Frågor & svar

Funderingar kring Aromatashämmare mm

2023-01-31
Hej! Jag diagnostiserades 2018, 58 år gammal med en 13 mm stor tumör varav 10 mm var invasiv. Ductal och östrogenkänslig. Grad 1, Ki-värde 8. Friska lymfkörtlar. Tårtbitsoperation och strålning. Avstod Tamoxifen pga rädsla för biverkningar och liten tilläggsnytta enl. Predict. Fyra år senare, hösten 2022 upptäcktes en ny tumör, nu i andra bröstet. En genetisk utredning gjordes (pga flera fall i familj och släkt) vilken visade att jag bar på en CHEK2-mutation och båda brösten opererades bort pga av risk att drabbas igen. Tumören var denna gång 12 mm, östrogenkänslig, invasiv, ductal grad 2, Ki-värde 6. Friska lymfkörtlar. Även denna gång visar Predict ganska liten tilläggsnytta med endokrin terapi. Min första fundering handlar om hur jag i det här läget ska tolka Predict. Kan man säga något om den statistiskt beräknade nyttan av 5 år med Aromatashämmare när jag drabbats av två tumörer vid två olika tillfällen? Är rädd för endokrin terapi pga att jag redan innan påbörjad behandling har hälsoproblem som motsvarar flera av de vanligaste biverkningarna, både ”kroppsliga och själsliga”. Detta trots att jag lever väldigt hälsosamt vad gäller kost, motion och vikt mm samt redan medicinerar med SSRI. Måste ta beslut hur jag ska göra inom kort och känner mig väldigt villrådig. Om jag väljer att börja med Aromatashämmare, är biverkningarna reversibla om jag slutar med dem? En annan fundering gäller min senaste tumör. Den låg rätt djupt och gick inte att känna ens när jag visste var den var. Det står att den togs bort med 6 mm som minsta marginal. Är det en god marginal? Angående det låga ki-värdet (6) kan man utifrån det ha ett hum om hur gammal tumören är? Kan man ha missat den på mammografin ett år tidigare? Kan den rentav ha funnits där i flera år? Tycker det känns underligt att den blivit 12 mm på ett år om den vuxit så långsamt som ki-värdet indikerar. När det gäller gradindelningen. Förra gången hade jag 5 BRE-poäng, denna gången 7. Har dessa siffror stor betydelse för prognosen? Har det betydelse hur poängen är fördelade? Sista frågan: Två månader efter mastektomin har jag en ganska hård valk strax ovanför operationsärret på den sida jag strålade för snart 4 år sen. Andra sidan är mycket mjukare. Kan det vara nån slags ärrbildning och kan det bero på strålningen? Är det troligt att den försvinner? Tack på förhand! Mvh Maria
Svar:
Hej det var flera knepiga frågor. Men jag upffattar sammanfattningsvis att du har bra prognos. För det första: 6 mm marginal är god marginal. Sen när det gäller predict så är det förstås knepigt att ta hänsyn till två tumörer på en gång, modellen kan bara räkna på en i sänder. Det är prognostiskt bättre att den andra tumören dyker upp i en situation utan pågående hormonbehandling än om den dukit upp under pågående hormonbehandling. Det finns forskningsdata som stödjer att det är så. Jag skulle rekommendera dig att nu ta endokrin terapi även om din prognos är god, Prova och se om du far illa. Det viktigaste årets behandling är det första och det andra. Kanske du tål behandlingen utan mankemang? Det går inte att veta utan att prova. Det finns förstås en risk att vissa biverkningar inte går över direkt om du avbryter behandlingen. Men de borde ge med sig om du slutar igen. Jag kan inte uttala mig om tumörens ålder. BRE 5 och 7 motsvarar båda det man också kallar grad 2, man får inte mer detaljerad information om prognosen av att gå in i detalj i de siffrorna.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

2023-06-02
Går och väntar på svar från biopsi och känner mig väldigt orolig - förekommer det att fynd enligt nedan kan visa sig vara ofarligt eller bör jag förbereda mig på att det med största sannolikhet är cancer? Remitterad p.g.a. knöl höger axill. Mammografi höger bröst visar kl. 11 på 9 cm mammillavstånd en 8 mm nytillkommen oval förtätning, suspekt fynd. Höger axill ua. Kod dx 4. Ultraljud höger bröst visar förenligt med ovan fynd en 6 mm oregelbunden lågekogen suspekt förändring. Ultraljudsledd 18 G nålbiopsi utförd utan bedövning då patienten uppgav överkänslighet mot bedövningsmedel. Bedömning: Misstänkt tumör höger bröst.
Visa svar
Kod 4 oregelbunden lågekogen förändring

Ärftlighet

2023-06-02
Hej! Min mormor fick bröstcancer strax innan 40 års ålder, slutet av 60-talet. Varken min mamma eller morbror som idag är i 65-års åldern har fått cancer men jag börjar fundera på och har läst på ärftlighet. Jag är idag 33 år gammal och har en syster som är 37 år. Mormor gick bort 1988 så det finns ingen möjlighet att undersöka ärftliga gener via blodprov. Jag läste att man kan undersöka gamla tumörer för att se på ärftlighet. Finns denna möjlighet att göra en utredning trots att det var så länge sedan? Känner mig väldigt orolig och skulle vilja veta var jag kan vända mig för att prata mer om detta.
Visa svar
Ärftlighet

Opererades 2021

2023-06-02
2023-03-14, 08:32 TOMOSYNTES OCH ULTRALJUD HÖGER BRÖST Status efter sektorresektion i övre laterala kvadranten. För övrigt fettomvandlat bröst utan malignitet suspekta fokala fynd. Inget nytillkommet jämfört med 2022-04-12. I axillen inga patologiskt förstorade lymfkörtlar. (II) Är det så att lymfkörtlarna förblir förstorade efter tidigare operation dom avlägsnades inte bara portvakten identifierades inget malignt undrar varför det står lymfkörtlar III i svaret
Visa svar
Opererades 2021

Smärta 10 år efter mastektomi

2023-06-02
Hej Gjorde en mastektomi 2010. Senaste året haft mycket smärta, var och varannan dag . På en skala 6-7. Alvedon hjälper inte. Läst att det gjorts en studie just på smärta lång tid efter op.Undrar vad det är?nervsmärta? Strålningsskada? Finns ngt att göra?
Visa svar
Smärta 10 år efter mastektomi

Luminal A och Luminal B

2023-06-02
Vad är det för skillnad mellan Luminal A respektive Luminal B? Vilken av dem har bäst prognos?
Visa svar
Luminal A och Luminal B

Grad respektive stadie?

2023-06-02
Vad är det för skillnad på grad och stadie när det gäller cancer? Eller är det samma sak? I journalen står det grad 3. Är det samma sak som stadie 3? Stadie 4 är obotlig?
Visa svar
Grad respektive stadie?

Förebyggande mastektomi

2023-06-02
Jag är 39 år gammal. Jag har en fråga om förebyggande mastektomi. Min mamma fick diagnosen bröstcancer när hon var 59-60. Jag har ingen möjlighet att veta vilken typ av cancer hon fick diagnosen. Jag skulle vilja göra både mastektomi och rekonstruktion samtidigt. Kan denna operation utföras i Sverige, och kan den utföras på offentliga sjukhus?
Visa svar
Förebyggande mastektomi

Orolig

2023-06-02
Hej! Jag har en knöl under nyckelbenet som efter MR visat sig vara en cysta med benpåväxt. Jag har haft ont i bröstet, framförallt i vänster bröst till och från, ibland ett par gånger i månaden och ibland flera gånger per vecka. Det har varit så i 1 1/2 år, snart 2år. När det gör ont ömmar det i hela bröstet och bröstvårta och känns som ett tryck/sprängkänsla, ungefär som när jag ammade och det var överfullt med mjölk om det gick lite för lång tid mellan amningarna. Jag har nu fått ett blåmärke högst upp mellan brösten. När jag har försökt förklara för sjukvården kring smärtan i bröstet får jag till svar att de inte vet vad det beror på och att det inte är en hjärtattack då jag är för ung (37 år). Jag tror inte heller att det är en hjärtattack men vet inte hur jag ska förklara så det jag säger är förståeligt. Det gör alltså ont i vänster bröst/bröstvårta inte i hjärtat. Jag vet inte om jag ska vara orolig och ta kontakt med sjukvården igen nu när jag fått ett blåmärke som jag inte vet vart det kommer från och igen försöka förklara kring smärtan. De var snabba att kolla knölen vid nyckelbenet eftersom den var så tydlig och ganska stor men har svårt att förstå vad jag menar med bröstsmärtan. Har ni tips på vad jag kan göra och om jag bör vara orolig. Tack på förhand!
Visa svar
Orolig

Förstår inte journalen

2023-06-02
Jag är 67 år och har genomgått strålbehandling och äter aromathämmare. Blir fundersam vad nedanstående betyder i min journal, Är orolig för återfall. Är aktiv motionär och äter bra kost. Dricker något glas vin ibland men aldrig i större mängder. AD/CYT Bröst PAD - radikalt op 6 x 4 mm invasiv duktal cancer NHG2, kolmarkerad. Hormonpositiv med ER 95%, PR 35%, Ki-67 8%, pr"oliferation (pre op i biopsi 18% proliferation), HER2 negativitet med SISH immunhistokemiskt och 2+ således HER2 low. 3 friska lymfkörtlar i sentinel node. Även avlägsnat en marginalbit som var benign
Visa svar
Förstår inte journalen

Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi

2023-06-02
Hej! Tack för att ni finns <3 Har en fråga: Jag var på VC för två veckor sedan då jag upptäckt en lite långsmal knöl/utbuktning på ena revbenet nära bröstbenet (vänster bröst). Ca 2x1 cm lång. Läkaren konstaterade den men var osäker på om det är en knöl, men jag fick ändå remiss till mammografi. I övrigt inget avvikande på bröstets utseende eller andra kännbara knölar. Medan jag nu väntar på min remiss har jag börjat få symptom från knölen, vilket jag inte hade innan. Ibland som mindre kramper och ibland som ihållande ilningar. Dessa känningar är centrerat till området vid knölen och känns inte som om de kommer från hjärtat (tycker mig veta hur det känns). På grund av detta har jag blivit lite orolig, dels för att jag ännu inte fått min remiss men också över att jag troligen kommer få vänta länge på undersökning då jag har lägre prio i kön än mer akuta fall. Behöver jag oroa mig? Ska jag agera på något? Vänligen Sara
Visa svar
Uppkomna symptom från knöl i väntan på mammografi