Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.
Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Överlevnad/Spridningsrisk.

2021-11-24
Hej. Jag har svårt att få ro. Blev opererad för Ductal invasiv cancer, Luminal A, Ki67 24%, Grad ll, ER+ 100%, PR+ 100%,18x9 mm stor tumör. Partiel masektomi, + 3 lymkörtlar +1 portvakt. Lymforna samt portvakt fria från cancer. Fick vänta 3 mån på strålning, visste inte att rek är 4-6 veckor. Blev sjuk och fick endast 10 behandlingar. Blivit rek att äta Anastrozole 1mg i 5år. Eftersom jag inte fått ngn som helst hälsoundersökning eller provtagning av levervärden, njurar etc, känns det märkligt att man ger medicin utan att kontrollera status. PAM50 visade "liten risk"? Menar man liten risk för återfall eller spridning? Frågade varför jag ej fick cytostatika som det talades om som adjuvatant beh från början, men inte fått tydligt svar. Bara mummel. Min undran är vilka procent i överlevnad jag har samt risk för återfall om jag INTE äter Anastrozole och OM jag äter den. Livrädd att det redan spritt sig vilket onkologen sa lite skämtsamt "Har det spridit sig, så har det redan gjort det. " Eftersom det är stadie ll och högt ki67, är det värre då? Har opererat bort livmoder + 1 äggstock och stort myom vilket var planerat innan jag fick min cancerdiagnos. Den operationen fick vänta till nyligen. Inte fått patologsvar på myom ännu, men den troddes vara benign. Är rädd att biverkningarna från Anastrozole ska vara hemska. Har redan en trasig rygg med degenerativa förändringar och ökade kalkhalter i blodet. Är det ändå värt att äta denna medicin? Vill veta mina odds för min bröstcancer. Är det bara få år kvar, eller är det stor överlevnad? Spridning? Har fått så olika svar 70/30, 60/40 och 80/20 av läkare på samma sjukhus!? Mycket tacksam för svar. Opererades i juni i år. Oron gnager när man inte kan få ett tydligt svar. Har bett om det flera ggr utan att lyckas. Tacksam för allt som ger min situation "raka svar oavsett om de är olustiga". Varma hälsningar Lillan 56 år
Svar:
HEj, jag ska göra mitt bästa att ge svar på dina frågor. Det finns i alla fall ett viktigt missförstånd i din historia tror jag. Ditt sjukdomsstadium är inte stadium 2 utan stadium 1 med en tumör under 21 mm som inte visat tecken till axillspridning. Det blir stadium 1. Däremot är graden 2, graden har med den biologiska aggressiviteten att göra. Grad 1 är den snällaste och grad 3 är den minst snälla, grad 2 är mitt emellan, fast det finns rätt mycket som talar för att man kan dela in grad 2 i såna som liknar grad 1 och såna som liknar grad 3. I ditt fall verkar man ha gjort det med PAM50 och fått information som talar för att tumören snarare liknar grad 1 än grad 3 ,och det avser risken att ge upphov till återfall eller spridning, vilket i princip är två sätt att säga samma sak. Nu kommer jag titta på effekten av anastozol och försöka värdera den i relation till risken att du ska råka illa ut och helt enkelt dö av bröstcancer inom 10 år. JAg kan inte riktigt reda ut vad den avbrutna strålningen leder till i form av en något ökad risk för återfall i bröstet, men jag tänker att man håller koll på detta med regelbndna mammografiundersökningar. Först tittar vi på hur det blir så som din tumör ser ut, om man inte bryr sig om PAM50. I så fall är chansen att du är i livet efter 10 år enligt modellen såhär: Med bara kirurgi lever 84 % efter 10 år, vilket ökar till 87 % med hormonell behandling, och till 89 % om man även lägger till kemoterapi. 2% tilläggsnytta (som kemoterapi skulle ge) brukar anses så litet att det inte riktigt är värt det. Jag tror att man i ditt fall får se det som om det är den maximala tänkbara nyttan av att ge kemoterapi. En skillnad på 2%-enheter betyder att man måste ge behandling till 50 "såna som du" för att EN ska ha verklig nytta av behandlingen. Om man nu gör tankeexperimentet att tumören istället var av grad 1, vilket det låga PAM50-värdet antyder kan vara rimligt att anta, blir siffrorna istället: 89 % i livet efter 10 år, vilket ökar till 91 % med hormonbehandling och 92 % med kemoterapi. Av de 8 - 11 % som råkar illa ut är det förstås inte alla som gör det till följd av bröstcancer, 6 % kommer att dö av något annat. Man kan alltså kalkylera att den bröstcancerspecifika överlevnaden (då man räknar bort annan sjukdom) är någonstans mellan 93 till 97% med den hormonella behandlingen men utan kemoterapi. Jag skulle ändå anse att det är en god prognos! Om du har för högt kalk i blodet kan man fundera på om man ska ta ett prov som heter PTH, och kanske röntga skelettet. Och slutligen: ja, man kan få hemska biverkningar av anastrozol, men det är ju svårt att vet om det är så för just dig om du inte provar.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus, Lund

Svar från pad

2021-12-08
Hej har väntat nu i 11 veckor på pad-svar från mitt mastektomi-ärr som skickades på analys efter min bröstrekonstruktion, får bara till svar att det inte är färdigt ännu. Hur lång tid brukar det ta? Finns det risk att det fanns metastaser i ärret och därför svaret dröjer?
Visa svar
Svar från pad

Svårt prata m doktor

2021-12-07
Hej! Jag har blivit opererad med bröstbevarande kirurgi. Håller just nu på med strålning dagligen under 3 veckor med undantag helg. Min cancer är hormontriggande, Adenocarcinom NST med fokalt DCIS kärngrad 2 utan nekros. Det står progesteronreceptor: 90% östrogenreceptor 90%. Jag är 53 år med värde östradiol: 666. Det var en liten tumör: 10x5 mm. Läkaren vill INTE ge mig Tamoxifen, med motivering att man inte behandlar så i mitt län. Har förstått annars att det rekommenderas enligt en Nationell vårdplan. Läkaren tänker inte prata med anhörig till mig om detta förrän strålningsbehandlingen är över. Fast när strålningen är över, sätts inte tablettbehandling in längre, om jag förstått rätt. Jag är alltså i en rävsax med en läkare som inte vill diskutera behandling förrän den är över. Mår inte bra av situationen. Hur ser du/ni på den? Mvh/ förtvivlad
Visa svar
Svårt prata m doktor

Frågor kring biopsi

2021-12-07
Hej! Efter att jag var på min första mammografi så hittade dom en förändring i mitt ena bröst som inte gick att känna, fick komma tillbaks för att ta ytterligare bilder och sen ultraljud där dom tog ett cytologi med snabbsvar som visade att det fanns elakartade celler. De tog sedan en corebiopsi. Och när jag kom tillbaks för att få det svaret sa de att de betraktar det som kraftigt misstänkt invasiv bröstcancer och måste operera bort förändringen för säker diagnos. Min fråga är hur kommer det sig att det är kraftigt misstänkt cancer och varför kan de inte se det på testet? Kan det även innebära att det är godartat?
Visa svar
Frågor kring biopsi

Diagnos

2021-12-07
Jag har fått bröstcancerdiagnos enl följande: I PAD pleomorf lobulär cancer grad 3, 22 x 21 mm. ER 99%, PR 25%, Ki 67%, 46%, HER2 negativ. Sentinel mode 0/1, dock ses ITC. Tacksam lite förtydligande vad det betyder.
Visa svar
Diagnos

Byte av medicin.

2021-12-06
Har fått råd att byta till likvärdigt preparat,har nu Anastrazol accord o tappar mycket hår,ska byta till liknande o testa. Har fått råd av ssk att jag ska hålla upp i två veckor innan jag börjar med ny medicin, vågar jag hålla upp i två veckor??
Visa svar
Byte av medicin.

Svårigheter med att undersöka sig

2021-12-06
Hej! Jag vet inte hur jag ska tänka. Jag undersöker mina bröst regelbundet men lider också av hälsoångest (jag är under KBT). Ångesten gör saken svårare. Jag hittar nya förändringar i mina bröst väldigt ofta, ca varannan månad den senaste tiden. Jag har även täta bröst som också gör det svårt. I år har jag besökt bröstmottagningen fyra gånger, med en ny fundering varje gång. Jag har gjort två mammografier och ultraljud vid varje besök. Jag har täta, knöliga bröst men det börjar bli jobbigt att kolla upp allt så ofta. Jag skulle vilja veta när det är verkligen dags att ringa vården. Personalen på bröstmottagningen sa också sista gången att jag är frisk och borde slappna av. Hur ska jag tolka det jag känner? Oftast är det inga tydliga hårda knölar jag hittar, det brukar visa sig vara cystor. Samtidigt om jag slappnar av och tänker att det är bara på grund av min ångest så kan man ju missa något. Finns det något bra lösning för mig?
Visa svar
Svårigheter med att undersöka sig

Kapecitamin

2021-12-06
Hej. Har blivit erbjuden Kapacitaminbehandling efter 15+5 strålningar. Hela bröstet plus axillutrymning den 4okt. Avslutar strålning den7 dec. Är det ok att vänta till mitten av januari innan jag går på cytostatikan? Har haft Fragmin i sex månader pga lungemboli. Denna är också klar den 7 dec. Måste få en tand åtgärdad innan Zometa dessutom.Det är rekommenderat att jag ska ta blodförtunnande i tablettform under Kapecitamin behandlingen. I januari är förhoppningsvis tanden åtgärdad och jag behöver inte hålla på och sätta ut blodförtunnande tabletter. Vad säger ni? Är det farligt att inte ha blodförtunnande oavbrutet men jag tänker att Fragmin hade inte ersatts av något mer om jag inte skulle få Kapecitamin. Det är väl cancern i sig själv eller cytostatikan som orsakat lungembolin? Jag vill ju absolut inte göra ett dåligt val men det är ju flera saker som ska falla på plats.
Visa svar
Kapecitamin

Skadade naglar efter cytostatikabehandling

2021-12-06
Hej! Jag fick cytostatikabehandling våren 2020, operation sommaren 2020 och strålning hösten 2020. Det gick bra och jag mår bra. Ena lillfingernageln sitter dock inte fast i nagelbädden utan bara alldeles längst ner och liten bit upp längs ytterkanterna. Rädd att den ska råka brytas loss helt. Kommer den att växa fast till slut och behöver jag tvinga ner den mot nagelbädden för att det ska ske? Kan man limma fast den mot nagelbädden med kirurgilim för att få den att växa fast och kan vården hjälpa mig med det i så fall? Med vänlig hälsning, Annika
Visa svar
Skadade naglar efter cytostatikabehandling

Lobulär invasiv cancer

2021-12-05
Vad är skillnaden på Ductal invasiv cancer och lobulär invasiv cancer? När jag ställer fråga till vården tycker jag inte att jag får riktigt svar. Jag har lobulär invasiv cancer. Kontrolleras med magnetröntgen var sjätte månad och saxar med mammografi och ultraljud var sjätte månad. Äter Letrozol och tagit bort 7 metastaser i armhålan och 25 strålbehandlingar. Man har inte hittad primärtumören. Kan jag lita på vårdgivaren? Är rädd att de inte ser primärtumören.
Visa svar
Lobulär invasiv cancer

Täta bröst

2021-12-05
Jag har bröstkörtlar i armhålan betyder det att jag har sk täta bröst?
Visa svar
Täta bröst