Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Funderingar kring sektorresektion med killambå

2019-11-28
För tre veckor sedan opererades jag med metoden sektorresektion med killambå men vid kontakt med fysioterapin så verkar de inte veta så mycket om ingreppet och vad jag ska och får göra. Jag har fått ett träningsprogram med titeln ”Bröstrekonstruktion med protes” där det finns tre rörelser jag kan göra nu och ytterligare en efter 4-5 veckor. Eftersom jag även ska strålas fick jag reda på att jag då behöver ligga med armarna ovanför huvudet men inga av dessa övningar sträcker sig så långt. Vet ni om det finns några ytterligare övningar för mig? Och hur vanlig är min typ av operation? Sen är jag även lite orolig över om jag kommer att ha hunnit läka tills strålningen. Läkningen går enligt mig väldigt långsamt (svullet bröst och nedsatt känsel, ärr på ca 25 cm till rygg) och jag har dessutom fått en infektion som resulterat i en sårhåla. Har dock inte fått någon tid för strålningen än.
Svar:
Hej! Att lägga upp armen för att kunna göra strålbehandlingen är helt OK. Däremot kanske du inte ska gymnastisera och lyfta tyngder med armen ännu!
Gunilla Christenson
Gunilla Christenson
ÖVERLÄKARE OCH BRÖSTKIRURG, FALUN LASARETT, DALARNA.

Endokrin terapi ja/nej

2019-12-09
Diagnos invasiv lobulär bc, 16 mm, extent 16, radikal op, Grad 2, ER 99%, PR 99%, HER2 0, Ki67 9%. SN 2 benigna lymfkörtlar, luminal A cancer. Operation hö bc kl 8/9, radioterapi 15x, adjuvant endokrin terapi med Anastrozol 5 år. Opererades i juli, nu avslutad radiotherapi. Är 61 år. Har fibromyalgi och artros. Började med ANASTROZOL efter op, fick smärta och svullnad i muskler och leder. Mest i nacke och i benet från höfte till fotsulan hela tiden, smärta om jag går, sitter, ligger, natt och dag. Smärtan kan jämföras med ischiassmärta. Slutade då med anastrozol efter bara 3 veckor. All smärta var borta efter några dagar. Fick ångest och efter 2 månader paus började jag ta anastrozol igen. Efter bara några dagar kom samma smärta i nacke och framförallt i benet, malande, stickande, huggande smärta, svårt att belasta benet. Min fråga: vilka fördelar/nackdelar har jag om jag tar eller INTE tar endokrin terapi 5 år. Läkaren pratar om ”snäll cancer”. Livskvalite vs livslängd. Återfall. Vilken risk tar jag om jag INTE tar medicinen. Onkologen tycker att jag ska ta medicinen (eller byta till tamoxifen), samtidigt tycker han att för många idag är ”överteraperade”. Tack snälla för svar och hjälp att fatta beslut. Lotta
Visa svar
Endokrin terapi ja/nej

Operera bort hela bröstet?

2019-12-09
Elisabet! Du min fantastiska läkare! 1995 opererade jag bort det vänstra bröstet, du blev min onkolog och jag deltog i ett forskningsprojekt med individualiserad cytostakiabehandling då 9 lymfkörtlar var angripna. 9 ggr med tre veckors mellanrum. Det har gått 24 friska år efter det och idag har jag fått veta att jag fått en tumör i mitt kvarvarande bröst och ska meddela om jag vill ta bort hela bröstet eller bara en "tårtbit". Tumören är 5–6 mm, stor och jag är så rådvill, så jag hoppas att slippa cytostakia denna gång, förstås och läkaren har planerat för "tårtbit", men säger att jag naturligvis får ta bort hela bröstet om jag vill. Vad ska jag göra?
Visa svar
Operera bort hela bröstet?

Sviter efter partiell operation?

2019-12-09
Op för dcis ett område som man trodde handlade om 16 mm, det visade sig vara mera...25 mm och på det tagit med radikalitet. Jag hade ett väldigt litet bröst innan op och med dessa mått är mitt bröst strutformat och betydligt mindre än det andra. Med bh glappar det i kupan med det minsta bröstet och fyllt i det o opererade. Jag far psykiskt riktigt illa då jag känner mig stympad och okvinnlig. Min läkare ser det som skönhetsoperation, men faktum kvarstå en radikal bit är ju borttagen då vill jag kalla det rekonstruktion? Är det lika i hela landet och är det rimligt att lämna patienten i den förtvivlan? Har oxå smärta under precis bredvid ärret känns svullet och hårt, är det sviter av strålningen eller att läkarn dragit ihop mina muskler så hårt för att få ihop efter op? Eller ska jag vara orolig för att det är nya förändringar? Jag har alltså strålats med 42,66gy varav 16 ggr, är det möjligt att op in implantat om än i privat regi efter detta. Vilka implantat är att rekommendera och annat jag bör tänka på? Saknar mitt liv och kvinnlighet. Saknar min son och sambo och vår familj som nu trasas sönder trots kämpande. Är så sorgsen över det att jag har regelbundet kontakt med psyk, äter antidepressiva å olika lugnande medel för att klara en dag till.... tack för svar från en trasig mamma med familj 💞
Visa svar
Sviter efter partiell operation?

Telefonsamtal

2019-12-09
Hej , varför får man bokad telefontid hos sin läkare ,hade det inte varit bättre med att träffa läkaren.
Visa svar
Telefonsamtal

Knölar

2019-12-09
Hej när jag var 17 år upptäckte jag en knöl på mitt högra bröst, den var ca 2 cm när jag sökte vård och under 2 månader växte den till 4 cm, fick operera bort den. Nu 1 år senare, så har jag hittat en till knöl vid samma bröst den är väldig liten ca 1 cm rund och rörlig. Jag var inte orolig förrens jag upptäckte ännu en knöl, nu vid mitt vänstra bröst där hjärtat sitter. Den är väldig stor ca 3-4 cm. Det känns som en stor knöl som delats sig i mitten (eller är det två knölar som sitter ihop??) kan det vara en godartad knöl? Är mest orolig eftersom att den sitter vid hjärtat!
Visa svar
Knölar

Stor knöl i bröstet nu cancer

2019-12-05
För två år sedan hade jag en stor knöl i bröstet, redan då över 2cm. Biopsi togs och den klassades som en godartad massa och lämnades kvar. Var på mammografi för 1,5 månad sedan och då hade knölen växt, hårdnat och metasteserat i lyfmkörtlarna men ändå klassats som ej aggressiv tumör. Nu blir det borttagning av bröstet och ca 10 lymkörtlar. Borde inte uppföljning av en större knöl ha skett med mindre mellanrum än två års tid? Hade den kunnat opereras tidigare innan knölen blev cancertumör för att undvika att förlora bröstet nu och möjlig strålbehandling?
Visa svar
Stor knöl i bröstet nu cancer

Fråga

2019-12-05
Hej, mitt namn är Sara och är 34 år gammal, har två barn, för 4-5 månader sedan upptäckt jag att har ont i min höga bröst, smärtan bruka vara kvar en till två veckor och försvinner sen eller blir det mindre ont och kommer tillbaka efter en eller två veckor, jag var hos läkare och hon har skrev remis för mammografi men har jag inte fått än, jag är väldig orolig och bli jättetacksam att få vet, vad säger ni? Mvh Sara
Visa svar
Fråga

Inflammatorisk bröstcancer

2019-12-04
Hej. Kan en tumör med lågt ki67 utvecklas till inflammatorisk bröstcancer?
Visa svar
Inflammatorisk bröstcancer

Mammografi

2019-12-04
Hej! Jag har två hårda knölar i ett bröat & var på mammografi idag. Sköterskan fick bra & tydliga bilder på båda knölarna & jag fick veta att jag kommer att få en kallelse. Kan det vara så att de redan nu kan se att knölarna är cancer & att jag får det beskedet nu? Behöver förbereda mig!
Visa svar
Mammografi

Mastektomi utan rekonstruktion?

2019-12-04
Hej, Min mamma har bröstcancer och opereras snart där de gör en mastektomi på ena bröstet (godartad tumör med metastas i lymfkörteln, men tumören är rätt stor så därför har det beslutet tagits har jag förstått). Inget erbjöds i rekonstruktionsväg utan det enda hon fick veta var att hon själv kunde bekosta att förminska andra bröstet senare och inget om rekonstruktion. Är det verkligen så? Läser att detta vanligtvis erbjuds i samband med operation eller efter på kommunens/landstingets bekostnad? Hon hålls endast över natten och skrivs ut dagen efter operationen, dock med en del dränagerör för lymfvätskan som hon själv ska ta hand om i flera dagar. Är detta normalt? Tack på förhand.
Visa svar
Mastektomi utan rekonstruktion?