Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.
Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Medicinering

2021-11-24
Har fått recidiv efter 25 år efter första bröstcancern som var en aggressiv form och ej hormonbehandlingsbar. Upptäckte den själv då jag var för ung för mammografi och ännu inte kommit klimakteriet. Nu recediv i andra bröstet och efter ett år i första igen. Åtgärderna blev deloperation av det andra och strålning. Det första som opererades del av och total lymfutrumning och åtföljande strålning för 25år sedan åtgärdades med masektomi. Fick bli 2 operationer med 3 veckors mellanrum, då allt inte lyckades få bort vid första. Har smärta vid revbenen kvar efter nu drygt 6 månader. Svårt att bära bh med protes. Smärta vid hosta och också vid skrattanfall, vilket jag också haft även de sista femton åren efter att känseln återkom tio år efter första operationen. Ärren ser fruktansvärda ut och det har bildats fettbollar nästan stora som tennisbollar. Det andra bröstet är inga problem med trots deloperation och borttagning av några lymfkörtlar och strålning. Detta bröst läkte snabbt och ärren syns knappt nu efter två år. Har inte varit påettårskontroll ännu och ingen läkare har tittat på det efter andra operationen. Min huvudsakliga fråga är. Cansertumörens egenskap har nu vid recedivet förändrats till hormonkänslig. Fick efter det behandling med Anastrazole som jag ska ta tills vidare. Mår väldigt dåligt av dessa tabletter. Biverkningarna är hemska. Illamående,huvudvärk periodvis likt migrän, karpateltunnelsyndrom, rejält håravfall, muskel och ledvärk,triggerfinger, värk i ländryggen förvärring av min restless legs. Fick ett dropp med Zometa för5 månader sedan som jag inte tålde. Hög feber och mycket höga infektionsprover,fruktansvärd värk som krävde morfininjektioner och låg syresättning som krävde syrgashjälp. Fick sjukhusvård i fyra dagar. Varför denna behandling avbröts. Remiss till vårdcentral för bentäthetsmätning är skickad, men inte utförd. Har frågat om det går att byta ut Anastrazolen till ex Tamoxifen men fått svar att detta inte var möjligt. Finns en annan tablett men denna har samma biverkningar har jag upplysts om. Uppföljningen är nu ettårskontroll och datotomografi inför den då det finns några prickar i ena lungan , en misstänkt lymfkörtel och lite misstänkta förändringar i nedre bäckenet. Dessa förändringar har varit oförändrade vid tidigare ct. Undrar nu om det finns möjlighet att ändra medecinering eller möjligtvis någon operation för att slippa alla svåra biverkningar. Just nu känns min ålder minst 20 år äldre än jag är och mycket värk. Mvh Marie-Louise
Svar:
Hej, det är en dramatisk berättelse. Jag tänker att det kanske inte är ett egentligt återfall du har fått , utan det låter mer som du hade en icke hormonkänslig bröstcancer förut, och nu en ny med andra egenskaper, hormonkänslig. I så fall är det bättre i relation till chansen att slippa återfall. Vet inte varför man inte bedömde att det skulle vara ett alternativ med tamoxifen. Kan det vara så att det finns något som talar emot att ge dig den medicinen, kanske du har haft blodpropp?
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Svar från pad

2021-12-08
Hej har väntat nu i 11 veckor på pad-svar från mitt mastektomi-ärr som skickades på analys efter min bröstrekonstruktion, får bara till svar att det inte är färdigt ännu. Hur lång tid brukar det ta? Finns det risk att det fanns metastaser i ärret och därför svaret dröjer?
Visa svar
Svar från pad

Svårt prata m doktor

2021-12-07
Hej! Jag har blivit opererad med bröstbevarande kirurgi. Håller just nu på med strålning dagligen under 3 veckor med undantag helg. Min cancer är hormontriggande, Adenocarcinom NST med fokalt DCIS kärngrad 2 utan nekros. Det står progesteronreceptor: 90% östrogenreceptor 90%. Jag är 53 år med värde östradiol: 666. Det var en liten tumör: 10x5 mm. Läkaren vill INTE ge mig Tamoxifen, med motivering att man inte behandlar så i mitt län. Har förstått annars att det rekommenderas enligt en Nationell vårdplan. Läkaren tänker inte prata med anhörig till mig om detta förrän strålningsbehandlingen är över. Fast när strålningen är över, sätts inte tablettbehandling in längre, om jag förstått rätt. Jag är alltså i en rävsax med en läkare som inte vill diskutera behandling förrän den är över. Mår inte bra av situationen. Hur ser du/ni på den? Mvh/ förtvivlad
Visa svar
Svårt prata m doktor

Frågor kring biopsi

2021-12-07
Hej! Efter att jag var på min första mammografi så hittade dom en förändring i mitt ena bröst som inte gick att känna, fick komma tillbaks för att ta ytterligare bilder och sen ultraljud där dom tog ett cytologi med snabbsvar som visade att det fanns elakartade celler. De tog sedan en corebiopsi. Och när jag kom tillbaks för att få det svaret sa de att de betraktar det som kraftigt misstänkt invasiv bröstcancer och måste operera bort förändringen för säker diagnos. Min fråga är hur kommer det sig att det är kraftigt misstänkt cancer och varför kan de inte se det på testet? Kan det även innebära att det är godartat?
Visa svar
Frågor kring biopsi

Diagnos

2021-12-07
Jag har fått bröstcancerdiagnos enl följande: I PAD pleomorf lobulär cancer grad 3, 22 x 21 mm. ER 99%, PR 25%, Ki 67%, 46%, HER2 negativ. Sentinel mode 0/1, dock ses ITC. Tacksam lite förtydligande vad det betyder.
Visa svar
Diagnos

Byte av medicin.

2021-12-06
Har fått råd att byta till likvärdigt preparat,har nu Anastrazol accord o tappar mycket hår,ska byta till liknande o testa. Har fått råd av ssk att jag ska hålla upp i två veckor innan jag börjar med ny medicin, vågar jag hålla upp i två veckor??
Visa svar
Byte av medicin.

Svårigheter med att undersöka sig

2021-12-06
Hej! Jag vet inte hur jag ska tänka. Jag undersöker mina bröst regelbundet men lider också av hälsoångest (jag är under KBT). Ångesten gör saken svårare. Jag hittar nya förändringar i mina bröst väldigt ofta, ca varannan månad den senaste tiden. Jag har även täta bröst som också gör det svårt. I år har jag besökt bröstmottagningen fyra gånger, med en ny fundering varje gång. Jag har gjort två mammografier och ultraljud vid varje besök. Jag har täta, knöliga bröst men det börjar bli jobbigt att kolla upp allt så ofta. Jag skulle vilja veta när det är verkligen dags att ringa vården. Personalen på bröstmottagningen sa också sista gången att jag är frisk och borde slappna av. Hur ska jag tolka det jag känner? Oftast är det inga tydliga hårda knölar jag hittar, det brukar visa sig vara cystor. Samtidigt om jag slappnar av och tänker att det är bara på grund av min ångest så kan man ju missa något. Finns det något bra lösning för mig?
Visa svar
Svårigheter med att undersöka sig

Kapecitamin

2021-12-06
Hej. Har blivit erbjuden Kapacitaminbehandling efter 15+5 strålningar. Hela bröstet plus axillutrymning den 4okt. Avslutar strålning den7 dec. Är det ok att vänta till mitten av januari innan jag går på cytostatikan? Har haft Fragmin i sex månader pga lungemboli. Denna är också klar den 7 dec. Måste få en tand åtgärdad innan Zometa dessutom.Det är rekommenderat att jag ska ta blodförtunnande i tablettform under Kapecitamin behandlingen. I januari är förhoppningsvis tanden åtgärdad och jag behöver inte hålla på och sätta ut blodförtunnande tabletter. Vad säger ni? Är det farligt att inte ha blodförtunnande oavbrutet men jag tänker att Fragmin hade inte ersatts av något mer om jag inte skulle få Kapecitamin. Det är väl cancern i sig själv eller cytostatikan som orsakat lungembolin? Jag vill ju absolut inte göra ett dåligt val men det är ju flera saker som ska falla på plats.
Visa svar
Kapecitamin

Skadade naglar efter cytostatikabehandling

2021-12-06
Hej! Jag fick cytostatikabehandling våren 2020, operation sommaren 2020 och strålning hösten 2020. Det gick bra och jag mår bra. Ena lillfingernageln sitter dock inte fast i nagelbädden utan bara alldeles längst ner och liten bit upp längs ytterkanterna. Rädd att den ska råka brytas loss helt. Kommer den att växa fast till slut och behöver jag tvinga ner den mot nagelbädden för att det ska ske? Kan man limma fast den mot nagelbädden med kirurgilim för att få den att växa fast och kan vården hjälpa mig med det i så fall? Med vänlig hälsning, Annika
Visa svar
Skadade naglar efter cytostatikabehandling

Lobulär invasiv cancer

2021-12-05
Vad är skillnaden på Ductal invasiv cancer och lobulär invasiv cancer? När jag ställer fråga till vården tycker jag inte att jag får riktigt svar. Jag har lobulär invasiv cancer. Kontrolleras med magnetröntgen var sjätte månad och saxar med mammografi och ultraljud var sjätte månad. Äter Letrozol och tagit bort 7 metastaser i armhålan och 25 strålbehandlingar. Man har inte hittad primärtumören. Kan jag lita på vårdgivaren? Är rädd att de inte ser primärtumören.
Visa svar
Lobulär invasiv cancer

Täta bröst

2021-12-05
Jag har bröstkörtlar i armhålan betyder det att jag har sk täta bröst?
Visa svar
Täta bröst