Hej!
Min sjukdomshistoria är följande: vänster bröst, 8 millimeter invasiv lobulär cancer grad 2, ER: 98%, PgR: 60%, HER2 normal, Ki67: 7%. 1 mikroinvasion + sentinel node med ITC 1mic/2. T1N1mic.
Planering: strålbehandling vänster sida 26 Gy / 5 fraktioner och endokrin terapi i 10 år.
Nu till mina frågor:
1. jag har läst i svar på tidigare fråga att det inte ska gå mer än 12 veckor mellan operation och strålning. Nu har det gått två månader efter min operation och jag har inte fått tid för behandlingen, som innebär att den kommer att börja efter tre månader. Vad det kan medföra för konsekvenser att det dröjer så? Hur mycket ökar risken för återfall?
2. jag undrar varför jag ska få så hög stråldos per dag (5,2 Gy )? Känner mig mycket orolig. Kan jag be om 10 fraktioner istället, då jag har läst att de flesta får 2,6 Gy /fraktion.
Tack på förhand!
Det är ett långdraget problem att vi har så långa väntetider till strålbehandling, jag tror ffa det gäller i de södra och västra delarna av landet. Det jag skulle föreslå om det inte redan är så, är att du börjar med din hormonella behandling. Jag kan inte med säkerhet säga i vilken grad den förlängda väntetiden till behandling är en reell risk för dig. Generellt är risken för återfall bröst och lymfkörtlar idag låg, och mycket lägre än den varit tidigare. Den generella behandling bidrar till detta, så därför är det bra om du kommer igång. Det är samma sak med detta som med kvinnan som frågar om sin ettårsmammografi. Det kan förstås aldrig vara en fördel att vänta med strålningen, och det är mycket olyckligt att vi inte kan hålla det vi lovar när vi säger att man ska igång inom 12 veckor. Den risk detta innebär för en enskilda är dock inte mycket stor. Man kan förvänta sig att den kortare behandlingen är likvärdig med den längre. Vi har varit angelägna att införa sådan behandling eftersom också vi ändå är litet oroade över väntetiderna och vill göra vad vi kan för att minimera dem. Den kortare behandlingen är förstås ett sätt att använda tillgängliga resurser på ett rationellt sätt och minska risken för långa väntetider.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.