Frågor & svar

Orolig

2022-05-10
Har genomskilning/gul vätska från en mjölkgång på bägge bröstvårtor. På höger sida har det varit så i många år och den vänstra upptäckte jag i höstas att det kom samma genomskilninga/gula vätska från en mjölkgång. Förra veckan va jag på vc och läkare kände igenom mina bröst och allt kändes normalt och inga knölar eller så. Jag kunde inte klämma ut vätska när jag va hos läkaren då, så hon kunde inte se vätskan. Jag frågade läkaren va det va men fick aldrig svar på vad vätskan va utan hon sa ”normalt tillstånd” och kö tiderna här i flera månader långa. Här säger ni att man ska söka läkare om det kommer från en gång och då blir jag jätte orolig 1. Vad är den genomskilning/gula vätskan som kommer från en mjölkgång på bägge bröstvårtor? 2. Är det cancer tecken eller är det något annat farligt? 3. bör jag oroa mig eller kan jag släppa cancer? Jag har precis fyllt 31, aldrig fått barn eller varit gravid, ingen bröstcancer eller annan cancer i familjen, får inte på ppiller eller nått sånt. Jag är jätte orolig och kan inte släppa tankarna
Svar:
Hej! Bröstkörtlar bildar sekret/vätska även om man inte ammar och ibland kan det bli så mycket att det rinner. Det är sällan något farligt även om det skulle vara blodigt, men för säkerhets skull brukar man kolla upp det om det bara kommer från en gång. Kommer det bara när du klämmer eller även spontant? Om det rinner mycket vätska kan det ibland på att man producerar för mycket av ett hormon (prolaktin) vilket man i så fall kan kontrollera med ett blodprov. kommer det bara när du klämmer är mitt råd att låta bli att trycka under en längre tid så brukar det kunna sluta. Det är mycket osannolikt att det rör sig om cancer.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Hormonbehandling

2024-10-21
Hej, jag har läst flera forskningsrapporter om biverkningar av antihormonbehandling. Vinsten med behandlingen kan presenteras tydlig med hjälp av verktyget predict - det handlar ofta om några procents större överlevnad, och det är den här gruppen min fråga rör. Jag upplever att det är mycket svårt att få tag i information om statistik kring det lidande biverkningarna skapar. Minst 50 procent väljer att avsluta behandlingen i förtid, över 80 procent har problem med sexlusten och över hälften har flera olika svåra eller medelsvåra biverkningar enligt den information jag tagit del av (exempelvis studie presenterad av läkare på st göran). I det här forumet svarar ni ofta att kvinnor ska kämpa på och att ni anser behandlingen vara värt det. Min fråga är: finns det en risk att kvinnors lidande av biverkningarna på individnivå förbises i ivern av att förbättra överlevnadsstatistiken med någon procent? Fem till tio år av sömnbesvär, ledvärk, dåligt samliv, övervikt, nedstämdhet och trötthet kan göra stor skada på en persons liv, jag tänker då främst på gruppen som redan utan hormonbehandling har över 95 procent chans att aldrig få tillbaka cancern.
Visa svar
Hormonbehandling

Bröstcancer och hormonspiral

2024-10-21
Såg att det kommit en dansk studie som visar att risken för bröstcancer ökar om en har hormonspiral. Behöver själv min hormonspiral pga kraftiga blödningar, hur ska en tänka kring ökad risk för bröstcancer i förhållande till behovet av just hormonspiral.
Visa svar
Bröstcancer och hormonspiral

Vit fläck i huden efter strålning

2024-10-20
Jag har fått strålning 15 gånger som avslutades för fyra veckor sedan. Ingen cytostatika. Nu har jag upptäckt en vit fläck i armhålan, cirka 3x3 cm med ojämna kanter. I övrigt har bröstet kliat lite, men jag har inte haft några stora besvär. Kliandet är nästan borta nu. Bör jag vara orolig över fläcken? Har läst att man kan få pigmentförändringar så jag antar att det är det? Kommer fläcken att försvinna?
Visa svar
Vit fläck i huden efter strålning

Pleomorf lobulär bc

2024-10-20
Vad betyder det att bröstcancern är pleomorf?
Visa svar
Pleomorf lobulär bc

Ang letrozol ang kosttillskott c- vitamin

2024-10-20
Fortsättning på min föregående fråga. Letrozol sedan 2018 med besked att det skulle vara livslångt. Nu ges besked att Letrozol kan man använda längst i 7 år därav frågan om byte till tamoxifen. Så frågan kvarstår att det måste väl ha gjorts forskning eftersom 2018 så var det livslångt och nu 2024 så gäller max 7 år med Letrozol?? Jag tänker inte byta till tamoxifen. Har ytterligare fråga som jag skrivit om till er tidigare och fick då till svar kosttillskott c-vitamin går bra att ta men när jag läser om kosttillskott så står det att man inte skall ta dom när man är cancerdrabbad och cancerbehandlingar??.
Visa svar
Ang letrozol ang kosttillskott c- vitamin

Hormonbehandling

2024-10-17
Är opererad, strålad och ska ha hormonbehandling i fem år som jag mår jättedåligt av. Får inget stöd.
Visa svar
Hormonbehandling

Vätskeretention

2024-10-17
Hej, Jag har fått min 3.e och sista dos Docetaxel för en vecka sedan, efter 3 doser EC. Jag har under de senaste 2 veckorna ökat 3 kg i vikt vilket är mycket i min storlek. Misstänker vätskeretention, och i så fall när blir jag av med den? Är en aktiv och hälsosam person så även om frågan kan tyckas ’liten’ är den viktig för mig. Docetaxel är ett så lurigt läkemedel sett till biverkningar. Tack på förhand!
Visa svar
Vätskeretention

Fridkvårdsintyg

2024-10-17
Hej! Jag undrar vad som gäller när man fyller i hälsodeklaration i samband med tex en resa utomlands och man vill ha en extra reseförsäkring. Jag opererades för bröstcancer januari 2023. Därefter cellgifter, strålning och zoledronsyra och anastrozol i 8-10 år. Jag hade inte fått återfall vid ettårskontrollen, men räknas jag som frisk? Är det rätt att kryssa för rutan frisk? Tacksam för svar! Tack för att ni finns!
Visa svar
Fridkvårdsintyg

Fortsatt behandling?

2024-10-17
Hej, jag är snart klar med min behandling (5 år) med Tamoxifen/Zoladex, jag hade en 100% hormonkänslig cancer. Jag har inte fyllt 50 ännu och undrar nu hur jag ska ställa mig till att avsluta min behandling?
Visa svar
Fortsatt behandling?

Funderar kring behandli gsstrategier samt vård utomlands

2024-10-17
Hur kan man få vara med i en studie eller tillgång till behandling som kanske skulle vara mkt effektivt mot bröstcancer her 2 pos, hormonell och brca 1) och skydda mot återfall fast man ännu inte har konstaterad spridd cancer?
Visa svar
Funderar kring behandli gsstrategier samt vård utomlands

ovesterin

2024-10-17
Ammar sedan 2 månader tillbaka och har fått torra slemhinnor. Min gynekolog rekommenderade mig att ta ovesterin två gr i veckan så länge jag ammar ca tills hon är ett års ålder. Är ovestrin cancerframkallande?
Visa svar
ovesterin

Mastektomi

2024-10-16
Hej! Är 53 år och väntar på besked om det är cancer i i mitt ena bröst.Upptäcktes vid mammografi.Har tagit biopsier och UL.Har inga symtom. Min mormor dog i fyrtioårs åldern av bröstcancer, min mamma dog 2008 av pancreascancer fast jag vet inte om det var primärtumören.Kan även vara bröstcancer för hon hade ”knölar” som behandlades i sina bröst minns jag hon sa,på nittiotalet. Min mamma hade tio syskon och alla har dött i någon form av cancer men det var bara mormor som hade bröstcancer och ev mamma. Vill minnas att de flesta var rökare och de dog när de var lite äldre,efter sextio. Jag har aldrig. Min fråga är om jag skulle få göra en mastektomi och ta bort båda brösten i förebyggande syfte? Om man gör det, elimineras risken HELT då av att drabbas av bröstcancer eller finns det ändå en liten risk att få det?
Visa svar
Mastektomi

Förhöjd cancerrisk vid upprepad mjölkstockning

2024-10-16
Hej, Jag har fått mjölkstockning vid upprepande tillfällen. En gång en infektion. Det har gått två månader sen min bebis kom och funderar på om det finns risker med att få mjölkstockning återkommande gånger och hur stor är den förhöjda risken? Bör man lägga ner amningen?
Visa svar
Förhöjd cancerrisk vid upprepad mjölkstockning

DCIS inom tumör

2024-10-16
Jag är 49 år och opererades i somras för hormonell bröstcancer i vänster bröst. Bröstbevarande kirurgi. (Invasiv Ductal cancer, 11 mm, grad 1, ER 100%, PR 85%, HER2 1+, Ki-67 8%, 2 benigna sentinel node) Insatt på Anastrozol i 5 år och ska strålas 15ggr. Vad jag kan läsa ut av min journal fanns där inom tumören även en DCIS-komponent grad 3 med nekros. Jag har förstått att DCIS är som ett förstadie till cancer och ofta förekommer tillsammans med en invasiv tumör, men hur vanligt är det att den finns inuti tumören och vad innebär det för prognos och risk för återfall?
Visa svar
DCIS inom tumör

Könsbekräftande top surgery Ftm

2024-10-16
Hej! Jag hade nyligen en könsbekräftande bröstoperation som transman och undrar ifall vävnaden som togs bort brukar kollas för cancer även om det inte fanns någon som hellst misstanke för det från början? Bara för att försäkras att det inte fanns några cancerceller där. Tack för svar!
Visa svar
Könsbekräftande top surgery Ftm

Knöl i armhålan!

2024-10-16
Hej! Jag är 19 och har för första gången undersökt mina egna bröst, jag kände mig i armhålan o har en knöl i ena. Jag sökte upp detta, och det stod att om knölen ömmar är det antagligen en infektion medan om den inte ömmar så finns det risk att det är en cancerknöl (men att det inte utesluter detta). Min knöl ömmar inte, inte ens när jag trycker på den. Den finns bara där. Knölen har inte förändrats på cirka en vecka, varken blivit större eller mindre, den är ca. 1-2cm. Jag har inga andra symtom för bröstcancer, men känner ändå viss paranoia. Är detta något jag bör kolla upp eller borde jag vänta ett tag för o se om knölen försvinner? Som sagt, det är min första gång som jag undersöker brösten, så jag vet inte helt säkert om knölen fanns där innan.
Visa svar
Knöl i armhålan!

Förkalkningar

2024-10-16
Hej! Har försökt skriva till er men ej fått svar. Hoppas på svar den här gången. Jag förstår att jag måste vänta på svar från min läkare. Men är tacksam om ni kan svara så gott det går, ska vänta i 3 veckor på svar från sjukhuset... Jag opererades förra året för dcis grad 1 på vänster sida, strålades efteråt. Nu på årskontrollen, hittade de mikroförkalkningar på mammografi (ca 25mm) och ultraljud och tog biopsi. (Birads 3 på både mammo och UL). Hade även MR som årskontroll, dock innan mammo och UL. motsvarande fyndet i mammo och ultraljud visade MR svåravgränsad (20 mm) område uppladningskurva typ 3 (är 3 alltid invasive???). Birads 3. Står att snar uppföljning rekommenderas. MR svaret säger också täta bröst med måttlig till kraftig bakgrundsuppladning. Min fråga; vad kan förkalkningarna vara utifrån förklaringen, kan detta vara mer än dcis? Är orolig för invasive cancer. Kan man opereras och strålas på båda sidor eller kommer de rekommendera mastektomi? Är det möjligt att begära dubbel mastektomi pga täta bröst och så tät återkommande besvär i det friska bröstet? Vad har jag rätt till som patient?
Visa svar
Förkalkningar

Metastaser - Hur veta

2024-10-14
Hej, Som så många andra så är oron över återfall något som jag funderar på och även om jag hade en tumör som inte spridit sig till lymfkörtlarna så finns den gnagande känslan där. Har nu fått information om att man vid CA15-3 test samt att man mäter kollagen IV nivån skulle kunna få fram om man har "återfall på väg". Vad är detta och fungerar det verkligen eller är det bara att "vänta och se".
Visa svar
Metastaser - Hur veta

Leta nya tumörer i framtiden

2024-10-14
Jag frågar mej… om jag fått bortopererad en liten hormoniell tumör i bröstet… hur ska jag förhålla mej i framtiden till att känna igenom mina bröst? Det kommer hela tiden finnas en oro att hitta en ny tumör och att hela tiden leva med den rädslan. Hur gör man? Man vill ju helst slippa känna men det går ju inte….
Visa svar
Leta nya tumörer i framtiden

Prognos

2024-10-14
Hej, Jag var 39 år när biopsi visade bröstcancer grad 3 med ER 50 %, PR-negativ KI-67 80% och HER2-negativ. Idag är jag 43 år, hur stor är risken för ett återfall? Räknas en tumör andra bröstet som återfall? Vad är återfall? När kan jag ropa hej?
Visa svar
Prognos