Vi använder cookies för att ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats.

Läs mer
Jag förstår

Frågor & svar

Bröstrekonstruktion

2018-12-07
Hej. Jag har bröstcancer och måste bestämma mig för vilken typ av operation jag vill göra. Spontant känner jag att det viktigaste är att övervinna cancern och att jag vill ta bort hela bröstet för säkerhets skull, även om läkaren säger att det inte gör någon skillnad om jag bara tar bort en "tårtbit". Vi har även pratat om rekonstruktion och helst skulle jag vilja göra det direkt. Men jag förstår inte riktigt vad det innebär - betyder det att man inte kan ta bort hela eller lika mycket av bröstet som om man väntar med rekonstruktionen? Om man gör en senare rekonstruktion verkar det vara en/flera större operation/er. Är det enklare om man gör det direkt? Undrar också över om man kan behålla bröstvårtan i det ena eller andra fallet? Och om det har någon betydelse för risken att cancern kommer tillbaka. Vilka är de stora skillnaderna mellan att göra rekonstruktion direkt eller senare? Med senare, är det ca ett halvår jag ska räkna med eller längre tid? Jag har små barn och känner att jag inte har råd att vara fåfäng. Samtidigt har jag ett nytt samboförhållande och även om han säger att han älskar mig lika mycket oavsett antal bröst, så tror jag inte att jag själv kan göra det. Planerad operation (hela bröstet utan rekonstruktion) är planerad till på onsdag så jag måste bestämma mig senast måndag. Vore därför oerhört tacksam för ett snabbt svar om det är möjligt.
Svar:
Hej Ursäkta sent svar ! Direktrekonstruktion tror jag är det bästa för dig. Det är för de kvinnor som vet att dom vill ha rekostruktion jobbigt att vänta vanligen ett till två år på rekonstruktion. På en del ställen gör man inte rekonstruktion om man vet att patienten skall ha strålbehandling men i Stockholm ser vi det inte som ett absolut hinder. Det spelar ingen roll för prognosen när rekonstruktion görs. Om man gör rekonstruktion efter strålbehandling försämras kosmetiken och risken för komplikationer är något större och man vill oftast vänta till det gått två år efter strålbehandlingen Med vänlig hälsning Elisabet Lidbrink
Elisabet Lidbrink
Överläkare och onkolog, Radiumhemmet, Karolinska Sjukhuset, Stockholm

Soja

2018-12-05
Hej! Jag fick bröstcancer för 3 år sedan och är fri från den sedan två år. Under min behandling sa min läkare att jag skulle vara försiktig med soja (fytotoxiner), men senaste tiden verkar det som att detta är omdiskuterat och kanske till och med bra för att förebygga bröstcancer. Hur ser de senaste rönen ut? Får alltid dåligt samvete när jag äter sushi, då sojan är betydande. Jag har nu varit fri från min her2 positiva cancer Ki30) i kombination med hormonell cancer, i tre år från första behandlingstillfället. Jag fick herceptin, kemo, perjeta och 25 strålningstillfällen. Efterbehandling med Anastrozole och Zoladex en gång i månaden i fem år( vilket ändrats från 3 till numera 5 år). Hur ser mina utsikter ut efter tre år, i procent? Från början fick jag veta att risken minskar efter 2-3 år, men hur mycket då? Tacksam för utförligt svar. Mvh P
Visa svar
Soja

Ta bort det andra bröstet

2018-11-23
Hej! Jag är 42. Jag tog bort mitt vänstra bröst för ett år sedan pga cancer. Tumörerna dök upp på bara några månader efter en ren mamografi. Jag skulle vilja minimera risken för fler cancerepisoder och därför önskar jag att ta bort det friska bröstet för att dämpa min oro. Har jag rätt till en sådan operation eller måste jag söka mig till någon privatklinik? Tack!
Visa svar
Ta bort det andra bröstet

Tamoxifen och fertilitet

2018-11-22
Hej, blir man infertil när man äter tamoxifen eller behöver man fortfarande använda preventivmedel?
Visa svar
Tamoxifen och fertilitet

Sista läkarbesök efter avslutad strålbehandling

2018-11-21
Hej, Jag fick min bröstcancerdiagnos på Varbergs sjukhus - trippel negativ bröstcancer. Jag gick cytostatika, opererades och fick mer cytostatika där och avslutade med strålning på Sahlgrenska. Enligt sjuksköterskorna på Sahlgrenska har det kommit nya riktlinjer där de menar att man ska träffa sin läkare efter avslutad strålbehandling. Jag berättade att jag inte fått någon ny tid för läkarbesök och att jag träffat min onkolog före sista cytostatika behandlingen och han menar på att det räcker så. Ssk på strålningen säger att det kommit nya riktlinjer och att man ska träffa läkaren. Jag kontaktar onkologimottagningen men får ganska barskt svar att Sahlgrenska har sina egna regler och återbesök 1 år efter op är det som gäller, alltså nästa besök i mitten av juli. Tills dess är jag ”on my own” eller så får jag ringa min bröstsköterska eller min vårdcentral. Jag fick också lymfödem som Varberg saknade resurser för att hjälpa mig med. Min vårdcentral lyckades få tag i en lymfterapeut som jag ska träffa i morgon alltså ca 4 mån efter att jag fått lymfödem. Jag har fått lösa mina besvär privat via lymfmassör a850kr gången. Hon är superbra men efter nästan 8 mån sjukskrivning är ekonomin ansträngd. Åkte ned på lägsta nivå hos FK eftersom jag tillfällligt ligger mellan jobb jag jobbade som timvikarie då jag sa upp min lärartjänst 31/12-17 då det var en otrygg arbetsplats för såväl barn som vuxna. Vem har rätt? Vilka ska följa de nya riktlinjerna? De sjukhus som vill eller alla?
Visa svar
Sista läkarbesök efter avslutad strålbehandling

Förstår inte rutinerna

2018-12-12
Hej. Jag var på mammografi och blev ombedd att komma tillbaka för ny undersökning. Då gjordes ultraljud och biopsi. Jag fick också en tid till bröstkirurgi. Jag förstår faktiskt inte vad det här innebär. 1. Ska jag tolka det som att ultraljudet gett så tydligt resultat att man utgår från att man måste operera. Eller är bröstkirurgin nästa steg i att söka efter diagnos genom att ta vävnadsprov. 2. I kallelsen till bröstkirurgin står det exempelvis att man gärna kan ta med sig en anhörig. Ska jag tolka det som att man utgår ifrån att det besöket kommer att innebära så tuffa besked att jag behöver stöd av anhörig. Vilket jag inte har för övrigt. 3. Läkaren som gjorde biopsi sa att man helst brukar vilja ta bort en bit om man ser något. Men hur ska jag veta vad det är dom ser. Kommer det att bli tydligt vad dom sett i brösten först efter att man tagit ett vävnadsprov. 4. Om biopsin visar något alarmerande ska jag då räkna med att jag vid nästa besök hos bröstkirurgen förväntas fatta ett plötsligt beslut om att låta dom ta bort en bit från mitt bröst. 5. Eller om det bara är ytterligare prov som ska tas med vävnadsprov - blir det då inte en grop i bröstet. Jag har inte så stora bröst så det känns som att det blir mindre och mindre kvar om man både tar ut bitar med biopsi och genom att ta vävnadsprov. 6. Jag vill verkligen ha kvar mina bröst. 7. Jag förstår faktiskt inte om det anses troligt att jag har bröstcancer eller om det som pågår är en undersökning för att försöka diagnostisera OM jag har bröstcancer. 8. Jag använder Vagifem lokalt i underlivet, vagitorium, finns det någon risk med att använda det i förhållande till bröstcancer.
Visa svar
Förstår inte rutinerna

Inför en operation av bröstcancer

2018-12-09
Jag har en liten cancertumör (<5mm) som ska operas bort genom bröstbevarande kirurgi. Under det läkarbesök då jag fick besked om att jag hade cancer, gjorde läkaren en undersökning av brösten och armhålor, samt fotograferade mina bröst. Fotograferingen med en vanlig kamera av brösten kändes otroligt märkligt och obehagligt. Var tyvärr inte riktigt vaken och orkade inte fråga varför bilderna var viktiga. Försökte hålla för mitt ansikte, men det fick jag inte! Tillhör digitala fotografier av brösten det normala i vårdförloppet inför en bröstcanceroperation i Sverige? Ifall svar: Ja Varför behöver man vanliga foton av brösten? Gissar att borttagning av min bröstcancer inte kommer att förändra utseendet speciellt mycket på mitt opererade bröst, och jag oroar mig inte heller för förändringen.
Visa svar
Inför en operation av bröstcancer

Bröstcancer

2018-12-08
Hej jag har precis fått besked att jag har bröstcancer. Ska opereras nästa vecka. När jag fick besked var jag ensam med en kirurg och efter beskedet gjorde han en undersökning av mina bröst. Sedan tog han vanliga kort med en digitalkamera på mina bröst. Kändes jättekonstigt och mycket obehagligt. Min fråga är : Blir alla bröstcancerpatienter fotade med en vanlig kamera? I så fall : Varför?
Visa svar
Bröstcancer

Ojämn djupt in i axillen

2018-11-27
Hej! Jag har haft bröstcancer och året därpå ett återfall i axillen. För två månader sedan gjorde jag ultraljud av axillen utan anmärkning. Härom dagen vågade jag undersöka mig djupare in i axillen än vad jag tidigare gjort. Då tycker jag det känns som muskelfästen eller eventuellt små förstorade lymfkörtlar. Men jag har tagit bort lymfkörtlarna. Min onkolog har sagt att jag ska söka vid nya symptom. Nu vet jag inte hur jag ska göra. Undersöktes så nyss. Ska jag vänta två veckor eller söka direkt.
Visa svar
Ojämn djupt in i axillen

Fråga Ang bröstcancer

2018-11-20
Hejsan Jag har många funderingar. Fick i dag redan på att min svärmor har fått bröstcancer och kommer att opereras på måndag. Visst är cancer en vanlig sjukdom i dag men jag har inte haft någon nära anhörig som blivit drabbad av detta tidigare. Jag vill höra, med någon som kan allt in Om detta.vad kan jag göra å vilket stöd kan jag ge min svärmor den tuffa tid som hon har framför sig nu? Tack för alla råd jag kan få. Jeanette
Visa svar
Fråga Ang bröstcancer