Frågor & svar

Protein vid sårläkning

2023-03-07
Hejsan! Vet att det är bra att äta protein vid sårläkning. Finns det ngt proteintillskott som är bra? Har hormoniell cancer. Opererat bort stor del av stor tung byst och fått inre blödning. Tacksam för svar.
Svar:
Hej! Man behöver inte äta något extra tillskott. En bra och varierad kost är fullt tillräcklig. Om man är vegan behöver man förstås se till att man får i sig protein genom att äta de grönsaker som innehåller det.
Yvette Andersson
Yvette Andersson
Överläkare och bröstkirurg, Västmanlands sjukhus i Västerås.

Ki

2023-03-22
I min journal står det att min tumör har ett ki67 på 96%. Vad innebär det? Har inte sett någon så hög procent när jag läst vad andra skriver eller frågar om Ki.
Visa svar
Ki

Infraröd bastu och infrarött ljus, är det ok efter avklarad behandling

2023-03-22
Jag går på Hagabadet i GÖTEBORG. De har börjat med infraröd bastu och infrarött ljus. Är det ok att gå in och behandla dig i detta rum när man haft bröstcancer, färdigbehandlad för ett år sedan.
Visa svar
Infraröd bastu och infrarött ljus, är det ok efter avklarad behandling

Andningsstyrd strålbehandling

2023-03-22
Jag har idag varit på förberedande datortomografi inför strålningen och man sa mig att jag skulle få andningsstyrd strålning. Det verkade ju vara bra men nu - dum som jag är - så läste jag någonstans att man kan få strålskador som känns som smärta utåt vänster bröstkorg och bröst 24timmar efter andningsstyrdstrålbehandling vänster bröst (efter bröstbevarande kirurgi) Det låter ju inte som en "smärtfri behandling" som det sägs att strålning är?
Visa svar
Andningsstyrd strålbehandling

Nytta/risk Luminal A microspridning

2023-03-20
Vill bara skicka ett stort tack till Niklas Loman för hans raka och tydliga svar som gett mig ett värdefull stöd och klarhet i mitt beslut hur jag ska gå till väga för min fortsatta behandling. Bästa hälsningar, Pernilla
Visa svar
Nytta/risk Luminal A microspridning

Fundering kring återfall och HER2 2+

2023-03-20
Jag är en 62 årig kvinna som i september 2021 diagnostiserades med invasiv bröstcancer av duktal typ, efter att ha upptäckt en ca 20 mm knöl på höger bröst (belägen kl.8 ca 3 cm från mamillen). Redan i februari 2021 gjordes en mammografi inkl. ultraljud och biopsi av knölen, men då visade cytologin att den var benign. I oktober 2021 opererades tumören bort (se svaren från PAD nedan) och jag fick genomgå daglig strålning i totalt 5 dagar och ska medicineras med Anastrozole i 5 år. PAD av tumören visade följande: Högersidig sektor, invasiv bröstcancer, radikalt. Max diameter invasiv cancer 16 mm. NHG-poäng 6, grad 2. ER 100 %. PR svagt 90 %. HER2 2+, ISH-analys har utförts. 20 invasiva tumörceller undersökta. Antal HER2-gensignaler 43. Genkopior i genomsnitt 2,15. Kromosom-17: 46. Signalkvot: 0,934. Polysomi av Chr17 noteras. Ej amplifierad. Ki-67: 18 %. Ingen kärlinväxt. Max diameter cancer in situ 0 mm. Tumöextent 16 x 16. Antalet invasiva tumörer 1. Radikalt 6 mm. Sentinel node utan metastas. Inför årskontrollen oktober 2023 gjorde jag en mammografiundersökning och den visade inga nya förändringar i brösten. Men för drygt 1 månad sedan upptäckte jag en ny knöl i mitt vänstra bröst (belägen kl.4). Inväntar en ny mammografiundersökning och är givetvis orolig för att det är ett återfall eller en helt ny bröstcancertyp. Mina frågor är: 1. Eftersom min knöl bedömdes malign ca 6 månader efter första kontrollen - kan det verkligen vara så att den var benign redan i februari 2021? Kan en felbedömning gjorts? Eller kan den på så kort tid utvecklats till malign? 2. Hur vanligt förekommande är det att man får återfall alt. ny tumörtyp i det friska bröstet (eller i det redan drabbade bröstet för den delen) under pågående hormonell behandling? 3. Som kan utläsas av PAD-svaret klassificerades tumören som HER2 2+. Vad innebär HER2 2+ och resultatet av ISH i mitt fall? Är det en korrekt bedömning och val av behandling, dvs strålbehandling enligt ovan och Anastrozole i 5 år trots att HER2 2+ påvisats? Tack på förhand! Varma hälsningar I.R.
Visa svar
Fundering kring återfall och HER2 2+

Vilken typ av bröstcancer?

2023-03-20
Hej Min mamma fick bröstcancer när hon var 51 och dog 5 år senare. Nu närmar jag hennes ålder och skulle gärna veta vilken typ hon hade. Så här står det i hennes journal (ca20 år sen) ”negativ avseende östrogen- och progesteronreceptorer, non-diploid, stadie II pR2,pN1,pMO, låg S-fas” Det jag skulle vilja veta är om den var trippelnegativ eller her2-positiv? Elller annat? Gissar att Den inte var hormonell eller inflammatorisk.
Visa svar
Vilken typ av bröstcancer?

Fundering efter läkarbesök

2023-03-19
Hej! Jag har idag träffat läkaren som opererade bort hela högra bröstet och alla lymfkörtlar. Han säger jag har Her2 negativ luminal b inflammatorisk bröstcancer. Men jag blir inte klok på ändå vilken typ av cancer det är? Kan du hjälpa mig att tolka?
Visa svar
Fundering efter läkarbesök

Vad innebär högrisk PAM 50

2023-03-19
Hej Opererad tårtbit och två lymfkörtlar februari. I bröstpreparatet en radikalt exciderad 13,4 x 12,5 mm invasiv duktal cancer NHG 1, ER 94, PR 92, Ki67 10% och HER2 negativ, extrabit u a. I sentinel node biopsi makrometastas i 1 av 2 körtlar. PAM50-analys visar ROR-värde 47, högrisk Luminal A-tumör. Vad innebär det avseende återfallsrisk? Och överlevnads prognos? Är 62 år och har 2010 samt 2018 haft dcis grad 0 i höger bröst som tårtbitsopererades båda gångerna och strålades 2018. Ska nu få adjuvant cytostatikabehandling med EC 100 x 3, följt av Docetaxel 100 x 3. Därefter lokoregional strålbehandling vänster bröst, förlängd endokrin behandling med aromatashämmare och adjuvant Zoledronsyra. Hur mycket förbättrar detta mina chanser att slippa återfall och för tidig död.
Visa svar
Vad innebär högrisk PAM 50

Hormonterapi

2023-03-19
Hej Niklas, Jag är <35 och blev för några månader sedan diagnostiserad med luminal A bröstcancer utan spridning till lymfkörtlar. Har efter op börjat med kemoterapi, och därefter väntar strålning i 3v. Diskuterat med min onkolog vilken hormonell terapi jag ska få. Det står mellan tamoxifen och letrozol. Jag går sedan kemoterapistart på Zoladex. Nu till min fråga. Jag önskar få den behandling som är mest effektiv. Om jag har förstått det rätt är letrozol bättre, men ges framförallt till kvinnor som är redan i klimakteriet. Hur ska man tänka i mitt fall? Vilka tester behöver man göra för att säkerställa att det är ok att använda i mitt fall? Finns det några som helst risker ur ett effektivitetsperspektiv? Vad skulle du råda? Stort tack på förhand!
Visa svar
Hormonterapi

Lobulär cancer

2023-03-19
Har opererats för Lobulär cancer i mjölkkörtel mars 2022 Pgr 100% Her2 1 samt Ki 67 15% en tumörfri sentinental. Nu äter jag tamoxifen o har mycket besvär med vältning leder o muskler. Hur farlig är Lobulär cancer om man jämför med dom andra?
Visa svar
Lobulär cancer