Frågor & svar

Infra röd bastu samt smärta

2023-04-01
Hej, Har haft bröstcancer för ca 1,5 år ( hormonell ) nu är den tillbaka och satt sig i bäckenet. Har börjat med behandling, är det ok med infra röd bastu ? Har man man börjat med behandling, kisqali, zoladex och fulvestrant. Kan metastaser sprida sig under tiden med behandling? Upplever smärta skulderbladen, har dock börjat träna mer. Men orolig.
Svar:
Behandlingen har vanligen effekt. Men effekten sitter oftast inte i för evigt, det är därför man håller koll på sjukdomen under pågående behandling. JAg vet inte riktigt vad infraröd bastu är. JAg vet vad bastu är och det kan du tveklöst unna dig, troligen även infraröd. Om din smärta har med sjukdomen att göra kommer man att kunna fånga upp det.
Niklas Loman
Niklas Loman
Överläkare, diagnosansvarig bröstcancer, Skånes universitetssjukhus i Lund.

Frågor kring solskydd, tamoxifen och risk

2023-05-31
Hej, tack för ert eminenta frågespalt. Den är mycket uppskattad. Under okt 2021 opererades jag 48 år kvinna för 20x13 mm invasiv duktual cancer, NGH 2 (6/9), Östrogen- och progesteron receptor båda 100%, Ki67 16% Kristianstad. Radikalt opererad, strålad 15ggr inkl boost jan 2022, tamoxifen 5 år. Jag har fått besked om att använda 50 i solskyddsfaktor och ha t.ex sjal över strålade området, dock oklart om det gäller hela livet, i några år eller om jag nu kan vara en stund (20 min) i solen sen em med 50 i solskydd på stranden i bikini? Jag mår fruktansvärt dåligt på tamoxifen, smärtor i armar ben, torr mun och ögon, underlivsinfektioner, störd sömn, blir helt initiativlös, fatigue samt svettningar på full dos. Jag varierar därför 15-20 mg på det stora hela, ibland någon dag med 10 och helt utan några dagar om jag firar jul, kör längre sträcka med bil då jag behöver ha energi och fokus. På en rent teoretiskt nivå är det självklart att äta full dos hela tiden, men i min verklighet har jag då inget liv. Pga smärta och funktionshinder efter trafikolycka äter jag flera smärtläkemedel. Dessa ska ej kombineras med antidepressiv medicin, så jag ser inte det som en väg framåt. Så jag undrar över er bedömning av min risk för återfall? Kan tillägga att jag har haft cin3 (HPV56) och gjort 2 koloniseringar 2018. Rent allmänt finns det uppgifter på att runt 50% inte fullföljer behandling. Jag vill inte sluta och tänker att det borde ha en hämmande effekt att äta i snitt runt 70-75% av dosen än att inte äta alls. Jag har provat två tamoxifen tillverkare, Orifarm bättre än Sandoz. En sista fråga varför mäter man inte effekten av tamoxifens aktiva substanser? Jag äter t.ex andra läkemedel som påverkar CYP2D6 och CYP3A4 och därigenom skulle kunna påverka effekten av tamoxifen. Jag har inte fått någon information om hur man t.ex ska ta Naproxen och tamoxifen. Nu blir det båda till natten (mindre biverkningar än på dagen). Tacksam för svar
Visa svar
Frågor kring solskydd, tamoxifen och risk

Fundering av PAD resultat

2023-05-31
Vad betyder detta?! : Aktuellt T3N2-bröstcancer höger med luminal B-profil. Fått tuff neoadjuvant behandling med Docetaxel x 4 följt av EC x 4 med behandling given varannan vecka med tanke på hög proliferation. Kliniskt partiell regress, likaså radiologiskt. Blev opererad med högersidig mastektomi och axillutrymning 23-04-27. I PAD finner man effekt av given behandling, då Ki-67 gått ner från 35% till pre op biopsi till 3% i operationspreparatet. Det finns ett kvarvarande tumörområde med extent 59 x 30 mm med omväxlande DCIS grad 2 med neuroendokrin differentiering och omväxlande invasiv cancer. Radikalt avlägsnat. ER+ 90%, PR negativt, HER2 negativt, Ki-67 3%. I axillen 9 körtlar avlägsnade och samtliga visar metastaser. RCB 3. Hämtat sig väl post op men har smärtor och stelhet i höger axel. Rutinblodprover ua. Förstod inte vad läkaren menade roligt vid mitt besök, kan ni förklara min ”diagnos”?
Visa svar
Fundering av PAD resultat

Hårväxt

2023-05-31
Mina behandlingar med cytostatika och immunterapi är avslutade sedan i slutet på mars och mitt hår håller nu på att växa ut. Märker dock att hårväxten på huvudet är lite ojämn..Exempelvis är håret i bakhuvudet mycket kortare än uppe på huvudet och håret uppe på huvudet är så pass glest att hårbotten syns. Är detta något som kommer rätta till sig över tid? Jag har också märkt att jag har fått hårväxt i ansiktet, vilket jag inte har haft tidigare. Håret i ansiktet växer främst på nedre delen av kinderna och lite på hakan. Håret är visserligen väldigt tunt och fint men jag själv tycker att det är rättså synligt. Är det vanligt att man kan få hårväxt i ansiktet efter cyto? Och är det något som kan gå tillbaka till hur det var innan cyto dvs. ingen synlig hårväxt i ansiktet?
Visa svar
Hårväxt

Har två frågor

2023-05-31
1. I vilken ordning brukar man ge cytostatika, vid spridd BC t.ex Halaven,EC, Paclitaxel. Vad är praxis? 2.Vad innebär smärtstillande strålning?
Visa svar
Har två frågor

Orolig kring ärftlighet

2023-05-31
Hej. Jag skriver till er med anledning av en väldigt jobbig oro som inte riktigt vill släppa. Min mamma drabbades av bröstcancer när hon var 37, och min moster lika så. Jag och kusinerna har gjort en utredning och fått konstaterat att det inte finns någon genetisk ärftlighet i släkten vilket är skönt. Dock löper vi fortfarande större risk att drabbas, ungefär dubblerad risk..detta skrämmer mig något oerhört. Jag är nybliven tvåbarnsmamma och sedan jag fick barn har oron bara ökat..min mamma fick tillbaka sin bröstcancer efter ett antal år och lever inte Idag, jag är såklart livrädd att samma sak ska hända mig. Mina funderingar..dubblerad risk låter så otroligt mycket med tanke på hur många som idag drabbas av denna eländiga sjukdom..det borde innebära en livstidsrisk på ca 20%? Jag vill tro att chansen att inte få bröstcancer fortfarande större än risken att faktiskt få det?? Hur ska jag tänka? Allra helst hade jag velat operera bort mina bröst för att minska risken, men detta får man inte om det inte finns en kartlagd ärftlighet… hur ska jag tänka
Visa svar
Orolig kring ärftlighet

Håravfall sköra flisiga naglar

2023-05-31
Hej, Jag har ätit Anastrozol sedan februari 2020. Sedan ca 2 månader har mitt hår blivit märkbart mycket tunnare och mina naglar är väldigt sköra och flisiga. Jag har alltid haft mycket hår och starka naglar. Jag vet att aromatashämmare kan ge håravfall, men kan det komma efter 3 år? Besvären med hår och naglar började ca två månader efter att jag slutat med Kalcipos D som jag tagit i tre års tid under zometa behandling. Så min fråga är om Kalcpipos D skyddar hår och naglar, om så kan jag börja ta Kalcipos D igen? Mvh Marran
Visa svar
Håravfall sköra flisiga naglar

Funderingar kring behandling

2023-05-31
Hej, jag opererades den 19/4 för bröstcancer en bröstbevarande operation där en 2,2 mm stor tumör togs bort samt en del av området omkring. Även 1-3 lymfkörtlar där jag nu fått veta att de innehöll cancer celler. Min diagnos är: Invasiv cancer NST grad 2, 22 mm. DCIS inom tumörområdet. ER 99%, PR 70%, Ki67 13%. HER2 2+. ISH negativ. Metastas i en av en sentinel node. Det är en sämre prognos än läkaren uppskattade från start och som jag läst mig till får endast ca 10% den bröstcancertypen. Ska träffa onkolog den 17/5 men önskar mer info innan dess samt prata med någon med erfarenhet och kunskap om behandlingsplan mm.
Visa svar
Funderingar kring behandling

Orolig efter kompletterande mammografi trots att allt var okej

2023-05-30
Hej, jag är en kvinna på 44 år som gick på min första mammografi i år. Efter ett par veckor kom det hem en lapp där det stod att de behövde komplettera för en säker bedömning och jag fick åka till sjukhuset två veckor senare. Väl där tog de nya bilder på ena bröstet och sedan blev det ultraljud. De tittade länge och väl från armhålan och runt hela bröstet, de och var fantastiskt snälla och trevliga, frågade om jag varit förkyld (vilket jag precis hade varit, plus jobbig pollenallergi) och läkaren som utförde ultraljudet konstaterade att det var en lite svullen lymfkörtel och en liten cysta i det bröstet de kollade upp. Hon sa att det inte var något mer de behövde göra och jag fick åka hem. Jag blev så lättad att jag glömde ställa en enda fråga. Nu har jag blivit orolig, jag har aldrig ens reflekterat över mina bröst före mammografin men nu tänker jag på det hela tiden och är jätteobservant på om det gör ont eller spänner lite. Min fråga är, hur säkert är kompletterande bilder plus ultraljud? Kan jag släppa det tills vidare och lita på att det inte är något fel? Tack för er tid. <3
Visa svar
Orolig efter kompletterande mammografi trots att allt var okej

Funderingar kring port a cath

2023-05-30
Hej. Jag har en venport inopererad på vänster sida sedan ett drygt år tillbaka. Her 2 pos tumör som efter cellgifter och operation visade sig vara Her 2 neg. Ingen spridning till lymfkörtlarna. Är färdigbehandlad och äter nu Letrozol sedan december och har även fått skelettstärkande. Min fråga är hur länge man ska ha venporten kvar? Jag tycker att jag har fått mer känningar kring området där den sitter och snett nedåt mot andra sidan. Kan det ha ”hänt något” med den och hur sitter den?
Visa svar
Funderingar kring port a cath

Funderingar efter biopsin

2023-05-30
Hej!Jag väntar på svar från biopsi och mår väldig dåligt av ovissheten. Undrar vad betyder " intramammar lymfkörtel ". I journalen står "mammografin ser man i nedre mediala kvadranten hö bröst kl 4-5 , 8,5 cm från mamillen ett par delvis avgränsade förändringar som totalt mäter 20 mm med malignt utseende kod 5. På ulj ser man att det föreligger malignitetssuspekt förändring där, också här kod 5. Man ser också en intramammar lymfkörtel kl 9 hö sida. Corebiopsi har tagits från förändringen med im print.Inget anmärkningsvärt att känna i lymfkörtelstationer". Vad betyder kod 5? Vad kan det vara för slags cancer? Tackar på förhand.
Visa svar
Funderingar efter biopsin