Frågor & svar

Eksem

2023-01-20
Hej! Jag har eksem på ena bröstet, undertill som kommer och går. Har gjort under 1-2 år. Har inga övriga eksem på kroppen, men har i unga år haft eksem och pollenallergi. Är det något jag bör kolla upp, vart vänder jag mig i så fall? Har gjort mammografi senast i höstas och det visade inget.
Svar:
Hej! Det låter inte som något som har samband med bröstcancer utan mer att det kanske blir varmt och lite fuktigt under bröstet. Ibland kan det också vara lite svampinfektion i detta, och det kan vara bra att höra med läkaren på vårdcentralen om han/hon rekommenderar någon specifik behandling.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Hur ofa bör man mammografiera sig

2023-01-27
Har en fråga om hur ofta man bör mammografier sig? Hade bröstcancer 2000 och har regelbundet gjort mammografi (vart annat år) men har nu inte gjort det sedan hösten 2019. Är född 1945.
Visa svar
Hur ofa bör man mammografiera sig

Öm bröstvårta och hårt under bröstvårtan vänster bröst

2023-01-27
Jag har märkt senaste månaderna att mitt ena bröst är hårt och spänt när jag trycker på vänstra bröstvårtan, som att det är något stort och hårt under den som också är ömt och jag vill inte röra bröstet för att det gör ont, medans högra bröstet är mjukt och inte alls lika spänt och känsligt. Vänstra bröstet har även en irriterad bröstvårta som svider ibland. Båda bröstvårtorna är helt inåtdragna och de har de nästan alltid varit. Bör jag kolla upp mitt vänstra bröst? Jag är 23 år gammal.
Visa svar
Öm bröstvårta och hårt under bröstvårtan vänster bröst

Hej. Funderar på vad detta betyder?

2023-01-27
Kvinna som opererades den 12 januari 2023 med sektorresektion och sentinel nodebiopsi vänster. Histologiskt föreligger ett 12 mm stort invasivt duktalt adenocarcinom. Minsta marginal är 0,7 mm mot dorsalt. Elston score 9, Er 0 %, PR 0 %, Ki-67 42 %, HER2 score 3+. Man hittade sannolikt 2 sentinelkörtlar varav 1 positiv med makrometastas.
Visa svar
Hej. Funderar på vad detta betyder?

Dotterns preventivmedel

2023-01-27
Min dotter ska skaffa preventivmedel, jag har haft hormonkänslig bröstcancer som utreddes till familjär, bör hon ha det i åtanke när hon väljer preventivmedel?
Visa svar
Dotterns preventivmedel

Vit bröstvårta

2023-01-27
Hej, toppen på båda mina bröstvårtor är vita (alltså inte hela bröstvårtan utan bara toppen). De är det oavsett om det är kallt eller varmt. Bröstvårtorna kliar också emellanåt. Jag undrar om detta är normalt eller ej, framförallt färgen.
Visa svar
Vit bröstvårta

Vad betyder diagnosen

2023-01-27
INVASIV DUKTAL CANCER GRAD 3 SAMT DCIS GRAD 2, ER 100%, PR 80%, KI-67 40%, HER2-NEGATIV Jag är så orolig nu eftersom ingen berättat detta för mig! Metastaser????
Visa svar
Vad betyder diagnosen

Opereras förkalkningar alltid bort?

2023-01-27
Jag skrev en fråga här om dagen och fick snabbt svar. Tack för det! Det jag inte fick svar på dock var om det är vanligt att man opererar bort kalk? Göra det ofta? Mitt kalk syns intill ett ”bildfynd” som de skriver i journalen kan vara fibrocystisk adenom. De skriver även att vid inkonklusivt svar ska ny remiss skickas. Menar de att en ny biopsi då ska tas?
Visa svar
Opereras förkalkningar alltid bort?

Knöl bröst atypi

2023-01-27
Hej! Jag har varit på mammografi samt biopsy, fin nål och mellan nål, Fick besked att det var en fibroadenoma med lätt atypi efter hade varit på fin nål biopsi sedan vidare med mellan nån biopsi. Var innebär detta? I 4 månader har den växer 1 cm då jag sökte vård. Ska operas snart. Behöver jag vara orolig att den har växt för den har cell förändringar? 4 cm stor är den. Orolig.
Visa svar
Knöl bröst atypi

Kan viktuppgång påverka bara ett bröst?

2023-01-27
Hej! Jag är 27 och för ungefär ett år sedan började mitt vänstra bröst snabbt öka rejält i storlek och form och bli mer "hängande" med bröstvårtan pekandes neråt. Bröstvårtan blev indragen och huden knottrig. En läkare kände igenom brösten och hittade inget oroväckande och menade på att detta troligtvis berodde på vikten och viktuppgång. Jag är överviktig sedan högstadieålder men vet tack vare PT och mätningar att jag har hög muskelmassa och att fettmassan inte är så stor som man kan tro med tanke på vikten. Jag är 160cm lång med vikt på 80kg. De senaste åren har jag ökat från ca 75kg i vikt till ca 83-84. Detta ska enligt läkaren vara anledningen till förändringen. Jag väger nu 79 kg men känner fortfarande ömhet i vänster bröst under flera olika perioder i menscykeln. Huden är fortfarande knottrig och annorlunda på vänster bröst samt alla tidigare nämnda förändringar är kvar. Kan en viktuppgång på 8-9 kg orsaka storleks- och formförändring i bara ett bröst, när de tidigare varit lika? Borde jag fortsätta avvakta eller besöka läkare igen och kräva mer undersökning än enbart palpation? Tacksam för svar!
Visa svar
Kan viktuppgång påverka bara ett bröst?

Täta bröst

2023-01-27
Hej! Jag har förstått att täta bröst/tät bröstvävnad ökar risken för att kvinnor får bröstcancer och att det också ökar risken för att tumörer inte upptäcks på mammografin. Hur kan man få veta om man har täta bröst? Här i Stockholm får jag inte veta det via min egen mammografi.
Visa svar
Täta bröst