Jag hade en väldigt lång fråga innan men om jag kortar ner den lite så kanske det går bättre att ge lite mer utförligt svar kring prognos och behandling.
Första diagnos utbredd DCIS - Opererad med mastektomi sentinel node med direktrekonstruktion. 2 månader innan direktrekonstruktionen så har patienten genomgått sentinel node diagnostik med 2 benigna körtlar.
PAD visade sedan 11 mm stor radikal opererad invasiv duktal cancer grad 2. ER 100 %,PgR 70 %, HER-2 3+ amplifierad med SISH, Ki67 49 %, 4 invasiva foci där extenten på 40 mm och extenten på invasiv och in situ på 80 mm. Bedöms vara radikalopererad. T1 N0
Behandling: LEAN. Cytostatika 3*DT och 3*CE, antikroppsbehandling, Tamoxifen i 5 år
Mina frågor här, 1) hur stor är min huvudtumör, vad är foci? 2) Hur aggressiv är min diagnos? 3) Hur ser min prognos ut? 4) Hur stor är risken för återfall under min livstid då jag är ung 42 år idag? 5) Är behandlingen rätt för mig, min onkolog nämnde att man eventuellt överbehandlar min diagnos? 6) Borde även strålning ingå i efterbehandlingen?
Hej 1) Tumörstorleken avser den största invasiva tumören, alltså 11mm, i detta fall kallar man de 4 olika ställen som är invasiva för foci, som är plural av focus vilket väl snarat i sammanhanget betyder "plats" eller "ställe". Det är ett praktiskt ord, men jag förstår att det inte är helt lätt att förstå.2) jag gillar inte ordet aggressiv som är ett värdeladdat ord. Det jag tänker du menar är prognos, d v s hur stor risken är att du ska råka illa ut efteråt, d v s få ett återfall eller dö till följd av bröstcancer. 3-4) När man räknar på prognosen är det konstigt nog inte värre att det är flera foci(!), utan man räknar på det största. Och då finner jag att din prognos avseende risk att dö i bröstcancer efter 10 år är i storleksordningen 3 % när jag använder predictmodellen. 5) Så, ja det är rimligt att tycka att du har en god prognos och att du får rätt behandling. 6) Strålbehandling är i ditt fall inte nödvändigt enligt vårdprogrammet.
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.