Frågor & svar

Profylaktisk mastektomi - tidsaspekt

2022-10-14
Hej, Jag har tidigare ställt frågor till er gällande mutation på CDH1. Jag hade en >5cm hormonpositiv tumör i högerbröst 2019 som behandlades med cellgifter, mastektomi och strålning samt nu med Anastrozole. I våras fick jag reda på att vi hade CDH1 i släkten och att även jag hade det och genomgick en total gastrektomi i juni i år. PAD svaret visade på multipla tumörhärdar i flera delar av magsäcken. Klinisk genetik har bedömt risken för BC i kvarvarande bröst till 59% och profylaktisk mastektomi kommer att utföras. Nu till det trixiga...jag känner mig redo NU. Jag har känt en knölighet i kvarvarande bröst sedan 2020. Den har dock inte förändrats (vad jag subjektivt tycker). Dock ömmar den...Den har också kollats med MR och mammografi utan att man ser "aktivitet". Vad jag förstår är det dock lurigt med just lobulär variant av bröstcancer som jag hade omgång 1 och som är risken med CDH1 med att man kanske inte upptäcker den lika lätt. Den jag hade sågs ju t.ex inte i mammografi 2018 fast den 2019 var över 5 cm i diameter. Min bröstkirurg vill inte utföra ingrepp förrän tidigast våren 2023 då hon anser att gastrektomin är så stort ingrepp och jag behöver läka. Mina kirurger på övre buk som träffat mig och följer upp mina blodvärden mm ser inga hinder att jag redan nu utför ett till ingrepp och jag själv känner mig tillräckligt återhämtad och redo. Jag kan förstå om det är så att man inte kan prioritera mig men bilden jag får att det är för min skull man vill vänta. Vad jag undrar då är risken för mig att hinna utveckla en tredje cancer med att vänta flera månader. Jag äter som nämnt Anastrozole och vad jag förstår ger den ett visst skydd? Jag vill bara inte upptäcka om några månader att man gjort fel bedömning och jag faktiskt har en till BC och då inte bara behöver ta bröstet utan även lymfkörtlar och kanske ytterligare tilläggsbehandling. Det känns som om jag verkar vara cancerbenägen eftersom jag ju utvecklade både BC och ventrikelcancer och undrar om det borde spela in i tidsaspekten för kvarvarande bröst. Jag kan känna att "minsta möjliga" insatser känns tillräckligt efter allt vi redan lagt ned. Hur skulle ni tänka och resonera här?
Svar:
Hej! Jag förstår din oro. MR är dock en mycket känslig undersökning och brukar också oftast kunna påvisa eventuell lobulär bröstcancer. Om de kirurger som har opererat din magsäck tycker att du är tillräckligt återställd för att klara av nästa operation och du också känner dig stark nog finns det nog inget medicinskt skäl att vänta. Mitt förslag är att du pratar med din bröstkirurg igen.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Luminal A vid högt Ki67?

2023-12-07
Jag är 55 år och har fått Invasiv lobulär bröstcancer NHG2 ER 100% PR 100% HER2negativ Ki67 30% Kommer operas i mitten av december. Läkaren har skrivit i journal att jag har Luminal A med högt Ki67. Min fråga är om det inte ska vara Lumbinal B vid högt Ki67? Om det vid operation påvisar cancerceller eller metastaser i lymfkörtlar, behandlas det alltid med cytostatika trots hormonkänslig canser?
Visa svar
Luminal A vid högt Ki67?

Hård ytlig kula

2023-12-07
Hej! Jag har en som en hård kula på vårtgården i färgen vit, den sitter ytligt i huden precis som en hård kula i en talgkörtel men har efter graviditet blivit lite större. Jag är 25 år. Kan detta vara cancer?
Visa svar
Hård ytlig kula

Axillutrymning

2023-12-07
Hej, jag tillhör region skåne och jag hade en makrometastas I portvaktskörteln. Jag får inte göra en axillutrymning trots att jag vill. Jag vet att andra regioner gör axillutrymning. Varför får jag inte? Second opinion?
Visa svar
Axillutrymning

Vaccinskydd efter cellgifter

2023-12-06
Hej! Jag har haft bröstcancer och avslutade min behandling hösten 2021. Har opererats, fått cellgiftsbehandling och strålbehandlats. Min fråga till er är om alla vaccinationer man tagit fortfarande är skyddande. Tänker på allt från stelkramp, Hepatit och barnvaccinationer.
Visa svar
Vaccinskydd efter cellgifter

Fundering

2023-12-06
Hej! Vad betyder följande: HER2 2+ ej amplifierad
Visa svar
Fundering

När är Enhertu tillgänglig i Sverige för Her2 Low?

2023-12-06
Jag undrar om tidplanen för Enhertu, för HER2 low. Jag är också tacksam för information angående hur effektiv den är för HER2 low.
Visa svar
När är Enhertu tillgänglig i Sverige för Her2 Low?

Utlöpare

2023-12-06
Hej, Vad är utlöpare och kan de finnas vid godartade tumörer? Om tumören har "utlöpare i olika riktningar", påverkar det risken för spridning av cancer?
Visa svar
Utlöpare

Täta bröst

2023-12-06
Hej! Förra veckan var jag på extra mammografi och ultraljud då jag fått ut lite sekret från ena bröstet när jag klämde på bröstvårtan. Tack och lov hittades inga förändringar. Jag passade på att ställa frågan om jag är en av dem som har täta bröst. Röntgenläkaren sa då att jag har relativt tät körtelstruktur. Jag blev livrädd och jag mår nu mycket dåligt av det hela. Jag känner till att risken att få cancer ökar avsevärt och att vanlig mammografi missar cancer i täta bröst. Vad ska jag göra nu? Det finns ju fortfarande inga rekommendationer att vi med täta bröst ska få andra typer av undersökningar/screening. Hur kan jag gå vidare och använda denna vetskap att jag har täta bröst? Kan min vårdcentral skicka mig på årliga ultraljudskontroller om jag får dem att förstå min problematik? (Är fortfarande relativt okänt i vården känns det som). Är det farligt med årliga ultraljudsundersökningar? Vad innebär relativt tät struktur på täthetsskalan? Är det säkert att jag utvecklar cancer eller kan man ha täta bröst utan att det blir cancer? Avtar täthet med åldern? Jag är 46 år och fick barn relativt sent vid 35 och 37 år. Om jag förstår det rätt är sena graviditeter riskfaktorer.
Visa svar
Täta bröst

Utlöpare m.m.

2023-12-06
Hej, Jag har varit på mammografiundersökning, ultraljud och det togs även biopsi. Jag är förstås orolig för vad jag har framför mig och journaler är inte alltid så lätta att läsa. Läkaren har bl.a. noterat följande i min journal. "Patienten selekterad från screening på grund av en nytillkommen malignitetssuspekt förtätning som ligger i riktning kl 12 på avstånd 6 cm från mamillen och mäter upp till 15 mm och har utlöpare mot olika riktningar." Mina frågor: Vad är utlöpare och hur kan de påverka ev spridning av cancer? Kan godartade tumörer ha utlöpare? Påverkar utlöpare prognos för behandling av ev elakartad tumör? "Sonografiskt ses motsvarande mammografifyndet en malignitetssuspekt vaskulariserad förändring som mäter upp till 15 mm i diameter. I övrigt ses inga för malignitet misstänkta förändringar. Inga klara patologiska lymfkörtlar ses i axillen. (V)" Mina frågor: Vad är vaskuliserad förändring? Går ovan att tolka som att det inte verkade se några förändringar i lymfkörtlarna? "Rekommenderar fortsatt utredning med MR bröstundersökning för bättre kartläggning av tumören." Mina frågor: Vad är det som ska undersökas ytterligare? Gör man bara en kartläggning av identifierad tumör eller kollar man också ev spridning i övriga delar av kroppen? "SVF startar pga radiologiskt fynd." Min fråga: Vad betyder detta? Stort tack på förhand för svar.
Visa svar
Utlöpare m.m.

Sticker i huden vid svettning och bastubad.

2023-12-04
Hej Jag opererats för BC under 2022-2023. BRCA1 positiv, trippelnegativ. Masketomi båda brösten, samt operarat bort äggledare och äggstockar. Avslutad behandling (6 st.) i mars -23 Fick EC 90 Cyklosfamid, Epirubicin, Filgrastim 3 behandlingar samt Docetaxel 80 3 behandlinngar. Hade lite domningar i tunga de två sista behandlingarna, men det var övergående. Men när jag svettas tex. när jag jobbar eller vid bastubad så sticker det obehagligt i huden på de ställen där porerna öppnar sig, eller om det är svettkörtlarna som öppnar sig. Jag är relativt frusen, lite mer nu än tidigare. Men när jag jobbar och håller igång så håller jag värmen bra. Funderar, om det här har med min cellgiftsbehandling att göra? Vågar man utmana det här, tex. med bastubad eller hur försiktig bör man vara? Älskar ju att bada bastu, men nu vågar jag bara sitta till stickningarna börjar. Sen törs jag inte sitta mer. Tänker också på ev. semester i värmen (brukar inte sola så mycket). Tack på förhand! Eva ♥
Visa svar
Sticker i huden vid svettning och bastubad.

Rese vaccination

2023-12-04
Hej, Jag ställde för ett tag sedan en fråga om rese vaccin som jag aldrig fick svar på, så jag försöker igen. Jag behöver ta gulafebern och tyfoid vaccination pga resa. Kan detta påverka återfall risken för bröstcancer? Jag är 42år. Opererades masektomi April 2023, dessförinnan dostät neo adjuvant cytostatika (EC + Doc). Efter operation kadcyla (fram till Jan 2023), strålning bröstkorgsväggen och nu leztrozol och zoladex.
Visa svar
Rese vaccination

Ömt/större bröst efter avslutad tamoxifenbehandling

2023-12-04
Hej! Jag fick diagnos bröstcancer för drygt fem år sig, en liten långsamtväxande tumör, låg malignares, hormonkänslig, cirka på 1cm. ”Snäll” variant, Ingen spridning. Avslutade behandling med tamoxifen i september. Gjorde en mammografi som var bra samma månad. Nu känns det som ena bröstet ömmar och har blivit lite större/tight i bh. Känner inget konstigt men ömmar lite. Opererade bröstet oförändrat i storlek men också lite svagt ömt. Bör jag vara orolig? Kan bröstet växa av att östrogenet nu har större inverkan efter avslutad behandling? Försöker hitta biverkningar efter avslutad behandling men hittar inget.
Visa svar
Ömt/större bröst efter avslutad tamoxifenbehandling

Tappar bryn och fransar sedan jag började med Tamoxifen

2023-12-04
Hej, jag opererades för bröstcancer, Her2 positiv i mars-23 och har därefter genomgått cytostatikabehandling, Paklitaxel 9 ggr under våren plus antikroppsbehandling, Trastusumab som jag fortfarande får var tredje vecka fram tom mars-24. Medicinerar sedan ca 3 månader med Tamaxofen 20 mg. Efter håravfallet - över hela kroppen pga cytostatikan har håret kommit tillbaka, även ögonfransar och bryn. Dock har jag sedan någon månad tillbaka börjat tappa både ögonfransar och bryn och är så ledsen över det. Undrar nu om det är en vanlig biverkan av Tamoxifen (där håravfall verkar vara en av flera) att tappa fransar och bryn och om det i så fall är något jag kan göra för att förhindra detta? Är ordinerad att äta Tamoxifen i minst 5 år. Mina sköldkörtelvärden visade sig vara normala. Vänliga hälsningar Kajsa
Visa svar
Tappar bryn och fransar sedan jag började med Tamoxifen

"Prognos" för framtiden Luminal B

2023-12-04
Jag har fått en fantastisk vård men inte fått träffa samma läkare eller sköterska en enda gång vilket gör att jag känner att ingen tagit upp "min" diagnos och hur prognosen ser ut (väl medveten om att man inte kan lova något). Jag skulle vilja få någon typ av "framtidsutsikt" : Luminal B, 12 cm, grad2, ER80%, PgR 25%, ej i lymfkörtlarna, ej HER positiv, Ki67 39%. Jag har opererats fått 3 EC/3 Docetaxel, 5 strålningar samt äter Letrozol.
Visa svar
"Prognos" för framtiden Luminal B

Ändras diagnosen med svaret?

2023-12-04
Hej! Är 39 år och diagnostiserad med DCIS nivå 2. I min journal står det nu att man via MR ser stort tumörområde, av utseende både invasiva och DCIS komponenter. Betyder det att det inte längre är ett förstadie utan "riktig" cancer? Ändras min diagnos med det svaret? Inget patologiskt fynd i axiller.
Visa svar
Ändras diagnosen med svaret?

Knöl mellan brösten

2023-12-04
Hej! Har sedan en tid tillbaka (några veckor, kanske 4?) kännt en knuta/knöl mellan brösten. Lite närmare det högra än det vänstra. Den syns inte men känns, och det upplevs som att den har gått från att vara ovalt platt till att vara med rundad under dessa veckor. Kan inte minnas att jag sträckt eller skadat mig på något sätt som skulle kunna medföra att det är en muskelbristning eller annan ofarlig historia, men kan inte heller komma på vad för något annat det skulle kunna vara. Har ni någon idé? Den är ca 1 cm, rundad och oöm. Den är även följsam under huden när jag känner efter med fingrarna men den har definitivt vuxit under dessa veckor. Har i perioder lättare problem med plitor och finnar på bröstet men detta verkar inte vara något sådant.
Visa svar
Knöl mellan brösten

Indragen bröstvårta

2023-12-04
Hej Min fundering är, min vänstra bröstvårta har dragit sig inåt och allt jag läser är cancer. Är det så? Har varit på vanliga mammografi idag så jag väntar på svar från dem men känner att jag måste fråga
Visa svar
Indragen bröstvårta

Hejsan

2023-12-03
Hej. Hur mycket höjer Phesgo ens överlevnad till skillnad mot bara Herceptin? Herceptinet är ju det enda som visas i Predict. Jag har även läst en studie där predict underskattar överlevnaden om man är her2-positiv. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35859079/ .
Visa svar
Hejsan

Kadcyla?

2023-12-03
Hej! Jag skulle egentligen ha fått neoadjuvant behandling men eftersom den kliniska undersökningen hade fel på både storlek på tumör och involverad portvaktskörtel så fick jag operation först. Surt. För nu får jag inte den behandling som jag borde ha fått och det är väldigt stressande för mig. Man vet inte hur jag svarar på behandlingen för tumören är borta och man vet därför inte huruvida jag hade haft kvarlevande celler kvar vid op om jag hade fått behandlingen neoadjuvant. Tumören var her2 positiv samt hormonnegativ. 22mm med 3mm i portvaktskörteln. Nu undrar jag ifall det inte faktiskt vore BÄTTRE med kadcyla som behandling efter cytostatika och strålning än 17 gånger Phesgo som jag nu ska få. Det måste ju vara bättre för mig med kadcyla!? Jag vet att det inte finns studier med detta upplägg. Men det kan ju åtminstone inte vara sämre? Tycker ni jag ska söka en second opinion? Det är jobbigt att gå runt och tänka att jag blir underbehandlad pga röntgen och ultraljud visat fel på både storlek och lymfkörtelengagemang. Snälla ge mig er uppriktiga åsikt.
Visa svar
Kadcyla?

Her2-behandling

2023-12-03
Vad jag har förstått så ges TCHP (docetaxel, carboplatin, trastuzumab and pertuzumab) som behandling, 6 cykler, i Uppsala. Kanske på fler ställen men dom flesta får 4 cykler Docetaxel och 3 cykler EC. jag behandlas just nu med Docetaxel + EC och ska få min 3e Doc om en vecka. Men det jag undrar är ifall TCHP är bättre? Jag får dessutom uppehåll i dubbelblockad under EC pga det tydligen innebär för stor hjärtpåverkan. Jag är orolig att jag inte får den bästa behandlingen? Är TCHP bättre? Då kan man ju få dubbelblockaden hela vägen. varför byter man från Docetaxel till EC när herceptinet fungerar bättre med taxaner? Får jag sämre behandling bara för att jag inte bor på rätt ställe i Sverige?
Visa svar
Her2-behandling