Frågor & svar

Knöl I bröstet

2022-05-20
Har sedan 20 år tillbaka haft en ganska platt knöl I bröstet. Kollade upp den direkt och det har aldrig visat sig vara något allvarligt på mammografi. Knölen har ändrat sig i samband med mens då den blivit större och öm, för att sedan sjunka ihop igen. För drygt 1 vecka sedan blev jag svullen och väldigt öm på och runt denna knöl. Efter några dagar blev även huden runt om rodnad. Gjorde ett ultraljud eftersom mammografin var stängd och läkaren kunde inte se att det var någon abscess. Fick Dalacin utskrivet och besvären minskade ganska snart. Knölen är fortfarande öm och något förstorad, men det har blivit betydligt bättre. Har ännu antibiotika kvar att ta. Min fråga då jag googlat runt är: Om detta är en inflammatorisk bröstcancer, hade då penicillinet har så bra effekt? Varit på nytt ultraljud idag och även mammografi. Läkaren såg då en annan förändring i samma bröst fast på helt annat ställe som jag inte känt själv och tog där prov som jag får svar på om1 vecka.
Svar:
Hej! Penicillin kan dämpa besvären även efter en inflammatorisk bröstcancer och därför vill man alltid kontrollera med mammografi efter någon månad. I ditt fall har man ju undersökt vid flera tillfällen och jag tror att du kan känna dig trygg i att man inte har sett något misstänkt i det området.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Mastektomi spridd BC

2022-06-11
Hej! Har hormonkänslig cancer i vä bröst samt HER2 pos i höger bröst. Diagnos maj 2021. I sept fick jag veta att den är spridd till rygg, nacke och bäcken (oklart vilken cancerform i metastaserna) Har fått cytostatika och får nu Phesgo, Zoladex , Anastrozole samt zoledronsyra . Senaste MR visade en liten minskning av några metastaser i rygg samt att cancern i båda brösten nästan inte går att se på UL. Tidigare har jag fått besked om att man ej op vid spridning men nu funderar min läkare på att ev op bort båda brösten ändå. Blir förvirrad. Varför gör man inte mastektomi vid spridning? Är det för att det liksom inte är någon idé? Nu när det skall omprövas, vilka är riskerna? Tänker att om det ändå finns cancerceller kvar, kan de inte få fart och spridas om man opereras? Hur brukar man göra? Vad säger forskningen ? Tack!!!!
Visa svar
Mastektomi spridd BC

Ärftlighet

2022-06-11
Jag undrar hur stor andel av alla bröstcancerpatienter under 40 år som har en ärftlig variant av bröstcancer?
Visa svar
Ärftlighet

Efterbehandling med immunterapi TNBC

2022-06-11
Hej! Jag fick diagnosen TNBC i dec 2020 och hade mikrometastaser i två lymfkörtlar, 33 år gammal. Jag genomgick 8 cellgiftsomgångar, operation, strålning och sedan 6 månader med Capecitabine. Jag är färdigbehandlad sedan feb 2022 (och har ingen konstaterad spridning i kroppen). Jag undrar nu gällande immunterapi som efterbehandling för att förebygga återfall. Har läst en del om det och förstått att tumören måste svara på PDL-1 protein, stämmer det? Kan ni förklara lite mer vad PDL-1 är? Finns immunterapi som efterbehandling av TNBC någonstans i landet? Jag vet att det ibland ges vid spridd TNBC tillsammans med cytostatika. Om det inte finns som efterbehandling idag, ligger det i någon plan framöver? Tacksam för svar.
Visa svar
Efterbehandling med immunterapi TNBC

Operera bort bröst och äggstockar

2022-06-11
Hej, Jag är 46 år och har påbörjat behandling av Invasiv cancer NST, NHG 2. Största mått 10 mm invasivt. DCIS kärngrad 2. Extent 10 x 9 mm. R0. ER 100%, PR 100%, Ki-67 15% i medeltal. HER2-negativ. Sentinel node: 1/3 positiva körtlar + ITC i en annan körtel. Jag funderar över om jag borde operera bort mina bröst och äggstockar (pga hormonproduktion) för att minska risk för återfall. Jag har väldigt små bröst och täta bröst. Jag har också cystor i brösten vilket försvårar självundersökning. Tumören syntes inte heller på mammografiundersökningen. Väldigt orolig då det var spridning till lymfkörtel. Funderar även över om man inte borde operera bort fler lymfkörtlar. Vänliga hälsningar Sara
Visa svar
Operera bort bröst och äggstockar

Fråga ang behandling

2022-06-11
Hej, Jag är 46 år och har påbörjat cellgiftsbehandling pga bröst cancer Sektor: Invasiv cancer NST, NHG 2. Största mått 10 mm invasivt. DCIS kärngrad 2. Extent 10 x 9 mm. R0. ER 100%, PR 100%, Ki-67 15% i medeltal. HER2-negativ. Sentinel node: 1/3 positiva körtlar + ITC i en annan körtel. Jag undrar om man inte redan under cellgiftsbehandling skall börja med GnRH analog då jag ännu inte hamnat i klimakteriet. Jag undrar även om jag inte bör få zoledronsyra. Om jag förstått rätt ges det för att minska risk för spridning till skelett. Till sist har jag svårt att förstå varför man endast opererar bort tre körtlar då det finns spridning. Ligger dessa körtlar som på rad och att det i mitt fall med spridning i 1/3 var det i den fösta som det fanns cancerceller och att de andra anses som friska? Känner mig väldigt orolig över detta. Vänliga hälsningar Sara
Visa svar
Fråga ang behandling

Med.intag

2022-06-11
Jag har efter 4,5 år fått bytat ut letrozolen mot exemstane på paketen står att den skall tas efter måltid,är det någon särskild anledning till det? Kan tillägga att jag efter 11 tabletter mår märkbart bättre har svårt att tro att det kan bero på tabletten efter så få dgr vad det än beror på så är jag evigt tacksam
Visa svar
Med.intag

Hoppas du kan svara på alla våra funderingar

2022-06-11
Bc-diagnos April - 14, 7 cytostatika +3 avastin, operation Sep. - 14, bilateral mastektomi +bilateral axillutrymning, stor tumör 9*7 cm höger bröst, 10 lymfkörtlar höger axill, 8 vänster axill angripna, strålning 25 ggr . Tamoxifen, byte till Letrozol, återfall Jan - 17, metastaser i skelettet och lymfkörtlar på halsen. Xgeva och Xeloda insatt, t. o. m Juni-21. Metastas höger tarmben i Mars - 21, strålades bort. Byte till Ibrance o Faslodex Juni-21. Ca15-3 var 33 i Juni - 21. 62 i Dec. - 21. Inflammation i ileo-cecal junction, koloskopi gjordes, bekräftade inflammation. CA15-3 fortsatte att öka under sommaren/hösten. Okt. - 21 upptag vid Si-leden höger sida. Dec. - 21 upptag i nedre delen av buken på FDG-Pet. Mars-22 misstänkt på höger äggstock på FDG-Pet, på MR Mars-22 syntes en metastas på höger äggstock 5*4*4 cm. Hade en liten mängd bukvätska bakom livmodern på röntgen, var lite mer vid operation. Har förnärvarande vård i utlandet, våran onkolog skrev remiss till Universitetetssjukhus i Sverige. U-ljudet på Universitetetssjukhuset 25/3 syntes inga knottror på bukhinnan, 6/4 på privat sjukhus syntes misstänkta knottror bakom livmodern. Universitetssjukhuset planerade operation inom 2 veckor, blev uppskjutet 4 veckor till, dem tänkte bara ta bort den högra äggstocken. Bara göra en diagnostisk SOEB. Vid spridning ingen operation, enligt Universitetetssjukhuset. Vid operation privat 20/4, kirurgen på privat sjukhuset gick med på att bort båda äggstockarna+äggledarna. Kunde man inte ha krävt en större operation på privat sjukhuset? Kirurgen måste ha sett med blotta ögat om det var spridning på flera organ. Var även en liten metastas på vän. äggstocken +cancerceller på den högra äggledaren. Biopsin på bukhinnan visade carcinomatos, kan spridningen ha kommit från metastasen på tarmbenet eller upptaget vid Si-leden till äggstockarna, via blodbanan? Våran onkolog i utlandet sa att det var "botbart"om äggstockarna och äggledarna blivit operation inom 3-4 veckor, då det var den enda aktiva metastasen 10/3. Göra en laparoskopiskt operation med fryssnitt,men Universitetetssjukhuset ville inte gå med på det. Är det så inom svensk cancervård? Äggstockstumören hade växt mot lateral peritoneum, skrev fel tidigare att, den växt mot livmodern. Är det inte stor risk att knottrorna på bukhinnan sprids till organ? Kan kirurgen av misstag ha kommit i kontakt med bukhinnan och spridit cancer celler. Pratade med en annan onkolog att det bara är 50/50 chans att peroralt Navelbine biter? Kan cytostatika "torka ut" knottrorna? Är inte i. v cytostatika bättre? Våran onkolog pratade först om i. v cytostatika, men ändrade sig sen till peroralt Navelbine, han tyckte att det var bättre i tablettform, med tanke på att vi har vården i utlandet. Det är väl bara en operation som kan avlägsna carcinomatos, vad anser ni om om en Hipec eller Crs operation utomlands? En annan kirurg sa att laparoskopi kan förstöra allmäntillståndet? Vilken typ av behandling skulle ni föreslå? Många frågor. Hoppas att ni kan hjälpa oss att reda ut det lite, få en annan onkologs åsikt. Mvh Elisabet.
Visa svar
Hoppas du kan svara på alla våra funderingar

Biverkningar

2022-06-09
Hej, jag fick bröstcancer mars 2021, opererades samt fick strålning. Ingen spridning. Fick anastrasol och zoladex nu i 5 år. Men… Feb 2022 slutar min kropp att fungera, benen gör ont, knän gör ont, ländrygg gör ont. Kan inte träna längre kan inte göra någonting. Går jag mer än 500m blir jag sängliggandes ett dygn. Pratade med onkolog som sa att jag skulle sluta med anastrasol vilket jag gjort nu i 5 v men det blir inte bättre, eller jo lite bättre. Jag kan gå ca 1km men jag får ont dock blir jag inte sängliggandes. Vad är det för fel??
Visa svar
Biverkningar

Ödem/inflammation i ryggen

2022-06-09
Jag undrar om man kan få inflammation i ryggen av cellgifter/hormonbehandling. Jag har under min behandling haft problem med bla triggerfingrar, karpaltunnelsyndrom ödem mellan ländkota 3-4. Efter att provat de tre alternativ som finns på hormonbehandling fick jag avbryta i december. Mina biverkningar var för svåra. Jag tog ena bröstet 2012 och det andra 2020.
Visa svar
Ödem/inflammation i ryggen

Stråldos

2022-06-09
Jag har en följd fråga till Niklas angående 'Ej radikalt bortopererade DCIS'. Stort tack för ditt svar, det har dämpat min oro för lokalt återfall. Jag får nu strålning mot bröstkorgsväggen 40Gy (15frac 2,67Gy/frac) Då jag ej var radikalt opererad borde jag istället få en stråldos med boost dvs totalt 56Gy istället för 40Gy? Jag har försökt titta i det nationella vårdpogrammet för bröstcancer. Om man har en stor DCIS med invasiva komponenter, och DCIS inte är radikalt opererad vid mastektomi, gäller sektion 14.5.1? Tack på förhand
Visa svar
Stråldos