Frågor & svar

Överlevnad/Spridningsrisk.

2021-11-24
Hej. Jag har svårt att få ro. Blev opererad för Ductal invasiv cancer, Luminal A, Ki67 24%, Grad ll, ER+ 100%, PR+ 100%,18x9 mm stor tumör. Partiel masektomi, + 3 lymkörtlar +1 portvakt. Lymforna samt portvakt fria från cancer. Fick vänta 3 mån på strålning, visste inte att rek är 4-6 veckor. Blev sjuk och fick endast 10 behandlingar. Blivit rek att äta Anastrozole 1mg i 5år. Eftersom jag inte fått ngn som helst hälsoundersökning eller provtagning av levervärden, njurar etc, känns det märkligt att man ger medicin utan att kontrollera status. PAM50 visade "liten risk"? Menar man liten risk för återfall eller spridning? Frågade varför jag ej fick cytostatika som det talades om som adjuvatant beh från början, men inte fått tydligt svar. Bara mummel. Min undran är vilka procent i överlevnad jag har samt risk för återfall om jag INTE äter Anastrozole och OM jag äter den. Livrädd att det redan spritt sig vilket onkologen sa lite skämtsamt "Har det spridit sig, så har det redan gjort det. " Eftersom det är stadie ll och högt ki67, är det värre då? Har opererat bort livmoder + 1 äggstock och stort myom vilket var planerat innan jag fick min cancerdiagnos. Den operationen fick vänta till nyligen. Inte fått patologsvar på myom ännu, men den troddes vara benign. Är rädd att biverkningarna från Anastrozole ska vara hemska. Har redan en trasig rygg med degenerativa förändringar och ökade kalkhalter i blodet. Är det ändå värt att äta denna medicin? Vill veta mina odds för min bröstcancer. Är det bara få år kvar, eller är det stor överlevnad? Spridning? Har fått så olika svar 70/30, 60/40 och 80/20 av läkare på samma sjukhus!? Mycket tacksam för svar. Opererades i juni i år. Oron gnager när man inte kan få ett tydligt svar. Har bett om det flera ggr utan att lyckas. Tacksam för allt som ger min situation "raka svar oavsett om de är olustiga". Varma hälsningar Lillan 56 år
Svar:
HEj, jag ska göra mitt bästa att ge svar på dina frågor. Det finns i alla fall ett viktigt missförstånd i din historia tror jag. Ditt sjukdomsstadium är inte stadium 2 utan stadium 1 med en tumör under 21 mm som inte visat tecken till axillspridning. Det blir stadium 1. Däremot är graden 2, graden har med den biologiska aggressiviteten att göra. Grad 1 är den snällaste och grad 3 är den minst snälla, grad 2 är mitt emellan, fast det finns rätt mycket som talar för att man kan dela in grad 2 i såna som liknar grad 1 och såna som liknar grad 3. I ditt fall verkar man ha gjort det med PAM50 och fått information som talar för att tumören snarare liknar grad 1 än grad 3 ,och det avser risken att ge upphov till återfall eller spridning, vilket i princip är två sätt att säga samma sak. Nu kommer jag titta på effekten av anastozol och försöka värdera den i relation till risken att du ska råka illa ut och helt enkelt dö av bröstcancer inom 10 år. JAg kan inte riktigt reda ut vad den avbrutna strålningen leder till i form av en något ökad risk för återfall i bröstet, men jag tänker att man håller koll på detta med regelbndna mammografiundersökningar. Först tittar vi på hur det blir så som din tumör ser ut, om man inte bryr sig om PAM50. I så fall är chansen att du är i livet efter 10 år enligt modellen såhär: Med bara kirurgi lever 84 % efter 10 år, vilket ökar till 87 % med hormonell behandling, och till 89 % om man även lägger till kemoterapi. 2% tilläggsnytta (som kemoterapi skulle ge) brukar anses så litet att det inte riktigt är värt det. Jag tror att man i ditt fall får se det som om det är den maximala tänkbara nyttan av att ge kemoterapi. En skillnad på 2%-enheter betyder att man måste ge behandling till 50 "såna som du" för att EN ska ha verklig nytta av behandlingen. Om man nu gör tankeexperimentet att tumören istället var av grad 1, vilket det låga PAM50-värdet antyder kan vara rimligt att anta, blir siffrorna istället: 89 % i livet efter 10 år, vilket ökar till 91 % med hormonbehandling och 92 % med kemoterapi. Av de 8 - 11 % som råkar illa ut är det förstås inte alla som gör det till följd av bröstcancer, 6 % kommer att dö av något annat. Man kan alltså kalkylera att den bröstcancerspecifika överlevnaden (då man räknar bort annan sjukdom) är någonstans mellan 93 till 97% med den hormonella behandlingen men utan kemoterapi. Jag skulle ändå anse att det är en god prognos! Om du har för högt kalk i blodet kan man fundera på om man ska ta ett prov som heter PTH, och kanske röntga skelettet. Och slutligen: ja, man kan få hemska biverkningar av anastrozol, men det är ju svårt att vet om det är så för just dig om du inte provar.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Knölar i gammalt serom

2024-05-21
Hej! Jag gjorde mastektomi sommaren 2021 pga her2 positiv BC. Fick behandling, opererat bort äggstockarna och går på letrozol. Jag har kvar ett serom i storlek som ett ägg i anslutning till ärret. Onkologen har sagt att det till slut kommer försvinna av sig själv. Nu snart 3 år senare har jag fått hårda knölar i olika storlekar i delar av serom-området? Är det vanligt att det blir så? Jag har tidigare haft BC in-situ vänster sida 2020 och liten ”hormon-BC” på höger sida 2019, så jag känner mig lite orolig. Tack för att man får ställa frågor!
Visa svar
Knölar i gammalt serom

Kallelse till kirurgi

2024-05-21
Hej Har gjort Mammografi Röntgen Ultraljud Biopsi Men inte fått något svar Men fick en kallelse till bröstcentrum kirurgi Vad menas med det? Är det garanterat att det blir operation?
Visa svar
Kallelse till kirurgi

Kallelse till bröstcentrum kirurgi

2024-05-21
Hej Har skrivit men min fråga dyker inte upp? Jag undrar om man fått en kallelse till kirurgin innebär det alltid operation?
Visa svar
Kallelse till bröstcentrum kirurgi

Hur ser man eventuell spridning till skelett?

2024-05-16
Hej! Vill först bara säga att jag är så tacksam för att ni finns! 🩷 Nu till min fråga, Med vilka metoder kan man se om bröstcancer har spridit sig till skelettet? CT-röntgen har jag förstått, men finns det någon mer eller kompletterande metod att se det på?
Visa svar
Hur ser man eventuell spridning till skelett?

Smärta i kroppen & smärtstillande

2024-05-15
Hej! Jag har fått min första dos Docetaxel 100 för 3 dagar sedan. Tog sedan filgrastim-sprutan hemma 24h efter. Igår kväll började smärta i muskler, leder och skelett komma smygande och idag känner jag det flukturerande över hela kroppen. Jag började med att ta 2 Alvedon kl 7 på morgonen och sedan 1 Ipren vid kl 10 då alvedonen inte hjälpt. Min fråga är om det är bäst att ta 2 alvedon & 1 Ipren samtidigt och sedan vänta 6-8 timmar? Eller om det är bättre att varva alvedonen och iprenen med 3-4 timmars mellanrum istället? (Såklart inte mer än 3 Ipren per dag & inte mer än 8 Alvedon per dag). Tacksam för svar!
Visa svar
Smärta i kroppen & smärtstillande

HR+/TNBC undrar än

2024-05-15
Hej Anne Har fått svar från dig idag 9/5 vi förstår inte riktigt hur ni menar, vi kanske formulera oss fel vi skrev "ska få en biopsi på levermetastaserna om cancern är både hormonell och TNBC", om det skulle visa sig efter leverbiopsin att en del metastaser muterat och blivit TNBC och en del andra metastaser fortfarande är hormonella,vilken behandling sätter man in då? Ni skrev att Enhertu kan fungera mot TNBC, saknar inte TNBC receptorer för östrogen, progesteron och HER 2? Hur kan Enhertu fungera mot TNBC, som saknar receptorer?
Visa svar
HR+/TNBC undrar än

Hur sprids bröstcancer?

2024-05-14
Om det inte finns metastaser i lymforna i armhålan eller vaskulär invasion, på vilka andra sätt kan bröstcancer spridas? Skiljer det sig beroende vilken variant av bröstcancer?
Visa svar
Hur sprids bröstcancer?

Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

2024-05-14
Hej Fick min bröstcancer 2020 42år gammal, mucinös, her2 neg, Estrogen och progrestron positiv 90%. Ingen ärftligt faktor påvisad enligt blodprover. Vet inte släktmässigt om bröstcancer. Min dotter på 14år var till ungdoms mottagningen för stora mens blödningar. Barnmorskan började prata om bla p-piller skulle kunna hjälpa. Men vågar jag låta min dotter ta ex p-piller?
Visa svar
Vågar jag låta min dotter äta p-piller?

Knöl mitt på bröstbenet

2024-05-14
Hej, har fått en liten knöl på bröstbenet typ 4-5 fingrar ner från svalget och funderar vad det kan vara och om det är något som man bör kolla upp? Gör inte ont och har inga andra symptom. Är 54 år, hade Her2+ för 18 år sedan och är BRCA2 bärare. I övrigt frisk.
Visa svar
Knöl mitt på bröstbenet

Fundering!

2024-05-14
hej! Jag är 22 år och har på min vänstra bröstmuskel (precis över bröstet intill mitten av bröstkorgen) känt av att det är svullet och även något som buktar ut lite mera än på högra sidan. ( hårt och stelt) Det började med att jag kände mycket smärta efter en natt just där. Och sedan kan jag få smått känningar där när jag rätar ut bröstkorg osv . Är detta något att oroa sig över ? Tacksam för svar ifrån en väldigt orolig tjej..
Visa svar
Fundering!

Ömmande/värkande bröst orolig

2024-05-14
Hej, jag sökte till VC då jag tyckte jag känt en liten knöl som gjorde ont på ovansida vänster bröst. Efter lite mer egen undersökning och läkarens undersökning hittade varken jag eller han någon knöl. Dock är jag öm på övre delen av bröstet (typ längs med bröstmuskel) och det drar lite utåt armhålan. Främst vänster men även lite på höger. Har fått remiss för UL och mammografi vilket jag först var tacksam för, men nu är jag orolig varför det fanns en anledning att undersöka detta vidare.. (aldrig blir man nöjd). Jag har inga andra symtom än den här värken och jag är osäker på om det är samma värk jag ”brukar ha” dvs ömhet från körtlar eller om det är något annat. Fick sån panik av hela situationen. Min fråga är, vad kan det vara för allvarligt om man inte hittar knöl och inte har eksem/rodnad/svullen etc? Jag har hälsoångest vilket gör denna väntan på ytterligare undersökningar fruktansvärd. Livrädd!
Visa svar
Ömmande/värkande bröst orolig

Cystor

2024-05-14
Hej, jag har haft cystor konstaterade via UL och dränerade. Senaste gången tog det bara ett par timmar sedan hade en cysta fyllt på igen. Eftersom jag tyvärr hade läst på engelska sidor att det kan vara ett problem om en cysta efter dränering fyller på sig inom 24h ska man kontakta läkaren. Det gjorde jag och blev uppringd av sköterskan som hade pratat med min läkare. De sa att så kan det vara, cystor lever sin egna liv och att jag inte ska vara orolig. Men nu är jag jätteorolig ändå då jag läst om att det kan vara problem om en cysta fyller på sig så snabbt. Kan ni snälla rådge mig?
Visa svar
Cystor

Uppmärksam?

2024-05-14
Hej, vad ska man vara uppmärksam på efter BC? Jag syftar på tecken som kan vara återfall.
Visa svar
Uppmärksam?

Inåtvänd bröstvårta

2024-05-14
Hej! Jag är 30 år och har alltid haft en inåtvänd bröstvårta på ena sidan. För någon dag sen upptäckte jag när jag var kall att även den andra bröstvårtan var inåtvänd, det brukar den inte vara. Jag tryckte ut den och då blev den som vanligt igen, men blev ändå lite orolig. Jag har för bara några månader sedan gjort en fullständig undersökning av brösten med magnetröntgen m.m på grund av flera fibroadenom, då hittades inget annat. Kan också fibroadenom påverka bröstvårtorna?
Visa svar
Inåtvänd bröstvårta

En fundering

2024-05-14
Hej! Är det normalt att man kan få en liten ljusbrun pigmentfläck på vårtgården?
Visa svar
En fundering

Operationsmetod

2024-05-14
Hej, jag funderar över operationsmetoden vid Bröstcanser. Är det samma risk om man gör sig platt mot att tömma bröstet och lägga implantat?
Visa svar
Operationsmetod

Ålder

2024-05-14
Har man större risk för återfall i bröstcancer ju yngre man är? Då syftar jag främst på hormonreceptornegativ bröstcancer. Där borde ålder väl inte spela någon roll?
Visa svar
Ålder

Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

2024-05-14
Jag har gjort en bröstbevarande operation och det står bla så här: LC inom samma extens.Den minsta avstånd till invasiv cancer 4 mm. Snon? av 1. pT1cN0 (S) M...stadium 1A.
Visa svar
Vad betyder dessa begrepp, som står i min journal?

funderingar

2024-05-14
hej vad är det 35 x 25 x 25 mm Tumörområdet i cm är det stor
Visa svar
funderingar

Masektomi på båda brösten

2024-05-14
Hej Jag undrar varför våden godkänner kosmetisk operation på det friska bröstet efter masektomi med direktrekonstruktion på det sjuka brösten men inte en profylaktisk operation då det känns som en sjukdom i sig att gå och oroa sig varje dag. Jag hade redan från första börja det som ett starkt önskemål.
Visa svar
Masektomi på båda brösten