorde ingen ytterligare operation av lymfkörtlarna varför jag inte vet om det fanns tumörceller i fler. Jag undrar också hur viktig anastrozolbehandlingen kan anses vara utifrån ovanstående. Förutom de märkbara effekterna tänker jag på hjärt- och kärlhälsan i första hand. Pest eller kolera, liksom. Jag är 58 år. Tack på förhand.
Visa svar
Prognos och anastrozol

Tappar hår

2024-10-08
Har ni något råd, jag tar Ibrance + Letrozol och har tappat en del hår, gissar att jag har 50% kvar av mina hårstrån. Har just startat omgång 11 av Ibrance, högsta styrkan. Finns det något jag kan göra för att tappa mindre hår? Jag undrar hur jag ser ut om ytterligare 10 omgångar. Jag tvättar redan håret sällan, fönar aldrig, men måste ju borsta håret dagar då jag går till jobbet, samt ha tofs när jag tränar. Jag har långt hår, svensk kvalitet.
Visa svar
Tappar hår

ITC och postop medicinsk behandling

2024-10-08
Hej! 36 år och opererad med högersidig mastektomi med direktrekonstruktion. 32 mm palpabel DCIS grad 3 och 15 mm DCIS grad 3 med 3,5 mm tubulär invasiv cancer, grad 1, Ki67 8%, ER 100%, PR neg, HER2 1+. Ingen lymfovaskulär invasion. Hade starkt önskemål om mastektomi men att spara bröstvårtan, vilket kirurgen gick med på tillslut trots snäva marginaler till DCIS (15-20 mm preop). Fått PAD-svar och är p g a mitt jobb hyfsat införstådd i min diagnos, radikalt, ingen ytterligare kirurgi, inga cellgifter, ingen strålning. Tamoxifen ska vi diskutera, och anledningen till det anges vara p g a 1/2 SNB med ITC. Förstår att ITC är lite omdebatterat, och vill gärna höra er åsikt kring detta och Tamoxifen i mitt fall?
Visa svar
ITC och postop medicinsk behandling