Frågor & svar

Prognos och frågor om Tamoxifen

2021-12-19
Har några frågor och som min(a) beh läkare inte kan svara på. Kanske ni kan hjälpa mig? Fick BC besked i april, 40 år gammal. Op 210617 med vänstersidig mastektomi och ALND (endast 2 lgl), där PAD påvisat IDC med DCIS, tumörstorlektotalt 50 mm, invasiv delar 40 resp 21 mm. ER/PR 100%. BRE 8/grad 3. Ki67 36%/22%. HER2/neu IHC: 1+ båda. Metastas i 1 av 2lgl undersökta vid axillutrymning. TNM: pT2N1. Behandling ECx3 och Paclix9, SB 2,67/4,05 Gy med SIB till 48Gy. Tamoxifen i 5-10år med GnRH-analog i 2 år. Zoladex även under cyt-behandling. Hur ser återfallsrisken ut sett till min prognos? Hur stor skillnad gör den endorkrina beh för återfallsrisken, vet man ngn procent? Hur blir skillnaden med både Tamoxifen och Zoladex i jmf med endast Tamoxifen? Stämmer det att Tamoxifen minskar risken för benskörhet och hjärt-kärl sjukdom? Också, hur vet man om man tillhör den 1/3 kvinnor och som har den gen som påverkar nedbrytningen av Tamoxifen? Det borde ju då påverka effekten?! Känns inte lockande att äta en tablett som generar ohyggliga biverkningar för utebliven eller otillräcklig effekt. TACK för att ni finns! <3
Svar:
Hej, hoppas jag kan ge litet svar. Det är inte så lätta frågor du ställer. Jag kan inte ange återfallsrisken, men jag kan uppskatta sannolikheten att vara i livet efter 10 år, med behandling är den i storleksordningen 77 %, med full behandling, som skulle kunna inkludera även en bisfosfonat, i alla fall om du inte planerar graviditet. Den hormonella behandlingen bidrar med 12 % av dedär 77%, det skulle jag säga understryker att detta är e viktig behandling som förstås medför jobbiga biverkningar. Effekten av den hormonella behandlingen blir lägre om man utesluter zoladex, i alla fall om du återfått äggstocksfunktion efter din cytostatika. Om äggstocksfunktionen inte återkommit bidrar inte zoladex, men i så fall har du troligen precis samma biverkningar av att äggstockarna sover som de du får av zoladex. Effekten av tamoxifen är litet komplicerad, kanske kan man säga att för den postmenopausala kvinnan (som inte menstruerar) är tamoxifen gynnsamt för skeletthälsan, medan för en premenopausal kvinna som menstruerar så är det litet ogynnsamt för benhälsan. Jag skulle tro att det är på samma sätt vad gäller hjärtkärl sjukdom, men dessa effekter är med all sannolikhet mycket lägre än nyttan av medicinen i sin återfallsförebyggande effekt. Det finns vad jag vet inte någon test man kan ta som visar att man bryter ner tamoxifen på ett sätt som gör att man förlorar effekten av medicinen. Sammanfattningsvis vill jag förstås peppa dig att stå ut med medicineringen i syfte att minimera risken för återfall, som tyvärr inte är mycket liten. Man kan tänka sig att lägga till zoledronsyra till din behandling, men det kanske du glömde skriva bara. Det är bra också på det sättet att det minskar risken för negativ påverkan på skelettet.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Uppehåll hormonbehandling

2023-05-28
Hej, Efter operation och strålning har jag ätit Letrozol i 9 månader, bytte sedan till Exemestan pga biverkningar och har ätit det i 4 månader. Har dock fortfarande problem med ledvärk, sömn, dåligt minne mm. Funderar på att göra ett uppehåll under semestern för att må lite bättre. Min fråga är hur det påverkar kroppen, blir det någon effekt med ett kortvarigt uppehåll? Eller ställer det till mer, jag tänker på hormonbalansen, om den åker upp och ner? Stort tack för svar :)
Visa svar
Uppehåll hormonbehandling

Påverkan tandhälsa

2023-05-28
Tamoxifen kan enligt en artikel i Tandläkartidningen 10 juni 2016 ha negativ inverkan på tandhälsan. I artikeln skrivs bl a"Bröstcancerpatienterna hade genomgående statistiskt signifikant större klinisk fästenivå vid samtliga kontroller och tandfickedjupet hade ökat signifikant i bröstcancergruppen vid 18 månader jämfört med studistarten" Eftersom jag själv sköter tänderna bättre än någonsin och tandfickedjupet bara ökar med parodontit som risk undrar jag om detta är ytterligare utrett? Bör tätare tandkontroller erbjudas? Studien tycks vara helt okänd - ingen av de tandhygienister/tandläkare jag besökt har nämnt detta.
Visa svar
Påverkan tandhälsa

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation