Frågor & svar

Orolig och osäker efter dåligt bemötande

2021-12-19
Hej! För ca ett halvår sen upptäckte jag en knöl i ena bröstet. Jag gick till vårdcentralen för någon månad sen och läkaren där bedömde att den var ca 5cm i diameter och skrev remiss till mammografienheten för mammografi, ultraljud och finnålspunktion. Var idag där och är jättemissnöjd med bemötandet där. Jag är bara 22 år så förstår att man kanske inte gör mammografi då men jag hade velat göra cellprovet bara för att vara säker. Läkaren där kände knappt på mitt bröst, högst 2 sekunder. Sen gjorde han ultraljud och sa att allt såg normalt ut bara. Jag frågade då om finnålspunktionen och han sa att det görs bara om det inte skulle se normalt ut på ultraljudet. Han sa sen åt mig att sluta vara orolig och ”släppa det”. Jag förklarade då att jag inte tror att jag kan släppa det utan att kolla ordentligt. När han gick ut sa jag till sjuksköterskan att jag ville ha en annan läkare och att jag tyckte att han var slarvig och knappt undersökte mig. Det gick inte att fixa och jag fick gå hem utan en riktig undersökning eller svar på vad det var. Jag vet att bröstcancer är ovanligt i min ålder och det är nog antagligen inte det men kände att han inte kollade ordentligt och gissa vad det är kan jag göra själv. Så jag undrar mest vad jag som patient har för rättigheter? Kan jag kräva finnålspunktion? Sen undrar jag om fibroadenom kan ändra storlek under menscykeln? Knölen känns alltid men innan mens känns den tydligare. Vet inte om den är större då eller om det är för att brösten är mer spända generellt. Sist mina bröst kändes spända så kände jag en knöl ungefär som en mandarin. Kändes så nedvärderande också när han sa att det var ”inget” när jag tydligt känner den och förra läkaren också. Han sa att det var normalt att ha olika bröst och jag kände mest att jag vet själv hur mina bröst brukar kännas och den här knölen har jag inte haft förut. Jag har också ett mikroprolaktinom om det kan spela någon roll? Har aldrig fått någon bröstmjölk som symtom och hade inte jättehögt prolaktin. Nu tar jag cabergoline och har prolaktin strax under referensvärdet så känns som att det inte borde vara det?
Svar:
Hej, det är alltid tråkigt att höra att en patient inte känt sig väl bemött. Jag har en synpunkt. Du upplever att han inte kände på ditt bröst, utan bara gjorde ultraljud. Jag tänker att ultraljudet är den viktigaste undersökningen, och det var ju därför du var där. Man kan förstås göra en finnålspunktion med ledning av det man känner, ifall man inte ser något på ultraljudet. Troligen har läkaren, visserligen snabbt, men ändå bedömt att det inte kändes avvikande på ett sätt som gör att man bör göra en sådan punktion. Den läkaren är ändå trots allt troligen mer van att göra den typ av bedömning än "din" doktor. Jag vet inte hur det är organiserat hos er, men på vissa ställen kan man skriva en remiss till cytologmottagningen som punkterar utan ultraljud. Jag skulle i första hand verkligen tro att den bedömning man gjort är korrekt, men det är klart att det är viktigt att du känner dig trygg med att så är fallet. Det man är på jakt efter är förstås att utesluta cancer, cancerknutor brukar aldrig ändra sig i takt med menstruationscyklerna. Jag tänker att du får söka igen hos den läkare som skickade dig till mammografin och ta en ny diskussion.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi