Frågor & svar

Orolig efter grovnålsbiopsi

2021-11-19
Hej! Var för sex dagar sedan på mammografi, ultraljud och grovnålsbiopsi. Direkt när jag kom hem tyckte jag att det var konstigt att kompress och plåster satt på ett helt annat ställe än där jag känt en knöl. När jag ringer så bara avfärdar man mig med att det är rätt och att dom sticker vid sidan om knölen. Det hela började med att jag började få ont i bröstet och när jag kände efter kände jag en knöl. Jag var på bröstmottagning och en sköterska kände den också. Hon skickar remiss till mammografi men säger också att knölen sitter väldigt långt ut i utkanten av bröstet så hon vet inte om det skulle synas på mammografi. Mammografin är snabbt överstökad när jag efter nån vecka kommer dit. Sedan undersöker man med ultraljud och tar grovnålsbiopsi. Jag är skärrad och tittar inte när dom gör det. Jag var väl lite bedövad och reagerade inte på var dom tog biopsin och dom sa inget heller. När jag kommer hem ser jag som sagt att ingångshålet är flera cm (7-9cm) ifrån där jag kände en knöl. Och nu nästan en vecka efter så är jag blå-lila på ett område som också är flera cm ifrån knölen. Det syns absolut ingenting i området runt knölen jag kände. Och jag minns nu att dom körde med ultraljudsgrejen mest där dom nu tagit prov. Hur låter detta tycker ni? Är detta normalt? Sticker man såå långt från knölen? Jag tänker att dom har sett något i området där dom stuckit men samtidigt missat knölen jag sökte för från början. Vad ska jag göra? Har jag rätt att själv se bilderna från ultraljudet tillsammans med en läkare? Vart ska jag vända mig när jag känner att man inte tar mig på allvar?
Svar:
Hej. När du sitter upp är bröstvävnaden placerad på ett annat sätt än när du ligger ned på en brits, så beroende på hur du satt/låg när provet togs kan ingångshålet från nålen hamna på ett ställe som för dig känns ologiskt av den anledningen. När du träffar läkare kan du be att få se de bilder som finns och berätta om dina funderingar och be om en förklaring.
Anne Andersson
Anne Andersson
Överläkare, onkologi och diagnosansvarig bröstcancer, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Små röda prickar

2024-10-09
Har haft her 2 pos 2016. Inget i axillen. För ca 3 år sedan fick jag en liten röd "prick" i vårtgården på samma bröst. Provet visade på eksem. Likadan prick kom tillbaka samma månad året efter. Försvann efter ca 10 dagar med kortisonsalva. Samma månad detta år fick jag 2 Små röda prickar på ungefär samma ställe som de förra. Har behandlat i omgångar med kortison från apoteket . De försvinner lite grann och sedan när jag slutar med kortisonet så kommer de tillbaka efter ett tag. Har inget på de andra bröstet. Smörjer med hudkräm varje dag. Ska på mammografi någongång i början på nästa år. Använder ofta bara ett linne under, ingen bh. Vad kan det vara/ bero på? Vad kan det bero på?
Visa svar
Små röda prickar

Dcis multifocal

2024-10-09
Har skrivit flera gånger men har inte fått svar :( så skriver igen och hoppas att jag får svar: Hej! Jag opererades förra året för att ta bort två papillom som hade hittats i min bröst. Efter operationen hittade man dcis grad 1. Blev en reoperation för att uppnå marginaler, de hittade ännu ett område med dcis (som ej hade setts vid varken mammo eller UL). Fick rena marginaler den här gången (förutom mot huden, men de sa att de hade tagit bort all bröstväv i det området). Blev strålning i 3 veckor. Jag ska på kontroll varje år, som inkluderar MR (eftersom ett område inte hade setts vid mammo och UL), mammo och UL. Jag har alltså inte gjort MR innan operationen. Hur stor är risken att man har missat saker och ser det vid årliga kontrollen när MR görs? Är rädd för att de ska se saker de inte har sett förra året. Hur stor är risken för återfall?
Visa svar
Dcis multifocal

Bruna fläckar runt om bröstvårtorna

2024-10-09
Hej! Jag är 15 och har märkt att jag har börjat få som bruna fläckar runt mina bröstvårtor, jag har också lagt märke för några månader sedan att det var som en sårskorpa i min vänstra bröstvårta alltså att det var som ett sår som åkte av typ och sedan kom tillbaka under några månader och sedan slutade såret komma tillbaka och ser rätt så normalt ut. Men det var ingen vätska eller något liknande, undrar iallafall om det är normalt att ha som bruna fläckar runt bröstvårtorna
Visa svar
Bruna fläckar runt om bröstvårtorna

Asymmetriska vårtgårdar

2024-10-09
Hej, jag födde barn för 3 månader sen och helammar. Jag upplever nu att min högra vårtgård är större än min vänstra. Det har nog kanske alltid varit lite skillnad, men i och med graviditeten så har båda vårtgårdarna ökat i storlek och tycker den högra är med oval (nedåt) och den vänstra med cirkelformad. Upplever också att det högra bröstet ser ”platt” ut under till, medans det vänstra är mer runt, vet inte om det är en synvilla pga av vårtgården, men blir ändå att fundera på dess förändringar och undrar om det är något som borde kollas upp eller om det är ”normala” förändringar i och med graviditeten och amning?
Visa svar
Asymmetriska vårtgårdar

Har jag bröstcancer?

2024-10-09
Hej jag är en tjej på 15 år som undrar och jag kan ha bröstcancer. Mitten av båda mina bröst är hårda och knöliga. Knölen är typ i hela bröstet och inte slät utan väldigt konstig formad. Är det här bara vanlig bröst textur eller cancer?
Visa svar
Har jag bröstcancer?

Fundersam över råd från sköterska

2024-10-09
Hej bästa frågelådan! Jag är 44 år och undersöker mina bröst regelbundet direkt efter mens. Jag har alltid haft ganska knöliga bröst men har bra koll på mina "gamla" knölar. Jag har vid två olika tillfällen fått god hjälp både av en läkare (som undersökte mina bröst med ultraljud efter ett nyfunnet fynd - som visade sig vara en helt ofarlig knöl) samt av en sköterska på bröstmottagningen vid ett annat tillfälle. Båda dessa har instruerat mig att undersöka med två raka fingrar i cirkelformande rörelser, precis så som man kan läsa på bland annat Cancerfondens hemsida och 1177. Det som nu har satt griller i mitt huvud är en annan (tredje) sköterska på bröstmottagningen som hävdar att det INTE spelar någon roll hur man undersöker. Enligt henne går det lika bra med ensamt finger som pressas inåt. Det här väcker stor oro hos mig eftersom jag, om jag undersöker på det viset, hittar släta små knölar i båda mina armhålor. Knölarna sitter ungefär på samma ställe i båda armhålorna, ungefär där behåringen börjar i armhålan närmast bröstet. De är släta och mer eller mindre mjuka/avgränsade. Sköterskans ord gör mig både fundersam och orolig - undersöker jag som alla andra har sagt att jag ska göra känner jag inte dessa knölar. Men undersöker jag med ett ensamt finger hittar jag dem enkelt. Jag som under flera år har trott att jag undersökt på rätt sätt vet nu varken ut eller in! Hur tycker ni att jag ska tänka? Jag har inte haft bröstcancer och vi har det inte i heller i släkten (om det kan bidra till ert svar).
Visa svar
Fundersam över råd från sköterska

Mjuk knöl under bröstet

2024-10-09
Hej! Jag har undersöker mina bröst regelbundet och har också gått på min första kallelse för mammografi där allt såg bra ut efter sommaren. Ser man på mammografi bara själva bröstet? Jag upptäckte igår en mjuk knöl/cysta på bröstbenet på höger sida under bröstet. Knölen som är lite större än de små lymfkörtlarjag kan känna ex. i armhåla eller på halsen, den är som en större böna. Jag vet inte om jag ska tänka att den säkert syntes vid mammografin och tolkades som ok eller om jag borde söka till min vårdcentral? Försökte googla mig till om det finns lymfkörtlar på bröstbenet men all info står de att de ligger under bröstbenet.
Visa svar
Mjuk knöl under bröstet

Grad 1

2024-10-08
Har nyligen fått bröstcancer och ska opereras inom kort. Journalen säger: 15 mm stor bröstcancer. MNB visar invasiv NST histologisk grad 1, ER 98 %. Axill u.a. Är så orolig för vad operationen ska visa, kan grad 1 som biopsin visade ändras till grad 2 eller 3? Kan man ha spridd bröstcancer trots att biopsin visade grad 1? Får man veta efter operation om bröstcancern bildat metastaser eller hur får man reda på det?
Visa svar
Grad 1

Avbruten behandling

2024-10-08
Behandlats med Letrozol bland annat i snart 5 år, har spridd bröstcancer. Nu såg de utveckling på levern och bytte till Fulvestrand och Piqray vilket blev katastrof dåligt då jag fick utslag över hela mig. Nu väntar jag på att detta ska klinga av och under tiden vill de inte ge Fulvestrand då jag också råkat på en förkylning men ännu ingen feber. Känns oroligt att nu stå helt utan medicin, kan letrozol vara ett alternativ igen i väntan på att de kommer fram till vad de ska ge för medicin för cancern i stort? Är 56 år och Zoladex har tagits bort.
Visa svar
Avbruten behandling

Fundering kring antihormonbehandling

2024-10-08
Hej ! Jag har diagnostiserats med en Tubulär (unifokal) tumör, har opererats och ska strålas 5ggr. Enligt PAD svar var tumören 5mm, grad 1, KI67 6% och HER2 negativ, den var vidare hormonreceptorpositiv. Ska äta Tamoxifen i 5 år men ställer mej frågande till om jag måste det med tanke på tumörens typ och storlek. Om jag tolkar det nationella vårdprogrammet rätt kan man med fördel avstå (kap 22). Så min fråga är om jag kan avstå antihormon behandling.
Visa svar
Fundering kring antihormonbehandling

Stora sömnsvårigheter

2024-10-08
Hej! Jag äter Exemestan sedan början av augusti och kan inte sova. Provat Tamoxifen och Anastrozole men det gick inte alls. Förutom sömnen kan jag leva med vallningar, ledbesvär och huvudvärk. Jag har fått melatonin men det hjälper inte. Nu har jag kommit till något läge att om jag inte hittar någon hjälp så jag får sova så måste jag sluta med tabletterna. Jag har kontakt med min onkolog och fått remiss till Cancerrehab. Visst har jag fått vissa bra verktyg men inga som gör att jag kan sova och om jag inte kan sova så blir jag snart tokig. Kan jag få starkare sömnmedel eller ev antidepressiva har jag läst att vissa använder. Tacksam för hjälp.
Visa svar
Stora sömnsvårigheter

Hur ska jag tolka min journal?

2024-10-08
Har för tre veckor sedan genomgått kirurgi för HER2 2+, proliferation 26% samt DCIS härd i höger bröst. SISH visar ingen amplifiering. Jag står nu som ett gränsfall för cytostatika behandling och rekommenderas detta pga relativt ung ålder 44 år samt grad 2 tumör. Är detta för att minska risk för återfall, och hur allvarligt skulle det vara om jag valde att inte genomföra EC 90 x 3 följt av Docetaxel 75 x 3?
Visa svar
Hur ska jag tolka min journal?

Prognos och anastrozol

2024-10-08
Hej, Jag undrar vad man kan anta (statistiskt) om min risk för återfall utifrån följande: Luminal A-tumör T1, N1-tumör invasiv tubulär cancer 20 mm, BRE 4, grad 1 utan kärlinväxt, ER100%, PR 15%, Ki-67 14,2% herceptest 1 +. Sentinel node makrometastas 4,3 mm. Opererad med "tårtbit", därefter cytostatika 3 + 3 gånger, strålning 15 gånger, anastrozol samt bisfosfonater varje halvår i tre år. Man gjorde ingen ytterligare operation av lymfkörtlarna varför jag inte vet om det fanns tumörceller i fler. Jag undrar också hur viktig anastrozolbehandlingen kan anses vara utifrån ovanstående. Förutom de märkbara effekterna tänker jag på hjärt- och kärlhälsan i första hand. Pest eller kolera, liksom. Jag är 58 år. Tack på förhand.
Visa svar
Prognos och anastrozol

Tappar hår

2024-10-08
Har ni något råd, jag tar Ibrance + Letrozol och har tappat en del hår, gissar att jag har 50% kvar av mina hårstrån. Har just startat omgång 11 av Ibrance, högsta styrkan. Finns det något jag kan göra för att tappa mindre hår? Jag undrar hur jag ser ut om ytterligare 10 omgångar. Jag tvättar redan håret sällan, fönar aldrig, men måste ju borsta håret dagar då jag går till jobbet, samt ha tofs när jag tränar. Jag har långt hår, svensk kvalitet.
Visa svar
Tappar hår

ITC och postop medicinsk behandling

2024-10-08
Hej! 36 år och opererad med högersidig mastektomi med direktrekonstruktion. 32 mm palpabel DCIS grad 3 och 15 mm DCIS grad 3 med 3,5 mm tubulär invasiv cancer, grad 1, Ki67 8%, ER 100%, PR neg, HER2 1+. Ingen lymfovaskulär invasion. Hade starkt önskemål om mastektomi men att spara bröstvårtan, vilket kirurgen gick med på tillslut trots snäva marginaler till DCIS (15-20 mm preop). Fått PAD-svar och är p g a mitt jobb hyfsat införstådd i min diagnos, radikalt, ingen ytterligare kirurgi, inga cellgifter, ingen strålning. Tamoxifen ska vi diskutera, och anledningen till det anges vara p g a 1/2 SNB med ITC. Förstår att ITC är lite omdebatterat, och vill gärna höra er åsikt kring detta och Tamoxifen i mitt fall?
Visa svar
ITC och postop medicinsk behandling

Biverkningar av stereotaktisk strålning mot hjärnan, parietalt?

2024-10-08
Kan jag ha fått bullrig mage, (gasig) och svårare att äta av strålningen jag fick för 3 veckor sedan? Jag har inte strålat mot magen men har metastas i ventrikeln och för ett år sedan, fått info om carcinos. Inget röntgenutlåtande efter detta har sagt något om carcinos.
Visa svar
Biverkningar av stereotaktisk strålning mot hjärnan, parietalt?

Fortsatt behandling för att motverka sent återfall

2024-10-08
Hej! Jag hade hormonell BC 2016. Då var jag 38 år. Spridning till 3 lymfkörtlar. Cellgift, maskektomi, strålning. Skelettförstärkande. Under ett år fick jag sedan tamoxifen, samt sprutor som satte äggstockarna ur funktion(minns ej namn). Efter ett år opererade jag, efter eget önskemål, bort äggstockar och har sedan dess ätit letrozol. Enligt läkare ska jag sluta med dessa under 2025. Jag är fortfarande mycket orolig för återfall och hade gärna ätit letrozol även fortsättningsvis. Även om det bara handlar om ett fåtal procent så är ju alla procent viktiga. Jag har sett studier där det visar sig att det finns risk för sena återfall upp till 10 år efter diagnos och även senare än så. Borde jag inte äta letrozol resten av livet?
Visa svar
Fortsatt behandling för att motverka sent återfall

Vaccin mot Covid 19 och säsongsinfluensa

2024-10-08
Jag behandlas för närvarande (10 behandlingstillfällen kvar) med Trastzumab emtasine efter Her2+ bröstcancer. Vilka rekommendationer gäller vid vaccination mot covid 19 och säsongsinfluensa?
Visa svar
Vaccin mot Covid 19 och säsongsinfluensa

Fertilitet

2024-10-08
Hej, Har fått en traditionell cancerbehandling för bröst cancer dec 2023, och var 33 år nu snart 34 år i november. Det har gått 4 månader senast cellgift slut, har vägt 52 i samband med ett magsår ska väl egentligen väga från 55 enligt bmi men vanliga vikten är 57-59. Gjort fsh prover som visar 97 och östrogen som visar 172. Är det här bestående nu? Hade lite vallningar som nu har gått över. Ska på fertiltietsutredning om 2 månader ungefär. Igår fick jag en slemmig trådliknande flygning, tänker om det varit ägglossning men ingen mens än
Visa svar
Fertilitet

Inga andra symptom

2024-10-08
Hej, Jag har en fundering. Jsg var i steg 3 BC och hade förutom knölen inga andra symptom. Var inte sjuk i övrigt, kände mig inte trött, inga utslag etc. Jag har läst att vissa dock får det och att det är ett tecken på att kroppen försöker bli av med tumören. Finns det forskning på detta? Vad är mest gynnsamt? Är det att kroppen försöker eller att kroppen trots cancer kan hålla sig frisk? Hoppas ni förstår min fråga
Visa svar
Inga andra symptom