Frågor & svar

Flera frågor om status och behandling

2022-12-05
Hej, jag vill gärna ha hjälp att tolka anteckningarna i journalen (klistrar in nedan). "47-årig kvinna opererad 27/9 med PME + SN vänster bröst på grund av 25 mm stort område med mikroförkalkningar. PAD visade då en 10 mm stor invasiv duktal cancer histologisk grad 2, östrogenreceptor 3 %, progesteron 0 %, HER2-positiv och Ki67 på 24 %. Friska sentinel nodes. Ej radikalt opererad mot duktal cancer in situ. Re-opererad med utvidgad PME 1/11. PAD redovisas med fynd av duktal cancer in situ med utbredning på 24 mm, grad 2-3 med kalk, nekros och apokrina drag. Snäv marginal mot gultuschad resektionsrand men bedöms vara radikalt opererad." - "Snäv marginal" låter inte så betryggande, allra helst som jag opererades en andra gång just för att få bättre marginal - kan/bör jag försöka be om en 3:e operation? - Från början trodde man att det bara var för-stadie, men så var det ju inte. Borde man inte göra skiktröntgen för att se att det inte redan finns en spridning? Efter operation(erna) har jag fått besked att jag kommer att få cytostatika-behandling, samt strålning. Jag har lämnat blodprov och gjort en EKG-undersökning. Nu har jag också blivit kallad till ultraljudsundersökning av hjärtat. Är det standard, eller beror det på att EKG och/eller blodprover har visat på något avvikande? 3 av blodproven låg utanför referensramarna. B-trombocyter: 428 P-Kalium: 4.5 P-bilirubin: 4
Svar:
Hej, jag utgår från att du ställer samma frågor till din doktor. När det gäller radikaliteten så är det förstås en litet trist formulering, men bedömningen är entydigt att radikaliteten är tillräcklig. Du kan sju fråga, men jag tror att de kommer att hålla sig till denna bedömning. Även de ytterligare behandlingar du ska ha kommer att på ett tydligt sätt motverka återfall i bröstet kemoterapin, trastuzumab och strålningen nämligen. JAg skulle säga att det är bra om du kommer igång med den behandlingen nu, en ytterligare operation skulle fördröja den saken ordentligt. Ultraludsundersökning är standard i denna situation då du ska får HER2-riktade antikroppar (trastuzumab). De avvikande värdena är inte något som signalerar oro för spridning på något sätt. De är helt marginellt avvikande, när man tar många prover ser man ofta att det kan vara så. När det gäller kalium kan det även vara så att om du är svårstucken, kan det förhöjda värdet ha med det att göra, ibland läcker det ut kalium från friska blodkroppar som går sönder i samband med provtagningen. Sannolikheten att en skiktröntgen ska visa något tecken till spridning är i ditt fall så låg att man inte rutinmässigt ska göra en sådan undersökning. Jag för min det tycker att det ser bra ut för dig! Du har haft en liten HER2-positiv bröstcancer som efter adekvat behandling har utmärkt prognos!
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Uppehåll hormonbehandling

2023-05-28
Hej, Efter operation och strålning har jag ätit Letrozol i 9 månader, bytte sedan till Exemestan pga biverkningar och har ätit det i 4 månader. Har dock fortfarande problem med ledvärk, sömn, dåligt minne mm. Funderar på att göra ett uppehåll under semestern för att må lite bättre. Min fråga är hur det påverkar kroppen, blir det någon effekt med ett kortvarigt uppehåll? Eller ställer det till mer, jag tänker på hormonbalansen, om den åker upp och ner? Stort tack för svar :)
Visa svar
Uppehåll hormonbehandling

Påverkan tandhälsa

2023-05-28
Tamoxifen kan enligt en artikel i Tandläkartidningen 10 juni 2016 ha negativ inverkan på tandhälsan. I artikeln skrivs bl a"Bröstcancerpatienterna hade genomgående statistiskt signifikant större klinisk fästenivå vid samtliga kontroller och tandfickedjupet hade ökat signifikant i bröstcancergruppen vid 18 månader jämfört med studistarten" Eftersom jag själv sköter tänderna bättre än någonsin och tandfickedjupet bara ökar med parodontit som risk undrar jag om detta är ytterligare utrett? Bör tätare tandkontroller erbjudas? Studien tycks vara helt okänd - ingen av de tandhygienister/tandläkare jag besökt har nämnt detta.
Visa svar
Påverkan tandhälsa

Ömt bröst med ändrad form

2023-05-26
Jag har under några månader haft en lite stickande känsla i höger bröst från och till. Nu sedan flera veckor lite öm i samma bröst. Har låtit en menstruation passera eftersom jag ibland blir öm innan mens i båda brösten. Men ömheten kvarstår även efter mens och sitter alltså bara i ena bröstet. Upplever att vårtgården ändrat form, en ”blodådra” som går lite inåt när jag ser bröstet uppifrån och bröstet hänger lite mer och att bröstvårtan ibland pekar lite mer snett utåt än rakt fram. Undersökte brösten själv och provade då att klämma och då kom det ut lite gul kletig vätska ur bröstvårtan, provade då även att klämma på andra bröstet och då kom även pyttelite gul vätska som kändes kletigt som kåda nästan. Har besökt läkare som inte visste vad det kan bero på men väntar på att få göra mammografi pga mina symtom. Läkaren sa att han kände att jag har mycket körtelvävnad i brösten men ingen tydlig knöl. Vad kan det vara? Känner mig mycket orolig för cancer. Har ammat ett barn för 7 år sen och aldrig sett vätska ur brösten sedan dess. Är 34 år.
Visa svar
Ömt bröst med ändrad form

Funderingar

2023-05-26
Jag har en fråga ang tamoxifen. Har ätit detta i ett år drygt efter operation o strålning, hade en cancertumör i mjölkkörteln. Nu har jag då mycket vallningar o svettningar både dag o natt o undrar om detta kommer i fortgå o hur länge? Har 4 år kvar att äta dessa, gick exemestan i början men fick så mycket värk i kroppen, har artros i ryggen o fingrarna bl a. Nu känns det jobbigt med dessa svettningar dom kommer i tid o otid . Är det vanligt att ha detta ?
Visa svar
Funderingar

Stark magnet

2023-05-22
Hej På mitt jobb måste vi bära kroppsburen kamera. Den sitter på det ena eller det andra bröstet efter tycke & smak. Min fråga är, då den har en MYCKET stark magnet som man knappt får loss, hur bra är detta egentligen för brösten? Har haft bröstcancer, 2020 på hösten, & känner ett enormt motstånd till detta. Min arbetsgivare säger att det inte är farligt men....ja, ni fattar, kan jag lira på det? Man måste ha kameran på överkroppen om den ska fylla sin funktion. Hur ställer ni er till detta?
Visa svar
Stark magnet

Knöl i armhålan

2023-05-22
Hej, jag är en 15 åring tjej som har har en knöl i armhålan sedan 2,5 år tillbaka. Den har växt och idag är den ca 3 cm 1,5 cm bred. Knölen ömmar och är hård. Den är avlång och vid dens ände sitter en smal bit fast i mitt bröst. Jag upplever också att det bröstet är mindre en det andra (kan det betyda att bröstet växer i armhålan?). Jag har kollat upp detta och står i kö till röntgen men det är säkert ett bra tag innan jag får röntgas. Jag är iallafall väldigt orolig, både för att det ska vara cancer och ifall mitt bröst håller på att växa i armhålan. Skulle bli glad för lite svar!
Visa svar
Knöl i armhålan

Normalt?

2023-05-22
Hej jag har sen 2021 haft bröstmjölk i båda mina bröstvårtor som inte försvinner jag är fortfarande ung och det händer ändå mig är det farligt? På 1177 bland symtom på bröstcancer står det längst ner att vätska är normalt. Ska jag lita på det, jag är lite orolig över bröstcancer kan tonåringar få det
Visa svar
Normalt?

Förändrad vårtgård

2023-05-22
Jag har upptäckt att mina vårtgårdar liksom ”flutit ut” och blivit större, främst neråt. Behöver jag vara orolig?
Visa svar
Förändrad vårtgård

Öm bröstvårta

2023-05-22
Hej. Jag är 35 år, går inte på preventivmedel. Jag har i några dagars tid haft ont i vänster bröstvårta vid beröring. Som att den är jättekänslig. Den högra bröstvårtan är normal. Jag är fem dagar innan mens, men då brukar båda mina bröst reagera, inte bara det ena. Jag känner inga knölar, det kommer ingen vätska och ingen hudförändring. Hur farligt är öm bröstvårta på bara ena sidan?
Visa svar
Öm bröstvårta

Lågt HB och operation

2023-05-22
Vad är lägst rekommenderat HB värde vid bröstcanceroperation? Personen i fråga har lågt HB pga andra blödningar för icke livshotande sjukdom. Vi är oroliga att operationen flyttas fram i onödan. Hur farligt kan det vara med ett HB på 100?
Visa svar
Lågt HB och operation