Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

SENOMAC

2020-01-20
Hej, Har idag varit på första läkarbesöket efter min operation. Lobulär 14 mm hormonkänslig inte känslig för antikroppsbehandling. (Biopsiresultat innan operation ER 100%, PR 100%, KI67 3%, Her2 1+) Tyvärr fanns det cancerceller i SN men jag vet inte storleken. Jag blev tillfrågad om jag vill vara med i Senomac-studien så den bör vara >2 mm (men jag vet som sagt inte hur stor) Skall fundera till torsdag om hur jag vill göra. Hur bör jag tänka? Funderar på att även om jag inte går med i studien hoppa över axillutrymning. Glömde att fråga min läkare om man alltid gör en röntgenundersökning innan start av cytostatika - Gör man det? Med vänlig hälsning
Svar:
Det är svårt för mig att säga hur du skall göra men jag är generellt av den åsikten att det är bra med studier. Det är det bästa sättet att få reda på viktiga frågeställningar. Jag är mycket tacksam för alla patienter som ställer upp i studier även om det inte ger dom någon direkt personlig nytta men så viktigt för kommande patienter. Man gör inte alltid röntgen innan start av cytostatika men alltid om patienten är angelägen.
Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Provsvar som dröjer

2020-02-28
Hej Jag är 44 år och blev kallad till kompletterande mammografi den 6 feb. De hade upptäckt en knöl. Det gjordes ultraljud och först finnålsbiopsi sedan med grövre nål. I journalen står att det är kod 4. En solid förändring på 2 cm. Cytologi visar atypi. Åtgärdskod VG910 SVF. Nu har det gått 3 veckor och inget svar. När jag ringde sa dom att det kan ta 4 veckor innan svar kommer. Är det inte lång tid att behöva vänta på svar? När jag kollat runt på nätet så har jag läst att det kan ta ca 1-2 veckor. Jag undrar även hur orolig jag ska vara över det som står i journalen? Hur stor misstanke är kod 4? Är det vanligt att det är ngt ofarligt ändå, fast de sätter kod 4? Och vad betyder atypi?
Visa svar
Provsvar som dröjer

Är det malignt

2020-02-28
Hej hittade en knöl i mitt vänstra bröst i december. Sökte vård nu i februari på hc. Skickades på mammografi nu i onsdags där man även gjorde ultraljud. Efter ultraljudet sa röntgenläkaren att det är inte cancer. Det är fibroadenom, men man gjorde ändå en biopsi. Han ville sedan koppla mig till en kirurgmottagning istället för hc. I röntgenöversikten står det:Ultraljud: Motsvarande palpfyndet ses en 15 mm stor förändring som är solid, avrundad och skarpt avgränsbar. Bedöms som fibroadenom. Diff-diagnos: Phyllodes. Läser sedan att dagen efter mammografin så har dom skrivit i min journal från kirurgmottagning: Canceröversikt SVF Bröstcancer Datum för välgrundad misstanke 2020-02-26 Måldatum för start av behandling 200325. Betyder det att man redan fått pad-svar och det visar malignitet? Eller är det något man alltid skriver enligt svf? Vad är det man ska behandla om det inte är malignt? Är förövrigt endast 24 år gammal.
Visa svar
Är det malignt

fundering kring graviditet

2020-02-28
Hej! Jag har ställt frågan här tidigare och fått bra svar, men det vore ändå önskvärt att få input från flera läkare. Jag diagnostiserades med bröstcancer feb-2015, då gravid i v.36 med mitt första barn. Var 28 år vid diagnos. Fick bli igångsatt och genomgå mastektomi. Har även erhållt fullgjord cytostatika behandling, strålning och fått herceptin under 1 år. Hade HER 2 positiv bröstcancer, hormonkänslig, ki-67 20%, lobulär bröstcancer. Tumören var 50 mm x 20 mm. Tumören kunde tas bort med god marginal. Ingen spridning till lymfkörtlar. Har tagit inj. Zoladex och ätit Tamoxifen i 4 år och 6 mån. Är rekommenderad att ta Tamoxifen i 10 år. Nu till min fråga. Min önskan är att få ett andra barn, men är samtidigt livrädd för återfall. Min Onkologläkare har sagt att jag kan ta uppehåll i hormonbehandlingen och sedan påbörja den igen efter avslutad graviditet, om en graviditet skulle lyckas. Anser ni det som en stor risk att ta uppehåll i hormonbehandlingen och att försöka bli gravid? Vill ju kunna ge mitt första barn ett syskon, men inte om det finns stora risker för mitt liv. Det är stora frågor som jag vet ingen läkare kan ge 100% svar kring, men det betyder ändå mycket att få olika läkares åsikter kring detta. Jag är nu 33 år. Förstår att det är bra att man har Tamoxifen så länge som möjligt, men samtidigt är det också en kamp mot ens fertila ålder också. Hur stor är risken för att jag är steril efter cytostatikan? Erhållt fec x 3 samt Doretaxcel. Att inte veta om man har chans att ens kunna bli gravid är också stressande. Har hört att man kan gå in i klimakteriet tidigare efter cellgiftsbehandling. Många frågor men tacksam för svar.
Visa svar
fundering kring graviditet

Fundering kring graviditet

2020-02-26
Diagnostiserades för trippelnegativ bröstcancer 2018 och spridd till lymfkörtlar i armhålan. Behandling med cellgifter, operation där tårtbit togs och avlägsnade 28 lymfkörtlar och avslutade med strålning. Min fråga är när man tidigast kan försöka att bli gravid. Har fått olika svar beroende på vilken läkare man pratat med sen tidigare. Har varit på första återbesöket (1 år sedan avslutande behandling) och det såg bra ut.
Visa svar
Fundering kring graviditet

Diagnos o behandling

2020-02-26
Hej. Jag är 56 år. Opererades för bröstcancer i dec -19. Lumbal A tumör. 14 x 11 mm. Grad 1, östrogen ER95%, progesteron PR20%, HER2 0, ki67: 20% Invasiv ductal cancer. Hormonberoende. Ingen spridning till lymfkörteln. En körtel togs bort. Behandling: Valde själv mastektomi, ingen strålning. Tamoxifen 20 mg i fem år. Har behandlats med Estradot 100 mg o Utrogest bioidentiskt progesteron (2 kapslar/ dag) på licens i drygt ett år, slutade med Estradot o Utrogest i nov -19. Hjälper Tamoxifen att reducera progesteron också? Eller reducerar det enbart östrogen? Behöver jag särskild behandling för att få bort progesteron? Vad är skillnad på Tamoxifen, Arimidex o aromatashämmare? Hur stor är risken för återfall? Hur ska jag tänka ang växtbaserat östrogen i maten? Kan jag äta havregrynsgröt varje dag? Varför värker det i operationsområdet av Tamoxifen? Tips för att lindra ledvärk i fotleder? Är ki 20% lågt eller högt? Tacksam för svar Lotta
Visa svar
Diagnos o behandling

Risk för återfall

2020-02-26
Hej, Jag (48 år) fick i december 2019 besked att jag har bröstcancer i höger bröst. Opererades med partiell mastektomi i slutet av januari 2020 och PAD visade en invasiv lobulär bröstcancer, 16x12 mm, grad 2, LCIS. Ingen kärlinväxt och tre friska sentinel node. ER 100%, PR 90%, Ki67 50%, HER2 0-1 negativ. Har nu börjat med cellfgifter EC75, sedan strålning och Tamoxifen. Jag går redan nu och tänker på och grämer mig över ev återfall pga mitt höga Ki67. Hur stor är risken för återfall för mig under en 10-årsperiod?
Visa svar
Risk för återfall

Risk för återfall

2020-02-26
Hej, Jag fick i december 2019 reda på att jag har bröstcancer i höger bröst. Opererades med partiell mastektomi och sentinel node i slutet på januari. PAD visade invasiv lobulär bröstcancer, 16x12 mm. Grad 2 samt LCIS. Ingen kärlinväxt. Tre friska sentinel node. ER 100%, PR 90%, Ki-67 50%, HER2 0-1 negativ. Jag har nu börjat med cellgifter EC75, sedan strålbehandling och vidare Tamoxifen. Går redan och funderar på ev återfall och hur stor risken är med tanke på mitt höga Ki67. Hur hög är risken för återfall för mig under en 10-årsperiod?
Visa svar
Risk för återfall

Tamoxifen 20mg

2020-02-26
Undrar om man kan få sämre ögonfransar av tamoxifen 20 mg? Har ätit sedan 2019 12 01...har fått många biverkningar... typ nästan alla som står under vanliga 😔 Dom är jättekonstiga o korta o växer lite kors och tvärs. Överväger att inte fortsätta, pga illamående och frossa bl a o jättetrött. Min tumör var 12 mm o av den vanligaste formen o östrogenreceptorkänslig. Jag är född 1965. Jag hade inte kommit in helt i klimakteriet. Opererats 2 ggr på samma ställe för att kirurgen missade att ta bort hela tumören, sedan 3 veckors strålning men inga cellgifter. Mvh Åsa Byman
Visa svar
Tamoxifen 20mg

Hårbotten

2020-02-26
Undrar om hårbotten blir påverkad - känsligare efter cellgiftsbehandling? Hur länge bör man vänta med toning eller färgning efter avslutad behandling?
Visa svar
Hårbotten

Fundering kring prognos

2020-02-26
Hej, jag undrar hur min prognos ser ut? Om 10 och 15 år enligt predict. Lobulär cancer 100% ER och PR, grad 2, KI 10%, axillutrymning 1 macrometastas av 19. Tumören var 45 mm stor. Jag var 58 år när jag fick cancer nu är jag 62 år. Är detta en allvarlig form av cancer? Undrar också hur mycket cytostatika hade förbättrat prognosen i mitt fall? Jag strålades 25 gånger och står på Letrozol som jag ska ta i 6 år till.
Visa svar
Fundering kring prognos