Frågor & svar

Eksem

2023-01-20
Hej! Jag har eksem på ena bröstet, undertill som kommer och går. Har gjort under 1-2 år. Har inga övriga eksem på kroppen, men har i unga år haft eksem och pollenallergi. Är det något jag bör kolla upp, vart vänder jag mig i så fall? Har gjort mammografi senast i höstas och det visade inget.
Svar:
Hej! Det låter inte som något som har samband med bröstcancer utan mer att det kanske blir varmt och lite fuktigt under bröstet. Ibland kan det också vara lite svampinfektion i detta, och det kan vara bra att höra med läkaren på vårdcentralen om han/hon rekommenderar någon specifik behandling.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Smärta svullen röd på bröst /armhåla

2024-09-06
Hej. Jag är operad med ”tårtbits” operation samt i armhåla opererad . Detta gjordes 31/10 2023 och har nu fått mer smärta än vanligt , röd på opererad bröstet somt varmare i opererade armhålan samt tungt med andningen vissa stunder under dagen. Kan de vara ett ödem igen ? Eller är detta vanligt i läkningsprocessen? Mvh
Visa svar
Smärta svullen röd på bröst /armhåla

Olika stora bröst

2024-09-06
Har uppmärksammat att högra bröstet är större än det vänstra och innehåller mer fast vävnad. Ammar sedan slutet på mars och har tänkt på detta under sommaren. Känns stor skillnad på brösten även när båda är ammade eller urpumpade. Kanske är normalt att det är olika mängd mjölkkörtar?Har inga andra symtom, rör sig inte om stockning då detta varat under hela sommaren. Svårt att säga hur det har varit innan förlossningen/graviditeten då jag aldrig har känt efter så mycket. Tidigare amningsperiod för några år sedan var detta inget jag uppmärksammat. Borde detta kollas upp? Eller är det så pass normalt att brösten är olika stor/innehåller olika mängd bröst-vävnad?
Visa svar
Olika stora bröst

Ersättning

2024-09-04
Kan man få ersättning från försäkringskassan eller någon annanstans ifrån fast jag inte har jobb eller är med i arbetsförmedlingen? Skulle startat eget men bröstcancer kom och nu vet jag varken ut eller in.
Visa svar
Ersättning

Förändring på mammografibilderna men ultraljudet visade inget

2024-09-04
Hej, Jag var idag på en återkallelse till mammografin. När jag kom dit fick jag veta att de sett en förändring på mitt högra bröst. När jag gör ultraljudet ser de inget så de skickade hem mig och sa att jag är frisk och får den sedvanliga kallelsen om 2 år. Nu sitter jag hemma och oroar mig för den förändring som faktiskt syns på bilderna. kan man lita så mkt på ultraljudet att man bortser helt från bilderna? Jag känner mig helt tom och vet inte vad jag ska tro eller tänka.
Visa svar
Förändring på mammografibilderna men ultraljudet visade inget

Fundering kring DCIS - svårt att upptäcka

2024-09-04
I mars vid mammografin sågs en förtätning på cirka 5 mm i höger bröst, strax kraniellt om bröstvårtan. Finnålsaspirat visade benignt papillom, mellannålspunktion visade sedan misstanke om DCIS grad 1, operation bokades för sektorresektion & bröstbevarande kirurgi som gjordes i maj. På operationsdagen gjordes en ultraljudsindikering men det var då svårt att hitta förändringen. Till slut hittade man ett område med mikrokalk som då motsvarade utredningen. PAD analysen visade sedan DCIS grad 2 utan nekros med två härdar största 10,4 mm, total extent 35 mm. Minsta marginal 0,02mm. Jag ville inte ha vidare utredning med MR & strålbehandling och efter diskussion bestämdes mastektomi som gjordes i juli. I PAD av mastektomipreparaten fanns ytterligare en tumör på cirka 30 mm DCIS grad 2 utan nekros. Frisk sentinel node. Vid DCIS fylls ju mjölkgångarna med cancerceller. Äldre cancerceller puttas ut mot mitten och förkalkas då de inte får näring. Kan man inte se lumen på en normal mjölkgång vid tex en ultraljudsundersökning och även se skillnaden i jämförelse med en ”fylld mjölkgång”? I mitt fall har man tagit två mammografibilder på höger bröst, den andra bilden togs när finnålsaspiratet gjordes. Samma område, dvs strax kraniellt om bröstvårtan, har också undersökts två gånger med ultraljud (vid finnålsaspiratet och vid indikering pre-OP). Trots det såg man inte de två härdar som återfanns i vävnaden efter första operationen. Ytterligare ett område med DCIS fanns ju dessutom i bröstet som inte sågs vid inledande mammografin. Jag undrar vad är det som gör det svårt att upptäcka DCIS? Tacksam för en förklaring.
Visa svar
Fundering kring DCIS - svårt att upptäcka

FUNDERING KRING CELLGIFTER ELLER INTE OCH GENTEST

2024-09-03
Hej, på mammografin i maj 2024 upptäcktes en 12 x 6 mm stor invasiv lobulär cancer, luminal A, Nottingham grad 2, östrogen och progesteronpositiv. Ingen lymfovaskulär invasion. HER 2 2+ utan amplifiering. Ki 67= 5%. 2 friska sentinel node. ( från journalanteckning på 1177). Som behandling fick jag strålning 15 ggr och Tamoxifen i 5 år. Pga adenomyos, myom och misstänkt endometrios så har jag istället börjat äta Exemestan och tar sprutan Zoladex en gång i månaden. Är 45 år. Jag blev inte erbjuden/rekommenderad cellgiftsbehandling och fick ingen förklaring till varför. Vad är er bedömning när det gäller att jag inte blev erbjuden cellgiftsbehandling? Ibland blir jag orolig att det kan vara en kostnadsfråga, att det helt enkelt är så dyrt så att man prioriterar patienter med en mer allvarlig bröstcancerdiagnos? Jag fick inte heller göra något gentest, hur ser standardrekommendationen ut när det gäller att få göra ett gentest?
Visa svar
FUNDERING KRING CELLGIFTER ELLER INTE OCH GENTEST

Kan det vara cancer?

2024-09-03
Hej. Min mamma opererades 2018 för dultal bröstcancer grad 3 vet inte så mycket om den förutom att det var en ärftlig cancer och de då rekommenderade att jag skulle börja gå på mammografi trots att jag då var 25 år. För en månad sedan upptäckte mamma en knöl i samma bröst och en kortare tid dessförinnan hade hon konstiga utslag på utsidan av bröstet som sedan försvann efter ett tag. För en vecka sedan visade hon sitt bröst för mig som var svullet och såg ut som apelsinskal där det drabbade området är ca 15x5cm och idag har det hunnit bli ännu större ca 20x5 som ser ut som apelsinskal och ser svullet ut samt att hudfärgen är annorlunda där. Man kan alltså på någon dag se skillnad. Hennes bröstvårta på det bröstet är ljusare i färg och bröstvårtan är något indragen. För en vecka sedan skickades en remiss efter en läkarrond via hemsjukvården som uppvisat foton på det hela till mammografienheten som idag ringde henne. Hon ska göra mammografi om 2 dagar. Hur stor är chansen att det är cancer som hon kan ha fått eller kan det vara något annat? Jag har försökt fråga hemsjukvården om det kan röra sig om något annat än cancer men de har varken sagt bu eller bä utan att vi får ta det hela utifrån vad som visas på undersökningen. Hon är 67 år och har för drygt ett år sedan avslutat medicineringen av tamoxifen om det är av vikt. Efter massa amatörs googlade så verkar hennes symtom stämma relativt bra överens med inflammatorisk bröstcancer.
Visa svar
Kan det vara cancer?

Uppehåll med Letrozol i tre veckor

2024-09-03
Hej, Jag är 71 år och har ätit Letrozol efter bröstcancer i ca 200 dagar. Senaste månaden fick jag akut ont i knät (behöver kryckor) och ordinerades för tio dagar sedan ett 3 veckors upphåll med Letrozolet. Jag har nu mindre ont och undrar om jag kan prova att återuppta Letrozolet efter uppehållet eller om jag bör inrikta mig på att byta till annat läkemedel. Mvh Eva
Visa svar
Uppehåll med Letrozol i tre veckor

Liten fast knuta

2024-09-02
År 2020 diagnostiserades jag med hormonell bröstcancer, tårtbit, cyto och strålning av höger bröst. Ingen spridning till SN. För några veckor sedan vara jag på mammografi och UL av båda brösten. Sedan dess har jag känt en liten slät, fast, rund, knuta i mitt vänstra bröst. Jag upptäckte den i samband med att mitt bröst var ömt. Hade nog ägglossnings eller ”mens” - vilket jag dock inte får eftersom jag har gjort en Novasure behandling. På ett sätt tror jag inte det är en ny tumör eftersom den känns annorlunda och jag har precis blivit undersökt men tanken finns ändå, kan den ha missats. Är det något jag kan ringa och prata med onkologen om och få svar på om knutan har synts på UL som cysta eller liknande?
Visa svar
Liten fast knuta

Endokrin behandling och proteintillskott

2024-08-30
Hej, Jag har läst att det generellt rekommenderas att man inte tar kosttillskott under behandlinga. När jag var 34 år fick jag Invasiv lobulär bröstcancer, luminal A. Jag opereras, ska strålbehandlas och ordinerades endokrin behandling i form av zoladex och Letrozol. Som jag förstått det kan den hormonella förändringen i kroppen göra det svårare att bevara/bygga muskler. Redan innan diagnos tränade jag 5-7 gånger i veckan och tog proteintillskott i form av pulver då det är svårt att få i sig den mängd protein som jag behöver genom den vanliga kosten. Det proteinpulver jag tidigare använt innehåller vasselproteinisolat, mjölk, arom, färgämne och sötningsmedel. Kan jag fortsätta ta detta proteintillskott?
Visa svar
Endokrin behandling och proteintillskott

Ersättning från försäkringsbolaget

2024-08-30
Kan man få ersättning från försäkringsbolaget för att behandla strålskador dvs ärr? Kom sedan på går det att få ersättning för en Diep tex förlorade arbetsdagar? Det är ju vård. Kan man få kontakt med dig annat än på det här viset?
Visa svar
Ersättning från försäkringsbolaget

Stickande och molande smärta, värme och rodnad i ena bröstet

2024-08-30
Hej, jag är en 19-årig tjej som har stickande och brännande smärtor i det vänstra bröstet. Smärtorna kommer 2-3 gånger per dag, och jag ser ett ljust rodnat område nära bröstvårtan som sträcker sig ut mot bröstet nån cm. Området är i sin helhet ca 2x2 cm och huden i området är lite tjockare än huden runt om. Jag har haft samma problem som mer eller mindre kommit och gått under ca 4 års tid. För 4 år sedan när problemen uppenbarade sig så hade jag jätteont, stickningar rätt in i bröstvårtan, bröstet kliade jättemycket och var rött, allt detta konstant under 1-2 veckor. Jag är orolig för IBC, tror ni jag bör oroa mig?
Visa svar
Stickande och molande smärta, värme och rodnad i ena bröstet

Mastektomi eller bröstbevarande kirurgi med strålning

2024-08-30
Hej, Jag var 34 år vid diagnos Invasiv lobulär cancer. Ej pleomorf, klassisk typ. Tumörstorlek: 21 mm. BRE/NHG: 6 grad 2. ER: 95% PR: 95% Ki-67: 8,5% Hercep-test: 80% med infärgningsscore 1+, resten är score 0. SISH-test: TNM: pT2 N0 Mx. Jag har opererats med bröstbevaranande kirurgi och reduktionsplastik i det andra bröstet. Jag rekommenderas strålning och endokrin behandling i 5 år. I den vävnad som togs bort från båda brösten hittades också flera fibroadenom och fibroadenos. Jag är orolig över återfall och död i bröstcancer samt att jag pga fibroadenom/fibroadenos kan få svårt att upptäcka ev. återfall mellan kontrollerna men också att ett ev. återfall inte upptäcks vid kontrollerna då den var svår att upptäcka på mammografin men sågs på ultraljud. Jag är orolig över att inte erbjudas kontroller med ultraljud. Jag överväger därför huruvida jag bör ta bort hela bröstet istället för strålning. När jag läser det nationella vårdprogrammet står det att bröstbevaranande kirurgi med strålning inte visat sig ha någon överlevnads vinst för kvinnor under 40 år. Jag har förstått att risken fr återfall kan reduceras med 50 % genom strålning men om jag då redan har en låg risk för återfall, hur stor är risken för alllvarliga biverkningar av strålning? Vad är min risk för återfall och död samt kan risken minska med mastektomi istället för strålning? Jag är också orolig för riskerna med strålning och hur de riskerna står sig i relation till återfall/död I bröstcancer? Hur bestäms vilken metod som ska användas för den årliga kontrollen och kan jag påverka det?
Visa svar
Mastektomi eller bröstbevarande kirurgi med strålning

Vä armhåla och bröst förstorad

2024-08-30
Hej Senaste månaderna har jag märkt att vä armhåla "svullnat", senaste månaden även bröstet och nu mer påtagligt. Tar jag på mig en behå får vä bröst inte längre plats. Först trodde jag att det berodde på viktuppgång men ensidigt känns konstigt. Kan inte känna några knölar känns mer som utökad fettvävnad. Varit väldigt trött sista tiden men har andra fysiska problem som kan förklara det. Även mina klimakteriebesvär har kommit tillbaka efter att ha varit borta i flera år (op bort äggstockar och livmoder drygt 40 år sedan)
Visa svar
Vä armhåla och bröst förstorad

Rodnad bröst

2024-08-30
Hej! Jag är en 28 åring tjej som under 1 års tid ungefär fått utslag på brösten, mer på det vänstra. Ser fläckigt ut och är rätt stort. Är lila/röt ungefär inte stark färg. Jag ringde vc idag och ska till dem på tisdag och jag är så rädd att det är bröstcancer för när jag sökte på rodnad så kom det upp på Google. Jag har ju klumpar i brösten med men dem känns alltid som mest vid mens. De går att flytta på vad jag kan känna men är så rädd att söka hjälp. Känns som livet står på paus och jag har hälsoångest med. Det ser ut som ett blåmärke som är suddigt. Jag är så trött på vara rädd men vill veta men samtidigt inte. Jag vill även tillägga att jag har kvalsterallergi och damm och massa annat. Tar antidepressiva och atarax. Jag vet inte vad som kan ha orsakat detta men jag har ju under längre tid tryckt/klämt ut porer/finnar på brösten nästan varje dag och ibland när jag har gjort det så har det uppkommit som röda cherry spots direkt efter. Men jag klämmer ju på båda brösten lika mycket men varför skulle de bli sånt märke? Jag frågade min läkare snabbt i annat vårdsyste och tog ner tröjan snabbt och visade min rodnad han sa du behöver ej oroa dig om du inte har apelsinhud och rodnad. Men litar ej på det så ska kika på det men jag ser inga gropar i brösten om jag inte spänner brösten extremt då blir det så så är så rädd nu att det känns som jag ska svimma. Jag kan vara varm under brösten men jag har ju extremt stora bröst med som hänger. Brösten är väldigt stora till min kropp med. Jag har storlek 90h så kanske inte konstigt att det ör varmt under båda brösten då jag svettas som en gris med antidepressiva samt för dem är så stora. Fick hudriokortisol salva som jag skulle använda till tisdags nästa vecka och smörjt in mig rejält för se om de hjälper men är så otroligt rädd. Om de nu är elakartat hade man inte haft fler symptom då samt mått väldigt dåligt med eller kan man må bra ändå? Gjorde blodprov för ett halvårs sedan med som var super så menar hade man inte sett något avikande då? Ursäkta för alla frågor men är så rädd och har ingen mamma att fråga heller för hon gick bort i urinblåsecancer vid 38. Tack för allt ni gör för alla! ♥️
Visa svar
Rodnad bröst

Axillutrymning eller inte

2024-08-30
Hej! Min mamma fick neoadjuvant behandling innan en operation den 30/7. Hon gjorde då en bilateral mastektomi. I vänster 18 mm stort område med invasiv cancer östrogen 100%, progestoron 20% och her 2 negativ. Ingen lymfkörtelstruktur från vänster axil. Från hö fanns invasiv cancer cancer 20 mm. Östrogen 95% progestoron 13% och her 2 positiv. I höger axill en lymfkörtel 1 etastas av 1 och i sentinel noder biopsi 2 av 4 så totalt 3 av 5 körtlar med metastas. Därför rekommenderade konferensen operation i höger axill med axillutrymning. Dock började kirurgen som vi träffade att prata om hur hon inte visste om denna operation skulle göra någon skillnad för mammas prognos. Hon började prata om nackdelarna/biverkningarna av axillutrymning och att strålbehandling skulle kunna vara ett fullgott alternativ. Dock sa hon hela tiden att hon står bakom konferensen och detta beslut men att hon också har en åsikt med sin kliniska erfarenhet. Tyvärr blir det jättejobbigt för mamma och oss eftersom hon la upp det som att vi har ett val att göra - operation eller bara fortsätta med strålbehandling. Jag tycker att det är en svår uppgift att lägga på patienter/anhöriga. Hur ska vi veta om det innebär en störrerisk för ex återfall om hon avstår operation?? Jag har läst lite om senaste studier där man mer frångår axillutrymning men vad jag förstår det så är inklusionen i dessa studier ex pat med 1-2 mikrometastaser samt en viss storlek. Förstår jag det rätt då man fortsatt behåller tidigare riktlinjer då för mamma eftersom hon har 3 i detta fall? Borde man inte tänka att det är bättre att ta det "säkra före det osäkra " och bara göra operationen? Är tacksam för tankar så att jag kan hjälpa mamma att tänka klarare kring detta.
Visa svar
Axillutrymning eller inte

Tamoxifen

2024-08-29
Hej I Juli i år opererades jag för bröstcancer. Jag gjorde en mastektomi och under återbesöket 3 veckor senare fick jag veta att det var en ”bra” tumör och utan spridning till lymfkörtlarna. Från anteckning kan jag läsa följande: invasiv duktalcancer ER 95%, PgR 100%, Her2 1+ samt Ki-67 6%. Jag har fått veta att jag enbart kommer behöva Tamoxifen i 5 år och ingen annan behandling. Först var jag förstås lättad men ju mer jag läser på om Tamoxifen ju mer frågande blir jag. Det är väldigt mycket biverkningar, bland annat ökad risk för annan cancer. Nu funderar jag förstås om det är värt att ta ett läkemedel för att förebygga risken för en sorts cancer men samtidigt öka risken för en annan sorts cancer!! Och dessutom eventuellt hs en massa biverkningar på köpet. Jag har bara tagit Tamoxifen i ca12 dagar och känner inget särskilt än men jag är ganska aktiv, springer ca 3- 4 mil i veckan, klättrar och har en hund som behöver mkt motion, så det kan ev vara ett skydd mot biverkningar hoppas jag. Dock är en av de saker jag är mest rädd för vad gäller biverkningar just led och muskelvärk och att det skulle kunna vara ett hinder för min aktivitet, som jag behöver för att må bra. Jag har haft ett möte med min onkolog men kände kanske inte att jag fick det stöd som jag sökte. Jag känner mig inte motiverad att ta medicinen och funderar ofta på att sluta. Vad är vinsten i mitt fall/ vad är risken? Enligt min onkolog är det egentligen ganska få patienter som faktiskt har någon hjälp av tamoxifen, ca 10% om jag kommer ihåg rätt så det är ytterligare en punkt som får mig att tveka. Sofia
Visa svar
Tamoxifen

Spridd tnbc

2024-08-29
Jag har fårtt diagnos spridd bc. Åtefall i mitt sjuka bröst men också angripna lymfkörtel på hö sida. Jag har två metastser i höger lunga och grumligheter i vänster. Ska göra lungpunktion där PDl1?. Om jag inte svarar på denna, finns det någon annan hjälp att få eller tar det slut där?
Visa svar
Spridd tnbc

Bröstcancer äldre kvinna

2024-08-29
Hej min mamma är 89 år och kände i sommar en knöl i bröstet efter att hon upptäckt en blödning genom bröstvårtan. På vårdcentralen bedömde de knölen 3x5 cm och efter mammografi, ultraljud och biopsi har hon nu snabbt kallats till bröstkirurgen. Det väcker många frågor. Vad säger i sig storleken på tumören om stadiet? Är blödning i bröstvårtan i sig ett tecken på hur allvarligt det är. Och vad är typiskt för äldre kvinnor och bröstcancer vad gäller prognos och behandling. Hon är både kongnitivt och fysiskt frisk i övrigt.
Visa svar
Bröstcancer äldre kvinna

Ortostatism

2024-08-28
Har neuropati i fötterna efter behandling med taxaner för 13 år sedan. Har nu fått problem med ortostatism. Får djupa blodtrycksfall och hög puls när jag står upp. Kan detta också vara en biverkan av taxanerna?
Visa svar
Ortostatism