Frågor & svar

metallmarkör

2022-05-10
Hej! När jag gjorde ytterligare undersökning efter mammografiscreening (antagligen för att man sett något, men det fick jag inte så mycket information om) la man in en metallmarkör i bröstet. Detta fick jag av en slump veta först efteråt. Hur vanligt är det att man lägger in sådana metallmarkörer i bröstet på kvinnor? Är det standard/rutin att kvinnor inte får reda på detta? Jag kollade upp innehållet och fick följande svar från företaget: Nickel Chromium Molybdenum Iron Niobium (plus Tantalum) Cobalt Manganese Silicon Aluminum Titanium Carbon Phosphorus Sulfur (Översatt: Nickel, Krom, Molybden, Järn, Niob (plus tantal), Kobolt, Mangan, Kisel, Aluminium, Titan, Kol, Fosfor, Svavel) Det känns olustigt att ha detta i bröstet resten av livet. Finns det beskrivet några komplikationer eller biverkningar av dessa metallmarkörer? Kan man utveckla allergi? Kan de hamna någon annanstans i kroppen? Tar man ibland ut dem? Är syftet med dessa metallmarkörer endast att man vill se att man tagit prov från rätt område? Eller har de också betydelse för framtida undersökningar? Vilken/vilka betydelse i så fall? Och sen undrar jag hur de påverkar framtida mammografier. Om förändringen där man tog biopsi förhoppningsvis inte visar sig vara cancer - kan det underlätta vid framtida röntgenundersökningar att jag har den här metallmarkören på platsen för avvikelsen, kan man då bortse från den, om förändringen ser oförändrad ut, då man har bekräftelse på att biopsier redan tagits här tidigare, eller kan jag behöva ta nya prover från samma området efter varje mammografi, om det nu ser misstänkt ut? tack!
Svar:
Hej! Det är lite beklagligt att du inte fick någon information om vad man gjorde och varför. det borde du ha fått. Den vanligaste orsaken att man lägger in en sådan liten metallmarkör, eller clips, vid provtagning är att det är en liten förändring som riskerar att försvinna vid själva provtagningen. Om det sedan visar sig att det är en cancer eller annan förändring som kräver vidare marginaler med kirurgi kan det vara så att man inte hittar rätt område igen om man inte har markerat det. Dessa clips används i stor utsträckning både i detta syfte och efter att ett prov visat cancer och man planerar cellgiftsbehandling före operationen (då behandlingen ibland kan krympa ned tumören helt). Jag har aldrig sett eller hört talas om någon patient som har reagerat på dem på något sätt. Framtida mammografier påverkas inte, men det kan ju vara en fördel att veta var man tidigare har tagit prov.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Byta AH?

2022-05-20
Hej, jag ordinerades Anastrozol i minst 5-års tid pga lobulär cancer som är radikalt borttagen och inte spridit sig. Misstänker att medicineringen kommer att förlängas till 7 år. Vid förberedelsen till strålningen som gavs i en annan region fick jag höra att ”här skulle du ordinerats byte till Tamoxifen efter halva tiden för att fördela biverkningarna”. Eller om det skulle börjas med Tamoxifen och sedan byta, kommer inte ihåg. Nu har jag ätit Anastrozol i 2,5 år och har ganska mycket biverkningar som jag stoiskt uthärdar. Skulle ni också ordinera byte vid halva tiden? Varför? Varför inte?
Visa svar
Byta AH?

Dcis grad 1-2

2022-05-20
Hej! I samband med en bröst operation tog jag bort en godkänd fibroadenom som efter analys visade sig att vara DCIS grad 1-2. De opererade mig igen för att ta ut mera vävnad ( för att det var tydligen inte tillräckligt från början) och efter det berättar läkaren att det ändå inte tagits tillräckligt vävnad så jag behöver operera mig en gång till! Alltså en 3:e gång :/ Kan ni hjälpa mig och förklara hur kan det vara DcIS kvar? Vad händer om man opererar och sen hittar man celler igen ? Det bara fortsätter med operationer? Och speciellt vill jag gärna förstå, hur kan det finns DCIS kvar om den är icke invasiv? Borde den inte vara i den knölen som jag hade från början och inte runtomkring? Jag har också läst att man ska göra en immunohistokemi, är det bra att göra? Tack snälla för svaret!
Visa svar
Dcis grad 1-2

Rodnad och värk

2022-05-20
Hej, jag är 39 år och kvinna, fick för ett par dagar sen värk i mitt högra bröst, känns lite som flera knutor, nån större än den andra. Nu upptäckte jag dag 3 att jag har fått en rodnad på sidan av bröstet, det spänner lite, ungefär som det kändes när de va dax att amma, har en son på strax 13 år så amningen är förbi. Hade en stor vätskefyllt cysta på mitt vänstra bröst som dem fick dra ut vätska på och kollade då båda brösten och sa att jag har jätte små sånna och kunde få problem att dem fylls. Kan de vara det jag känner? Funderar även på om de är för ägglossning, men skulle inte bli röd då? Är röd precis där det gör ont. Ungefär samma storlek som gammal 5krona. Inget annat konstigt på huden mer än röd då. Det spänner ibland men gör mest ont, lutar jag mig mot nått gör det ont. Tycker att jag är svullen också, vet inte om det kanske alltid har varit så men la märke till det nu.
Visa svar
Rodnad och värk

Knöl I bröstet

2022-05-20
Har sedan 20 år tillbaka haft en ganska platt knöl I bröstet. Kollade upp den direkt och det har aldrig visat sig vara något allvarligt på mammografi. Knölen har ändrat sig i samband med mens då den blivit större och öm, för att sedan sjunka ihop igen. För drygt 1 vecka sedan blev jag svullen och väldigt öm på och runt denna knöl. Efter några dagar blev även huden runt om rodnad. Gjorde ett ultraljud eftersom mammografin var stängd och läkaren kunde inte se att det var någon abscess. Fick Dalacin utskrivet och besvären minskade ganska snart. Knölen är fortfarande öm och något förstorad, men det har blivit betydligt bättre. Har ännu antibiotika kvar att ta. Min fråga då jag googlat runt är: Om detta är en inflammatorisk bröstcancer, hade då penicillinet har så bra effekt? Varit på nytt ultraljud idag och även mammografi. Läkaren såg då en annan förändring i samma bröst fast på helt annat ställe som jag inte känt själv och tog där prov som jag får svar på om1 vecka.
Visa svar
Knöl I bröstet

Reaktiv process

2022-05-20
Hej! Har opererats och behandlats för cancer i mitt högra bröst -21 Upptäckte nu i jan-22 att jag har en liten knöl på samma ställe där tumören tidigare satt. Oron för återfall är mycket stor och jag har sökt läkare för detta. Efter mammografi, ultraljud och två punktioner är svaret enligt nedan. ”Svar på punktion i palpation visar bild i första hand förenlig med en reaktiv process på grund av tidigare kolmarkering, inga säkert påvisade tumörceller. Diskuterar med resurs doktor, rekommenderas uppföljande ultraljud om 6 månader. I första hand så som beskrivits misstanke om reaktiv process” Min fråga är nu, är detta vanligt, kan man lite på svaret, borde knölen inte minska om de är en reaktiv process? De är ju trots allt över ett år sedan kolindikeringen gjordes. Inga säkert påvisade tumörceller, betyder de att de ändå finns/kan vara cancerceller? Frågorna är många och oron är stor. Tack för att ni finns och svarar på frågor
Visa svar
Reaktiv process

spridd bc efter DSIC

2022-05-20
Hej! Jag fick cancer in situ grad 3 och abladerad och sentinel node var frisk. Ingen efterbehandling. 4 år senare metasterad bröstcancer i skelett. Tumören i bröstet var under 2 cm. Det skulle inte vara möjligt att få spridning vid DSIC. Nu är det som det är men jag skulle vilja förstå vad som kan ha hänt. Kan patologen missat något? Valde att göra en mastektomi.
Visa svar
spridd bc efter DSIC

Fundering kring sekretion

2022-05-20
Hej jag är en 19 åring tjej, har fått rodnad på bröstvårtan samt gör ont. Har genomskinlig vätska när jag trycker. Vi har ärftlighet från morfars sida med bröst cancer. Bör jag jag bli orolig?
Visa svar
Fundering kring sekretion

Spridning till lymfkörtlar

2022-05-20
OP 2001 för bröstcancer Diagnos insuiti. Östrogenberoende tumör. Det gjordes tårtbitsop. och ett för mig okänt antal lymfkörtlar tog bort. Visade ingen spridning till dessa. Strålning 25 ggr. 2017 hittades i samband mammografien tumör under bröstvårtan i det tidigare op. bröstet. Diganos: Duktal östrogenberoende grad II invasiv. Mastektomi op. Nippel som sattes på bröstvårtan fick inga signaler från armhålans lymfkörtlar. Kan det ändå finnas risk för spridning till lymfkörtlarna då få fanns kvar i armhålan som skulle kunnat ta upp signaler.
Visa svar
Spridning till lymfkörtlar

Fundering kring min diagnos

2022-05-20
Hej, Jag är snart 47. Jag är bröstcancer opererad ganska nyligen och ska snart påbörja cytostatika behandling. Tymörtyp invasiv, duktal Tymörgrad 2 Östrogen och progesteronkänslig. Delningshastighet Medel. Efter provtagningen trodde man att min behandling skulle bli operation och 3v strålning. I samband med operationen togs 3 lymfkörtlar bort och en körtel visade sig ha metastas. Nu är jag jätte orolig. Vad innebär detta förutom en tuffare behandling med cytostatika? Hur vet man att operationen är tillräcklig? Vad jag förstår ska inte fler körtlar opereras bort. Jag är jätte orolig för spridning och hur följer man upp att det inte finns cancer kvar i körtlarna som finns kvar? Påverkar detta prognosen. Vänliga hälsningar Sara
Visa svar
Fundering kring min diagnos

Sekretess och integritet

2022-05-18
Cytostatikabehandling sker i rum bland fler patienter. Här frågar sköterska rutinmässigt om mitt mående. Jag känner mig utelämnad. Undanhåller information. Andra patienter berättar saker jag inte vill höra. Hur ser sekretessen ut? Vilket ansvar har vården för att skydda en patients sekretess och integritet?
Visa svar
Sekretess och integritet